26.02.04, 14:15
lekarz zalecił mi jesc dużo szpinaku, a do tej pory jadałam go jedynie z
makaronem...może ktoś mi coś poleci????
Obserwuj wątek
    • zzzytkaaa Re: szpinak 26.02.04, 14:19
      przepraszam, ale znalazłam niżej podobny wątek....
    • marghot Re: szpinak 26.02.04, 14:20
      zrobić lub rozmrozić ciasto francuskie
      szpinak rozmrozić, podgrzać na oliwie z czosnkiem, żeby odparowała woda ze
      szpinaku, dodać żółtko, parmezan lub rokpol lub fetę, kawałeczki łososia
      przygotować małe kawałki ciasta i nałożyć farsz, zawinąć ciasto i wstawić do
      piekarnika aż się zarumieni (ok. 10-15 min. ok. 200stop.)
      • zzzytkaaa Re: szpinak 26.02.04, 14:21
        świetne, dzięki
        • Gość: Camille Re: szpinak IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 26.02.04, 17:30
          Nie wiem dlaczego lekarz polecil Ci jesc duzo szpinaku, bo mnie jedna znajoma
          lekarka powiedziala, ze szpinak bardzo odwapnia i niewarty tego swojego zelaza.
          Zalecila mi za to jedzenie brzoskwin. Moze wiec sie upewnij u innego lekarza,
          jezeli to chodzi o zelazo!
    • los_manta Szpinak mrozony albo swiezy 26.02.04, 18:26
      1.Robisz kopytka, smazysz szpinak, osobno pieczarki do tego sos pomidorowy lub
      cebuloway. Ukladasz osobno na talerzu w pierscienie lub kolka. Pieknie wyglada
      i smakuje.
      2.Smazysz czosnek na oleju (duzo czosnku), dodajesz szpinak, sol, pieprz (duzo
      pieprzu) i ser zolty. Jesli nie ma to zbyt kleistej konsystencji dodajesz
      ociupinke maki. Gotujesz makaron (dlugasne szerokie wstazki sa najlepsze.
      Mieszasz to wszystko razem. Masa serowo-szpinakowa musi obklejac makaron.
      Pyszne.
      3. Smazysz cebule lub czosnek, dodajesz szpinak, galke muszkatolowa, pieprz i
      sol do tego zasmazka i smietana.
      4. Smazysz szpinak, dodajesz pieprz i sol do tego dodajesz rozmacone jajka
      (pomysl z Cypru).
      :-)
      Lubie szpinak...
    • Gość: Jarecka Re: mrożony-całe liście! IP: *.acn.waw.pl 26.02.04, 19:11
      Przypominam, że można kupić mrożone całe liście 2 kg wielka paka Hortexu za
      grosze i Bonduelle ok 20 zł. Ja widuję tylko w makro, ale musi być gdzieś
      jeszcze. Dla mnie to było odkrycie sezonu (oczywiście, po sezonie). Z czym go
      jeść ze mną się nie da pogadać, bo okropnie lubię i wpycham wszędzie poza może
      naleśnikami z serem (a jak są naleśniki, to naturalnie do paru pakuję szpinak).
      Ooo, niech już będzie świeży, będę go płukała 10 razy bez narzekania, ale niech
      już będzie. Póki co, bardzo polecam mrożone całe liście.
      Z zielonym pozdrowieniem (ciepłym) - Hania
      • jottka Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:15
        w krakowie też tylko w makro widziałam :(

poza tym kultura mrożonych trocin panuje
        • los_manta Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:20
          jottka napisała:

> w krakowie też tylko w makro widziałam :(
          >
          > poza tym kultura mrożonych trocin panuje

ZIMA. :-)
          • jottka Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:23
            ale my nie mówimy o przewadze szpinaku mrożonego nad surowym bądź odwrotnie,
            tylko o ponurym obyczaju mielenia liści na proszek i zamrażania ich w takiej
            postaci dla, że tak powiem, klienta detalicznego

i tak teraz można kupic w zwykłym sklepie ten zamrażany w kulkach szpinak
            bonduelle, przynajmniej kawałki listków da sie rozpoznać - co by komu szkodziło
            szpinak w liściach zamrażać?
            • hania55 Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:47
              W "normalnych" sklepach (czytaj: powszechnie dostępnych) mrożonych liści
              szpinaku nie widziałam, a świeże kosztują o tej porze roku majątek i pewnie
              zawierają w sobie całe bogactwo chemikaliów. Ciekawe dlaczego tych mrożonych
              nie sprzedaje się choćby w supermarketach?
              • jottka Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:50
                a cholera wie :(

obawiam sie, że w narodzie pokutuje przeświadczenie, że szpinak to narzędzie
                tortur dydaktycznych dla dzieci w wieku (przed)szkolnym i wyłącznie z burą
                mazią na talerzu stołówkowym kojarzą - no to i producenci sie 'dostosowują'

• hania55 Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:52
                  Kto raz zakosztował ambrozji stołówkowej pt. szpinak z jajkiem, prędko na
                  szpinak w jakiejkolwiek postaci namówić się nie da ;-)

Na szczęście do maja już niedaleko - będą szparagi, będzie szpinak, zaraz
                  szczaw - zrobi się znów zielono na stole!

• jottka Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 19:57
                    żenieprawda

w przedszkolu cieszyłam sie niezwykłą popularnością, ponieważ wciągałam szpinak
                    jak hiena - nikomu nie odmówiłam, gdy chcial przerzucić swoją brejkę na mój
                    talerz

i groszek, i papryke, ludzie nie wiedzą, co dobre
                    • hania55 Re: mrożony-całe liście! 26.02.04, 20:02
                      O, nie - mnie szpinakiem można było straszyć, dopóki mama nie zaczęła robić
                      jednego z moich najukochańszych (do dziś) dań: jajko sadzone, kasza gryczana +
                      szpinak. Teraz mogę jeść szpinak codziennie.

Groszek - tylko nie konserwowy, błe. Papryka - najlepiej grillowana albo w
                      leczo :-P
                      • jottka ooooo 26.02.04, 20:06
                        właśnie, jakies wymagania ponure :( papryke zjadam z metra do dzisiaj w
                        dowolnych ilościach, ale poza sezonem cena mnie odstrasza

szpinak najlepszy jednakowoż babcia robiła, podsmażany z czosnkiem i śmietanką,
                        młody i mały do sałatek też dobry
                      • los_manta Ja tez mialam fory! 27.02.04, 18:36
                        Wszystkie dzieciaki chcialy ze mna siedziec przy stoliku, gdy byl szpinak.
                        :-)
    • Gość: Pichciarz Re:strona o szpinaku IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 23:19
      www.serwisy.net/dusiolek/szpinak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka