paool 13.02.04, 09:04 TVN szykuje nowy program kulinarny ( a może już leci???) podobno ma poprowadzic go Pascal Brodnicki. Zakochacie się! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funana Re: Polski Jamie 13.02.04, 09:14 A niby dlaczego mam się zakochać-wiesz coś więcej o gościu, ponad informacje, którą znalazłam (poniżej)?...skoro tak reklamujesz... Od marca w soboty o 18 będzie można oglądać "Pascal - po prostu gotuj". Program poprowadzi Pascal Brodzicki. Nowy program kulinarny tvn powstaje na licencji angielskiego programu "Olivier's Kitchen". Pascal Brodzicki swoje doświadczenia zdobywał we Francji. Jego dania to często mieszanka różnych kultur, bo jak twierdzi: "Nie trzeba bać się eksperymentowania!". W każdym odcinku poznamy przepis na wyjątkowe danie i dowiemy się jak ładnie i apetycznie podać je na stół. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Kto to jest Pascal Brodnicki? 13.02.04, 09:59 I znów program "na licencji"? Nikt nie potrafi u nas godziwego programu o gotowaniu wymyślić? Ani czasopisma? Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: Kto to jest Pascal Brodnicki? 13.02.04, 12:59 a to nie jest przypadkiem asystent Kurta Schellera? ktoś kiedyś chyba opisywał na tym forum kurs w Akademii KS, który prowadził właśnie Pascal... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kto to jest Pascal Brodnicki? 13.02.04, 13:04 Widzę, że dla GW podawał taki np. przepis: OSTRYGI DZIADKA RAYMONDA 6 dorodnych ostryg z Bretanii 10 dag mrożonego lub świeżego szpinaku 200 ml szampana lub białego wina 10-15 orzechów włoskich 5 dag masła sól, pieprz do przybrania: sól morska do skropienia: sok z 1/4 cytryny Sos holenderski 1 żółtko 6 dag masła sól, pieprz Otworzyć muszle, wylać z nich wodę (2 łyżki wody zachować do sosu), wyjąć ostrygi i gotować w szampanie 4-5 min. Szpinak usmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Orzechy obrać i posiekać. Muszle umieścić na soli morskiej, wypełnić szpinakiem, posypać orzechami i ułożyć ostrygi. Przygotować sos: w kąpieli wodnej wymieszać żółtko z wodą z ostryg, ubić trzepaczką i wyjąć z kąpieli. Podgrzać masło (usunąć powstałą pianę), połączyć z ubitym żółtkiem i wymieszać (sos powinien mieć konsystencję majonezu). Ostrygi polać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (najlepiej gdy piekarnik wyposażony jest w grill) do chwili, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać na gorąco, skropione sokiem z cytryny, i ze schłodzonym białym winem. Bardzo życiowy przepis, bo jak wiadomo, ostrygi z Bretanii są dostępne nad Wisłą, Wartą, Bugiem, Nysą i Odrą wszędzie i bez ograniczeń. Pewnie się czepiam i jestem uprzedzona, ale obawiam się, że ten program będzie kolejnym kolorowym zapychaczem oczu na licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
zyglis Re: Kto to jest Pascal Brodnicki? 13.02.04, 21:58 hania55 napisała: > Widzę, że dla GW podawał taki np. przepis: > > OSTRYGI DZIADKA RAYMONDA > > > 6 dorodnych ostryg z Bretanii > 10 dag mrożonego lub świeżego szpinaku > 200 ml szampana lub białego wina > 10-15 orzechów włoskich > 5 dag masła > sól, pieprz > do przybrania: sól morska > do skropienia: sok z 1/4 cytryny Sos holenderski > 1 żółtko > 6 dag masła > sól, pieprz > > Otworzyć muszle, wylać z nich wodę (2 łyżki wody zachować do sosu), wyjąć > ostrygi i gotować w szampanie 4-5 min. Szpinak usmażyć na maśle, przyprawić > solą i pieprzem. Orzechy obrać i posiekać. Muszle umieścić na soli morskiej, > wypełnić szpinakiem, posypać orzechami i ułożyć ostrygi. Przygotować sos: w > kąpieli wodnej wymieszać żółtko z wodą z ostryg, ubić trzepaczką i wyjąć z > kąpieli. Podgrzać masło (usunąć powstałą pianę), połączyć z ubitym żółtkiem i > wymieszać (sos powinien mieć konsystencję majonezu). Ostrygi polać sosem i > zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (najlepiej gdy piekarnik > wyposażony jest w grill) do chwili, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać > na gorąco, skropione sokiem z cytryny, i ze schłodzonym białym winem. > > > Bardzo życiowy przepis, bo jak wiadomo, ostrygi z Bretanii są dostępne nad > Wisłą, Wartą, Bugiem, Nysą i Odrą wszędzie i bez ograniczeń. > > Pewnie się czepiam i jestem uprzedzona, ale obawiam się, że ten program będzie > kolejnym kolorowym zapychaczem oczu na licencji. Obawiam się, że ma Pani rację. Zastanawiam się dlaczego nikt w naszych telewizjach nie wpadnie na to żeby emitować prosty, z dostępnych powszechnie produktów, program kulinarny na pożiomie EDUKACYJNYM. Cyz brak tam ludzi inteligentnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasłuchana Re: Polski Jamie IP: 212.160.118.* 13.02.04, 11:01 Oglądam Jamie'go z dużą przyjemnością, chociaż muszę bardzo uważnie słuchać, bo on strasznie bełkocze jak na moje angielskie możliwości. Ostatnio mam lepiej - okazuje się, że na stronie 888 telegazety lecą agielskie napisy podczas wielu programów bbcprime, więc co się nie dosłucha to się doczyta. Fantastyczna lekcja rozumienia angielskiego "w locie". Co do kolejnego naśladownictwa w tv: podobnie jak w przypadku braku dobrych pomysłów w starym-nowym czasopiśmie KUCHNIA tak i tu nie rozumiem skąd ten pęd do płacenia licencji zamiast do ruszenia własną głową. Czy w naszym kraju wszędzie siedzi szwagier szefa bez pomysłów zamiast ludzi nie będących szwagrami, ale za to inteligentnych i kreatywnych? Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: Polski Jamie 13.02.04, 11:22 No własnie, chyba nie ma dobrych własnych pomysłów ( co smutne..)W takiej sytuacji lepszy rydz niż nic :-). I zobaczymy jajk to będzie.A co do Jamiego - byłam ostatnio w Londynie-jest go wszędzie pełno-nawet patelnie Tefala reklamuje, miałam wrażenie, że znajdę go pod drzwiami zamiast butelki na mleko. W związku z tym mam troche przesyt nim, choć lubie jego przepisy, mam jego dwie książki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Niemiecki Jamie 13.02.04, 11:45 Na RTL2 jest właśnie taka kalka z Jamiego i nazywa się Rene Steinbach,jest młody,ma modną fryzurę,modne ubrania i w ogóle jest trendy;)tylko że ja po pierwszym programie jaki obejrzałam mam dosyć,bo tak nachalnie kopiuje Jamiego Olivera że oglądać się nie da.I jeżeli ten polski będzie też tak po chamsku skopiowany to też nie będę oglądać.Co za dużo to niezdrowo i jeden Jamie wystarczy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasłuchana Re: Polski Jamie IP: 212.160.118.* 13.02.04, 12:43 Właśnie znalazłam w sieci, że jutro(sobota) na RTL2 jest o godz.11.40 program z Jamie'im pt Oliver Twist. Zobaczę jak to wygląda. Chociaż pewnie będzie językowo zabawnie, bo Niemcy wszędzie podkładają swoje głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Polski Jamie 13.02.04, 13:28 Gość portalu: zasłuchana napisał(a): > Właśnie znalazłam w sieci, że jutro(sobota) na RTL2 jest o godz.11.40 program z > > Jamie'im pt Oliver Twist. Zobaczę jak to wygląda. Chociaż pewnie będzie > językowo zabawnie, bo Niemcy wszędzie podkładają swoje głosy. Wiesz co dla mnie to nie jest zabawne,dla mnie to jest jakaś kara;)tylko nie wiem za co.Ten dubbing jest po prostu okropny,zresztą sama zobaczysz,to jest istna katorga dla moich uszu:(Jakby nie mogli dać lektora albo napisów. Był jeszcze na RTL2 serial 'Fifteen' o restauracji Jamiego ale już się skończył.I też był dubbingowany niestety. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasłuchana Re: Polski Jamie IP: 212.160.118.* 13.02.04, 14:50 Zgadzam się z Tobą całkowicie. Z tego powodu w niemieckiej tv nie oglądam nie*niemieckojęzycznych programów. Idiotyczne jest to, że dubbingowanie jest znacznie droższe, ale ja wolę słyszeć w tle oryginał. Słyszałam w polskiej tv dyskusję naszych aktorów, którzy twierdzili, być może słysznie, że przy dubbingu widz ma okazję słyszeć wszelkie efekty dźwiękowe tła, o które w końcu faktycznie ktoś z artystów walczył. Lektor zagłusza wszystko, często łącznie z muzyką. A ja tam wolę lektora...... Wysmażył się nam wątek niekulinarny. Chociaż dyskutujemy o narzędziach zezwalajacych na konsumpcję programów jednak kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Polski Jamie IP: *.proxy.aol.com 13.02.04, 22:57 Czyżby Jamie me too? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Polski Jamie 26.02.04, 20:48 śmiechu warte! kolejny kiepski pomysł tvn'u! już boguś linda brał się za gotowanie... czy tak trudno jest stworzyć/zrealizować autorski program o gotowaniu? uwielbiam jamiego olivera, ale nie chcę oglądać jego (choćby najlepszych) podróbek! nie! już 1000 razy wolę makłowicz bo en program to on, jak kuba wojewódzki to progrma kuby w. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: Polski Jamie IP: 212.160.118.* 27.02.04, 13:30 Właśnie. Makłowicz ma moim zdaniem tę zaletę, że nikogo nie naśladuje i stworzył swój styl. Był tu wątek, w którym nie zostawiano na nim suchej nitki, ale w porównaniu z innymi programami on naprawdę się wyróżnia i możnaby go spokojnie emitować w bbcprime. Popatrzmy zimno: Jamie jest niechlujny, rozczochrany i ma totalnie nieprzytomną zaspaną minę, ale jest świetny, bo to on, a nie ktoś inny. Makłowicz przedstawia często potrawy kuchni tradycyjnej, stąd czasem masła sporo, ale jest cichą tajemnicą kucharzy, że jak ma coś smakować, to dobrze jest dyskretnie dodać masła, ale nie tak, żeby oczywiście kapało. Jamie ma przepisy z innej bajki i równie smaczne, a na patelnie leje olej z zapamiętaniem, bo trudno robić wszystko na parze. Widać jak trudno być tu oryginalnym. Odpowiedz Link Zgłoś