Dodaj do ulubionych

liście cytryny

24.10.09, 00:05
hej,
czy wiecie gdzie w warszawie można kupić liście cytryny? najlepiej mrożone.
pozdrawiam, pola
Obserwuj wątek
    • Gość: emi Re: liście cytryny IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 24.10.09, 00:10
      liscie cytryny czy limeu
      • a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 00:24
        no to zagiełaś mnie ;p
        nie mam pojęcia co to jest limeu. podejrzewam, że jakiś kuzyn limonki.
        chodzi mi o cos co wygląda jak liście cytryny, pachnie jak liście cytryny i w składzie 'zestawu na zupe' w chińskim supermarkecie opisane jest jako liście cytryny.
    • marghe_72 Re: liście cytryny 24.10.09, 00:29
      a nie chodzi przypadkiem o liście limonki kaffir?
      Zazwyczaj to właśnie one wchodzą w skład róznych egoztycznych dań

a można je kupić.. w sklepach z orientalna żywnością.
      Skąd jestes?
      • a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 00:37
        no właśnie chyba nie kaffir, bo one są takie ...podwójne, tzn mają kształt zblizony do ósemki. chyba, że kaffir ma jakiś podgatunek z liśmi przypominającymi te cytrynowe. no i w 'składnikach' na etykiecie były liscie cytryny.
        w gotowaniu zapach zblizony był do kaffir, więc te w sumie też mogłyby być.
        jestem z wawy.
        • Gość: emi Re: liście cytryny IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 24.10.09, 00:51
          liscie limonki kaffir nie maja ksztaltu zblizonego do osemki, a raczej
          wlasnie do cytryny, tyle ze aromat maja limonkowy.
          W UE nie mozna teraz nie mozna sprzedawac swiezych lisci limonki, do
          nabycia sa tylko te mrozone, jednak m zd nawet i te mrozone nie ujmuja
          aromatu potrawom,
          • marciasek Re: liście cytryny 24.10.09, 00:59
            mrożone liście kaffiru są bardzo dobre, kupuję je w Kuchniach Świata. Są jeszcze
            suszone w słoiczkach z serii Thai Heritage, bywają w delikatesach (alma, piotr i
            paweł, bomi itp) na regale z żywnością orientalną
            • a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 01:23
              marciasek napisała:

> mrożone liście kaffiru są bardzo dobre, kupuję je w Kuchniach Świata.
              ponieważ dyskusja na forum przypomniała mi o istnienu kaffir - jutro wycieczka do KŚ :)mam nadzieję, że coś tam znajdę.
              przy okazji zrobie zapas filo .
          • a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 01:21
            ja też kupowałam własnie mrożone liscie kaffir i fakt, śą rewelacyjne. tylko one SĄ ósemkowate :www.fengshui-connection.com/images/KaffirLimeLeaves.jpg
            a to co funkcjonowało jako mrozone liscie cytryny wyglądało tak:
            www.padil.gov.au/img.aspx?id=4020&s=s
            • mysiulek08 Re: liście cytryny 24.10.09, 04:43
              Wlasnie cytryny wypuszczaja swieze listki, chcesz? Tylko nie wiem jak zniosa podroz :)
              • tamitthecat Re: liście cytryny 24.10.09, 18:33
                Nie dam sobie ręki uciąć ale w Warszawie liście kaffiru moga być koło stadionu
                - na wysokości kas biletowych dworca stadion jest sklepik z produktami kuchni
                orientalnej- zaopatrują sie tam gó...e kucharze dalekowschodniego pochodzenia...
                kolendrę tam kupuje i trawę cytrynową ...mają tam cudowny wybór świerzych ziół ,
                warzyw i owoców...niektórych zupelnie nie kojarzyłam, jeden problem że nie
                bardzo można się dopytać co to jest, jakby co zostają nazwy wietnamskie ;-)
                • tamitthecat Re: liście cytryny 24.10.09, 18:35
                  upssssss- napisałam głównie z błędem i mi wykropkowało- to błąd a nie próba
                  obrażenie dalekowschodnich kucharzy- ja naprawdę kocham sajgonki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka