mrs.t 19.12.09, 18:08 mak, nie posiadajac maszynki do miesa ani makutry? moze cos mnie w zyciu ominelo, i jest sposob o ktorym nie wiem? czy to marzenie scietej glowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f młynek do kawy - i małymi porcjami, ale ważne! 19.12.09, 18:22 w młynku - mielimy PRZED parzeniem maku, potem dopiero parzysz w mleku lub wodzie; Masz młynek? Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: młynek do kawy - i małymi porcjami, ale ważne 19.12.09, 18:28 mlynek? ze tez na to nie wpadlam tez sie glowilam jak sobie bez maszynki do mielenia poradzic Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: młynek do kawy - i małymi porcjami, ale ważne 19.12.09, 18:41 a moge miec - gdzies sie uchowal, po przeprowadzcce pewnie wciaz jeszcze w garazu))) Dobre:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 18:50 Jacek ma rację,ale dodatkowo zwracam uwagę na fakt,że łatwo młynek zatrzeć.Ja spaliłem młynek żarnowy bo mi maź powstała z maku zalepiła i zatrzymała żarna. Mak jest tłusty.Takie mielenie winno trwac kilka sekund i potem młynek trzeba dokładnie i do sucha oczyścić.Podobnie jest z mieleniem cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: witajcie IP: *.rzeszow.mm.pl 19.12.09, 19:12 Najlepiej upić gotowy, mielony Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 19:38 Zastanawialam sie kiedys, jak radzono sobie w czasach przed maszynkami, mlynkami i innymi dziewietnastowiecznymi (?) wynalazkami. Znajomy cukiernik twierdzi, ze jesli sie mak ugotuje, a nie tylko sparzy, to latwo go rozetrzec tluczkiem w - tadam! - makutrze. Ziarna są tak miekkie, ze mozna je rozetrzec palcami. I ze taki mak jest najsmaczniejszy, bo w zaparzanym czesc smaku wylewa sie do zlewu razem z nadmiarem wody. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 20:03 > Znajomy cukiernik twierdzi, ze jesli sie mak ugotuje, a nie tylko > sparzy, to latwo go rozetrzec tluczkiem w - tadam! - makutrze. o tak, krolestwo za makutre ale to juz latwiej kupic maszynke do miesa:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr IP: *.aster.pl 19.12.09, 20:14 Makutrę można kupić w każdym większym sklepie z art. gospodarstwa domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 21:44 > Makutrę można kupić w każdym większym sklepie z art. gospodarstwa domowego. ale gdzue? bo ze w polsce to wiem, bym nie musiala kombinowac, nawet w slowniku nie moge znalezc zeby to jaks nazwe mialo, poza 'clay bowl with a rough surface' Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 22:00 Może poszukaj dużego moździerza kuchennego z szorskimi ściankami (bez polewy na wewnętrznych ściankach)? Po angielsku mortar a pestle to tłuczek do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 23:10 maszynki do miesa nie mam, mlynka do kawy nie mam, makutry nie mam (rzeczy nie kupienia na moim koncu swiata :)) wiec sparzony mak 'miele' w mikserze, takim z dzbankiem, w ktorym miksuje sie owoce itp. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,18997152,18997152.html Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: swiateczne zadanie dla kreatywnych - jak utr 19.12.09, 23:43 mortar mam, moze jak zagotuje mak, to sie w tym da ubic, zrobie probe;) a jak mikser, to moze i blender da rade;) coz za kopalnia pomyslow:) Odpowiedz Link Zgłoś