clementine_kruczynski 23.12.09, 10:31 Witam, Nurtuje mnie powyższe pytanie. Wszystkie przepisy mówią "ugotować buraki pokrojone w plastry", ale gdy tak kiedyś zrobiłam z surowymi barszcz zamiast czerwonego był brązowy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Buraki przed gotowaniem barszczu trzeba obgot 23.12.09, 10:50 Bo pewnie nie zakwasiłas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs ugotoj buraki 23.12.09, 11:14 cale albo upiecz w piekarniku(jak sie oplaca) potem zrobisz jak chcesz(nawet bez kwaszenia) ja na tarce grobej do rosolu troche octu(cytryna daje inny smak) potem tak samo jak inne przepisy, Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: ugotoj buraki 23.12.09, 11:18 A właśnie, Mhr-cs. Moja mama też tak mówi, ale coś nie chciałam jej wierzyć, bo żaden przepis o gotowaniu/podpiekaniu nie wspomina. A barszcz wole niekwaśny, to fakt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs to nie masz problemu 23.12.09, 12:16 clementine_kruczynski napisała: > A właśnie, Mhr-cs. Moja mama też tak mówi, ale coś nie chciałam jej wierzyć, bo > żaden przepis o gotowaniu/podpiekaniu nie wspomina. > A barszcz wole niekwaśny, to fakt :-) jak lubisz niekwasny po prostu nie dodawaj nic kwasnego, pzd Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Ugotoj buraki na barszcz a nie na zakwas!!! 23.12.09, 17:47 O matko! Buraki do zakwasu idą surowe a na barszcz sie gotuje - radze te na barszcz gotować osobno około godziny, buraki wywalić, do tego wywaru z buraków wrzucić włoszczyznę i przyprawy i pogotować jeszcze pół godziny po czym zdjąć z ognia i teraz dopiero doprawic zakwasem buraczanym - barszczu już zakwaszonego nie wolno zagotowac tylko mocno podgrzać przed podaniem na stół :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Buraki przed gotowaniem barszczu trzeba obgot IP: *.daewoo.lublin.pl 23.12.09, 12:23 Zakwaszanie barszczu, żeby nie zrobił się brunatny nie ma nic wspólnego z kwaśnym barszczem. Trzeba dodać kwasku cytrynowego lub octu, po zagotowaniu barszczu i odczekaniu około 15-20 minut. Ale dodać tylko trochę (trzeba zrobić mały eksperyment) i to nie spowoduje zmiany smaku - tylko wpłynie na kolor. Przy 1,5 kg buraków daję kwasku na koniec łyżeczki od herbaty. Jak chcę barszcz kwaskowaty to daję więcej. Podobnie botwinka, buraczki jako jarzynka. Odpowiedz Link Zgłoś