Dodaj do ulubionych

kącik bezmięsny

• Gość: pixi Re: kącik bezmięsny IP: 195.94.222.* 03.03.04, 09:15
      Kotlety z kaszy jaglanej, kotlety z jajek (obie wersje bardzo lubiane przez domowników),
      zapiekanka z ziemniaków i cebuli, mini-pizze, duszona kapusta pekińska (mniam, mniam),
      krokiety z farszem z soczewicy i pieczarek, kostka z tofu. I wiele innych , bo nie jem mięsa od
      10 lat, a ostatnio dołączył do mnie syn. Służe przepisami, w razie potrzeby.
      • dziuunia Re: kącik bezmięsny 03.03.04, 10:17
        To ja poproszę o przepisy na te krokiety,kapustę duszoną i kotlety z kaszy.
        Z góry dziękuję:)
        • Gość: pixi Re: kącik bezmięsny IP: 195.94.222.* 04.03.04, 09:27
          Bardzo proszę:

KOTLETY Z KASZY
          1 szkl. kaszy (ja lubię jaglaną)
          2 szkl. wody
          1 łyżeczka oliwy (albo innego tłuszczu)
          sól
          2 jajka
          1łyżeczka vegety
          4 łyżki tartego ostrego sera
          tarta bułka do panierowania

Ugotować kaszę w osolonej wodzie (najczęściej nie solę wody, tylko potem dodaję sół ziołową i/lub sos sojowy) z dodatkiem oliwy. Przestudzić,
          wyrobić z jajkami (wrzucam w malaksera), vegetą, serem na masę, uformować nieduże kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na
          złoto, na dość silnym ognie, żeby była chrupiąca skórka. Można podawać z sosami, ale ja lubię bez. Oczywiście można zmieniać smak dodając
          różne inne przyprawy, czasem daję pieprz ziołowy albo zioła prowansalskie.

KAPUSTA PEKIŃSKA DUSZONA Z ZIEMNIAKAMI

2 główki kapusty pekińskiej
          40 dag ziemniaków
          3 cebule
          mała puszka pomodorów w zalewie
          łyżka maggi
          oliwa
          cukier, pieprz, sól

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, przeciąć na pół wzdłuż i pokroić w paski. Obrane ziemniaki pokroić w sporą kostkę. Drobno posiekaną
          cebulę podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać ziemniaki, smażyć kilka minut. Włożyć kapustę, a gdy odparuje, wlać pomidory z zalewą i maggi. Dusić
          ok 30 min. Przyprawić do smaku.
          Tyle oryginalny przepis, też zresztą z internetu. Ja go trochę zmodyfikowałam: wzięłam jedną dużą pekińską i mniej cebuli i ziemniaków, a za to dużą
          puszkę pomidorów w zalewie. Było pyszne. A drugi raz zrobiłam bez ziemniaków i moim domownikom smakowała jeszcze bardziej. Nie dodaję
          cukru, pekińską solę solą ziołową po włożeniu do garnka. Zamiast maggi użyłam sosu sojowego.

KAPUSTA AKSAMITNA
          Pyszne!!

1 duża pekińska
          7 pieczarek
          1-2 cebule
          4 łyżki sosu sojowego
          3 łyżki oliwy
          1-2 łyżki wytrawnego białego wina
          szczypta chilii
          1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
          sól, pieprz

Kapustę pokroić w kostkę 2x2 cm, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać kapustę i pieczarki. Smażyć 5-8 minut,
          ciągle mieszając. Dodać wino, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, gotować 1-2 minuty mieszając.Zostawić pod przykryciem na maleńkim ogniu na 15
          minut.

KROKIETY

Soczewicę moczę w goracej wodzie, przez kilka godzin, potem gotuję. Cebulę (kostka) smaże na oliwie, dodaję pieczarki (plasterki) i dalej smażę.
          Soczewicę (osączona albo kiedy całkiem wchłonie wodę), pieczarki, cebulę wrzucam do malaksera i robię gęstą paciaję. Dosmaczam sosem
          sojowym, pieprzem ziołowym , solą ziołową, ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, albo czym kto chce. Smażę naleśniki i zawijam w nie farsz.
          Przed podaniem podsmażam na patelni. Proporcje soczewicy, pieczarek i cebuli moga byc różne, moja siostra robi z samej soczewicy i też są
          bardzo dobre.

Smacznego!!
          • lomas Re: kącik bezmięsny 07.05.04, 13:04
            podciągam watek, bo gdzieś się zawieruszył :)
            • franula Świderki z oliwkami i mozarella 07.05.04, 18:27
              Szybkie i proste, nawet dla poczatkujacych - w chwili brak natchnienia
              wybralam troche losowo z zasobow gazety i zrobilam . Nadspodziewanie smaczne.
              Z jednym sie nie zgadzam to jest na co najmniej 6 osob! I acha nalezy sie
              trzymac tego zeby ser rozpuszczec w gotowym makaronie a nie w sosie.

Świderki z oliwkami i mozzarellą
              Składniki:
              1/2 kg świderków, 2 półitrowe kartoniki przetartych pomidorów, 30 dag
              mozzarelli, 1 mały słoiczek oliwek zielonych, 1 mała papryka, 1/2 szkl.
              śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1 łyżka oregano, garść
              świeżych liści bazylii

Autor: Kinga Błaszczyk Wójcicka
              Sposób przyrządzania: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
              Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i posiekaj w drobną kostkę.
              Oliwki pokrój na plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć
              oliwki i paprykę. Smaż na wolnym ogniu 7 - 8 minut. Zalej sosem pomidorowym i
              doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwę, śmietanę, oregano, szczyptę cukru i sól do
              smaku. Bazylię umyj i drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w kostkę. Wymieszaj
              makaron z serem i bazylią, zalej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło.
              Czas przyrządzania: 30
              Na ile osób: 4
              Wegetariańskie: Tak
              Tytuł cyklu: Uczta wegetariańska

POzdrawiam
              F
      • szpiczak Re: kącik bezmięsny 16.08.04, 12:22
        prosze o przepis na kotlety z jajek ,kiedys jadlam i mi strasznie smakowaly ale
        nie wiem jak sie je robi.
        pozdrawiam
        szpiczak@gazeta.pl
        • dziuunia Kotlety z jajek 16.08.04, 14:11
          7 jaj na twardo,
          1/8 l mleka,
          2 dag masła,
          5 dag cebuli,
          6 dag bułki,
          4 dag tartej bułki,
          sól, pieprz

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić usmażyć na jasnozłoty
          kolor. Bułkę i jaja przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajo, cebulę, sól,
          pieprz, utrzeć dokładnie. Formować w tartej bułce małe, dosyć grube kotleciki.
          Smażyć na tłuszczu z 2 stron.

Źródło kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2493
          • szpiczak Re: Kotlety z jajek 16.08.04, 18:26
            dzieki zrobie na obiad i juz mi slinka kapie!!!
    • Gość: ofka Re: kącik bezmięsny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.03.04, 12:42
      pierogi z kopytkowego ciasta, w środku powidła, polane smażoną śmietaną.
      Kopytkowe ciasto można nadziewać także duszonymi pieczarkami z dodatkiem kaszy
      gryczane, można je smażyć na patelni albo w wersji lżejsze ugotować.
    • funana tarta z pomidorów i cukinii 25.03.04, 09:55
      Ale sie naszukałam tego wątku, by się dopisać!
      Kupiałam w zeszłym tygodniu książeczkę Pizze i Tarty wegetariańskie i próbuję z
      niej przepisów i na bieżąco, te które sa warte moim zdaniem zacytowania, podam.
      Warta polecenia jest tarta z pomidorów i cukinii na cieście z polenty:
      składniki:
      3/4 litra bulionu warzywnego ( ja użyłam kostek własnego wyrobu,zamrożonych)
      200 g kaszki kukurydzianej
      50 g masła
      500 g srednich pomidorów (już nie chciałam czekac na sezon, dałam koktajlowe,
      bo bardziej aromatyczne)
      4 małe cukinie
      40 g goudy (ja dałam twardy kozi ser, bo ..lubię)
      świeży tymianek
      sól, pieprz
      Do 3/4 l zagotowanego bulionu wsypać delikatnie kaszkę i gotowac ok 20 minut,
      dopóki "nie odstaje" od rondla. Stopić masło i wymieszać z kaszką.
      Pokroić na plastry cukinię i pomidory. Formę do tarty wysmarować masłem, włozyć
      i rozsmarowac równo polentę, ułożyć na niej warzywa ( w tzw. łuskę). Dosmaczyć
      solą i pieprzem. Posypać serem i piec ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do 175
      st. C. Gotową tartę posypać listkami tymianku.
      smacznego!
      ps. przypomniało mi się, jak przygotowywałam kiedyś polente na proszony obiad
      rodzinowy, i zamiast kaszki wrzuciłam do rondla mąkę kukurydzianą. Jak ktoś
      chce spróbować, czy z tego można zrobić polentę- uprzedzam-NIE MOŻNA:-))
    • brunosch gefilte fisz 25.03.04, 13:23
      Czyli pulpety rybne w galarecie

1 kg filetów rybnych (najlepiej mieszanych gatunków - karp, dorsz, bieługa)
      3-4 cebule
      włoszczyzna
      jajko, bułka tarta, cukier (ok. łyżki), sól, pieprz (sporo), liść i ziele
      angielskie, żelatyna, rodzynki i migdały.
      Surową rybę zmielić, dodając w mieleniu 2 cebule
      Dodać jajko, cukier, sól, pieprz i dodawać bułki tartej tyle, żeby można było
      zrobić pulpety.
      W szerokim garnku gotować włoszczyznę (bez kapusty) + pozostałe cebule (w
      całości) + sól, pieprz + odrobinę cukru (1 łyżeczkę), odcedzić, a do czystego
      wywaru ostrożnie wkładać pulpety i na BARDZO MAŁYM ogniu gotować delikatnie ok.
      1 godziny.
      Potem pulpety wyjąć, do wywaru dodać namoczoną żelatynę, a jak ktoś chce, to
      rodzynki i migdały), jeszcze chwilę pogotować i zalać rybę.
      Niektórzy z marchwi wycinają jakieś fiku-miku i dodają za ozdóbkę. Mnie
      wystarczają plastry cytryny zatopione w galaretce.
    • Gość: kminek34 Re: kącik bezmięsny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.04, 13:42
      Ludzie, jedzcie mieso. Posiada bialka ktorych niczym ne zastapicie. A juz nie
      podawanie miesa dzieciakom to kompletna nieodpowiedzialnosc i ignorancja !!!
      Dziekuje za uwage.
      • Gość: Ewa Re: kącik bezmięsny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:06
        Faktycznie białka nie da się niczym zastąpić. Mięso tak. Sam jesteś ignorant.
    • dethy STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI 18.07.04, 09:25
      Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży
      pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu, sól i pieprz, kilka
      listków bazylii.

Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do
      miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w
      kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec
      gotowania.

Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o
      konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie
      mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią.
    • dethy BAKŁAŻAN NADZIEWANY 18.07.04, 09:27
      Składniki:
      bakłażan
      pomidor
      cebula
      pieczarki
      żółty ser
      przyprawy

1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
      Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
      ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
      2. Miąższ bakłażana posiekać.
      3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
      4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
      5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
      zmiękną. Przyprawic do smaku.
      6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
      7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
      konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.
    • dethy ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI 18.07.04, 09:31
      Składniki:
      - 0,5 kg cukini,
      - 2 czerwone papryki i jedna żółta,
      - 1 duża cebula,
      - bulion,
      - 0,3 kg zółtego sera,
      - 1 jajko,
      - cząber,
      - sól,
      - pieprz,
      - oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
      Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
      papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
      kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
      stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
      następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
      on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
      kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
      jajko i polaczyc je z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je
      małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy.Chwilke podgotowac.
    • ziemiomorze Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystawka 16.08.04, 12:09
      Male pomidorki przekroj na pol, uloz w naczyniu do zapiekania wysmarowanym
      oliwa (przecieta strona do gory), na kazdym poloz pare piorek swiezego
      rozmarynu. Piecz na malym ogniu przez godzine; posol i popieprz.
      Smak lata - na cieplo i na zimno.
      z.
      • Gość: justa Re: Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:08
        takie proste, a takie fajne :-)
        • Gość: ania Re: Pomidory pod rozmarynem - przegryzka/przystaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:52
          podciągam
    • ziemiomorze Czosnek pieczony - glownie do chleba i past 16.08.04, 14:15
      Wsadz cale, wstepnie obrane, glowki czosnku do foremki wylozonej folia (wycieka
      i lubi sie przypalac) i upiecz (jakies pol godziny w 175 st). Doskonaly
      zupelnie bez niczego do chleba (ma maslana konsystencje i latwo sie
      rozsmarowywuje), albo jako pasta/dip - z gestym jogurtem. Mozna go przyprawic
      na milion sposobow (z natka, szczypiorkiem, curry, rodzynkami, orzechami, itd
      itd)

z.
    • lis_ka Re: kącik bezmięsny 14.10.04, 21:30
      up
    • Gość: florcia Re: kącik bezmięsny IP: 62.233.155.* 21.10.04, 16:49
      o jesu dzięki! ostatnio chwilowo (??) odrzuciło mnie od mięsa, może za sprawą
      konieczności sposobu odżywiania (szlachetne zdrówko...) może też z powodu
      pewnego programu w TV, gdzie pewni ludzie żyli ze świnią jak z psem za
      przeproszeniem, a którego przesłaniem było, że kwiczące są równie jak pies
      inteligentne a nawet bardziej, przywiązują się itp itd (niby wszystko oczywiste
      ale chwytające za serce). z przyjemnością zatem pobuszuję po zielonych
      przepisach. dzięki dzięki dzięki
    • Gość: darek Re: kącik bezmięsny IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 05.02.05, 01:43
      test czy to 2 przepis jestem zaciekawiony>?
      • Gość: up Re: kącik bezmięsny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 13:48
        up:)
    • lis_ka up n/t 19.06.05, 18:54

• zzzytkaaa Re: kącik bezmięsny - czekamy na wicej nt 14.07.05, 14:26
    • jagoda85 Re: kącik bezmięsny 16.07.05, 18:59
      Może ktoś doda jeszcze jakiś przepis, bo ja nie mam żadnej koncepcji.
      • Gość: ala Re: kącik bezmięsny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:50
        no ja też nie - ale nie chciałabym,aby padł wątek ...
    • ampolion Grzyby, bezmięsne smakołyki 23.07.05, 20:18
      www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy.htm
    • brunosch golabki 26.07.05, 22:01
      z grzybami
      1. liscie kapusty obgotowac w osolonym wrzatku z kminkiem, osaczyc
      2. wyciac glaby
      3. przesmazyc na masle grzyby z cebula + przyparawy (suszone wczesniej ugotowane
      i pokrojone)
      4. wymieszac z ugotowana wczesniej kasza gryczana.
      5. zawinac w lisc kapusty
      6. dusic w wywarze z jarzyn.
      7. kiedy juz sa na pol miekkie (ok 25 min) zalac beszamelem, zapiec ze zlota skorka.
      • ampolion Re: golabki 04.08.05, 03:30
        A ja swoje:
        kuchnia.kisa.pl/pasek.php?gr=1
        www.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/vegetables/mushrooms/mush-coll.html
      • brunosch golabki z warzywami 07.08.05, 11:34
        Przesmazyc na oleju pokrojona drobno cukinie, dodac pokrojony czosnek, cebule,
        papryke i pomidory. Dusic dlugo, do odparowania sosu.
        Wsypac 1/2 szklanki surowego ryzu i z warzywami dusic jeszcze chwile, do miekkosci.
        Jak calosc zgestnieje, nakladac na obgotowane liscie kapusty wloskiej, zawinac.
        Dusic ok. 30 min w sosie pomidorowym, albo wstawic do pieca i zasmazac w piekarniku.
        • aniel pasta do chleba 07.08.05, 13:53
          cukinia, pomidory, czosnek, cebula świeże zioła (np.bazylia, szałwia,
          rozmaryn), oliwa, sól, pieprz, ostra paprtyka w proszku

pomidory sprzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć na oliwie,
          aż powstanie paciaja, odparować nadmiar soku, doprawić

cukinię obrać, gdy zbyt dojrzała usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Obrać
          i posiekać cebulę i czosnek
          na oliwie podszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, zasmażyć, wzrucić cukinię,
          dusić aż będzie miękka, dodać pomidory i znów odparować nadmiar wody. Na koniec
          przyprawić ziołami i ostrą papryką

mozna zapasteryzować w małe słoiczki
          pyszna na zimno do chleba
    • brunosch kalafior z sosem 26.07.05, 22:06
      serowym
      przepis Giezika.
      Od siebie dodam, ze wart wszystkich skabow

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26725295&a=26725295
      • Gość: ela Re: kalafior z sosem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:36
        to lubię :-)
    • brunosch ser marynowany 26.07.05, 22:16
      1. ser camembert
      2. cytrynan pokrojona w pastry ze skorka
      3. owoce jalowca
      4. czosnek, grubo pokrojony
      5. chilli (w straczkach, albo ostra papryka)
      6. lisc laurowy
      7. pieprz mielony
      8. oliwa
      9. bazylia
      w soiku ukladamy warstwami :
      lisc / przyprawy / ser.
      na wiezrchu cytryna. zalewamy oliwa. Odstawiamy do lodowki na ok. tydzien.
    • heidiklum Tarta1, tarta2, tarta3... 07.08.05, 11:27
      Zgodnie z sugestia - dorzucam sie z tarta i dodaje dwie dodatkowe:)

Tarta z suszonymi pomidorami

Ciasto z ciemnej maki pszennej, twarogu 20%tluszczu, jajka i masla ugniotlam
      i zapakowalam do lodowki.

Masa: jajka wymieszane z tartym serem(zoltym i plesniowym), sol i pieprz.

Forme natarta tluszczem wykladam ciastem, na to masa serowo-jajeczna,na
      wierzch pokrojone w paski suszone pomidory w oleju, posypac pestkami dyni,
      slonecznika i pinii; skropic olejem od pomidorow.
      Piec ok 25 minut.

Pomysl na inne nadzienie: jajka wymieszane z serami, tu. gl. plesniowym. dodac
      lekko podduszone krazki pora, sporo suszonych moreli. Posypac orzeszkami
      piniowymi.

Albo nietypowo: jajka, gesta smietana, pikantny zolty ser(np. stary gouda),
      posiekane orzechy wloskie i ....zielone winogrona bez pestek. Zamiast ciasta z
      ciemnej maki, mozna uzyc ciasta francuskiego.

• Gość: a Re: Tarta1, tarta2, tarta3... IP: *.murator.com.pl 25.11.05, 16:56
        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka