Dodaj do ulubionych

słony sernik - dlaczego?

IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 27.02.04, 14:07
Witam, podpowiedzcie mi proszę czemu u mojej teściowej sernik ZAWSZE ma lekko
słony smak. Nie chcę jej urazić ( mogłoby jej być przykro )pytając, czemu tak
się dzieje. Robiłam sernik wiele razy, ale nigdy nie dodawałam ani szczypty
soli. Po co miałabym to robić? Przecież to psuje smak. Być może się mylę...
Co wy na to ?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: słony sernik - dlaczego? 27.02.04, 14:10
      może sypie solidnie soli do piany z białek :) wtedy sie lepiej ubija

a może taki lubi i specjalnie ser soli w tem celu - ja bym zapytała u źródeł
      • Gość: Camille Re: słony sernik - dlaczego? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 27.02.04, 17:05
        No coz, zdziwisz sie . W USA np. nie wiem czy jest przepis na jakiekolwiek
        ciasto bez soli....Kazdy tutejszy sernik jest robiony na bazie sera
        Philadeplhia ktory jest stosunkowo slony.
        Moze Twoja tesciowa tez z tej samej "slonej" szkoly?
        • Gość: Maria Re: słony sernik - dlaczego? IP: 213.199.253.* 27.02.04, 18:28
          Na ogół stare gospodynie dodają do wszelkich ciast szczyptę soli [osobiście to
          mi przeszkadza w smaku], aby ciasta nie opadały. Potwierdził to mój kuzyn z
          zawodu cukiernik.
          • jottka Re: słony sernik - dlaczego? 27.02.04, 19:56
            no ale szczypta soli nie spowoduje słonego smaku calego ciasta :) trzeba
            solidnie chlupnąć, żeby się wygryzło

zapytać trzeba
        • kwieta4 Re: słony sernik - do Camille 28.02.04, 04:15
          Camille, zauwazylas, ze sa w sprzedazy sery (masla, margaryny tez!!) robione
          bez soli? sprzedawcy chowaja je w oddzielnych lodowkach. ja nie kupuje tu nic
          solonego, a szczegolnie masla i mieszanki orzechowej(ser bialy robie sama - z
          tego wlasnie powodu), bo sol dodawana jest tu jako konserwant i- jak w
          orzechach - dla zabicia zjelczalego smaku. niesolone maslo jest drozsze, ale
          przynajmniej jestem pewna, ze sernik mi wyjdzie ok :)).
          serek philadephia jest kremowy i pyszny, b. ubowlewam, ze slony. ktos mowil, ze
          ten z Costco, w duzym pojemniku, jest lepszy do pieczenia, nie ryzykuje
          jednak:))
          • Gość: Camille Re: słony sernik - do Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 28.02.04, 07:35
            Maslo kupuje zawsze niesolone, margaryny nie tolerowalam nigdy i w ogole nie
            kupuje. Najbardziej mnie smieszy, ze na masle slonym jest napisane "ze slodkiej
            smietanki" -ha, ha, ha! To jest prawdziwa parodia. Ktos kto przyjechal swiezo
            tutaj i nie zna dobrze niuansow jezykowych, moze sie niezle nabrac.
            Co do sera to lubie Philadelpie ale tylko na chleb, a ser na sernik kupuje w
            polskich, rosyjskich lub zydowskich delikatesach/wiem, powinnam robic sama i na
            pewno niebawem sprobuje/. Co do tej Philadelphi w Costco to chyba jest to samo
            co w normalnym supermarkecie - nawet pudelko wyglada tak samo, tylko wieksze.
            Pamietaj, to firma, wszystko jest jednakowe, nie zmienialiby receptury dla
            jednego sklepu, a poza tym ma smak ktorego ludzie sie spodziewaja.
    • Gość: Pichciarz Re: słony sernik - dlaczego? IP: *.proxy.aol.com 28.02.04, 00:54
      Stara zasada kuchenna: do potraw, które normalnie się soli, dodać szczyptę
      cukru. Do potraw, które noralnie się cukrzy dodaje się szczyptę soli.
      Szczyptę.
      • Gość: grubababa Re: słony sernik - dlaczego? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 28.02.04, 03:55
        Dokladnie, amen, to samo ze slodko-kwasnym i kwasno-slodkim. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka