Dodaj do ulubionych

Tagliatelle z łososiem

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.01.04, 18:20
Cześć

Poratujcie mnie proszę przepisem na makaron z łososiem - moje Kochanie
przepada za tym i chciałabym mu zrobić niespodziankę w sobotę :) Dziękuję
bardzo i miłego dnia.
Obserwuj wątek
    • Gość: krystyna_jl Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: 81.185.45.* 09.01.04, 18:34
      Napisz, prosze, czy to ma byc losos swiezy, czy wedzony?
      • Gość: Mito Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.01.04, 19:26
        Chyba z wędzonym. Właściwie trudno mi powiedzieć, bo nie znam żadnego przepisu.
        Dzięki za wszelkie pomysły :)
        • Gość: krystyna_jl Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: 81.185.45.* 09.01.04, 19:42
          czy czytasz po francusku? Mam kilka linkow, jezeli nie, to przetlumacze, jakis
          ciekawy i prosty wieczorem, pozniej..napisze tez moj przepis, p.t. "salatka z
          makaronu i lososia"...
          • Gość: Mito Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.01.04, 20:41
            Dzięki, będę bardzo wdzięczna :) Niestety dopiero uczę sie
            francuskiego(zaliczyłam jeden semestr) a to zdecydowanie za mało, żeby cokolwiek
            zrozumieć :( Ale jeśli to nie problem to oprócz jakiegoś przetłumaczonego
            przepisu (z góry dziękuję) podeślij mi też adres tej strony po francusku - może
            z czasem coś tam zrozumiem :)
            Jeszcze raz dziękuję,miłego weekendu
            M.
            • Gość: kaska Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 21:00
              to sie robi z lososia wedzonego (plastry) plus smietana - na cieplo,
              oczywiscie plus pieprz i natka.
              • kocik_76 Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? 09.01.04, 21:11
                Maklowicz kiedys robil dokladnie cos takiego, pare razy robilam i bylo
                powalajaco pyszne. Niestety, ostatni raz robilam to jakis czas temu, wiec
                pisze "na oko": na masle zeszklic posolone cebulke z czosnkiem, dodac posiekane
                kapary (ilosc wedle uznania, ale nie za duzo, bo danie bedzie za kwasne) i
                zalac 1/2 szkl. bialego wina, odparowac. Dodac smietane i pokrojonego w kawalki
                lososia wedzonego, podgrzac, ale juz nie doprowadzac do zagotowania. W sos
                wrzucic tagliatelle, wymieszac, natka i swiezy pieprz na koniec... i to chyba
                juz.
                Oj, zachcialo mi sie jesc, a pora juz niezbyt na lasuchowanie... ;-)
                • Gość: giezik Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.04, 21:19
                  moze nie o to Ci chodzi , ale proste i szybkie. Ugotowac makaron. Na koniec
                  dodac wedzonego lososia pokrojonego w kawalki, śmietane, natke pietruszki,
                  pieprz, szybko wymieszac. Chwilke krociotką podgrzać, gotowe.

• Gość: krystyna_jl Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: 81.185.202.* 09.01.04, 21:24
                  znalazlam podobny przepis na polskiej wyszukiwarce...b.dobry adres, ktos mi
                  wczesniej tez podal ..oto:
                  MniamMniam.pl
                  ...nastepnie, w przepisach Mniammniamowiczow, poz. n° 17 podaje tagliattele z
                  lososiem ...jeszcze Ci cos dosle za chwile...k.
                  • Gość: krystyna_jl Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: 81.185.202.* 09.01.04, 21:55
                    prawie wszystkie przepisy, ktore czytalam sa prawie takie same, jak Giezika(te
                    szybsze), lub Kocika (bardziej wypracowane...mniam). Mozna tez dodac koperek,
                    sok z polowki cytryny....
                    Przyjemnej kolacji, i...nie zapomnij o swieczkach,...:)
                    • Gość: Mito Re: Tagliatelle z łososiem....JAKIM? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 08:42
                      Dzięki, na pewno wyjdzie super :)
    • Gość: alex Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.den.nilenet.net 09.01.04, 21:24
      Tagliatelle to wstazki z makaronu o szerokosci mniej wiecej 1 cm.
      W tym momencie mam do ciebie pytanie, czy chodzi ci o sos z lososiem, czy tez
      zamierzasz robic domowy makaron i bedziesz lososia dodawala do ciasta ????
      Obie mozliwosci sa rownie smakowite :-)))

Jesli chodzi o sos to mam dobry przepis:

115g cienkich plasterkow wedzonego lososia
      2-3 galazki tymianku
      2 lyzki masla
      150 ml pelnej smietany
      sol i pieprz do smaku

Ugotuj makaron. W miedzyczasie pokroj lososia na cienkie paski. Na patelni
      roztop maslo, dodaj smietane 1/3 lososia, tymianek i pieprz. Zagrzej przez 4-5
      min ale nie pozwol zeby wrzalo. Cieply makaron wymieszaj z sosem, pokladajac
      reszte lososia, posyp zielenina i zajadaj.
      To wersja z ksiazki. Ja zazwyczaj modyfikuje kazdy przepis :-)) do tego dodala
      bym odrobine szczypiorku i posypala bym to na koniec ostrym serem typu
      parmigiano/romano :-)) W jednej wersji ksiazkowej proponowano dodanie odrobiny
      soku i skorki z cytryny

Jesli chcesz przepis na makaron z lososiem "wbudowanym" w ciasto to daj znac.
      Napewno znajde, bo makarony sa moja ulubiona dzialka :-))

• Gość: krystyna_jl Re: Tagliatelle z łososiem IP: 81.185.202.* 09.01.04, 21:57
        Alex, swietny, jak zawsze, przepis...
        • Gość: alex Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.den.nilenet.net 09.01.04, 22:30
          Za komplement serdecznie dziekuje.
          Polecam sie na przyszlosc :-)))
          Pozdrowienia z "Dzikiego Zachodu"
      • Gość: Mito Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 08:46
        Myślałam o zwykłym makaronie (tj. bez ryby w środku) z sosem z łososiem.
        Pierwszy raz usłyszałam o możliwości dodania ryby do makaronu - do głowy by mi
        to nie przyszło :) Jeśli możesz to podeślij przepis bo jestem zaintrygowana -
        spróbuję to sama zrobić - mój ślubny będzie miał swój makaron w innej wersji :)
        Z góry dziękuję, M.
        • Gość: alex Makaron z dodatkami IP: *.den.nilenet.net 10.01.04, 17:21
          Oj … dluzszy temat. Dam ci “wytyczne” na wszelkie znane mi dodatki do
          makaronu :-))

Najpierw podstawowy przepis na domowy makaron:

300g maki
          3 jajka
          lyzeczka soli
          (mozna tez dodac lyzke oliwy)

Na stolnicy zrob “wulkan” z maki wbij do srodka jajka, wyrob ciasto. Zawin w
          plastik, pozwol mu “odpoczac” przez 20 min.
          Jesli masz maszynke do makoronu to podazaj za instrukcjami.
          Jesli bedziesz to kroic recznnie to walkowane ciasto posyp obficie maka, zwin
          w rulonik, kroj na paski ½ cm. Natychmiast je rozwin z rulonu, przerzucajac
          palcami.

Dodatki do ww przepisu:
          (wiekszosc z nich dodaje sie do jajek na poczatku wyrabiania ciasta)
          Ciasto z grzybami, pomidorem, spinakiem bedzie bardziej lepkie, wymaga wiecej
          maki przy walkowaniu.

Czarny pieprz:
          2 lyzki mielonego pieprzu dodaj do jajek.
          (ja osobiscie nigdu nie kupuje mielonego, mam reczny mlynek, ktory uzywam nad
          potrawa, swiezo mielony jest znacznie bardziej aromatyczny)

Chilli:
          1-2 lyzeczek chilli lub papryki, dodaj do jajek

Grzyby:
          Suszone grzyby lesne (15g) zamocz w cieplej wodzie na pare godzin. Wyjmij z
          wody, odcisnij, osusz papierowym recznikiem, posiekaj super drobno lub zmiel w
          mikserze. Dodaj do jaj.
          Do gotowania mozesz dodac wode w ktorej moczyly sie grzyby (dla wzmocnienia
          smaku).

Pomidory:
          2 lyzki koncentratu pomidorowego dodaj do jaj.

Szpinak
          Podobnie jak grzyby. Ugotuj 15 dkg szpinaku, odsacz, wycisnij, osusz
          recznikiem, posiekaj lub zmiksuj, dodaj do jaj.

Ziola:
          2 lyzki swiezych, drobno posiekanych ziol (bazylia, tymianek, szalwia,
          pietruszka) dodaj do jajek

Szafran:
          Odrobine zproszkowanego szafranu wymieszaj z maka

Pieczony czosnek:
          Glowe czosnku zawin w folie aluminiowa, wloz do piekarnika (180C) na 30 min.
          Jak zmieknie to rozkroj go na pol, wyciagnij zabki czosnku (beda mialy
          konsystencje masla) Rozmiazdz je troche, dodaj do jaj

No i na koniec wedzony losos:
          Zmiksuj lub drobno posiekaj 5 dkg wedzonego lososia, dodaj do jaj.

Wiekszosc z tych makaronow wystarczy przed podaniem pokropic oliwa, posypac
          tartym serem i zielenina. Topienie go w sosie … no jesli ktos lubi :-)

SMACZNEGO :-)))
          • Gość: Mito Re: Makaron z dodatkami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.04, 17:54
            Dzięki za pomysły - można fajnie poeksperymentować :) Spróbuję coś sama zrobić. Pzdr
    • Gość: Mito Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.01.04, 08:41
      Dziękuję za wszystkie przepisy :) Dzisiaj na pewno jeden z nich wypróbuję, ale
      jeszcze nie wiem który :) Już mi ślinka leci gdy sobię wyobrażam dzisiejszy
      obiadek :) Pzdr
      • Gość: Linn Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.dialup.tiscali.it 10.01.04, 11:31
        Mozna takze dodac troche groszku, takiego z puszki.
        Najwazniejsze jest to, zeby nie odcedzic za bardzo makaronu. Jesli nie ma sie
        wprawy, nalezy przed odcedzeniem zachowac troche wody, w ktorej sie gotowal. W
        razie potrzeby, dodac ja do sosu z makaronem / jeszcze na patelni /. Sos
        smietanowo-tunczykowy lubi "znikac" i na to skarzy sie wiele osob.
    • Gość: Pichciarz Re: Tagliatelle z łososiem IP: *.proxy.aol.com 10.01.04, 18:19
      P.s.: tagliatelle jest północnowłoską nazwą fettuccine. Poszukujący przepisów
      mogą mieć więcej szczęścia po tą nazwą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka