Gość: kinga IP: 157.25.122.* 15.01.04, 11:28 tzn przez ile czasu jest jadalna stojac w lodowce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apolka Re: ile moze stac zupa? 15.01.04, 14:01 To chyba zależy od tego, z czego ta zupa... Najkrócej wg. mnie może postać grochówka, fasolówka, krupnik max. trzy dni; Zupy z warzywami "surowymi" (tzn. przed dodaniem do zupy były surowe) na pewno wytrzymają ok. 4 dni, podobnie grzybowa; Zupy na bazie warzyw przetworzonych, kwaśne (kapuśniak z kiszonej kapusty, ogórkowa, żurek, pomidorowa) wytrzymują do 5 dni; Acha, dodatek śmietany, świeżej cebuli, pora skraca trwałość zupy. Zakładam, że zupa po ugotowaniu i ostudzeniu trafia do lodówki i pozostaje w niej przez wspomniany czas. Jeśli jest w międzyczasie odgrzewana to oczywiście zepsuje się szybciej. Lepiej więc odgrzewać małymi porcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka miesabrak IP: *.internetia.net.pl 18.11.13, 19:27 a brak składników poch. zwierzęcego wpływa jakoś? czy tylko tak y mi się chciało? :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: miesabrak 18.11.13, 19:55 mieso to bialko, bialko rozklada sie szybciej. powachaj po prostu twoja zupe, zobacz czy sie "burzy" przy mieszaniu (pieni sie i babelkuje). kilka minut pogotuj na pelnym ogniu, jesli smak i zapach sa ok - smacznego. w razie watpliwosci lepiej wylac. Gość portalu: dorka napisał(a): > a brak składników poch. zwierzęcego wpływa jakoś? czy tylko tak y mi się chciał > o? :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: ile moze stac zupa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.13, 20:16 od 2004 to już nie tylko zupa ale i lodówka do wymiany:P Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: ile moze stac zupa? 18.11.13, 20:26 Gość portalu: mw napisał(a): > od 2004 to już nie tylko zupa ale i lodówka do wymiany:P Oooo, przepraszam! Zupa dawno tak! Ale moja lodówka od 1999 roku w pełni sprawna (tfu! tfu!) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: ile moze stac zupa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.13, 20:31 moja rocznik 2005 i coś rzęzi ostatnio:) stąd mi przyszło do głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ile moze stac zupa? 18.11.13, 21:56 Ja mam lodówkę zakupioną 24 lata temu i nadal mrozi..Co prawda teraz używam jej jedynie w czasie wakacji, ale jednak - NRD-owskie cudo nie do zdarcia. Odpowiedz Link Zgłoś