Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 19:37 Witajcie! Co mozna zrobic na jutrzejszy obiad? Oczywiscie postny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwia Re: Wigiljny obiad! IP: *.pul.tke.pl 23.12.09, 19:52 pff,ale chodzi ci o posiłek przed Wigilią? jeśli tak,to niestety nic nie poradzę,u mnie w domu pości się cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wigiljny obiad! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 20:14 chodzi mi o posilek przed wigilią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Wigiljny obiad! IP: *.ptr.terago.net 23.12.09, 20:15 Sledzie w roznych postaciach oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Wigiljny obiad! 23.12.09, 20:22 forum.gazeta.pl/forum/w,77,54139456,54209775,Re_Obiad_w_dzien_Wigilii_.html Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Wigiljny obiad! 23.12.09, 20:26 u mnie wigilijny obiad w zasadzie nie występuje, je się śniadanie, kole południa jakąś przekąskę (śledzie, sałatka), a pod wieczór kolację wigilijną, jak dla mnie to wystarczy, obiad jest zbędny ale jak koniecznie chcesz podać obiad, to może żurek? wigilijna potrawa to nie jest (acz pewnie zależy od regionu i indywidualnych rodzinnych zwyczajów), a w postaci postnej jest równie dobry jak w "bogatszej" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Wigiljny obiad! IP: *.net-serwis.pl 23.12.09, 21:14 Pamiętam z dzieciństwa, że moja mama dawała nam dzieciom na obiad w dniu wigilii (ok godz. 13-14) gotowane ziemniaki i do tego rybki z puszki (w oleju lub w sosie pomidorowym) - żadnej jarzyny. Dorośli obiadu nie jedli. Taki obiad był trzy razy w roku (Wigilia, Popielec, Wielki Piątek). Wieczerza wigilijna byłą po powrocie taty z pracy ok. godz. 17 (mieszkaliśmy w Warszawie) Pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonadan Re: Wigiljny obiad! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 21:20 Z dzieciństwa pamiętam pieczone ziemniaki tylko z solą, śledzia w róznych postaciach, karpia siekanego "po żydowsku" (przygotowywany na wigilię, ale jeden półmiseczek zawsze był uwalniany wcześniej). To tyle bo w domu obowiązył ścisły post. Tak zresztą jest do dzisiaj w moim domu. Dodatkowo dla głodomorów dżem i tyle. Wesołych Świąt dla wszystkich czytających. Odpowiedz Link Zgłoś
dorottiss Re: Wigiljny obiad! 23.12.09, 23:38 u mnie czasem jemy z mlekiem nadmiar pszenicy pozostaly z przygotowywania kutii. choc w tym roku peczak zamiast pszenicy, ale tez zostalo troche wiec bedzie akurat na jutrzejsza przekaske w ciagu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wigiljny obiad! 23.12.09, 23:59 Najlepszy wigilijny obiad, pyry z gzikiem i śledź. I kiszone ogórki. Byle nie za duzo, bo trzeba upchnąć te potworne ilości jedzenia podczas samej wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś