Dodaj do ulubionych

Tortilla - ciasto

01.02.10, 18:11
Szukałam przepisu - i znalazłam różne wersje - jedne z sama mąką i wodą, inne
ze smalcem - byłam zaskoczona tym smalcem... jakoś niebardzo mi pasuje.
Możecie ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis?
Obserwuj wątek
    • jo.hanna mam kilka, wszystkie sprawdzone 01.02.10, 18:36
      smalec akurat jest ok, choc mozna go zastapic innym tluszczem, np. olejem.
      Przepis, oczywiscie, na tortillas z maki pszennej:
      2 szkl. maki (pol na pol maka chlebowa i zwykla pszenna)
      1 lyzeczka soli
      3 lyzki + 1 lyzeczka tluszczu roslinnego (chyba nazywa sie to planta)
      3/4 szkl. cieplej wody
      do maki dodac sol , drobno posiekana plante i wode. Mieszac, az zacznie sie
      zbijac w kule. Zagniesc gladkie ciasto (jakies 2-3 min). Przykryc sciereczka i
      odstawic na 15 min. Podzielic na 6-8 kawalkow, przykryc miska i odstawic na
      45-60 min. Rozgrzac zeliwna patelnie (kropla wody powinna na niej 'podskawiwac);
      na goraca patelnie klasc rozwalkowana tortille, smazyc przez kilkanascie sekund
      (nie smarowac patelni tluszczem!)az zrobi sie matowa, odwrocic na druga strone.
      Smazyc, az na powierzchni pojawia sie babelki. Odwrocic znow na druga strone (
      pierwsza strona=az ciasto zrobi sie 'matowe', druga strona=do pojawienia sie
      pierwszych babelkow, powrot na pierwsza strone=do pierwszego koloru). Odkladac
      pod zlozona sciereczke.

      Jakis czas temu pokazywalam tortille w GP.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka