19.01.04, 13:14
Czy w Warszawie można gdzieś kupić przyprawę gruzińską - adżikę?
Może być w paście lub jeszcze lepiej w proszku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 15:51
      A może zrobić samemu? Są przepisy.
      • edeka5 Re: Adżika 19.01.04, 19:46
        To poproszę o te przepisy.
        • Gość: P. Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 00:22
          Mam już dwa, ale tak różne, że szukam jeszcze dalej dla porównania. Jest to sos
          kaukaski, ale najczęściej pojawia się jako "rosyjski" - w sklepach, w
          restauracjach. Pewnie dlatego te różnice.
          • Gość: Marek-Bakili Re: Adżika IP: 62.217.139.* 20.01.04, 06:29
            Adzika jest przede wszystkim specjalnoscia Gruzji,Abchazji i Adzarii.Watpie
            jednak zeby poza Kaukazem dalo sie zrobic adzike podobna do oryginalu ktora
            jest tam strasznie ostra.Poza Kaukazem praktycznie nie widzialem w sprzedazy
            sluzacych do jej wyrobu skladnikow.Najbardziej podobna do oryginalu jest adzika
            produkowana przez rosyjska firme "Baltimor"
            • edeka5 Re: Adżika 20.01.04, 09:03
              Pierwszy raz adżikę przywieziono mi z Tbilisi - pasta w słoiczku. Następną
              podobną z Moskwy (jeszcze czasy ZSRR). Adżikę w proszku kupiłam w latach 90 w
              Polsce od handlujących Rosjan, ale teraz nie widzę.
              Ze składników pamiętam tylko ziarna kopru, nie wiem co z innymi, rzeczywiście
              może być kłopot.
              • Gość: Marek-Bakili Re: Adżika IP: 62.217.139.* 21.01.04, 06:10
                Adzika nigdy nie jest w postaci proszku tylko pasty.Do jej wyrobu uzywa sie
                bardzo ostrej kaukaskiej papryki adzi(stad nazwa adzika),kolendre(rosnaca na
                Kaukazie jest bardziej aromatyczna-zielona),orzechy greckie-odmiana orzechow
                wloskich ktora jest bardziej kaloryczna i zawiera wiecej tluszczu,pomidory -
                musza miesiste nie wodniste(znow smak pomidorow na Kaukazie jest zdecydowanie
                inny),czesto dodawana jest przyprawa chmeli suneli(mieszanka roznych przypraw).
                W Adzarii i Abchazji papryke uciera sie z kolendra i orzechami.W Megrelii dodaje
                sie tez czosnek(bardzo ostry).We wschodniej Gruzji np.w Kachetii bardziej popu-
                larny jest sos tkemali robiony z ugotowanych i przetartych sliw alycza z dodat-
                kiem czosnku,kolendry,ostrej papryki,gozdzikow.
                • Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:55
                  Znalazłem przepis angielski zbliżony do tego co Marek opisuje więc tłumaczę:
                  3/4 szklanki papryki czerwonej, surowej
                  3/4 szklanki papryki ostrej
                  2/5 szklanki kolendry
                  2 łyżeczki chmeli suneli (można opuścić)
                  3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
                  Rozgnieść wszystko w moździerzu lub rozrobić w procesorze. Orzechy są
                  składnikiem nadającym odpowiednią gęstość więc należy je dodawać stopniowo
                  dopóki pasta nie osiągnie konsystencji masła.
                  Przechowywać w zamkiętym zasobniku w lodówce.
                  • edeka5 Re: Adżika 21.01.04, 08:11
                    Dziękuję za przepis. W poniższym poście podana jest strona, gdzie można znaleźć
                    również inne przepisy, czyli nie jest to tak jednoznaczne. Sądzę, że może to
                    zależeć od regionu i twórczej inwencji producenta. Ale wiem od czego zacząć.
                    Może metodą prób i błędów dojdę do odpowiedniego smaku. Chociaż oryginalnego
                    smaku już dobrze nie pamiętam.
                • Gość: Pichciarz Re: Adżika IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:55
                  Znalazłem przepis angielski zbliżony do tego co Marek opisuje więc tłumaczę:
                  3/4 szklanki papryki czerwonej, surowej
                  3/4 szklanki papryki ostrej
                  2/5 szklanki kolendry
                  2 łyżeczki chmeli suneli (można opuścić)
                  3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
                  Rozgnieść wszystko w moździerzu lub rozrobić w procesorze. Orzechy są
                  składnikiem nadającym odpowiednią gęstość więc należy je dodawać stopniowo
                  dopóki pasta nie osiągnie konsystencji masła.
                  Przechowywać w zamkiętym zasobniku w lodówce.
                  • Gość: P. Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 06:57
                    Nie wiem zupełnie jak to weszło dwukrotnie.
                    Marku, czy to jako tako podobne? Czy naprawdę tak na surowo i bez oliwy? Soli?
                    • Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 21.01.04, 09:21
                      Soli dodaje sie zupelnie nieduzo.Nie ma zadnej oliwy - orzechy greckie rosnace
                      na Kaukazie(odmiana orzechow wloskich)maja znacznie wiecej tluszczu i sa bar-
                      dziej kaloryczne.Orzechy,kolendre,papryke,chmeli sumeli(czasem tez czosnek)
                      uciera sie i dodaje sie do obranych ze skorki i pocietych pomidorow
                      ktore gotuje sie az uzyska sie gesta mase.Proporcje sa rozne,rozne sa tez szkoly
                      w czym nalezy adzike robic - w Adzarii i Abchazji robia w miedzianych kociolkach
                      a w Kachetii twierdza ze mozna ja robic tylko w glinianych garnkach.Na Kaukazie
                      prawdziwa adzike trzeba kupowac na bazarze natomiast wsrod krazacych po swiecie
                      wyrobu a la adzika najblizsza oryginalu jest adzika rosyjskiej firmy Baltimor
                      (ktora zreszta zatrudnila do tego specjalistow z Gruzji).
                      • edeka5 Re: Marku! 21.01.04, 09:39
                        Czy mogłabym się dowiedzieć co wchodzi w skład przyprawy "chmeli sumeli"?
                        Męczą mnie te nasiona kopru zapamiętane z opisu na rosyjskim słoiczku.
                        • Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 22.01.04, 06:27
                          Chmeli suneli to mieszanka suszonych ziol z przyprawami.Podstawowymi jej sklad-
                          nikami sa suszona bazylia(kaukaska odmiana o fioletowych lisciach),suszona ko-
                          lendra(znow kaukaska odmiana ktora jest bardziej aromatyczna),ostra papryka,
                          szafran imeretynski,koperek,czosnek.Bywa tez czasem dodawany majeranek i pazit-
                          nik(nie
                          znam polskiej nazwy-nazwa lacinska to Trigonella L.).W kuchni gruzinskiej chmeli
                          suneli dodaje sie np. do saciwi,charczo,lobio z orzechami.
                      • Gość: P. Re: Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 14:47
                        Tomato Ketchup Adjika "Baltimor", Made in Russia. Może jest i na rynku polskim.
                    • Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 21.01.04, 09:55
                      Jeszcze jedno.Powinienes kiedys odwiedzic Kaukaz.Widze ze jestes milosnikiem
                      kulinarii a to jedno z najciekawszych miejsc na swiecie jesli chodzi o kuchnie.
                      Pozdrawiam - Marek
                      • Gość: Pichciarz Re: Marku! IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 19:46
                        Jeśli to o mnie chodzi to i tak, jestem miłośnikiem kuchni nieznanych.
                        Tymczasem, gdy tylko będę znowu "robotny", to może popróbuję w jakiejś
                        armeńskiej lub gruzińskiej restauracji - tutaj w NY są z wszystkich stron
                        świata and beyond.
                        Pichciarz
                        • Gość: Marek-Bakili Re: Marku! IP: 62.217.139.* 22.01.04, 07:35
                          Ormianie nie sa narodem kaukaskim.Absolutna wiekszosc Ormian zostala osiedlona
                          na Kaukazie przez Rosjan w XIX w.Bardzo duzo potraw w ich kuchni zostalo zapo-
                          zyczone z kuchni kaukaskich narodow.Z kuchni kaukaskich najbardziej znana
                          w swiecie jest kuchnia gruzinska,bardzo malo znane choc nie mniej interesujace
                          sa kuchnie malych kaukaskich narodow.
    • Gość: elask Re: Adżika IP: *.itpp.pl 20.01.04, 14:05
      zobacZ: www.puszKKKa.spinacz.pl w dziale przetwory
      • edeka5 Re: Adżika 20.01.04, 15:05
        Dziękuję
    • irenka_n Re: Adżika 20.01.04, 15:35
      też bym chciała gdzieś kupić oryginalną adżyke...
      wiem tylko, że trzeba uważać nawet kupując w Rosji, bo kilka lat temu mama
      przywiozła adżykę kupioną w Moskwie (w słoiczku) i niestety zupełnie nie
      przypominała tej prawdziwej gruzińskiej, była to po prostu ostra pasta, bez
      tego charakterystycznego smaczku.
      • Gość: goldi Re: Adżika IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 17:25
        Adzyke kupilem kilka miesiecy temu w Sezamie na Marszalkowskiej w Warszawie
        moze jeszcze ja maja.Produkuje ja jakas polska firma Uni-cos tam kosztuje okolo
        6 zl za maly sloiczek i jest calkiem dobra, ale jak dla mnie zbyt lagodna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka