Dodaj do ulubionych

mięsa-krótka ściągawka

IP: *.ds3.agh.edu.pl 24.11.09, 17:49
witajcie,bardzo proszę o pomoc w kwestii mięs.
do tej pory używałam prawie wyłącznie piersi z kurczaka i przez to zupełnie
nie wiem jakich innych mięs używać do różnych potraw.postanowiłam sama
poeksperymentować ale w sklepach jest taki wybór że się gubię.dzisiaj kupiłam
jakieś szynkowe wieprzowe,usmażyłam na oliwie(bez żadnej panierki) ale było
twardawe.
bardzo proszę o krótką ściągawkę jakie mięsa można usmażyć,jakie nadają się
tylko do duszenia itd.
dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: goscia krótko nie da się. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 18:26
      poczytaj sobie tu:
      www.kucharz1935.republika.pl/wolowina.html
      w zakładkach po lewej masz inne zwierzęta.
      • Gość: miu Re: krótko nie da się. IP: *.acn.waw.pl 25.11.09, 14:00
        Fajna strona :)
    • olenka_28 Re: mięsa-krótka ściągawka 26.11.09, 18:15
      Koniak do wołowiny
      Co robić, żeby twarda wołowina albo zleżały drób były miękkie i delikatne? Trzeba wymieszać olej z koniakiem (może też być brandy albo wisky) i na kilka godzin przed pieczeniem nasmarować tym mięso. Inny sposób: dodaj kieliszek koniaku do wody, w której dusisz mięso. Smak alkoholu potem znika.

Cienkie plastry mięsa
      Aby mięso dało się pokroić w cienkie plastry (nożem elektrycznym albo maszynką do krojenia chleba), należy je przedtem wstawić na chwilę do zamrażalnika.

Polewać wrzątkiem
      Pieczeń powinna być polewana podczas pieczenia wyłącznie gorącą wodą albo rosołem. Od zimnego płynu mięso robi się łykowate.

Ładna skórka
      Pieczeń będzie miała ładną rumianą skórkę, jeśli parę razy podlejesz mięso piwem albo pod koniec pieczenia posmarujesz je miodem i zostawisz jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku na pełnym ogniu.

Mięso smaruj olejem
      Nie przechowuj mięsa w zafoliowanym opakowaniu, lecz od razu po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z plastiku, nasmaruj olejem jadalnym i włóż do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez 3 dni.

Pieczeń wołowa musi postać
      Żeby pieczeń wołowa nie była zbyt twarda i sucha, nie należy jej serwować od razu po wyjęciu z piekarnika, lecz odstawić na pięć minut, a następnie znów włożyć do gorącego naczynia i piec jeszcze chwilę.

Parówki nie pękające
      Oto sposób, żeby parówki nie pękały podczas gotowania: zagotuj wodę, zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczaj do ich zagotowania.

Pieczona kiełbasa
      Jeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.

Parzyć kiełbasę
      Aby kiełbasa nie pękała podczas pieczenia, trzeba ją ponacinać z obu końców albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć (żeby potem nie pryskał tłuszcz). Dzięki temu również jej skórka będzie smaczna. Jeśli temperatura pieczenia będzie zbyt wysoka, kiełbaski przyrumienią się, ale w środku będą niedopieczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka