Dodaj do ulubionych

Sos vinegret? mozna zrobic samemu?

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.04, 10:26
Wiecie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:00
      Jak najbardziej! Oliwę mieszasz z musztardą (proporcje - 1 łyżka musztardy na 4
      łyżki oliwy) dopóki nie zrobi się jednolita, "kremowa" masa. Dodajesz sok z
      cytryny, możesz dodać odrobinę białego wina, ocet balsamico (dosłownie pół
      łyżeczki), szczyptę cukru, można dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. To
      wszystko :-)
      • madzioreczek Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:06
        Jak najbardziej można, ja robię w wersji prostszej niż Hania tzn. bez
        musztardy. A robię tak: nacieram miseczkę ząbkiem czosnku, wlewam łyżkę octu
        winnego białego i dodaję szczyptę soli, mieszam aż sól się rozpuści i teraz
        dodaję 3 łyżki oliwy z oliwek, dodając oliwę cały czas mieszam, żeby zrobiła
        się jednolita masa. Na koniec rozdrabniam ten zmasakrowany ząbek czosnku,
        dodaję go do tej masy i sosik gotowy. Ot cała filozofia :)
    • brunosch Sos vinegret mozna zrobic samemu? 27.02.04, 11:21
      mam jeszcze inny sposób:
      - zmiażdżony ząbek czosnku rozcieram z solą, potem dodaję 1 łyżeczkę octu,
      mieszam aż zroi się biała zawiesina, dodaję 3 łyż oleju i dalej mieszam, aż sos
      będzie jednolity. Oczywiście można dodawać zioła i przyprawy. Zasada jest
      prosta 1 : 3 ocet i olej.
    • Gość: sosik Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 212.160.118.* 27.02.04, 12:49
      Czy mieszacie tak jak przy robieniu majonezu tzn. w wyniku sos ma konsystencję
      majonezu,czy lejącego się oleju po prostu????????
    • julsza Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 27.02.04, 14:27
      Ja mieszam 3 lyzki oliwy z 1 lyzka octu winnego albo balsamicznego. Potem
      dodaje albo przecisniety przez praske czosnek, albo czosnek granulowany albo
      ziola - zalezy na co mam ochote.
      Ja to mieszam (trzepie) w zakreconym sloiku - ma konsystencje jak najbardziej
      plynna.
      Niedawno dowiedzialam sie, ze moze stac w lodowce przez dluzszy czas
      • Gość: Cameron Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.04, 14:58
        wielkie dzieki!
      • Gość: krystyna_jl Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 81.185.217.* 28.02.04, 00:40
        tez takie proporcje, jak wyzej: 1:3, pieprz, sol, musztarda z Dijon, czosnek.
        Taki jest klasyk mojej tesciowej...a nastepnie, to warianty: w sezonie listki
        bazyliki, jezeli wrzucam pomidory do zielonej salaty.
        Moje dziecka, ktore lubia pichcic, dodaja:
        -lyzeczke miodu (lub syropu klonowego), lub:
        -kawalek rozmiazdzonego sera plesniowego (roquefort), lub:
        -rozmiazdzone zoltko jajka.
    • Gość: kinamina Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: 194.146.201.* 27.02.04, 15:20
      posiekaj peczek natki pietruszki i zmiksuj z polowa szklanki oliwy z oliwek,
      soliem z 1 cytryny odrobina cukru i szczypta soli - zielony sos vinegre,
      przepis wykradziny z jednej super restauracji
    • Gość: kobita1 Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 15:29
      Bardzo lubie vinegret. Takze i dlatego ,ze jego odmian moze byc tyle, na ile
      pozwoli ci fantazja:)
      Zasady podstawowe:
      - proporcja octu do oliwy 1 do 3
      - proporcja soli do cukru! 10 do 1
      - olej wlewamy na koncu! co pozwoli wszesniej dodanym skladnikom dokladnie sie
      wymieszac.

Jak i moja poprzedniczka robie go w zakreconym sloiczku mocno nim potrzasajac.
      Do podstawowego skladu: ocet (lub sok z cytryny), oliwka, sol, cukier) mozna
      dodawac przerozne inne skladniki. Ja lubie dorzucic czosnek, suszony majeranek
      lub inne ziolka suszone, musztarde (szczegolnie francuska), rozgniecione
      maliny, truskawki lub sok malinowy:), zielony szczypiorek, pietruszke itp. itd.
      co przyjdzie ci do glowy.
      Pamietam moj najdziwniejszy vinegret wykonany w tzw. warunkach polowych z tego
      co mialam: sol+ sok wycisniety z mandarynek+ olej spod sardynek+ zielsko, ktore
      roslo przed namiotem:)Zyje i mam sie dobrze:)))
    • anlukas Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? 28.02.04, 08:55
      Do wymieszania sładników najlepiej używać słoika z zakrędką
      • Gość: grubababa Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 23:46
        Do poprzedniczek: Mam mozdzierz z tluczkiem, moj jest marmurowy ale kazdy inny
        bedzie dobry. W tym mozdzierzu tluke czosnek z sola na miazge. Potem dodaje
        pieprz, ocet balsamiczny, oliwe i troche wody. Proporcje na oko, po dwoch
        razach bedzies miala wyczucie, zwlaszcza na ilosc soli. Tylko zamieszac i
        gotowe. Mozna dodawac ziola albo uzyc inny ocet, jak kto lubi. Nie boj sie
        ekspermentowania, a takze kup mozdzierz. Ten czosnek stluczony z sola przydaje
        sie do wielu innych przepisow. Smacznego
    • Gość: Pichciarz Re: Sos vinegret? mozna zrobic samemu? IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 03:06
      Z przepisów wynika, że może to być normalny sos lub też "zalewa" do surówek.
      O którą wersję chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka