Gość: aneta IP: 10.130.129.* 15.02.02, 08:11 czy moglibyscie podac jakies przepisy na kawe,np.mrozona,latte,koktaile kawowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: kawa na rozne sposoby IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 08:45 Kawa Jawa 2lyzeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka 1 szklanka lodow waniliowych 1 banan Kawe rpzpuscic w mleku, dodac lody oraz pokrojony w plasterki banan, zmiksowac i rozlac do szklanek. Napoj posypac kawa. Kawa meksykanska 1/4 filizanki swiezo zaparzonej kawy 70 ml likieru kawowego kahlua 1 lyzka bitej smietany 2 kostki cukru po 1 szczypcie cynamonu i kakao goraca kawe wlac do duzej ogrzanej koniakowki, dodac likier, cukier i wymieszac. Na wierzch polozyc bita smietane, posypac cynamonem i kakao. Mocha po 2 lyzeczki swiezo zmielonej kawy i cukru 1 lyzeczka kakao 1/3 szklanki mleka 1/2 lyzeczki cukru waniliowego bita smietana do przybrania Mleko zagrzac, dodac cukier,cukier waniliowy i kakao, zamieszac i trzymac na malym ogniu, az powstanie syrop. Kawe zaparzyc w 1 1/4 szklanki wrzatku i polaczyc z syropem kakaowym. Rozlac do dwoch filizanek i przybrac bita smietana. Kawa z miodem i cynamonem 2 lyzeczki swiezo zmielonej kawy 1/3 szklanki mleka 2-3 lyzeczki miodu 1 lyzeczka cynamonu do posypania bita smietana do przybrania Kawe zaparzyc w 1 1/4 szklanki wrzatku. Do 2 filizanek wlozyc iod, wlac zaparzona kawe i gorace mleko. Przybrac bita smietana i posypac cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: kawa na rozne sposoby IP: 10.130.129.* 15.02.02, 17:23 bardzo dziekuje,brzmi smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kawa na rozne sposoby IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 09:21 Magdo - robiłam wczoraj Moche , alle musze przyznać że żaden syrop mi sie nie zrobił, tylko raczej kakao ale o gęstości mleka, wodniste, generalnie cała kawa była bardziej podobna do gorącej czekolady - tak ma byc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: kawa na rozne sposoby IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.02, 10:34 Gość portalu: ola napisał(a): > Magdo - robiłam wczoraj Moche , alle musze przyznać że żaden syrop mi sie nie > zrobił, tylko raczej kakao ale o gęstości mleka, wodniste, generalnie cała kawa > > była bardziej podobna do gorącej czekolady - tak ma byc ??? Olu, musze przyznac, ze akurat tego przepisu nie robialm (przepis pochodzi z miesiecznika "Kuchnia"). Zrobie to u siebie i zobaczymy co z tego wyniknie, chyba raczej powinien byc syrop? Moze trzeba dluzej ogrzewac?? A dalo sie wypic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kawa na rozne sposoby IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 13:02 dało się wypić tylko kawę było słabo czuć - a może trzeba z mlekiem skondensowanym nie zwykłym-spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kawa na rozne sposoby 15.02.02, 17:38 a jalubie kawe zimowa cafe d'hiver na osobe: 1 zoltko 1 lyzeczka cukru odrobinka rumu czarna, bardzo goraca kawa zoltka utrzec z cukerm na bialo, dodac rum. Kawe wlewac cienkim strumieniem i caly czas mieszac, aby sie nie zwarzylo. Pycha i bardzo rozgrzewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: kawa na rozne sposoby IP: *.warn1201.mi.comcast.net 19.06.02, 05:14 a ja sobie do malej czarnej dodaje na wierzch (ok, 2 cm warstwe ) banalny zwykly kogel-mogel!!! Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: kawa na rozne sposoby IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 15:11 Ja pije w lecie grecka frape w wersji domowej: na 2 szklanki do shakera wsypać: 6 lyzeczek kawy rozpuszczalnej 1/2 lyzeczki cukru (moze byc bez cukru, ale z cukrem bedzie lepsza piana) 2 kostki lodu dolac ok. 1/4 szklanki zimnej wody, nastepnie wszystko zakrecic i wytrzepać az sie zrobi piana w calym pojemniku. Potem zawartosc rozlac na 2 dlugie szklanki i uzupelnic zimna woda lub mlekiem, albo po polowie mlekiem i woda, mozna dodac lody no i cukier jak ktos lubi. W upal stawia na rowne nogi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: kawa na rozne sposoby IP: *.pl 08.09.02, 14:41 Zamiast rumu mielony cynamon. PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Kawa na upały - caffe freddo IP: *.eng.fsu.edu 21.06.02, 17:16 Włoski sposób na upały. Zaparzam w ekspresie ciśnieniowym kawę. Dużo (mam ekspres na 19 filiżanek). Myślę, że może byc mocna kawa z ekspresu przelewowego (takiego na filtr). Chłodzę i do lodówki. Gotuję syrop z cukru. Gęsty dosyć. Uwaga - cukier ma sie rozpuścić całkowicie i nieodwołalnie. Gotuję aż syrop troche zbrązowieje. Chłodzę i do lodówki. Jak wszystko juz zimne, to mieszam oba składniki (nie podaję proporcji, bo zależy jak kto lubi - ja nie lubię słodkiej kawy to syropu daje mniej). Do tego dwa kieliszki brandy, lód, skok na leżaczek i upał nic nam nie zrobi!! Smacznego. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: kawa na rozne sposoby IP: *.skb.pl / 192.168.1.* 16.07.02, 13:49 moja kawa "z badziewiami": łyżeczka kawy, szczypta cynamonu, kostka gorzkiej czekolady, 2 goździki, cukier - wszystko parzymy. i koniec! nie każdemu smakuje, ale proponuję spróbować ;) Odpowiedz Link Zgłoś