Dodaj do ulubionych

Skorupki z jaj kurzych

23.01.04, 21:24
Kiedyś na Forum Kuchnia był wątek,w którym podany był sposób na
przygotowanie skorupek i spożycie ich, w celu uzupełnienia braku wapnia w
organizmie. Próbowałam znaleźć przy pomocy wyszkiwarki,ale niestety nie mogę
znaleźć. Proszę o pomoc w poszukiwaniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: pn Re: Skorupki z jaj kurzych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 22:43
      łomatko kup wapn w tabletkach w aptece toz to grosze a i przyswajalny jest albo jedz nabial poprostu, jak sie normalnie odzywiasz to ci wapnia na pewno nie zabraknie...
      • jadwiga_r Re: Skorupki z jaj kurzych 23.01.04, 22:59
        Dziekuję za odpowiedź.
        Codziennie przyjmuję z apteki 3x1000mg wapnia calcium carbonicum. Do tego 3x
        0.6 mg magnezu. Od tych preparatów mam podrażniony żołądek.Poza tym zaczynają
        się początki osteopeni.
        Co do ceny,to wapń nie jest taki tani. Za 100 tabletek płacę 38 zł.Do tego
        dochodzą preparty magnezu i alpchacalcidol.

• wedrowiec2 Re: Skorupki z jaj kurzych 23.01.04, 23:16
          Daj sobie spokój ze skorupkami jaj. Nie dość, że zawierają one też węglan
          wapnia, który przyjmujesz w postaci tabletek, to w ich skład wchodzi cała masa
          innych substancji, które mogą byc szkodliwe dla organizmu (np. fluor, często
          towarzyszący związkom wapnia). Poza tym nie jesteś w stanie, nie mając wag
          analityznych (masz?) dokładnie określic ilości przyjmowanego
          wapnia "skorupkowego". Nadmiar wapnia może mieć też ujemne skutki dla pracy
          organizmu.
          • Gość: wini3 Re: Skorupki z jaj kurzych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 08:23
            Zaglądnij na stronę www.flpp.com.pl to wspaniałe suplementy choć niebywale
            drogie. Być może są odpowiedniki polskie tańsze ale poczytaj o garsinii / na
            wątrobę - odtruwa/ i o freedom calcium. Wiem co mówię bo korzystam z nich/ z
            różnych/ a do bezpośredniej sprzedaży jestem ogólnie źle nastawiona.
        • Gość: Linn Re: Skorupki z jaj kurzych IP: *.dialup.tiscali.it 24.01.04, 10:46
          Osteoporoza to nie tylko wapn. Przede wszytskim odpowiednia dieta / w sensie
          odzywiania sie /, ale takze tryb zycia. Ruch, wit.D, nie palic, alkohol w
          umiarkowanych ilosciach itd. /. Nie sadze, aby skorupki jajek zalatwily ten
          problem.
          • jottka Re: Skorupki z jaj kurzych 24.01.04, 14:07
            święte słowa

witaminy i inne mineralia na własną rękę to dobre dla zdrowego człowieka, ale w
            takim wypadku lekarz musi zadecydować i przepisać dietę/ lekarstwa/ preparaty
            wapniowo-witaminowe, biorąc pod uwagę ogólny stan zdrowia, tryb życia itp.
    • Gość: gość: wir Re: Skorupki z jaj kurzych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 16:27
      Mój kolega z pracy stosował skorupki jaj przy złamaniu nogi. Była to podobno
      kostka. Zrosła się bardzo dobrze. Podobno skorupki są skuteczne przy
      przeziębieniach i na ogólne wzmocnienie. Było to 20 lat temu. Skorupki jaj
      tylko te najciemniejsze (nigdy białe)wrzucić do wrzącej wody, na jakieś 10
      minut aby pozbyć się salmonelli. Wyjąć i wysuszyć.Można skorupki w tym celu
      rozłożyć na papierze. Jak dobrze wyschną należy je zemleć w młynku i wsypać do
      słoiczka. 3 razy dziennie brać proszek na czubek łyżeczki, rozmieszać z wodą na
      papkę i zjeść popijając wodą. Koniecznie należy proszek ze skorupek zmieszać z
      wodą, bo można się zakrztusić -(pył). Ja dawałam skorupki mężowi przy złamaniu
      ręki. Zrosła się bardzo dobrze.
      • kwieta4 Re: Skorupki z jaj kurzych 26.03.04, 20:43
        a kto Ci dziewczyno zalecil taka dawke Ca???
        bierz to, co bedziesz pewna, ze sie wchlonie. nie wydziwiaj z wyszukanymi
        tabletkami, skup sie przede wszystkim na diecie, bo to mozesz zrobic dla
        siebie. tabletki (zasugerowane przez dietetyka, a nie sprzedawce!) to tylko
        dodatek. musisz miec min. 3 dawki w jedzeniu dziennie. np.
        1)mala puszka sardynek albo lososia(najlepsze zrodlo wapnia, zreszta sprawdz
        tabele),
        2) szklanka soku pomaranczowego, albo kubek jogurtu
        3) ser zolty (tez b. bogaty w wapn!).
        jesli mleko, to nigdy odtluszczone, bo sie wapn nie wchlonie.
        1:1 to wskazana proporcja Ca do Mg w tabletkach i do tego obowiazkowo vit D,
        jak dla Ciebie - 1000mg na dzien.
        pamietaj - wiele zalezy od diety!!! warto powertowac strony na internecie, albo
        ksiazki(chocby w ksiegarni, nie musisz zaraz kupowac:) i bez paniki. skorupki
        ja bym sobie odpuscila, ale jak masz cierpliwosc....na pewno nie zaszkodza.
        • jadwiga_r Re: Skorupki z jaj kurzych 27.03.04, 09:23
        • jadwiga_r Re: Skorupki z jaj kurzych 27.03.04, 09:25
          Tę ilośc wapnia i magnezu zalecił mi lekarz endokrynolog z powodu
          niedoczynności przytarczyc, po operacji radykalnego usunięcia tarczycy.
          • kwieta4 Re: do jadwigi 27.03.04, 11:09
            mysle nad tym, ale nie widze zwiazku:(
            • lucyna8 Re: do jadwigi 27.03.04, 13:54
              Ten wątek był na forum Zdrowie " Osteoporoza " z 18.12.03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka