Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 18.01.04, 19:20 Czy macie obierak do ziemniaków? Jak obieracie: do siebie (do kciuka), czy od siebie jakby się patyk strugało? Bo właśnie tak to robią a Ameryce... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Obieranie ziemniaków 18.01.04, 19:24 Mam zwykły, ostry nóż; obieram do kciuka. Po każdorazowym naostrzeniu możyka pozostają ślady na skórze, szczególnie po skrobaniu młodych ziemniaków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Obieranie ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 19:37 ja w ogole nie obieram. Tylko myje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Obieranie ziemniaków IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 18.01.04, 19:37 Mam taki obierak, ale uzywam go do marchewek, pietruszek, etc. Uzywam go skrobiac "od siebie". Ziemniaki wole obierac takim swoim ukochanym malym nozykiem. Mlodych ziemniakow u nas nie ma, wiec zawsze mam do czynienia z mniej lub bardziej gruba skora/w zaleznosci jaki gatunek kupie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Obieranie ziemniaków IP: *.toya.net.pl 18.01.04, 20:37 Mam metalowa obieraczke-juz troche zuzyta.Obieram "do siebie" i staram sie to robic starannie, tak aby ziemniak mial podluzny ksztalt.Nastepnie kazda bulwe przekrawam na cwiartki i te cwiartki na pol.Kawalki wychodza w miare rowne i zgrabne:).Gdy z jakiejs szczegolnej okazji chce, by ziemniaki wygladaly wyjatkowo reprezentacyjnie- kroje je na cwiartki (tylko wzdluz) i takie gotuje- wygladaja jak lodeczki:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Obieranie ziemniaków 19.01.04, 01:40 Tylko obierakiem i do kciuka. Bez mojego obieraka jestem bezradna, a on jest już zniszczony. Co ja się naszukałam nowego. Kupiłam dwa podobne, ale to nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Obieranie ziemniaków IP: 81.185.193.* 19.01.04, 02:19 czesto pieke ziemniaki w lupinie w piekarniku i dopiero potem sciagam skorke. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Obieranie ziemniaków 19.01.04, 03:48 obieram nozykiem do siebie. lub skrobie nozykiem mlode do siebie albo gotuje w skorkach.... albo pieke w skorkach... Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Obieranie ziemniaków 19.01.04, 09:43 zawsze obieraczką, do kciuka ale ostatnio maja mama dostała w prezencie reklamowaną w TV Markecie czy innym szopie maszynę do obiernia ziemniaków. złożenie maszyny, obranie zeimniaków, wyoczkowanie ich i umycie maszyny zajęło ładny kawałek czasu więcej niż tradycyjne obranie ziemniaków. tak więc po jednorazowym użyciu maszyna wywędrowała do piwnicy, czekając na najbliższą okazję do sprezentowania komu innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzioreczek Re: Obieranie ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:17 obierakiem "do siebie" - ziemniaki, natomiast pietruszkę i marchew - "od siebie". Życia bez obieraka sobie nie wyobrażam, choć kiedyś obierałam nożem, z obieraka mam mniej strat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Obieranie ziemniaków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 10:23 Obierakiem to na okrętkę, nozem w zasadzie tez:)) A marchew i marchewkopodobe jarzyny: góra - dol, góra - dól :)) M. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Obieranie ziemniaków 19.01.04, 10:36 Obieram obieraczką, w rękawiczkach. Nie mam pojęcia, w którą stronę! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: Obieranie ziemniaków 19.01.04, 11:11 Jeśli już ziemniaki do obiadu (jakos raz na 2 miesiące) to ze skórką - gotowane w mundurkach albo pieczone. A resztę warzyw obieram nożykiem, "do siebie". BTW ciekawy problem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Obieranie ziemniaków IP: *.it-net.pl 19.01.04, 16:09 Brrr...Nienawidze obierac ziemniakow. Jezeli juz musze, to ostrym nozykiem do kciuka. Czasem ten gotuje w sokrce. Ale zazwyczaj ich nie jem, tylko rozne kasze. Odpowiedz Link Zgłoś