Dodaj do ulubionych

polskie "risotto"

IP: 217.11.134.* 14.01.04, 10:16
nie lubie nazywania rzeczy w ten sposob np. risotto, wszelkie potrawy z ryzu,
ktore obok risotto nawet nie staly, albo bigos na kapuste z grzybami, ale
jedzac ponownie przygotowane risotto trzy ziarna (firmy Gallo) przyszedl mi
do glowy pomysl, ktory w chwili wolnej bede testowal (pewnie juz w tym
tygodniu) - wszystko tak jak w risotto klasycznym, tylko zamiast ryzu -
pęczak.
Eksperyment powinien sie udac - pęczak też się nieco klei i gdy jest dobrej
jakosci nie rozgotowuje na "ciapę". Pozostaje tylko nazwa ;)
"pęczakotto" ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: polskie "risotto" IP: *.dialup.tiscali.it 14.01.04, 10:26
      Co do risotto, masz racje. Risotto to jedno, a cost-tam z ryzem wymieszane to
      drugie. Przyznam sie, ze ja tez czesto tworze polsko-wloskie slowa. Wiem, ze
      sie nie powinno, ale czasem same przychodza do glowy.
      • Gość: Linn Re: polskie "risotto" IP: *.dialup.tiscali.it 14.01.04, 10:29
        Cos-tam oczywiscie. A tak w ogole, "orzotto" to jest wtedy, kiedy zamiast ryzu
        uzyje sie kaszy perlowej / "orzo" /.
        • Gość: giezik Re: polskie "risotto" IP: 217.11.134.* 14.01.04, 10:33
          no to mnie zalatwilas. A myslalem ze bede twórczy. A tu prosze już istnieje
          (ale tym bardziej mnie to motywuje).
          Swoja droga pamietam z dziecinstwa jak nei znosilem pęczaku - było śliskie
          lepkie i rozgotowane. I jakos tam ze 2-3 lata temu naszlo mnie zeby zrobic
          gulasz i nagle sie okazalo, ze kasza ugotowana "al dente" jest OK. Co wiecej
          sam fakt, ze moje dziecko tez uwielbia oznacza, ze to produkt PRL-u byl do
          bani. (choc zastanawiam sie w jaki sposob mozna spieprzyc cos tak prostego jak
          kasza)
        • Gość: alex Re: polskie "risotto" IP: *.den.nilenet.net 14.01.04, 16:59
          orzo to kasza perlowa ????
          Zawsze mi sie wydawalo ze to raczej drobniutki makaron w ksztalcie ziaren.
    • hania55 Re: polskie "risotto" 14.01.04, 10:51
      Gość portalu: giezik napisał(a):

> nie lubie nazywania rzeczy w ten sposob np. risotto, wszelkie potrawy z ryzu,
      > ktore obok risotto nawet nie staly, albo bigos na kapuste z grzybami,

Popieram! Albo nazywania kołdunami tworów wielkości pierogów nadzianych suchym
      farszem niewiadomego pochodzenia.

> Eksperyment powinien sie udac - pęczak też się nieco klei i gdy jest dobrej
      > jakosci nie rozgotowuje na "ciapę". Pozostaje tylko nazwa ;)
      > "pęczakotto" ??

Pęczakotto to wdzięczna nazwa. Może kiedyś zaryzykuję zrobienie pęczakotto,
      pomimo wstrętu do pęczaku (tak, tak - efekt uboczny gastronomii PRL). Nigdy nie
      zapomnę paskudnych pulpetów w zimnym sosie i brei z pęczaku w stołówce
      szkolnej. Błeeeee....
    • Gość: kaska peczak zamiast ryzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 17:03
      peczak jest niezly,. Babcia dawala do golabkow zamiast ryzu i nigdy tych
      golabkow nie zapomne.
    • Gość: Pichciarz Re: polskie "risotto" IP: *.proxy.aol.com 14.01.04, 17:18
      Tak na marginesie: pęczak jet bliższy w smaku do ryżu brązowego niż ryż biały,
      tradycyjny. Sprawdziłem.
      • Gość: giezik Re: polskie "risotto" IP: 217.11.134.* 14.01.04, 17:21
        to chyba nie chodzi o smakowe porownania w tym wypadku. Raczej o koncept.
        Tu prosba do wloskojezycznych osob. Przepisy "orzotto" w przegladarkach
        wystepuja ale wylacznie w jezyku mi obcym bardzo
    • siewasi Re: polskie "risotto" 14.01.04, 17:23
      wiesz... od jakiegos czasu mieszkam w LUXemburgu, i w kantynie biura gdzie
      pracuje czesto jest pecak, a w Polsce taki niepopulary i tez go ludzi
      emieszjaa z warzywami i miesem!
      Smacznego i powodzenia!
    • Gość: kaska w czulencie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 17:26
      jest chyba wlasnie peczak???
    • Gość: marghe_72 Re: polskie "risotto" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 17:56
      Giezik, potrzebujesz tłumacza? Da sie zrobić:) Co przetłumaczyc?
      M.
      • Gość: giezik Re: polskie "risotto" IP: *.wgt.com.pl 15.01.04, 09:09
        no OK:
        Insalata di orzotto con gamberi e punte di asparagi
        50 g di orzo
        12 punte di asparagi
        20 gamberetti freschi
        olio extravergine di oliva
        sale e pepe q.b

Tenere l' orzo 24 ore in ammollo, cuocerlo poi per circa 40 minuti, scolarlo
        e lasciarlo raffreddare. Cuocere a parte le punte di asparagi. Formare una
        cupola con l'orzotto e i gamberetti e decorare con punte di asparagi.

wlasciwie czesc rozumiem :))) zrodlo tu:
        www.mangiarebene.com/cuochi/ulivo_rosso/orzotto_gamberi.html
        maja co prawda wersje ang.jezyczna, ale jakos nie wszystkie przepisy sa.
        • Gość: Linn Re: polskie "risotto" IP: *.dialup.tiscali.it 15.01.04, 11:10
          Ja bym to nazwala salatka z "orzo", czyli kaszy perlowej. Typowe orzotto rozni
          sie od orzotto uzyciem kaszy perlowej zamiast ryzu.

Insalata di orzotto con gamberi e punte di asparagi
          50 g di orzo
          12 punte di asparagi
          20 gamberetti freschi / krewetki swieze, czyli surowe /
          olio extravergine di oliva
          sale e pepe q.b
          Kasze namoczyc na 24 godziny, gotowac przez 40 minut / moim zdaniem oba czasy
          mozna spokojnie skrocic /, odcedzic, ostudzic. Ugotowac oddzielnie czubki
          szparagowe / glowki /. Z kaszy i krewetek utworzyc kopule / robi sie to przy
          pomocy miski, na zasadzie babki z piasku /. Udekorowac szparagami.

Lubie te strone, ale powyzszy przepis nie bardzo mi sie podoba. Krewetki
          surowe? A oliwa i sol?

• Gość: maggie-c Re: polskie "risotto" IP: *.27-151.libero.it 15.01.04, 11:25
            wtrace sie:

gamberetti freschi to znaczy po prostu non decongelati (ma freschi appena
            pescati)
            czyli po polsku swieze w sensie nie rozmrazane, ale nie znaczy to ze surowe

ciao!
          • Gość: gi\ezik Re: polskie "risotto" IP: *.wgt.com.pl 15.01.04, 11:36
            dzieki, teraz tylko trzeba poczekac na szparagi.
            A wczesniej i tak zrobie tak jak risotto
    • Gość: marghe_72 Re: polskie "risotto" IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.01.04, 18:47
      Najprostsze orzotto robi sie dokladnie tak jak risotto:)
      M.
    • Gość: kasia.lomanczyk Re: polskie "risotto" IP: 213.199.221.* 15.01.04, 11:28
      To nie tak. Slowo "risotto" po prostu oznacza ryz z dodatkami, taka wiejska
      potrawe w stylu "co sie nawinie". Tak wiec nie mozna powiedziec, ze risotto z
      dodatkiem [czegostam] to nie jest risotto. Kazdy ryz przygotowywany w ten
      sposob jest risottem, tylko ze jest tyle wersji risotta co osob je gotujacych.
      • Gość: marghe_72 Re: polskie "risotto" IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.01.04, 11:33
        Kasiu, chodzi o sposób przygotowania, a nie o dodatki. Risottem NIE JEST
        potrawa z ugotowanego w wodzie ryżu, polaczona z róznymi składnikami!!

Podstawową wersję risotta podałam w poscie o risottach:)..
        M.
        • Gość: maggie-c Re: polskie "risotto" IP: *.27-151.libero.it 15.01.04, 11:43
          Marghe ma racje, risotto to tylko w taki (jak napisala) sposob przygotowana
          potrawa. Ryz z dodatkami to zupelnie cos innego. Sprobujcie zrobic na dwa
          sposoby a zobaczycie roznice!
        • Gość: kasia.lomanczyk Re: polskie "risotto" IP: 213.199.221.* 15.01.04, 23:33
          No wiem, ze nie z ugotowanego w wodzie, ale jesli ktos mi powie, ze
          moje "risotto" z marchewka, groszkiem i kurkami to nie risotto, to sie nie
          zgodze.
          Oczywiscie robie je z ryzu podsmazonego na oliwie, ale jesli chodzi o dodatki,
          to panuje niemal calkowita dowolnosc.
          • Gość: Linn Re: polskie "risotto" IP: *.dialup.tiscali.it 16.01.04, 11:36
            Risotto to slowo wloskie, wiec Wlochom zostawmy definicje. Dla nich risotto to
            jedno, riso con... / ryz z... / to drugie.
    • baky "Pęczotto" lepiej brzmi :o)), a pomysł zacny!_n/t 15.01.04, 11:48
    • byhanya Re: polskie "risotto" 16.01.04, 00:19
      czy potrawae mozna nazwac risotto czy nie wg mnie zalezy od gatunku ryzu! do
      rizotto uzywa sie ryzu z wygladu bardziej okraglego niz podluznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka