Gość: żaba IP: *.uz.zgora.pl 28.11.09, 17:09 Jak w temacie. Może coś podrzucicie?... Jakieś łatwe do wykonania smakołyki, którymi można obdarować znajomych podczas świąt... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 28.11.09, 17:38 w zeszłym roku pierniczki świąteczne w organzie z przewiązaną wstążką - było OK kiedyś była herbata specjalna w tym roku nie mam weny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne IP: *.chello.pl 28.11.09, 17:45 Ja zamierzam przygotować likiery/nalewki. Np. na cukierkach kukułki, wiórkach kokosowych, czekoladzie, kawie... Przeważnie są gotowe do spożycia zaraz po przygotowaniu lub niedługo później :). Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 28.11.09, 18:20 sękacz, mrowisko, makowiec, tylko ciężko się je robi i nie każdy potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 28.11.09, 18:50 Dżem pomarańczowy. Z pięknie pachnących i pięknie wyglądających, ale nie do jedzenia choc z jadalnych składników to pomarańcza nakłuta gozdzikami. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 28.11.09, 18:50 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74060323,74194500.html Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit W tym roku - śmietanówka 28.11.09, 20:05 Bo przeczyalam o awanturze o jej recepture i podobno wyjatkowo tajny sposob wyrabiania, a nastepnie znalazlam recepture w necie: Składniki do otrzymania ok. 0,75 litra: 1/4 litra spirytusu, 1/2 litra śmietanki słodkiej 18%, 25 dkg cukru pudru, 1 cukier waniliowy dr. Oetkera (16 gramów) Sposób przyrządzenia: śmietanę wymieszać bardzo dokładnie z cukrem pudrem, następnie połączyć ze spirytusem (powoli wlewając, ciągle mieszając). Śmietanówka powinna odstać 2-3 dni. Przed każdym spożyciem butelką należy mocno wstrząsnąć. Wyobrazam sobie, ze to bedzie taki polski Bailey :) Być może zrobie wariacje ze skórką cytrynową, jeszcze nie ustalilam. Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 28.11.09, 21:30 Bodajże rok temu ktoś w GP pokazywał trufle własnej roboty, pięknie opakowane. Cudne były! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne IP: *.leon.com.pl 28.11.09, 21:44 Orzechy w miodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 30.11.09, 11:07 w zaszłym roku były to paczki z własnoręcznyie zrobionymi słodyczami. W paczuszkach Popakowane oobno w celofan i powiącane wstążkami) były trufle miętowe trufle sliwkowe, trufle "truflowe" skórka pomarańczowa w czekoladzie krówki (tzn miały być krówki, wyszły cukierki typu werther original. ale tez dobre:) ) marshmallowsy cukierki z mleka w proszku, pierniczki. wydaje sie dużo, ale kjak policzyłam czas przeznaczony na wykonanie tego - to wyszło mi, ze prezentów szukałabym dłuzej, przy okazji wkurzając sie niemiłosiernie, ze niczego fajnego znaleźc nie mogę... (do obdarowania miałam 15 osób) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 11:14 oliwy i octy aromatyzowane w ciekawych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 02.12.09, 11:04 reklama została skasowana Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 30.11.09, 20:19 no więc natchnęłaś mnie zrobię paczuszki przypraw, zamówiłam m.in. szałwię, szafran, pomidory suszone, płatki orkiszowe zapakuję je w świąteczną organzę, przewiążę wstążką i zrobione prezenty dla pociotek i znajomych :) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 01.12.09, 17:27 Zaplanowalam sobie trufle ladnie zapakowane - tylko nie mam jeszcze pomyslu jak :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 01.12.09, 17:32 Mozesz na allegro albo w niektorych sklepach interentowych kupic male papilotki (jeszcze jest czas, ale to ostatni dzwonek). Mozesz tez kupic w kwiaciarni celofan i porobic cos w rodzaju 'cukierkow' (prostokat celofanu, zawinieta w to trufla, oba boki celofanu skręcone albo i związane, np kolorową rafią lub wstążeczkami). Calosc do pudelka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne 02.12.09, 22:48 ja już w innym wątku pisałam, że robię wiśnie i śliwki (z nalewki) w gorzkiej czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Pomysły na kulinarne prezenty świąteczne IP: *.acn.waw.pl 03.12.09, 18:51 a może żurawina z gruszkami,solo lub z jabłkami w ładnych słoiczkach? Odpowiedz Link Zgłoś