Dodaj do ulubionych

pieprz cytrynowy?

15.03.10, 22:55
Witam wszem i wobec :-)

Chciałbym się zwrócić z pewnym pytaniem do eskeprtów. Wieki temu miałem do czynienia z taką przyprawą przywiezioną ze Szwecji - niestety nie pamiętam oryginalnej nazwy, ale to było coś w rodzaju pieprzu cytrynowego. Cudowny smak! Jakiś czas później podobną przyprawę dostałem prosto z Danii. I z tego co wiem, nie ma opcji, żeby to kupić poza Skandynawią. Jako że wkrótce sam wybieram się do Kopenhagi, zamierzam przywieźć tej przyprawy tyle ile dam radę, czyli parę ton ;-) Ale chciałbym wiedzieć wprzód, jak się ta przyprawa nazywa w oryginale, żeby łatwo ją namierzyć. Niestety będę miał mało czasu na te moje zakupy, więc chcę być dobrze przygotowany na podbój CPH :-) Jeśli ktoś jest zorientowany i zechciałby mnie naprowadzić na właściwy trop, będę dźwięczny!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: pieprz cytrynowy? IP: 81.219.201.* 15.03.10, 22:57
      to jest Twoj trop:
      www.kamis.pl/index.php/content/view/227/602/
      • ania_m66 Re: pieprz cytrynowy? 15.03.10, 23:13
        jest b. dobry w mlynku do dostania np w bomi. nie firmy kotany i nie kamis,
        niestety akurat nie ma mnie w domu i nie moge sprawdzic nazwy.
        mlynek jest brzuchaty, na moje oko
        ten
        .
        niestety grafika upierdliwie mala. sklada sie z czarnego pieprzu i sszonej
        skorki cytrynowej.
        wydaje mi sie, ze producent moze nazywac sie "drogheria alimentari"
        • marghe_72 Re: pieprz cytrynowy? 15.03.10, 23:20
          Jeśli chodzi Ci o taki pieprz, do jakiego link podrzucił Ci gość to
          wtrącę swoje pięc groszy. Nie warto.
          Lepiej do danej potawy dodać świeżo zmielony pieprz i skórkę
          cytrynową świeżo startą z owocu

No chyba, że nie o to chodzi
          • megakomp Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 21:47
            Co racja to racja :).
    • pinkink3 Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 06:12
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105663701,105898644.html
      • zielonamysz Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 07:52
        Moj luby robi genijalne cytryny z czosnkiem w srodku marynowane w oliwie i
        dodaje to potem do np wolowiny. Boskie. Ale pieprz cytrynowy tez przyjaciolka mi
        przywozila ze Szwecji lata cala i teraz gdy juz u nas jest koncentruje sie tylko
        na kawie z jej regionalnej palarni.
        To jednak nie to samo co skorka cytrynowa z pieprzem mimo iz to samo:)
        A ciekawe ze nie widzialam go nigdy w Ikei.
        • mhr-cs Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 08:11
          www.rajsmakosza.pl/pieprz-cytrynowy-20g-p-31.html
    • Gość: marbor1 Re: pieprz cytrynowy? IP: *.aster.pl 16.03.10, 10:17
      Uważam, że jak najdalej od pieprzu kamisa, jest kwaśny z powodu dodania kwasku
      cytrynowego i w ogóle bardzo niesmaczny. Lepszy już jest pieprz cytrynowy
      kotany. Takie jest moje zdanie.
    • figgin1 Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 16:54
      Nie mam pewności czy to to samo, ale w Polsce bez problemu można kupić pieprz
      cytrynowy, produkuje go pewna firma na K. Jest zacny :)
    • e._ Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 19:27
      Próbowałam kilku rodzajów pieprzu cytrynowego (kupowany w Polsce).
      Nie zrobił na mnie wrażenia i podzielam opinię, ze lepiej komponować
      samemu pieprz ze skórką cytrynową i kroplą cytryny.
      • Gość: en Re: pieprz cytrynowy? IP: *.chello.pl 16.03.10, 20:43
        nie wiem, jaki jest ten szwedzki pieprz, ale kupuje w Krakowie, w Naturalnym
        Sklepiku przy Krupniczej, pieprz cytrynowy na wage. Kiedys zabraklo i kupilam
        Kamisa. Roznica ogromna - na niekorzysc Kamisa. Kamisowy ma dziwny, jakby
        sztuczny zapach i smak. Tamten jest swietny i pachnacy. Bardzo dobrze pasuje do
        ryb, jarzyn i bialego miesa. Moze to ten sam, co w Szwecji.
        • jean.jacques Re: pieprz cytrynowy? 16.03.10, 21:57
          Dziękuję za wszystkie pomysły. Mam nadzieję, że w Kopenhadze mają coś więcej niż Kamis ;-) Moje uszanowanie.
          • Gość: Ania Re: pieprz cytrynowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 06:36
            Ja kupowałam ostatnio pieprz cytrynowy firmy Visana w sklepie ze zdrową żywnością Jarmark Zdrowia w Grodzisku Mazowieckim. Właściciele obiecali uruchomić sprzedaż internetową do końca czerwca 2013 na stronie www.jarmarkzdrowia.pl
            • solaris_1971 Re: pieprz cytrynowy? 02.06.13, 23:42
              A ja wlasnie jestem wielbicielka pieprzu cytrnynowego Kamisu i go sprowadzam z Polski.
              Zgadzam sie z Marghe, ze do jakiejs potrawy jednogarnkowe lub sosu do makaromu lepiej samemu zetrzec skorke cytryny - przeciez to trwa chwile.
              Ja tym posypuje mieso i cukinie przed zgrilowaniem.

W kazdym razie, zamiast wozic tonami ze Skandynawii, proponuje przetestowac te dostepne na polskim rynku.
              • Gość: Tina Re: pieprz cytrynowy? IP: 178.219.100.* 06.04.14, 19:12
                Tylko omijać z daleka, pieprz cytrynowy Prymatu. Pomyliłam się i go kupiłam do ryby. To było straszne.
                • Gość: andrzej Re: pieprz cytrynowy? IP: *.165.enf.pl 20.01.15, 22:21
                  Polecam pieprz cytrynowy kupiony tutaj ymt24.pl/pieprz-cytrynowy-50g
                  • Gość: x naraziles sie squirt, bedzie opieprz ;) IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 21.01.15, 00:29
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka