walblog 02.01.10, 23:23 ja stawiam na Małopolskę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszukiwaczsmaku Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 00:16 Nie mogę odnieść się inaczej niż Polska północna - Kaszuby nadmorskie (potrawy z ryb morskich z Bałtyku: śledzie, flądry, dorsze - któż nie jadał ich choć raz będąc na wakacjach nad morzem?), Kaszuby jeziorne (no właśnie owe jeziorne ryby - sandacze, szczupaki, węgorze wędzone w tradycyjnych wędzarniach, marynowane, w galaretach), Kociewie (grzyby, żurawina i inne owoce lasu). Z sympatią daję też punkt Podhalu za doskonałe sery, kluski i placki oraz Wielkopolsce za kaczkę z pyzami :) Nie można też nie wspomnieć o kuchni Kresów, ale te należą już do historii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.chello.pl 03.01.10, 02:06 > Kaszuby nadmorskie, Kaszuby jeziorne, Kociewie Ja bym poszedł dalej i dodał jeszcze Kujawy - dalej pełno lasów, jak na Kociewiu, sporo jezior i rzek, popularność gęsi i kaczek, a do tego wpływy wielkopolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 21:31 Kresy, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freedon Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.chelmnet.pl 10.01.10, 11:48 Kaszuby to zylc, zupa z brukwi, czernina, botwinka, truskawki, grzyby itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 12:33 Ło matko tylko nie Kaszuby i te ich śmierdzące śledzie w oleju z kartoflami i śmietaną.O kluchowatych i zakalcowatych ciastach to nawet nie mówię. A jest jeszcze ta paskuna breja kartoflano jajeczna co ją zwią bulwe sztampane. To cudo podaje się ze zsiadłym mlekiem i chyba ten ostatni składnik jest jadalny. Na widok pozostałej części "dania" womit natychmiastowy. Zaś co do samego wątku to odpowiedź jest prosta - wszędzie można znaleźć smakołyki i paskudztwa, które przyrządzno zwyczajnie z biedy jak te nieszczęsne śledzie. Ze smakowitości to stawiam na (hurtem wymieniam, bo nie wiem skąd są): - ogórki kiszone - racuchy - sery owcze i niektóre kozie - miód z górskich roślin - jeszcze inne przychodzą mi do głowy ale nie całkiem wiem czy to polskie - i jeszce kiszona kapusta - Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 15:59 Ale miód, kiszone ogórki i kapusta czy sery owcze to nie potrawy regionalne, tylko produkty... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 04:53 Gdyby pytanie było o najgorszą kuchnię polską, wyniki pewnie byłyby takie same. Wszystko zależy od potrawy, kucharza i od kubków smakowych raczącego się. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 10:39 Każdy region ma swoje smakołyki. Po co ta rywalizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
marne Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 16:13 smutas13 napisała: > Każdy region ma swoje smakołyki. Po co ta rywalizacja? lubie wszystkie dania ale polecam wyprobowac specjaly z slaska i zakopanego Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 21:39 marne napisał: > smutas13 napisała: > > > Każdy region ma swoje smakołyki. Po co ta rywalizacja? > > lubie wszystkie dania ale polecam wyprobowac specjaly z slaska i > zakopanego Naprawdę lubisz WSZYSTKO? Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 13.01.10, 10:23 Potwierdzam, Śląska kuchnia jest bardzo dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek do zalozyciela watku 03.01.10, 11:00 znasz li ty wasc kuchnie wszystkich regionow na tyle dobrze ze mozesz takie opinie wyglaszac? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie no, nie ma niczego "najsmacznieszego".. 03.01.10, 14:33 a na pewno kuchni:-) Tam, gdzie pytanie o smak, tam sensu brak. - czyli nie ma za wiele przeciez, bo nigdy nie wyjasni nikt, co to znaczy "najsmaczniejsze"... wiec zagajenie takie sobie, w stylu bezsensownych watkow "co lubicie, co smakuje wam itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 14:36 Zdecydowanie Pomorze, Kaszuby, Kujawy i Wielkopolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 80.48.94.* 03.01.10, 14:43 Podlasie i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 15:48 Zależy, co kto lubi. Ja sobie wybieram z kuchni słowińsko-kaszubskiej klituplome, citronszpajze, potrawkę z kury z ryżem, płotki smażone marynowane w occie; z Podhala - oscypki; z lubelskiego - pierogi z kaszą; Wielkopolska - pyry z gzikiem. Dużo by jeszcze wyliczać, ale się głodna zrobiłam, idę coś zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 15:53 walblog napisał: > ja stawiam na Małopolskę. Ja też ale to dlatego ze to są moje smaki z dzieciństwa, Małopoplska w składzie wojewodztw: Krakowskiego, Lwowskiego, Tarnopolskiego i Stanisławowskiego; napisałbym Galicja ale kiedys mnie Emka napadła ze dzisiaj tak nie wolno mowic, że to obraźliwie brzmi!..ale czy ja wiem czy to obraźliwie...dla mnie ma to ciepły wyraz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 18:10 Nie bardzo rozumiem, dlaczego to ma brzmieć obraźliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 04.01.10, 00:36 > dla mnie ma to ciepły wyraz :-) Wyraz "ciepły" też ma dziś obraźliwy wydźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 04.01.10, 11:11 krysia2000 napisała: > > dla mnie ma to ciepły wyraz :-) > > Wyraz "ciepły" też ma dziś obraźliwy wydźwięk. nie możesz zapomniec "wcisków"? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloptratew Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 16:35 Galicja - to brzmi dumnie!Razem z Roztoczem to kulinarne mistrzostwo Polski.Chociaż Kaszeby też stawiam wysoko....Najobrzydliwsze papruły to niestety Warmia i Mazury Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 03.01.10, 20:22 Dobra, kto z forumowiczow kosztowal patraw regionalnych z wiekszosci polskich regionow? Ja potrafie rozroznic: -goralszczyzne (nic trudnego), -Polesie troche (kartacze, ryby, grzyby i sekacze) -kuchnie slaska -elementy warsawskiej, chociaz uwazam ze sa to dania, ktore sa obecne wszedzie w Polsce, jak sie myle niech mnie ktos poprawi) -zydowska w wydaniu krakowskim (tyle ze nie polska, ale za to prawdziwa Kuchnia, z wielkiej litery, bo wyrazna odrebnoscia) I to by bylo na tyle. Reszta polskiego dorobku kulinarnego wydaje mi sie homozenna, znaczy zmiksowana dokladnie i przemieszana. Mozna mowic o daniach, ktore przetrwaly ale nie o kuchni regionalnej. Jednak wojna nas wymieszala skutecznie: np. Kresy funkcjoinuja sobie radosnie na slasku opolskim z wplywami niemieckimi (mniejszosc) i kuchna slaska. Ciekawa jestem waszej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 04.01.10, 00:01 venettina napisała: > -Polesie troche (kartacze, ryby, grzyby i sekacze) chyba Podlasie, prawda? ...chociaż kartacze to Wileńszczyzna przecież :-) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 05.01.10, 14:32 Prawda! Dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 15:56 Sękacze też raczej nie Podlasie ;) Raczej Suwalszcyzna, a dokładniej, żeby oddać prawdę: Sejneńszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 14:49 Suwalki leza w woj. podlaskim i czerpia pelnymi garciami z tej kultury tudziez kuchni, nie ma wiekszych roznic pod tym wzgledem. Jak uwazasz ze sa, to je opisz. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 10:26 Zgadzam się z Tobą. Moje smaki dzieciństwa są mocno przemieszane regionalnie, ale wiem to dopiero od niedawna, bo dzieckiem będąc, nie zastanawiałam się nad pochodzeniem różnych potraw. Mama też stawiając obiad na stole nie poprzedzała tego wykładem historyczno-geograficznym :-) Ja odróżniam kuchnię "tatrzańską" (ale już różnicy między tym, co dla ceprów, a tym, co tradycyjne, nie widzę w ogóle), podlaską - bo stamtąd pochodzi mój narzeczony, górnośląską - bo tam się wychowałam (choć to są zwykle potrawy znane z nazwy, których nie jadłam i raczej nie spróbuję) i galicyjską (pół rodziny stamtąd). Plus fuzje wszystkich naraz :-) Nie mam pojęcia o kuchni kaszubskiej, pomorskiej, mazurskiej, wielkopolskiej. I nie mam szansy jej poznać, bo prawda jest taka, że w knajpach w całej Polsce można dostać schabowego i pierogi, Chłopskie Jadło wszędzie takie samo, a ludziom obcym się do domu pchała nie będę, zresztą zawsze jest szansa, że i oni nie jedzą tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.munitus.3s.pl 10.01.10, 14:15 Urlop spędziłem na Podlasiu, jechałem z planem zjedzenia każdego tamtejszego dania. Nie smakowały mi. Kuchnia śląska to rolada z modrą kapustą i gumikleizy.Są też karminadle Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 11.01.10, 16:41 a panszkraut? królik w smietanie? rosół z 3 gatunków mięsa schab sztyfara? kiełbasa śląska ciemne kluski kołacze? Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 14:53 I jeszcze moczka i makowki ;) Moczka wyglada tak zachecajaco, ze jako dziecko stanowczo odmawialam wziecia jej do ust ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Suwałki 03.01.10, 21:09 drwallen napisał: > Suwałki No ba! Tylko która dzielnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 212.160.148.* 04.01.10, 12:01 ja stawiam na dublin Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 04.01.10, 12:35 Stawiam na Wielkopolske ;) -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 04.01.10, 15:31 Ja z pochodzenia wywodzę się w połowie z Mazowsza a w połowie z Podlasia. Mam też trochę krewnych i powinowatych na Śląsku i w Małopolsce, więc tam też zwykłam jadać. Tyle że szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, która rodzinna potrawa skąd pochodzi. Potrafię zidentyfikować tylko śląskie potrawy, bo one były dla mnie nowością z którą zaczęłam mieć styczność gdy macierz moja wyszła drugi raz za mąż. O reszcie znanego mi jadła nie mam pojęcia, skąd pochodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 14:58 No to jestes kwintesencja polskosci :))) Totalne wymieszanie! Brak u nas regionow tak charakterystycznych dla Wloch, Hiszpanii, Francji i chyba tez Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.ostnet.pl 10.01.10, 09:56 Słowacja naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 10:18 walblog napisał: > ja stawiam na Małopolskę. Gdyż..? Trudno to ocenić, bo kuchnia każdej epoki w każdym regionie była zupełnie inna. I co nazwiemy tradycyjną kuchnią regionalną? Oscypki moczone w herbacie, schabowego, pyry z gzikiem, rolady śląskie czy pieczoną rzepę? Mnie część rzeczy smakuje bardzo, części nie tknę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 12:16 bedac kilka lat temu na rubiezy (z ruskimi - tego... z bialorusia) weszlismy w pewnym sennym miasteczku do najlepszej w nim, wg miejscowych, gospody ludowej vel restauracji i zapalalismy checia degustacji tradycyjnych potraw z regionu. karta opiewala m.in. na kotlet po (tu nazwa miejscowosci), kurczaka po.., placek po.... itp. ucieszeni postanowilismy zamowic te dania z kuchni ludowej i zrobilibysmy to niechybnie, gdyby nie moj nagly atak zdrowego rozsadku. otoz zapytalam kelnerke jak przyrzadzane sa potrawy po... (tu nazwa miejscowosci). "z plastrem anansa z puszki zapiekanym z zoltym serem" - oswiadczylo dziewcze z duma. jak boga kocham historii sobie nie wymyslilam. musze tylko zerknac na mape jak nazywala sie miejscowosc o tak osobliwie rozwinietej kuchni regionalnej, bo za cholere nie moge sobie przypomniec. i wcale nie bylo to dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 12:28 I tak chyba jest w większości knajp a Polsce. Pewnie niewiele jest takich, które serwują naprawdę regionalne dania. Polska nie umie promować swojej kuchni. Niejednokrotnie z zazdrością oglądam kuchnie różnych regionów świata. Dlaczego inni mogą to robić, a my nie, nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixy Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 14:04 zdecydowanie kuchnia kujawska! Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 15:01 Nie umie? Po prostu jej nie ma. Jestesmy narodem wedrownym (inni za nas tak zadecydowali). Ludzie sie wymieszali, wiec mamy jedna kuchnie: polska i szczatkowe dania kuchni regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 15:56 O to mi właśnie chodziło: schabowy z frytkami, barszcz z torebki, dewolaj i pierogi z mrożonki - dostaniesz je w całej Polsce. Jadłam kiedyś coś, co było określone jako tradycyjna polska potrawa - tzw. zawijaczki kapuściane (jakby gołąbki, ale z kiszonej kapusty, bez mięsa, z gulaszowym sosem, a zamiast ryżu była kasza gryczana). Niestety kelnerka nie była w stanie mi powiedzieć, z jakiego regionu to potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: dostrzegłaś zazdrość babo? 10.01.10, 10:40 Dlaczego "sejmikowanie" ma być wadą narodową a "heilowanie" zaletą narodową? Odpowiedz Link Zgłoś
jakmutam A proziaki z masełkiem 10.01.10, 19:14 A jadł ktoś cieplutkie proziaczki z masełkiem. Tylko Podkarpacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xenia Re: A proziaki z masełkiem IP: *.nat.tvk.wroc.pl 10.01.10, 21:10 oj jadł..jadł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Jak przeczytałem tytuł to automatycznie pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 15:05 o północy,kuchni opartej o ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.edata.net.pl 10.01.10, 15:31 Wielkopolska:pyry z gzikiem,kaczka(albo inny drób) z pyzami i modrom kapustom,plendze-placki ziemn. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 15:58 a próbowaliście potrawy łemkowskie? .Kto bywa w Beskidzie Niskim wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 15:05 Napisz szerzej o czym mowisz, bo nie kazdy bywa w Beskidzie Niskim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.10, 16:01 Pierwsze daję Wielkopolsce - za kaczkę z pyzami, pyry z gzikiem, rogale marcińskie i golonkę po bawarsku (poznańską odmianę tj na piwie z warzywami)- umie ją robić tylko kilku kucharzy w Poznaniu i okolicach, ale prawie kazdy poznaniak ją zna. Dobra jest też kresowa - tę popieram za wyrazistość i oryginalność. Małopolska jest równie dobra, ale na mój gust za dużo zasmażek. Podhale ma kilka dobrych rzeczy, ale ma u mnie minus za baraninę - nigdzie dobrej nie podają, a powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 95.108.23.* 10.01.10, 16:47 a potrawka? gotowane mięso kury, biały sos, ryż oraz groszek z marchewką? To też wielkopolskie. A jakie dobre! Żadnego wesela w Wielkopolsce nie wyobrażam sobie bez potrawki! I placek na drożdżach, robiony na maśle z okruchami albo wyłącznie z samymi śliwkami... Już wiem, że nie zasnę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 212.180.165.* 10.01.10, 20:01 no właśnie - to są dania robione i spotykane w całej Polsce, dlatego ciężko powiedzieć że sa typowo wielkopolskie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 11.01.10, 13:42 Te zasmażki, to wynikały z biedy w Galicji. I tak już pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaki region takma? Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 80.50.233.* 10.01.10, 16:13 Każda,która zawiera dużo pierogów,makaronów,dobrych wędlin,zrazików wołowych lub wieprzowych,podsmażanej kapuchy,dobrych serów,jogurtów...No i dużo odmian czekolady oraz wszelkich słodkości. W Polsce (prócz pierogów) panuje monotonia.... Ryb może nie być,bo śmierdzą...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erf Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 16:38 > Każda,która zawiera dużo pierogów,makaronów,dobrych wędlin,zrazików wołowych lu > b > wieprzowych,podsmażanej kapuchy,dobrych serów,jogurtów...No i dużo odmian > czekolady oraz wszelkich słodkości. > > W Polsce (prócz pierogów) panuje monotonia.... > Ryb może nie być,bo śmierdzą...... cała ta dyskusja jest zbędna bo Polska nie ma już kuchni regionalnej. Nasze babki jeszcze może taką kultywowały ale po wojnie jak towarzystwo sie wymiksowało to właściwie wyszłą niezła breja. Pierogi nie są potrawą polska - co najwyzej kresową a tak właściwie ukraińską. przenikła do kuchni kresowego mieszczaństwa i chłopów. Maczne potrawy kresowe i generalnie dzisiejszej polski południowej to wpływ CK. Polacy dali za to cesarstwu i państwom wchodzącym w ich skład śmietane i różne kwaszeniny które i tak są wynalazkiem chińsko-mongolskim. Zachowały sie dania regionalne ale o kuchniach regionalnych nie ma już mowy. A animozje miedzy kuchniami to temat legenda. Moja babka zawsze powtarza ze "ci z centrali to nic nie potrafią gotować bo tylko żurek mają" . Centrala co dla niej świetokrzyskie, wlkp i mazowsze a cała rezta to były kresy. Ci z centrali czegoś takiego jak kutia do ust z kolei nie wzięli. Kuchnia kresowa to tygiel wielu kuchni. Białoruskiej, ukraińskiej, litewskiej, austriackiej i czeskiej. Tworzyła pewną całość ale z pewnoscią nie była ona typowo polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 212.180.165.* 10.01.10, 19:58 zgadzam się, kuchnie regionalne są wymieszane i słabo wyodrebnione, raczej są to pojedyncze potrawy... wymienianie modrej kapusty albo pierogów ruskich jest bez sensu, bo to sa dania ogólnokrajowe i niesa nawet postrzegane jako związane z jednym regionem ale ze swoich faworytów to bym wymienił np: kiszkę i babke ziemniaczaną (Podlasie), kartacze, soczewiaki (Suwalszczyzna), kluchy na łachu (Wielkopolska) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 11.01.10, 13:56 Zapomniałeś o wpływach kuchni żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 21:41 Gość portalu: jaki region takma? napisał(a): > Każda,która zawiera dużo pierogów,makaronów,dobrych wędlin,zrazików wołowych lu > b > wieprzowych,podsmażanej kapuchy,dobrych serów,jogurtów...No i dużo odmian > czekolady oraz wszelkich słodkości. Najbardziej tradycyjną polską potrawą są jogurty i czekolada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.euro-net.pl 10.01.10, 16:24 Nie wiem ktory region ma najlepsza kuchnie bo wszystkich nie probowalam i mysle ze sporo potraw sie wymieszalo po calej Polsce a niektore potrawy roznia sie wrecz tylko nazwa...kazdy ma inny gust smakowy ja znam Podlasie, Mazury, troche Kaszuby i centrum Polski i polecam kartacze, kiszke ziemniaczana, kaszanke, golonke, placki ziemniaczane, babka ziemniaczana,kapuste (kwasna lub slodka), pierogi z kasza gryczana, tatara, golabki i tak na koniec kluski slaskie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam08 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 17:40 Najlepsze w polskiej kuchni, to to, czym karmią na ścianie wschodniej, czyli Podlasie, Lubelszczyzna, Suwalszczyzna. A w szczególe to: -pierogi ruskie -barszcz ukraiński -karp po żydowsku -ryba po grecku -kołduny litewskie fasolka po bretońsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.chello.pl 10.01.10, 19:35 miriam08 napisała: > Najlepsze w polskiej kuchni, to to, czym karmią na ścianie wschodniej, czyli > Podlasie, Lubelszczyzna, Suwalszczyzna. > A w szczególe to: > -pierogi ruskie > -barszcz ukraiński > -karp po żydowsku > -ryba po grecku > -kołduny litewskie > fasolka po bretońsku dodam jeszcze befsztyk tatarski, pieczeń cygańską, gulasz węgierski, chłodnik litewski. I sałatkę szwedzką, a jeszcze lepiej - stół szwedzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 93.159.162.* 10.01.10, 20:41 a na koniec kawa po turecku ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.chello.pl 11.01.10, 00:27 Gość portalu: agrest napisał(a): > a na koniec kawa po turecku ;o) A do niej jako deser ciasto francuskie i sernik po wiedeńsku :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 195.47.201.* 11.01.10, 11:10 A śledż po japońsku, tradycyjna nasza przekąska ? Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 15:10 A fasolka po bretonsku?! ;)) I jeszcze nowosc: szarlotka japonska (czyli... ciasto z makiem). Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 16:13 venettina napisała: > A fasolka po bretonsku?! ;)) Śmieszne ale w Bretonii nie ma takiej potrawy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 14.01.10, 00:15 Wiem doskonale :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 14.01.10, 14:09 W suwałkach chodziło mi np. o kartacze, czy tez sekacze, ktore tutaj sa najsmaczniejsze porownujac cala polske, ale dania te same w sobie pochodza z terenow litewskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: 195.47.201.* 19.01.10, 11:14 Sledzia po japońsku też nie ma w japonii ani karpia po grecku w grecji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 21:45 miriam08 napisała: > -pierogi ruskie > -barszcz ukraiński > -karp po żydowsku > -ryba po grecku > -kołduny litewskie > fasolka po bretońsku Pierwszy raz z kuchnią "ściany wschodniej" zetknęłam się w wieku 20 lat - i dalibóg, nie dali mi niczego, o czym piszesz, tylko pierogi z kaszą gryczaną i Baumkuchen, czyli sękacz. I kolejna osoba potwierdza tezę, że stricte regionalnych potraw nie ma, za to są produkty regionalne, których smak jest po prostu niepowtarzalny. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 17:55 Najlepsze ciasta sa w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 18:03 Ta, tylko ze schowane w kredensie przed goscmi ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 09:13 :D hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
handzia55 Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 18:22 Swiętokrzyska zalwajka jest bomba! A kto jej nie jadl jest trąba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rurek Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku IP: *.ostnet.pl 10.01.10, 18:45 Prawie wszędzie są pyszności.Ja np jadłem w Rycerce (Beskid Żywiecki) kwaśnicę na ryjach -coś przepysznego, w okolicach Tykocina (Podlasie)chłopski salceson i kindziuka -miodzio, a moi Teściowie z Rzeszowa robią Galicyjsko-austriackiego strudla z jabłkami oraz galicyjsko-żydowskiego karpia w galarecie - klękajcie narody Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 21:48 - kwaśnicę można zjeść w większości miejscowości narciarskich w Polsce (spopularyzowali ją chyba bracia Golec ;-)) - kindziuk - jadłam pierwszy raz u koleżanki na Opolszczyźnie; można go dostać w całej Polsce - Apfelstrudel to potrawa austriacka, nie polska - karp po żydowsku - nie wiem, jaka jest geneza, ale na pewno na Kresach go znali, bo moja prababcia robiła Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 12.01.10, 15:11 Czym sie rozni swiętokrzyska zalwajka od slaskiej zalewajki? Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą ku 10.01.10, 18:41 Każdy ma coś smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś