Gość: kobra IP: 213.17.144.* 16.01.10, 21:54 planuję sałatkę z brokułami, makaronem, szynką i serem i nie wiem... czy jajka będą pasowały do tego zestawu i czym to scalić? majonezem? oliwą? macie jakies przepisy na taką brokułowo-makaronową sałatkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogna71 Re: brokuły i makaron i ...? 16.01.10, 22:15 Feta w kostkę pokrojona. Ale wtedy raczej już bez sera żółtego. Feta rozmaże się z lekka podczas mieszania i nie będzie potrzebny zlepiacz. Ew. kropla oliwy, jak będzie za sucha. I jeszcze uprażony słonecznik do posypania;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: brokuły i makaron i ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 22:18 bogna71 napisała: > Feta w kostkę pokrojona. Ale wtedy raczej już bez sera żółtego. Feta rozmaże si > ę > z lekka podczas mieszania i nie będzie potrzebny zlepiacz. Ew. kropla oliwy, ja > k > będzie za sucha. > I jeszcze uprażony słonecznik do posypania;) Świetna propozycja. Też tak jadam. Tyle że zamiast słonecznika dodaję uprażone płatki migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: brokuły i makaron i ...? 16.01.10, 22:19 o podoba mi się Twój pomysł, wkleiłaś jak myślałam właśnie nad połączeniem :) jedno jest pewne, majonez zupełnie mi nie podchodzi w tym zestawie i jednak szynka chyba też nie.. chociaż zależy od szynki, mnie by pasowała jakaś długodojrzewająca :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: brokuły i makaron i ...? 16.01.10, 22:18 Ja to lubie prosto. Jak szynka, to nie ser, jak ser, to nie szynka itd. Moja filozofia salatkowa zaklada, ze salatka nie powinna byc przegladem lodowki, ale powinna, hm - zmierzac w jakims kierunku. W moim archiwum recepturowym wyladowala niedawno taka salatka, w ktorej byly brokuly, gotowany pęcak, gruby szczypior i biala fasola - to wszystko plus winegret. Mi sie bardziej widzi taka, ew wywalilabym fasole, a wrzucila zielony groszek z mrozonki albo nic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: brokuły i makaron i ...? IP: 213.17.144.* 16.01.10, 22:39 bo ma być sycąca stąd ten misz masz :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: brokuły i makaron i ...? 16.01.10, 22:46 Sycąca bedzie, jesli beda weglowodany i bialko. Mozna wiec dac sama szynke albo sam ser, albo tylko jajka, plus pomidory, lekki sos musztardowy na jogurcie albo winegret i posypac weglowodanami, czyli grzankami oliwowo-czosnkowymi albo parmezanowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: brokuły i makaron i ...? IP: 213.17.144.* 17.01.10, 10:48 pomidorów nie chcę dawać, bo myślę, że się rozciapciają...mam zabrać tą sałatkę do pracy. kazdy w grupie co tydzień przynosi sałatkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs pomidory wzielabym w innym pojemniku, 17.01.10, 11:03 Gość portalu: kobra napisał(a): > pomidorów nie chcę dawać, bo myślę, że się rozciapciają...mam zabrać tą sałatkę > do pracy. kazdy w grupie co tydzień przynosi sałatkę :) potem mozna dodac, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: pomidory wzielabym w innym pojemniku, IP: 213.17.144.* 17.01.10, 12:09 a może i tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: brokuły i makaron i ...? 16.01.10, 22:25 Brokuły - makaron - ser pleśniowy typu bleu, ew. czasem z korniszonami lub kaparami, to zależy od sera. Skrapiam oliwą, sporo ziół suszonych lub zielonych. Brokuły - makaron - filet kurzy w kostkę - świeży koperek - czosnek - majonez pół na pół z gęstym jogurtem, najchętniej greckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: brokuły i makaron i ...? IP: 213.17.144.* 17.01.10, 10:50 o!ta pierwsza propozycja mi się też podoba Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: brokuły i makaron i ...? 17.01.10, 14:10 ja bym zrobila makaron, podsmazona szynka, brokuly plus sos z sera niebieskiego, smietany/ jogurtu i czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: brokuły i makaron i ...? IP: *.dsi-sieci.pl 19.01.10, 09:37 zamiast sera sos czosnkowy Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: brokuły i makaron i ...? 19.01.10, 09:56 Brokuły, jajka, paluszki krabowe + plus majonez z jogurtem i odrobina musztardy. Mnie niestety czasem fantazja ponosi w kuchni i potrafię zrobić danie na winie: wrzucić, co się nawinie. Nie zawsze kończy sie to sukcesem. Znaczy jest zjadliwe, ale... łatwo przedobrzyć.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KajaK Re: brokuły i makaron i ...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 12:38 A może makaron, brokuły i kurczak wędzony? + ew. jajko na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Tylko winegret pasuje IP: 77.236.0.* 21.01.10, 15:11 Jajek nie dawaj, bo żółtka się brzydko rozdyźdają po brokułach przy mieszaniu i na wyglądzie straci. Jajkiem można ozdobić. Szynka jak najbardziej, albo kurczak wędzony. Ja robię z parzonego brokuła, ziemniaków, ogórka kiszonego, groszku zielonego i papryki zielonej i zalewam winegretem. Winegret, daje dość mdłemu brokułowi tę ostrość podkreślającą smak, jest lekki, a i kolor ma właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Tylko winegret pasuje IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.01.10, 22:25 Ja lubie taka typowa salatke z brokulow z bekonem:surowe brokuly,pokruszony smazony bekon,czerwona cebula,podpieczone orzechy wloskie albo pecan,rodzynki.Do tego sos:majonez,ocet winny,cukier.Dobrze jest zrobic poprzedniego dnia zeby sie smaki przegryzly.Dodaje czasem ostry cheddar w wiorkach.Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś