Dodaj do ulubionych

pytanie o śledzie cytrynowe Jacka

08.12.09, 20:05
Dobry wieczór,
mam pytanie odnośnie technicznego rozwiązania
tego
przepisu

Myślałam o tym, żeby zrobić je Rodzicom i przywieźć do domu na Święta.
1. Jakich słoików użyć?
Czy mogą być to takie standardowe słoiki po dżemie czy muszą być weki z gumką
i specjalnym zamknięciem?A jeśli tak, to ktoś wie gdzie można kupić w Wwie
takie hm..bardziej ozdobne słoiki, żeby można to było potraktować również w
ramach prezentu?
2. Czy jeśli zrobię już te śledzie, to w jaki sposób należy je przechowywać?
Lodówka, ciemne/chłodne miejsce itp? I czy gdybym zrobiła je w tym tygodniu,
to mogłyby wytrzymać np. do Sylwestra?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
Panna w paski
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak:-) słoiki moga byc kazde, nie koniecznie weki, 08.12.09, 20:14
      Na prezenty nawet uzywalem kiedys takich dlugich waskich po oliwkach, miescilo sie doslownie po 8-10 kawalkow sledzia wtedy.

Lepiej mniejsze od wiekszych:-) generalnie.

14-10 dni jest najlepiej, najlepsza pora zeby robic.
      Im dluzej tym beda bardziej twarde od soku.

Do lodowki i niech dojrzewaja.
      • panna.w.paski Re: tak:-) słoiki moga byc kazde, nie koniecznie 08.12.09, 20:25
        Dziękuję :)
      • vandikia Re: tak:-) słoiki moga byc kazde, nie koniecznie 08.12.09, 20:29
        ja się podłączam z podziękowaniem, bo dziś rano odkryłam przepis,
        puściłam w obieg i 10 słoiczków robię na pewno

w którymś roku robiłam też z GP śledzie rolmopsy, pamiętam tylko że
        słoik miał być duży, smarowało się musztardą, sypało gorczycą i w
        słoiku pływały z plastrami cytryny, wyglądały bajecznie
        "dojrzewały" też kilka dni, niestety całego przepisy i w czym
        pływały nie jestem w stanie odtworzyć, a znaleźć od kilku dni nie
        mogę i jak na złość nie mam w ulubionych wątkach
    • Gość: agnieszka Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: *.chello.pl 18.12.09, 13:13
      zrobiłam dziś te śledzie ale boje się że będą bardzo kwaśne spróbuję w poniedziałek jaki maj smak czy jeśli będą kwaśne to mogę wylać ten sok cytrynowy i zalać je olejem
      • ada16 Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka 18.12.09, 14:55
        ja robiłam w ubiegłym roku.
        Wyszły bardzo kwaśne, ale pewnie coś skopalam , skoro inni się
        zachwycają ;(
        • jacek1f no nie wiem, co odpowiedzieć...:-( 18.12.09, 15:09
          Pewnie to kwestia smaku - nam od lat smakują, znajomym i wielu tu też, ale mogą pewnie nie smakować też.
          Ja nie odbieram ich jako kwaśnych strasznie, tylko jak bardzo cytrynowe z nutą goździka.

To tak, jak śledzie w stylu szwedzkim - dla wielu sa "za słodkie".. a dla wielu świetne.

Jak z każdym jedzeniem - więc moge tylko przeprosić wszystkich, którym nie smakują i powiedzieć "a mnie smakują" :-)
          e cos z kompem nie w porządku, i słyszysz "a u mnie w porządku"..:-)
          • jacek1f sorry, ostatnie zdanie mialo byc o 18.12.09, 15:10
            tym, ze to jak z pracownikami dzialu IT prawie - mi nie dziala komp, i slyszymy, a mnie dziala.
            • Gość: agnieszka Re: sorry, ostatnie zdanie mialo byc o IP: *.chello.pl 18.12.09, 15:24
              zgadzam się to co smakuje mi nie musi smakować każdemu ale warto wypróbować te śledzie zrobiłam oczywiście małą porcje taką na spróbowanie dam znać jak skosztuję
              • Gość: Mil Re: sorry, ostatnie zdanie mialo byc o IP: 89.167.27.* 18.12.09, 15:40
                Nam niestety nie smakowały, poszły w kosz :( Po prostu wstrętne.
                • Gość: JOTKAM Dla mnie też nie jadalne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 16:22
                  Sok z cytryny powoduje ,że mięso śledzia staje się podobne do
                  kwaśnej rozmoczonej ligniny , takie bez smaku śledzia - tylko kwas i
                  trociny o smaku cytrynowym.Poszły do kosza , a szkoda bo takie same
                  śledzie zrobione w inny sposób były super.Zaznaczam , że to jest
                  moja i mojej rodziny opinia - może rzeczywiście komuś smakują.
                  • jacek1f przykro mi, moze za luzno ulozone byly 18.12.09, 16:51
                    bo ja mam sledzie i skorki i gozdziki glownie warstwami scislymi, w malych sloiczkach i ten sok to wypelnia reszte
                    ale malo go wchodzi... One nie plywaja luzem w nim.
                    • dorota.alex Re: przykro mi, moze za luzno ulozone byly 29.12.09, 11:55
                      a mi bardzo smakowaly - i wcale nie wyszly trocinowate - wrecz
                      przeciwnie w porownaniu do zrobionych innymi sposobami byly
                      zdecydowanie twardsze i jedrniejsze. Kojarzyly mi sie troche z
                      kiszonymi cytrynami :-)
    • Gość: agnieszka Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: *.chello.pl 18.12.09, 21:20
      byłam ciekawa jak smakują te śledzie po paru godzinach leżakowania w soku cytrynowym i powiem szczerze że one już robiły się kwaśne i aromatyczne od skórki choć wcale tak dużo jej nie dałam lubię cytrynę ale te śledzie już wiem że nie przypadną mi do gustu umyłam je lekko i wlałam oleju no trudno może inny pana przepis trafi mi do gustu
      • owczarro Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka 20.12.09, 16:04
        Jacku mam nadzieję, że nie obrazisz się, ale troszkę zmodyfikowałem Twój
        przepis. Dodałem pokruszone suszonego chili i każdą warstwę wzbogaciłem o
        pokrojoną w talarki cebulę. Ponadto nie dawałem soku z cytryny tylko samą oliwę.
        Oliwa została tylko na wierzchu, bo składniki były mocno ściśnięte. Zobaczymy co
        wyjdzie. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam
        • owczarro Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka 20.12.09, 16:06
          owczarro napisał:

> Jacku mam nadzieję, że nie obrazisz się, ale troszkę zmodyfikowałem Twój
          > przepis. Dodałem pokruszone suszonego chili i każdą warstwę wzbogaciłem o
          > pokrojoną w talarki cebulę. Ponadto nie dawałem soku z cytryny tylko samą oliwę
          > .
          > Oliwa została tylko na wierzchu, bo składniki były mocno ściśnięte. Zobaczymy c
          > o
          > wyjdzie. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam
          i jeszcze odrobinkę miodu dałem do każdej warstwy bo jakoś tak mi pasował:D
          • jacek1f jak bedą pyszne dla Ciebie, to będa 20.12.09, 17:06
            "sledzie Owczarro" - i zrobimy je na następna wigilie:-)
            Brzmią smakowicie.
    • Gość: ania-m Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: 149.156.130.* 28.12.09, 12:16
      Kurdeee
      Trochę zmarnowałam…
      Po pierwsze – nie chciało mi się dokładnie obierać białego z cytryny, i przez to
      są trochę gorzkawe:(
      Po drugie – skórkę z cytryny pokroiłam na zbyt małe części i teraz przy jedzeniu
      jest to trochę denerwujące, bo skórki się nie je, a ona się oblepia
      Po trzecie – śledzie pokroiłam na zbyt małe kawałki, co jeszcze potęguje
      gigantyczną pracę którą muszę wykonać przy odłubywaniu ze skórek cytrynowych/
      Poza tym są super. Oryginalny, kwaskowy,ale nie kwaśny smaczek. Wcale nie
      stwardniały, ale też – ja pisał Jacek – tego soku z cytryny weszło malutko. Na
      pewno jeszcze zrobię, tylko bez uproszczeń (skórka!!!)
      • owczarro Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka 29.12.09, 10:12
        a ja coś schrzaniłem, bo mi się wysuszyły:/ Ale będę próbował dalej, bo
        połączenie miodu, goździków, cytryny i chili bardzo mi podeszło:)
        • Gość: Małgosia Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: 213.192.88.* 30.12.09, 19:12
          Ja też lekko zmodyfikowałam przepis. Dodałam cebulę w półkrążkach (bo dla mnie śledzie bez cebuli jakieś niekompletne) i trochę oleju. Mojej rodzinie i znajomym smakują i nie szkodzi, jak się zje skórkę przylepioną do kawałka śledzia, bo bawię się w krojenie jej w cieniuteńkie paseczki.
          • Gość: a FUJ Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: *.acn.waw.pl 31.12.09, 19:49
            OHYDA, wywaliłam wszytsko
            • Gość: paniena Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka IP: *.range86-156.btcentralplus.com 05.01.10, 03:34
              mi wyszly fantastyczne, dodalam lekko zmiazdzonego czerwonego pieprzu, wiec
              kolorki to wszystko mialo dosc intensywne. Zrobilam sledzie rano w Wigilie,
              wieczorem wsunelismy cala miche, nie wiem, czy po dluzszym czasie nie bylyby
              zbyt kwasne. Dzieki Panie Jacku.
    • very.martini Re: pytanie o śledzie cytrynowe Jacka 11.03.10, 14:46
      Robicie na Wielkanoc?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka