Gość: pixi Re: kącik bezmięsny IP: 195.94.222.* 03.03.04, 09:15 Kotlety z kaszy jaglanej, kotlety z jajek (obie wersje bardzo lubiane przez domowników), zapiekanka z ziemniaków i cebuli, mini-pizze, duszona kapusta pekińska (mniam, mniam), krokiety z farszem z soczewicy i pieczarek, kostka z tofu. I wiele innych , bo nie jem mięsa od 10 lat, a ostatnio dołączył do mnie syn. Służe przepisami, w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: kącik bezmięsny 03.03.04, 10:17 To ja poproszę o przepisy na te krokiety,kapustę duszoną i kotlety z kaszy. Z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Re: kącik bezmięsny IP: 195.94.222.* 04.03.04, 09:27 Bardzo proszę: KOTLETY Z KASZY 1 szkl. kaszy (ja lubię jaglaną) 2 szkl. wody 1 łyżeczka oliwy (albo innego tłuszczu) sól 2 jajka 1łyżeczka vegety 4 łyżki tartego ostrego sera tarta bułka do panierowania Ugotować kaszę w osolonej wodzie (najczęściej nie solę wody, tylko potem dodaję sół ziołową i/lub sos sojowy) z dodatkiem oliwy. Przestudzić, wyrobić z jajkami (wrzucam w malaksera), vegetą, serem na masę, uformować nieduże kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoto, na dość silnym ognie, żeby była chrupiąca skórka. Można podawać z sosami, ale ja lubię bez. Oczywiście można zmieniać smak dodając różne inne przyprawy, czasem daję pieprz ziołowy albo zioła prowansalskie. KAPUSTA PEKIŃSKA DUSZONA Z ZIEMNIAKAMI 2 główki kapusty pekińskiej 40 dag ziemniaków 3 cebule mała puszka pomodorów w zalewie łyżka maggi oliwa cukier, pieprz, sól Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, przeciąć na pół wzdłuż i pokroić w paski. Obrane ziemniaki pokroić w sporą kostkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać ziemniaki, smażyć kilka minut. Włożyć kapustę, a gdy odparuje, wlać pomidory z zalewą i maggi. Dusić ok 30 min. Przyprawić do smaku. Tyle oryginalny przepis, też zresztą z internetu. Ja go trochę zmodyfikowałam: wzięłam jedną dużą pekińską i mniej cebuli i ziemniaków, a za to dużą puszkę pomidorów w zalewie. Było pyszne. A drugi raz zrobiłam bez ziemniaków i moim domownikom smakowała jeszcze bardziej. Nie dodaję cukru, pekińską solę solą ziołową po włożeniu do garnka. Zamiast maggi użyłam sosu sojowego. KAPUSTA AKSAMITNA Pyszne!! 1 duża pekińska 7 pieczarek 1-2 cebule 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta chilii 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Kapustę pokroić w kostkę 2x2 cm, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać kapustę i pieczarki. Smażyć 5-8 minut, ciągle mieszając. Dodać wino, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, gotować 1-2 minuty mieszając.Zostawić pod przykryciem na maleńkim ogniu na 15 minut. KROKIETY Soczewicę moczę w goracej wodzie, przez kilka godzin, potem gotuję. Cebulę (kostka) smaże na oliwie, dodaję pieczarki (plasterki) i dalej smażę. Soczewicę (osączona albo kiedy całkiem wchłonie wodę), pieczarki, cebulę wrzucam do malaksera i robię gęstą paciaję. Dosmaczam sosem sojowym, pieprzem ziołowym , solą ziołową, ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, albo czym kto chce. Smażę naleśniki i zawijam w nie farsz. Przed podaniem podsmażam na patelni. Proporcje soczewicy, pieczarek i cebuli moga byc różne, moja siostra robi z samej soczewicy i też są bardzo dobre. Smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: kącik bezmięsny 07.05.04, 13:04 podciągam watek, bo gdzieś się zawieruszył :) Odpowiedz Link Zgłoś
franula Świderki z oliwkami i mozarella 07.05.04, 18:27 Szybkie i proste, nawet dla poczatkujacych - w chwili brak natchnienia wybralam troche losowo z zasobow gazety i zrobilam . Nadspodziewanie smaczne. Z jednym sie nie zgadzam to jest na co najmniej 6 osob! I acha nalezy sie trzymac tego zeby ser rozpuszczec w gotowym makaronie a nie w sosie. Świderki z oliwkami i mozzarellą Składniki: 1/2 kg świderków, 2 półitrowe kartoniki przetartych pomidorów, 30 dag mozzarelli, 1 mały słoiczek oliwek zielonych, 1 mała papryka, 1/2 szkl. śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1 łyżka oregano, garść świeżych liści bazylii Autor: Kinga Błaszczyk Wójcicka Sposób przyrządzania: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój na plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć oliwki i paprykę. Smaż na wolnym ogniu 7 - 8 minut. Zalej sosem pomidorowym i doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwę, śmietanę, oregano, szczyptę cukru i sól do smaku. Bazylię umyj i drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w kostkę. Wymieszaj makaron z serem i bazylią, zalej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło. Czas przyrządzania: 30 Na ile osób: 4 Wegetariańskie: Tak Tytuł cyklu: Uczta wegetariańska POzdrawiam F Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: kącik bezmięsny 16.08.04, 12:22 prosze o przepis na kotlety z jajek ,kiedys jadlam i mi strasznie smakowaly ale nie wiem jak sie je robi. pozdrawiam szpiczak@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Kotlety z jajek 16.08.04, 14:11 7 jaj na twardo, 1/8 l mleka, 2 dag masła, 5 dag cebuli, 6 dag bułki, 4 dag tartej bułki, sól, pieprz Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić usmażyć na jasnozłoty kolor. Bułkę i jaja przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajo, cebulę, sól, pieprz, utrzeć dokładnie. Formować w tartej bułce małe, dosyć grube kotleciki. Smażyć na tłuszczu z 2 stron. Źródło kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2493 Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Kotlety z jajek 16.08.04, 18:26 dzieki zrobie na obiad i juz mi slinka kapie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofka Re: kącik bezmięsny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.03.04, 12:42 pierogi z kopytkowego ciasta, w środku powidła, polane smażoną śmietaną. Kopytkowe ciasto można nadziewać także duszonymi pieczarkami z dodatkiem kaszy gryczane, można je smażyć na patelni albo w wersji lżejsze ugotować. Odpowiedz Link Zgłoś
funana tarta z pomidorów i cukinii 25.03.04, 09:55 Ale sie naszukałam tego wątku, by się dopisać! Kupiałam w zeszłym tygodniu książeczkę Pizze i Tarty wegetariańskie i próbuję z niej przepisów i na bieżąco, te które sa warte moim zdaniem zacytowania, podam. Warta polecenia jest tarta z pomidorów i cukinii na cieście z polenty: składniki: 3/4 litra bulionu warzywnego ( ja użyłam kostek własnego wyrobu,zamrożonych) 200 g kaszki kukurydzianej 50 g masła 500 g srednich pomidorów (już nie chciałam czekac na sezon, dałam koktajlowe, bo bardziej aromatyczne) 4 małe cukinie 40 g goudy (ja dałam twardy kozi ser, bo ..lubię) świeży tymianek sól, pieprz Do 3/4 l zagotowanego bulionu wsypać delikatnie kaszkę i gotowac ok 20 minut, dopóki "nie odstaje" od rondla. Stopić masło i wymieszać z kaszką. Pokroić na plastry cukinię i pomidory. Formę do tarty wysmarować masłem, włozyć i rozsmarowac równo polentę, ułożyć na niej warzywa ( w tzw. łuskę). Dosmaczyć solą i pieprzem. Posypać serem i piec ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Gotową tartę posypać listkami tymianku. smacznego! ps. przypomniało mi się, jak przygotowywałam kiedyś polente na proszony obiad rodzinowy, i zamiast kaszki wrzuciłam do rondla mąkę kukurydzianą. Jak ktoś chce spróbować, czy z tego można zrobić polentę- uprzedzam-NIE MOŻNA:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch gefilte fisz 25.03.04, 13:23 Czyli pulpety rybne w galarecie 1 kg filetów rybnych (najlepiej mieszanych gatunków - karp, dorsz, bieługa) 3-4 cebule włoszczyzna jajko, bułka tarta, cukier (ok. łyżki), sól, pieprz (sporo), liść i ziele angielskie, żelatyna, rodzynki i migdały. **** Surową rybę zmielić, dodając w mieleniu 2 cebule Dodać jajko, cukier, sól, pieprz i dodawać bułki tartej tyle, żeby można było zrobić pulpety. W szerokim garnku gotować włoszczyznę (bez kapusty) + pozostałe cebule (w całości) + sól, pieprz + odrobinę cukru (1 łyżeczkę), odcedzić, a do czystego wywaru ostrożnie wkładać pulpety i na BARDZO MAŁYM ogniu gotować delikatnie ok. 1 godziny. Potem pulpety wyjąć, do wywaru dodać namoczoną żelatynę, a jak ktoś chce, to rodzynki i migdały), jeszcze chwilę pogotować i zalać rybę. Niektórzy z marchwi wycinają jakieś fiku-miku i dodają za ozdóbkę. Mnie wystarczają plastry cytryny zatopione w galaretce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kminek34 Re: kącik bezmięsny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.04, 13:42 Ludzie, jedzcie mieso. Posiada bialka ktorych niczym ne zastapicie. A juz nie podawanie miesa dzieciakom to kompletna nieodpowiedzialnosc i ignorancja !!! Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: kącik bezmięsny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:06 Faktycznie białka nie da się niczym zastąpić. Mięso tak. Sam jesteś ignorant. Odpowiedz Link Zgłoś
dethy STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI 18.07.04, 09:25 Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu, sól i pieprz, kilka listków bazylii. Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec gotowania. Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
dethy BAKŁAŻAN NADZIEWANY 18.07.04, 09:27 Składniki: bakłażan pomidor cebula pieczarki żółty ser przyprawy 1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min. Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w ten sposób unikniemy gorzkiego smaku). 2. Miąższ bakłażana posiekać. 3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. 4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut. 5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco zmiękną. Przyprawic do smaku. 6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana. 7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
dethy ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI 18.07.04, 09:31 Składniki: - 0,5 kg cukini, - 2 czerwone papryki i jedna żółta, - 1 duża cebula, - bulion, - 0,3 kg zółtego sera, - 1 jajko, - cząber, - sól, - pieprz, - oliwa z oliwek. Przygotowanie: Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa, stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem, następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko i polaczyc je z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy.Chwilke podgotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystawka 16.08.04, 12:09 Male pomidorki przekroj na pol, uloz w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwa (przecieta strona do gory), na kazdym poloz pare piorek swiezego rozmarynu. Piecz na malym ogniu przez godzine; posol i popieprz. Smak lata - na cieplo i na zimno. z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:08 takie proste, a takie fajne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:52 podciągam Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Czosnek pieczony - glownie do chleba i past 16.08.04, 14:15 Wsadz cale, wstepnie obrane, glowki czosnku do foremki wylozonej folia (wycieka i lubi sie przypalac) i upiecz (jakies pol godziny w 175 st). Doskonaly zupelnie bez niczego do chleba (ma maslana konsystencje i latwo sie rozsmarowywuje), albo jako pasta/dip - z gestym jogurtem. Mozna go przyprawic na milion sposobow (z natka, szczypiorkiem, curry, rodzynkami, orzechami, itd itd) z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florcia Re: kącik bezmięsny IP: 62.233.155.* 21.10.04, 16:49 o jesu dzięki! ostatnio chwilowo (??) odrzuciło mnie od mięsa, może za sprawą konieczności sposobu odżywiania (szlachetne zdrówko...) może też z powodu pewnego programu w TV, gdzie pewni ludzie żyli ze świnią jak z psem za przeproszeniem, a którego przesłaniem było, że kwiczące są równie jak pies inteligentne a nawet bardziej, przywiązują się itp itd (niby wszystko oczywiste ale chwytające za serce). z przyjemnością zatem pobuszuję po zielonych przepisach. dzięki dzięki dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: kącik bezmięsny IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 05.02.05, 01:43 test czy to 2 przepis jestem zaciekawiony>? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: kącik bezmięsny 16.07.05, 18:59 Może ktoś doda jeszcze jakiś przepis, bo ja nie mam żadnej koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: kącik bezmięsny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:50 no ja też nie - ale nie chciałabym,aby padł wątek ... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Grzyby, bezmięsne smakołyki 23.07.05, 20:18 www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch golabki 26.07.05, 22:01 z grzybami 1. liscie kapusty obgotowac w osolonym wrzatku z kminkiem, osaczyc 2. wyciac glaby 3. przesmazyc na masle grzyby z cebula + przyparawy (suszone wczesniej ugotowane i pokrojone) 4. wymieszac z ugotowana wczesniej kasza gryczana. 5. zawinac w lisc kapusty 6. dusic w wywarze z jarzyn. 7. kiedy juz sa na pol miekkie (ok 25 min) zalac beszamelem, zapiec ze zlota skorka. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: golabki 04.08.05, 03:30 A ja swoje: kuchnia.kisa.pl/pasek.php?gr=1 www.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/vegetables/mushrooms/mush-coll.html Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch golabki z warzywami 07.08.05, 11:34 Przesmazyc na oleju pokrojona drobno cukinie, dodac pokrojony czosnek, cebule, papryke i pomidory. Dusic dlugo, do odparowania sosu. Wsypac 1/2 szklanki surowego ryzu i z warzywami dusic jeszcze chwile, do miekkosci. Jak calosc zgestnieje, nakladac na obgotowane liscie kapusty wloskiej, zawinac. Dusic ok. 30 min w sosie pomidorowym, albo wstawic do pieca i zasmazac w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
aniel pasta do chleba 07.08.05, 13:53 cukinia, pomidory, czosnek, cebula świeże zioła (np.bazylia, szałwia, rozmaryn), oliwa, sól, pieprz, ostra paprtyka w proszku pomidory sprzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć na oliwie, aż powstanie paciaja, odparować nadmiar soku, doprawić cukinię obrać, gdy zbyt dojrzała usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Obrać i posiekać cebulę i czosnek na oliwie podszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, zasmażyć, wzrucić cukinię, dusić aż będzie miękka, dodać pomidory i znów odparować nadmiar wody. Na koniec przyprawić ziołami i ostrą papryką mozna zapasteryzować w małe słoiczki pyszna na zimno do chleba Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch kalafior z sosem 26.07.05, 22:06 serowym przepis Giezika. Od siebie dodam, ze wart wszystkich skabow forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26725295&a=26725295 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: kalafior z sosem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:36 to lubię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch ser marynowany 26.07.05, 22:16 1. ser camembert 2. cytrynan pokrojona w pastry ze skorka 3. owoce jalowca 4. czosnek, grubo pokrojony 5. chilli (w straczkach, albo ostra papryka) 6. lisc laurowy 7. pieprz mielony 8. oliwa 9. bazylia w soiku ukladamy warstwami : lisc / przyprawy / ser. na wiezrchu cytryna. zalewamy oliwa. Odstawiamy do lodowki na ok. tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Tarta1, tarta2, tarta3... 07.08.05, 11:27 Zgodnie z sugestia - dorzucam sie z tarta i dodaje dwie dodatkowe:) Tarta z suszonymi pomidorami Ciasto z ciemnej maki pszennej, twarogu 20%tluszczu, jajka i masla ugniotlam i zapakowalam do lodowki. Masa: jajka wymieszane z tartym serem(zoltym i plesniowym), sol i pieprz. Forme natarta tluszczem wykladam ciastem, na to masa serowo-jajeczna,na wierzch pokrojone w paski suszone pomidory w oleju, posypac pestkami dyni, slonecznika i pinii; skropic olejem od pomidorow. Piec ok 25 minut. Pomysl na inne nadzienie: jajka wymieszane z serami, tu. gl. plesniowym. dodac lekko podduszone krazki pora, sporo suszonych moreli. Posypac orzeszkami piniowymi. Albo nietypowo: jajka, gesta smietana, pikantny zolty ser(np. stary gouda), posiekane orzechy wloskie i ....zielone winogrona bez pestek. Zamiast ciasta z ciemnej maki, mozna uzyc ciasta francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś