edeka5 19.01.04, 13:14 Czy w Warszawie można gdzieś kupić przyprawę gruzińską - adżikę? Może być w paście lub jeszcze lepiej w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 15:51 A może zrobić samemu? Są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 00:22 Mam już dwa, ale tak różne, że szukam jeszcze dalej dla porównania. Jest to sos kaukaski, ale najczęściej pojawia się jako "rosyjski" - w sklepach, w restauracjach. Pewnie dlatego te różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Adżika IP: 62.217.139.* 20.01.04, 06:29 Adzika jest przede wszystkim specjalnoscia Gruzji,Abchazji i Adzarii.Watpie jednak zeby poza Kaukazem dalo sie zrobic adzike podobna do oryginalu ktora jest tam strasznie ostra.Poza Kaukazem praktycznie nie widzialem w sprzedazy sluzacych do jej wyrobu skladnikow.Najbardziej podobna do oryginalu jest adzika produkowana przez rosyjska firme "Baltimor" Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Adżika 20.01.04, 09:03 Pierwszy raz adżikę przywieziono mi z Tbilisi - pasta w słoiczku. Następną podobną z Moskwy (jeszcze czasy ZSRR). Adżikę w proszku kupiłam w latach 90 w Polsce od handlujących Rosjan, ale teraz nie widzę. Ze składników pamiętam tylko ziarna kopru, nie wiem co z innymi, rzeczywiście może być kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Adżika IP: 62.217.139.* 21.01.04, 06:10 Adzika nigdy nie jest w postaci proszku tylko pasty.Do jej wyrobu uzywa sie bardzo ostrej kaukaskiej papryki adzi(stad nazwa adzika),kolendre(rosnaca na Kaukazie jest bardziej aromatyczna-zielona),orzechy greckie-odmiana orzechow wloskich ktora jest bardziej kaloryczna i zawiera wiecej tluszczu,pomidory - musza miesiste nie wodniste(znow smak pomidorow na Kaukazie jest zdecydowanie inny),czesto dodawana jest przyprawa chmeli suneli(mieszanka roznych przypraw). W Adzarii i Abchazji papryke uciera sie z kolendra i orzechami.W Megrelii dodaje sie tez czosnek(bardzo ostry).We wschodniej Gruzji np.w Kachetii bardziej popu- larny jest sos tkemali robiony z ugotowanych i przetartych sliw alycza z dodat- kiem czosnku,kolendry,ostrej papryki,gozdzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:55 Znalazłem przepis angielski zbliżony do tego co Marek opisuje więc tłumaczę: 3/4 szklanki papryki czerwonej, surowej 3/4 szklanki papryki ostrej 2/5 szklanki kolendry 2 łyżeczki chmeli suneli (można opuścić) 3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich Rozgnieść wszystko w moździerzu lub rozrobić w procesorze. Orzechy są składnikiem nadającym odpowiednią gęstość więc należy je dodawać stopniowo dopóki pasta nie osiągnie konsystencji masła. Przechowywać w zamkiętym zasobniku w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Adżika 21.01.04, 08:11 Dziękuję za przepis. W poniższym poście podana jest strona, gdzie można znaleźć również inne przepisy, czyli nie jest to tak jednoznaczne. Sądzę, że może to zależeć od regionu i twórczej inwencji producenta. Ale wiem od czego zacząć. Może metodą prób i błędów dojdę do odpowiedniego smaku. Chociaż oryginalnego smaku już dobrze nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:55 Znalazłem przepis angielski zbliżony do tego co Marek opisuje więc tłumaczę: 3/4 szklanki papryki czerwonej, surowej 3/4 szklanki papryki ostrej 2/5 szklanki kolendry 2 łyżeczki chmeli suneli (można opuścić) 3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich Rozgnieść wszystko w moździerzu lub rozrobić w procesorze. Orzechy są składnikiem nadającym odpowiednią gęstość więc należy je dodawać stopniowo dopóki pasta nie osiągnie konsystencji masła. Przechowywać w zamkiętym zasobniku w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:57 Nie wiem zupełnie jak to weszło dwukrotnie. Marku, czy to jako tako podobne? Czy naprawdę tak na surowo i bez oliwy? Soli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 21.01.04, 09:21 Soli dodaje sie zupelnie nieduzo.Nie ma zadnej oliwy - orzechy greckie rosnace na Kaukazie(odmiana orzechow wloskich)maja znacznie wiecej tluszczu i sa bar- dziej kaloryczne.Orzechy,kolendre,papryke,chmeli sumeli(czasem tez czosnek) uciera sie i dodaje sie do obranych ze skorki i pocietych pomidorow ktore gotuje sie az uzyska sie gesta mase.Proporcje sa rozne,rozne sa tez szkoly w czym nalezy adzike robic - w Adzarii i Abchazji robia w miedzianych kociolkach a w Kachetii twierdza ze mozna ja robic tylko w glinianych garnkach.Na Kaukazie prawdziwa adzike trzeba kupowac na bazarze natomiast wsrod krazacych po swiecie wyrobu a la adzika najblizsza oryginalu jest adzika rosyjskiej firmy Baltimor (ktora zreszta zatrudnila do tego specjalistow z Gruzji). Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Marku! 21.01.04, 09:39 Czy mogłabym się dowiedzieć co wchodzi w skład przyprawy "chmeli sumeli"? Męczą mnie te nasiona kopru zapamiętane z opisu na rosyjskim słoiczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 22.01.04, 06:27 Chmeli suneli to mieszanka suszonych ziol z przyprawami.Podstawowymi jej sklad- nikami sa suszona bazylia(kaukaska odmiana o fioletowych lisciach),suszona ko- lendra(znow kaukaska odmiana ktora jest bardziej aromatyczna),ostra papryka, szafran imeretynski,koperek,czosnek.Bywa tez czasem dodawany majeranek i pazit- nik(nie znam polskiej nazwy-nazwa lacinska to Trigonella L.).W kuchni gruzinskiej chmeli suneli dodaje sie np. do saciwi,charczo,lobio z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 14:47 Tomato Ketchup Adjika "Baltimor", Made in Russia. Może jest i na rynku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 21.01.04, 09:55 Jeszcze jedno.Powinienes kiedys odwiedzic Kaukaz.Widze ze jestes milosnikiem kulinarii a to jedno z najciekawszych miejsc na swiecie jesli chodzi o kuchnie. Pozdrawiam - Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 19:46 Jeśli to o mnie chodzi to i tak, jestem miłośnikiem kuchni nieznanych. Tymczasem, gdy tylko będę znowu "robotny", to może popróbuję w jakiejś armeńskiej lub gruzińskiej restauracji - tutaj w NY są z wszystkich stron świata and beyond. Pichciarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 22.01.04, 07:35 Ormianie nie sa narodem kaukaskim.Absolutna wiekszosc Ormian zostala osiedlona na Kaukazie przez Rosjan w XIX w.Bardzo duzo potraw w ich kuchni zostalo zapo- zyczone z kuchni kaukaskich narodow.Z kuchni kaukaskich najbardziej znana w swiecie jest kuchnia gruzinska,bardzo malo znane choc nie mniej interesujace sa kuchnie malych kaukaskich narodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: Adżika IP: *.itpp.pl 20.01.04, 14:05 zobacZ: www.puszKKKa.spinacz.pl w dziale przetwory Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: Adżika 20.01.04, 15:35 też bym chciała gdzieś kupić oryginalną adżyke... wiem tylko, że trzeba uważać nawet kupując w Rosji, bo kilka lat temu mama przywiozła adżykę kupioną w Moskwie (w słoiczku) i niestety zupełnie nie przypominała tej prawdziwej gruzińskiej, była to po prostu ostra pasta, bez tego charakterystycznego smaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Adżika IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 17:25 Adzyke kupilem kilka miesiecy temu w Sezamie na Marszalkowskiej w Warszawie moze jeszcze ja maja.Produkuje ja jakas polska firma Uni-cos tam kosztuje okolo 6 zl za maly sloiczek i jest calkiem dobra, ale jak dla mnie zbyt lagodna. Odpowiedz Link Zgłoś