Gość: Cameron IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.04, 10:26 Wiecie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:00 Jak najbardziej! Oliwę mieszasz z musztardą (proporcje - 1 łyżka musztardy na 4 łyżki oliwy) dopóki nie zrobi się jednolita, "kremowa" masa. Dodajesz sok z cytryny, możesz dodać odrobinę białego wina, ocet balsamico (dosłownie pół łyżeczki), szczyptę cukru, można dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. To wszystko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:06 Jak najbardziej można, ja robię w wersji prostszej niż Hania tzn. bez musztardy. A robię tak: nacieram miseczkę ząbkiem czosnku, wlewam łyżkę octu winnego białego i dodaję szczyptę soli, mieszam aż sól się rozpuści i teraz dodaję 3 łyżki oliwy z oliwek, dodając oliwę cały czas mieszam, żeby zrobiła się jednolita masa. Na koniec rozdrabniam ten zmasakrowany ząbek czosnku, dodaję go do tej masy i sosik gotowy. Ot cała filozofia :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Sos vinegret mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:21 mam jeszcze inny sposób: - zmiażdżony ząbek czosnku rozcieram z solą, potem dodaję 1 łyżeczkę octu, mieszam aż zroi się biała zawiesina, dodaję 3 łyż oleju i dalej mieszam, aż sos będzie jednolity. Oczywiście można dodawać zioła i przyprawy. Zasada jest prosta 1 : 3 ocet i olej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosik Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 212.160.118.* 27.02.04, 12:49 Czy mieszacie tak jak przy robieniu majonezu tzn. w wyniku sos ma konsystencję majonezu,czy lejącego się oleju po prostu???????? Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 14:27 Ja mieszam 3 lyzki oliwy z 1 lyzka octu winnego albo balsamicznego. Potem dodaje albo przecisniety przez praske czosnek, albo czosnek granulowany albo ziola - zalezy na co mam ochote. Ja to mieszam (trzepie) w zakreconym sloiku - ma konsystencje jak najbardziej plynna. Niedawno dowiedzialam sie, ze moze stac w lodowce przez dluzszy czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cameron Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.04, 14:58 wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 81.185.217.* 28.02.04, 00:40 tez takie proporcje, jak wyzej: 1:3, pieprz, sol, musztarda z Dijon, czosnek. Taki jest klasyk mojej tesciowej...a nastepnie, to warianty: w sezonie listki bazyliki, jezeli wrzucam pomidory do zielonej salaty. Moje dziecka, ktore lubia pichcic, dodaja: -lyzeczke miodu (lub syropu klonowego), lub: -kawalek rozmiazdzonego sera plesniowego (roquefort), lub: -rozmiazdzone zoltko jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 194.146.201.* 27.02.04, 15:20 posiekaj peczek natki pietruszki i zmiksuj z polowa szklanki oliwy z oliwek, soliem z 1 cytryny odrobina cukru i szczypta soli - zielony sos vinegre, przepis wykradziny z jednej super restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 15:29 Bardzo lubie vinegret. Takze i dlatego ,ze jego odmian moze byc tyle, na ile pozwoli ci fantazja:) Zasady podstawowe: - proporcja octu do oliwy 1 do 3 - proporcja soli do cukru! 10 do 1 - olej wlewamy na koncu! co pozwoli wszesniej dodanym skladnikom dokladnie sie wymieszac. Jak i moja poprzedniczka robie go w zakreconym sloiczku mocno nim potrzasajac. Do podstawowego skladu: ocet (lub sok z cytryny), oliwka, sol, cukier) mozna dodawac przerozne inne skladniki. Ja lubie dorzucic czosnek, suszony majeranek lub inne ziolka suszone, musztarde (szczegolnie francuska), rozgniecione maliny, truskawki lub sok malinowy:), zielony szczypiorek, pietruszke itp. itd. co przyjdzie ci do glowy. Pamietam moj najdziwniejszy vinegret wykonany w tzw. warunkach polowych z tego co mialam: sol+ sok wycisniety z mandarynek+ olej spod sardynek+ zielsko, ktore roslo przed namiotem:)Zyje i mam sie dobrze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 28.02.04, 08:55 Do wymieszania sładników najlepiej używać słoika z zakrędką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 23:46 Do poprzedniczek: Mam mozdzierz z tluczkiem, moj jest marmurowy ale kazdy inny bedzie dobry. W tym mozdzierzu tluke czosnek z sola na miazge. Potem dodaje pieprz, ocet balsamiczny, oliwe i troche wody. Proporcje na oko, po dwoch razach bedzies miala wyczucie, zwlaszcza na ilosc soli. Tylko zamieszac i gotowe. Mozna dodawac ziola albo uzyc inny ocet, jak kto lubi. Nie boj sie ekspermentowania, a takze kup mozdzierz. Ten czosnek stluczony z sola przydaje sie do wielu innych przepisow. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 03:06 Z przepisów wynika, że może to być normalny sos lub też "zalewa" do surówek. O którą wersję chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś