a.pola.z 24.10.09, 00:05 hej, czy wiecie gdzie w warszawie można kupić liście cytryny? najlepiej mrożone. pozdrawiam, pola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emi Re: liście cytryny IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 24.10.09, 00:10 liscie cytryny czy limeu Odpowiedz Link Zgłoś
a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 00:24 no to zagiełaś mnie ;p nie mam pojęcia co to jest limeu. podejrzewam, że jakiś kuzyn limonki. chodzi mi o cos co wygląda jak liście cytryny, pachnie jak liście cytryny i w składzie 'zestawu na zupe' w chińskim supermarkecie opisane jest jako liście cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: liście cytryny 24.10.09, 00:29 a nie chodzi przypadkiem o liście limonki kaffir? Zazwyczaj to właśnie one wchodzą w skład róznych egoztycznych dań a można je kupić.. w sklepach z orientalna żywnością. Skąd jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 00:37 no właśnie chyba nie kaffir, bo one są takie ...podwójne, tzn mają kształt zblizony do ósemki. chyba, że kaffir ma jakiś podgatunek z liśmi przypominającymi te cytrynowe. no i w 'składnikach' na etykiecie były liscie cytryny. w gotowaniu zapach zblizony był do kaffir, więc te w sumie też mogłyby być. jestem z wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: liście cytryny IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 24.10.09, 00:51 liscie limonki kaffir nie maja ksztaltu zblizonego do osemki, a raczej wlasnie do cytryny, tyle ze aromat maja limonkowy. W UE nie mozna teraz nie mozna sprzedawac swiezych lisci limonki, do nabycia sa tylko te mrozone, jednak m zd nawet i te mrozone nie ujmuja aromatu potrawom, Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: liście cytryny 24.10.09, 00:59 mrożone liście kaffiru są bardzo dobre, kupuję je w Kuchniach Świata. Są jeszcze suszone w słoiczkach z serii Thai Heritage, bywają w delikatesach (alma, piotr i paweł, bomi itp) na regale z żywnością orientalną Odpowiedz Link Zgłoś
a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 01:23 marciasek napisała: > mrożone liście kaffiru są bardzo dobre, kupuję je w Kuchniach Świata. ponieważ dyskusja na forum przypomniała mi o istnienu kaffir - jutro wycieczka do KŚ :)mam nadzieję, że coś tam znajdę. przy okazji zrobie zapas filo . Odpowiedz Link Zgłoś
a.pola.z Re: liście cytryny 24.10.09, 01:21 ja też kupowałam własnie mrożone liscie kaffir i fakt, śą rewelacyjne. tylko one SĄ ósemkowate :www.fengshui-connection.com/images/KaffirLimeLeaves.jpg a to co funkcjonowało jako mrozone liscie cytryny wyglądało tak: www.padil.gov.au/img.aspx?id=4020&s=s Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: liście cytryny 24.10.09, 04:43 Wlasnie cytryny wypuszczaja swieze listki, chcesz? Tylko nie wiem jak zniosa podroz :) Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: liście cytryny 24.10.09, 18:33 Nie dam sobie ręki uciąć ale w Warszawie liście kaffiru moga być koło stadionu - na wysokości kas biletowych dworca stadion jest sklepik z produktami kuchni orientalnej- zaopatrują sie tam gó...e kucharze dalekowschodniego pochodzenia... kolendrę tam kupuje i trawę cytrynową ...mają tam cudowny wybór świerzych ziół , warzyw i owoców...niektórych zupelnie nie kojarzyłam, jeden problem że nie bardzo można się dopytać co to jest, jakby co zostają nazwy wietnamskie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: liście cytryny 24.10.09, 18:35 upssssss- napisałam głównie z błędem i mi wykropkowało- to błąd a nie próba obrażenie dalekowschodnich kucharzy- ja naprawdę kocham sajgonki Odpowiedz Link Zgłoś