Dodaj do ulubionych

Pieróg żydowski z sosem czosnkowym

04.02.10, 09:56
Jadłam w swoim czasie w krakowskim Arielu. Postanowilismy sobie zrobic dzien
kuchni zydowskiej i szukam przepisu...
Pyszne to bylo.Moze tez ktos wie jak zrobic bubele. W necie duzo przepisow
dosc roznych. Jakis wyprobowany by sie zdal...
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 11:45
      Mysle, ze byloby latwiej ci pomoc, gdybys ujawnila, co bylo w
      srodku twojego pieroga. Byc moze chodzi o jakas wariację nt
      kreplach (malych pierozkow), a one moga byc z bardzo roznym
      nadzieniem - od miesa po ziemniaki. W mojej 'Kuchni żydowskiej' sa
      tez np knysze z hreczką i grzybami.
      • zielonamysz Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 15:39
        To było cos w rodzaju babki ziemniaczanej.Wygladalo tak jak na tym zdjeciu
        www.garnek.pl/barossa/2217161/pierog-zydowski-z-sosem.
        A btw to gefilte fische mozna zrobic z kazdej ryby? Kupilam tilapie i pstraga
        -nie bylo szczupaka. Mysle zrobic gefilte na parze z sosem moze chrzanowym.
        Planuje zawinac farsz w gazę bo nie mam w co
        wlozyc. Chyba pstrag sie nie nadaje a rosolu nie planuje -siem odchudzam. Poza
        tym bubele i moze kawior z watrobek bo lubie. Mam tez bliny i lososia. To co by
        tu jeszcze:)? A moze jakis super przepis na gefilte ktos zna?
        Znaczy moze dasz jakis Bene...
        Jak to fajnie skomponowac? Ide do apteki po gaze...
        • bene_gesserit Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 16:25
          zielonamysz napisała:

> To było cos w rodzaju babki ziemniaczanej.Wygladalo tak jak na
          tym zdjeciu
          > www.garnek.pl/barossa/2217161/pierog-zydowski-z-sosem.

O jeżu - to ja nie wiem w takim razie. Wyglada jak drozdzowy pierog
          smazony na glebokim tluszczu i to bylo jeszcze z ziemniakami? Nie
          mam pojecia, ale nie jestem wielka znawczynia kuchni zydowskiej.
          Moze po prostu zrób pierog drożdzowy, nadziej ziemniakami i usmaz
          na glebokim tluszczu? :)

Ale w Kuchni żydowskiej
          znalazlan przepis na klasyczne aszkenazyjskie gefilte fisz - moge
          wieczorem wklepac, jesli chcesz. Ksiazka imho jest godna zaufania,
          a receptura wymienia jako podstawe 'filety z 2-3 roznych ryb, np z
          karpia, dorsza i sielawy'.

A - wlasnie znalazlam w niej cebulowo-ziemniaczane nadzienie do
          pierogow (z maslem i jajkami). Moze to nadzienie do twojego pieroga?
          • horpyna4 Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 17:40

Jeżeli z ziemniakami, to mógł to być farsz podobny do tego w
            pierogach galicyjskich. Tylko oczywiście bez boczku, bo trefny.
            • zielonamysz Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 18:52
              Wydaje mi sie ze nie bylo cebuli w nadzieniu.Ale moze byla... jadlam to
              dawno.Sos czosnkowy byl znakomity.Ten pierog mi sie snil w nocy gdy to
              jadalam.Serio. I to nie mialo ciasta tylko jakby upieczone samo nadzienie
              ziemniaczane wiec ta nazwa pierog byla na wyrost. Moze pojde z tym na judaica i
              oni mi cos podrzuca.
              • marciasek Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 04.02.10, 23:41
                Dania w Arielu to w wielu wypadkach rodzaj autorskiej twórczości luźno nawiązującej do kuchni żydowskiej, a nie tradycyjne potrawy. Z tego powodu trudno Ci będzie znaleźć identyczny przepis. Babka ziemniaczana - a juści, tradycyjna jest i nazywa się kugiel (kugel). W tym konkretnym przypadku wydaje mi się, że jadłaś jakieś cudo wypieczone z ciasta na kugiel ziemniaczany. Ale gdybyś szukała przepisu na kugiel, to pamiętaj, że istnieje jeszcze lokshen (łokszyn) kugel, na słodko, z makaronu lub ryżu z owocami i zalewą jajeczno-smietanową (jak do tarty). Tak więc jeżeli na hasło kugel google wyrzuci pomieszane przepisy ziemniaczane ze słodkimi - wszystko gra.
                • zielonamysz Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 05.02.10, 07:50
                  Dzieki.To istotnie musial byc wynalazek miejscowy acz dobry. Ja to zrobie z
                  pamieci. Moze wyjdzie:) Cos w rodzaju roladki z ciasta na babkę.
                  • Gość: marbor1 Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym IP: *.aster.pl 05.02.10, 14:25
                    Może to był KIBBAS lub KIBBETES. Ciasto robi się z kaszy pszennej lub grubej
                    kaszy manny. Farsz do nich robi się z jagnięciny. Smaży się je w głębokim tłuszczu.
                    Poszukaj w sieci.
                    • marciasek Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 05.02.10, 15:27
                      > Może to był KIBBAS lub KIBBETES

szczerze wątpię, ponieważ:
                      1. autorka wątku raczej odróżniłaby farsz ziemniaczany od bulgurowo-jagnięcego
                      2. nie jest jest to potrawa z kuchni aszkenazyjskiej
                      • zielonamysz Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 05.02.10, 17:12
                        Nie był to kibbas ale sie tym kibasem zainteresuje bo to moze byc dobre:)
                      • Gość: marbor1 Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym IP: *.aster.pl 05.02.10, 17:20
                        Akurat tę potrawę znalazłam w książce "Cymes, czyli kuchnia żydowska"
                        w dziale - Przepisy z Izraela. Nie będę się sprzeczała czy ta potrawa jest na
                        pewno żydowska. Polegałam tylko na tym co jest w tej książce napisane.
                        • marciasek Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 05.02.10, 18:51
                          Ależ wszystko się zgadza: żydowska, ale sefardyjska :) A krakowskie restauracje
                          żydowskie specjalizują się we wschodnioeuropejskiej, aszkenazyjskiej kuchni
                          żydowskiej. One się baaardzo różnią.
    • ampolion Re: Pieróg żydowski z sosem czosnkowym 05.02.10, 18:31
      A moze to co w rodzaju przerośniętej pyzy?
      Jako alternatywę proponuję pirogowate włoskie calzone:
      www.google.com/search?hl=en&q=%22wloskie+calzone%22&btnG=Search&aq=f&aqi=&oq=

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka