02.11.18, 19:28
Wędzony, ale surowy.
Parzę przez kilkanaście minut, bo używam na kanapki czy do jajecznicy i nie chcę, by się ciągnął w zębach.

Jak wykorzystujecie wodę po jego parzeniu / gotowaniu?
Do tej pory gotowałam na niej kaszę, ale może są inne zastosowania? Kapuśniak, barszcz, żurek? Szkoda wylewać, bo pełna smaku.
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: Boczek 02.11.18, 19:36
      Np. do tego:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,165877925.html
      Wypróbowane. Dodaje specyficzny smak. Moze dzieki temu, osiagniemy polska "paelle".
      ;-)
      J53.
      • magazynka Re: Boczek 02.11.18, 21:31
        No, ale w Twoim linku nie ma ani słowa o boczku, tylko o kurczaku.
        Jadłam paellę w Hiszpanii, smakowała mi, ale była mieszanką różnych mięs - kurczaka, królika i owoców morza jednocześnie. Pewnie nie klasyczna, tylko 'dla turystów', ale bez smaku wędzonego boczku.
        Może z boczkiem to ma być polska wersja?
        • janek53 Re: Boczek 03.11.18, 07:55
          Ta potrawa lepiej odpowiada uzyciu boczku:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,165795265.html
          Z drugiej strony, wersja "polskiej" paelli moze byc wspanialym pomyslem. Nalezy tylko dobrac inne skladniki które pasowalyby, bedac jednoczesnie dostepne w Polsce.

J53.
    • roseanne Re: Boczek 02.11.18, 21:21
      do podanej przez ciebie listy jeszcze zupy na straczkowych, zwlaszcza soczewica
      • aqua48 Re: Boczek 03.11.18, 09:01
        Ja nie parzę wędzonego boczku, tylko go gotuję do miękkości w całym zestawie jarzyn z listkiem laurowym, studzę w wywarze, a potem na takiej bazie boczkowo-jarzynowej robię zupy - krupniki, barszcz czerwony na zakwasie, żurek, fasolową, ziemniaczankę, pomidorową z wędzona papryką.
        • magazynka Re: Boczek 03.11.18, 20:11
          Dziękuję.
          Do tej pory gotowałam - parzyłam w samej wodzie. Od dziś będę robić jak Ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka