kacap_z_moskwy 16.08.07, 00:45 Wlasnie probowalem przetlumaczyc kawalek piosenki Griszkowca na polski. I mam pytanie - jak przetlumaczyc "капли"? Dzienkuje заранее! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacap_z_moskwy Re: Krople 17.08.07, 01:13 Sedonko, napewno wypijemy Margarite. Napewno. Dzienki bardzo za krople. A jak "Bratcy"??? (Братцы Wlasnie w znaczeniu rosyjskim? Moze wiesz? Pozdrawiam serdecznie! Denis Odpowiedz Link
sedona Re: Krople 17.08.07, 05:13 Bracia - zalezy, w jakim kontekscie: "bracia"; "braciaszkowie" - ale to juz mniej powaznie. PS: kacap_z_moskwy napisał: > Sedonko, napewno wypijemy Margarite. Napewno. -Yeah! Right! Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: KUMPLE? 17.08.07, 12:31 Alez "Bratcy" nie mozno doslownie przetlumaczyc. Ja nie znam odpowednika po-polsku. Bo u na sto jusz jest zwrot do ludzi, a nie krewnych, i zwrot czyms podobny do "Brat", ale jednak inny. Odpowiedz Link
qubraq Re: Pytanie 17.08.07, 23:13 Denis, widzisz, ja mysle ze Twoi rosyjscy "bratcy" to dokladnie tak samo znaczą jak kiedys 50 lat temu u nas "bracia" ale w potocznej mowie, jak mowi Nitka - "kumple" ale wtedy sie nie mowilo kumple tylko braciszkowie, bracia, co znaczylo bardzo bliskich towarzyszy do wszystkiego choć nie krewnych, "no, bracia bierzmy sie za robotę...", "hej, bracia, a wy dokąd?...", "bracie, mowię ci - taaaka ryba!..."...cos w tym stylu. Czasy sie zmienily - nikt z mlodych teraz juz tego nie uzywa ale kiedys bylo bardzo popularne w dawnej Galicji...tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
sedona Re: Pytanie 18.08.07, 18:36 qubraq napisał: > Denis, widzisz, ja mysle ze Twoi rosyjscy "bratcy" to dokladnie tak > samo znaczą jak kiedys 50 lat temu u nas "bracia" ale w potocznej > mowie -Wlasnie to mialam na mysli - nie bracia - rodzenstwo, tylko w znaczeniu - przyjaciele, braterstwo. Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: Pytanie 21.08.07, 19:10 Tylko ze u nas mozno tak zwroczicz sie do nieznajomych ludzi! Rozumem ze mozna doslownie przetlumaczyc. Tylko ze jednak ma same slowo duzwieksze znaczenie. I szersze. To jak zwracanie sie - "Ludzie". I wlasnie szukalem odpowiednika. No moze go i nie ma? Odpowiedz Link