elzunia3 01.12.09, 10:33 Robię bardzo dobrą skórkę pomarańczową / nie ścinam białego/, nie wiem jak się robi cytrynową, może ktoś zna dobry przepis. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwia Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi IP: *.ds3.agh.edu.pl 01.12.09, 10:47 hm,a próbowałaś robić tak samo jak z pomarańczową? :P Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 10:54 Nie, nie próbowałam , bo ktoś powiedział że to białe da wielką gorycz. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 11:24 Da wielka gorycz, wiec je obetnij. Np nozem do filetowania ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 11:34 Właśnie o to chodzi że nie chcę obcinać, dlatego pytam że może da się jakoś wymoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 11:38 Właśnie nie chcę obcinać, dlatego pytam czy można jakoś wymoczyć lub kilka razy ugotować zmieniając wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 11:39 A to nie wiem. Ale mam podejrzenia, ze przy wymaczaniu/wielokrotnym gotowaniu predzej ulotni sie aromat cytrynowy niz ta gorycz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sorki cytrynowe robi sie BEZ bialego 01.12.09, 12:43 zawsze, przesmazajac lub obgotowujac w syropie samo żółte wyfiletowane. Dlatego bierze sie 2-3 razy wiecej produktu niz przy pomaranczach. Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: sorki cytrynowe robi sie BEZ bialego 01.12.09, 12:51 Dziękuję bardzo. Pozdrawiam wszystkich doradców. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sorki cytrynowe robi sie BEZ bialego 01.12.09, 14:34 Slusznie. Np. limoncello robi sie tylko z czesci zoltej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 02.12.09, 05:14 Oddzielanie skórki jest łatwe za pomocą obibieraczki obieraczki do ziemniaków: www.lefsetime.com/store/product_images/Lefse_Potato_Peeler214.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 22:25 Czy musi być cukier, czy tez moze być coś bardziej szlachetnego jak powiedzmy miód lub syrop klonowy? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 22:29 Mysle, ze moze, ale po pierwsze - one sa o wiele drozsze niz cukier (a syrop klonowy, ktory u nas mozna dostac to wielokrotnie drozszy i słabej jakosci w dodatku), a poza tym - oba te slodziki zmienia smak w sposob znaczący. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 22:41 Smak? Warte sksperymentu. A syrop klonowy nie jest problemem w Nowym Jorku. Trzeba tylko wypróbować proporcje. Doskonałe miody są i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 01.12.09, 22:46 Miód i cytryna mi sie akurat kojarzy z cukierkami na kaszel :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 02.12.09, 04:33 A z czym cukier? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 02.12.09, 13:27 Cukier i skorka cytrynowa kojarzy mi sie z kandyzowana skórka cytrynową :P Odpowiedz Link Zgłoś
2-aseret Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi 02.12.09, 13:21 Nie wiem jak robią ją inni, ale ja robię bardzo starym sposobem. I w ten sam sposób robię zarówno skórkę pomarańczową jak i cytrynową: Skórka pomarańczowa lub cytrynowa: Owoce dokładnie umyć pod ciepłą wodą, zdjąć skórkę uprzednio podzieloną na cząstki i namoczyć ją w wodzie. Po 12 godzinach skórkę odcedzić z wody, pokroić w drobną kostkę lub pozostawić w kawałkach. Sporządzić syrop: składniki: 1 kg cukru ( 4 szklanki), 5 g kwasku cytrynowego(1 łyżeczka do kawy),0,5 litra wody. Postępowanie: W pierwszym dniu: Do 1/2 l wody dodać 35 dag cukru (1 i 1/3 szkl) i zagotować. Kiedy cukier zostanie rozpuszczony, dodać skórki. Skórkę gotować w syropie na wolnym ogniu przez 3 dni, po 15 minut, dodając każdego dnia po 30% cukru; ostatniego dnia dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Skórkę włożyć do wyprażonych słoików, kładąc na wierzch krążek pergaminu lub tomofanu. Słoiki zakręcić i odstawić do przechowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs skorke cienko obciac 02.12.09, 13:38 bez tego bialego pokroic jak sie chce zasypac cukrem pomieszac,gotowe tego moczenia nie rozumie przeciez wtedy wszystkie aroma uciekna gdzie sens tej metody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: skorke cienko obciac IP: *.aster.pl 02.12.09, 14:09 My tu mówimy o skórce KANDYZOWANEJ, a nie tylko zasypywanej cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: skorke cienko obciac 02.12.09, 14:22 znam to tez ale te moczenie po co, a jak piszesz "KANDYZOWANEJ" skorki, mozna tez rozne owoce tak robic dlugi proces bez moczenia w wodzie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: skorke cienko obciac IP: *.aster.pl 02.12.09, 14:33 Jeszcze wtrące tu swoje trzy grosze. Kandyzuję skórki cytrynowe i pomarańczowe podobnie jak 2-aseret. Zawsze wybieram owoce z jak najgrubszą skórką, nigdy nie wycinam albedo. Z tym, że ja po wymoczeniu skórek obgotowuję je 2 razy. Robię próbę, jeśli wykałaczka wchodzi w skórkę lekko, znaczy, że skórki nadają się do kandyzowania. Nie dzielę cukru na części, tylko od razu cukier zalewam odpowiednią ilością wody i po zagotowaniu dodaję skórki bądź pokrojone w kostkę, bądź w paski [jak kto woli]. Gotowanie trwa 4-5 dni po ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jak skórki są już lekko zeszklone dodaję soku z cytryny [nie kwasek] i jeszcze kilka minut smażę. W ten sposób kandyzowane skórki złożone do wyprażonych słoików wraz z syropem [bez pasteryzowania] postoją i dwa lata i nie scukrzą się. Robiąc konfitury z pomarańczy też nie wycinam albedo, bowiem ma ono b. dużo substancji pektynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Właśnie o to mi chodziło 06.12.09, 02:12 Jeśli chodzi o skórkę pomarańczową to ja nie robię żadnego syropu ponieważ po ugotowaniu skorka ma w sobie dużo wody. Poprostu zasypuję cukrem i zaczynam smażyć na wolnym ogniu mieszając, cukier sie rozpuści i jak skorka się zagotuje odstawiam z ognia do następnego dnia.I tak dwa dni. Oczywiście moczę skórki przedtem przez 2 dni. Tak samo chyba zrobię cytrynową. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kl Re: Skórka cytrynowa - czy ktoś wie jak się robi IP: *.opera-mini.net 06.12.09, 23:48 Nie boicie się tej chemii używanej przy uprawie pomarańczy? Przecież to wszystko wsiąka w skórkę. Odpowiedz Link Zgłoś