dorotatop 10.06.10, 22:14 czym mogę polać kluski na parze ?? czy nada się dżem nie wiem może roztopiony w rondelku prosze o jakieś rady i przepis na to dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonamysz Re: polewa na kluski na parze 10.06.10, 22:19 Pampuchy? Jesli bez owocow to podaje sie je raczej do pieczeni wiec sosy pieczeniowe najlepiej pasuja. Owocowych nie lubie ale mysle ze podobnie jak knedle mozna podawac ze smietana czy jogurtem zmieszanym z owocami czy serkiem waniliowym. Mozna tez pewnie z zasmazka na bazie bulki tartej z lub bez dodatku cynamonu. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: polewa na kluski na parze 11.06.10, 07:23 Najczęściej robię sos owocowy na bazie konfitur jagodowych lub truskawkowych. Do rondelka przelewam konfitury, dodaję trochę masła, zagotowuję. W małej ilości wody, rozpropwadzam łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlewam do sosu, zagotowuję. Jeśli trzeba, dosładzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: polewa na kluski na parze 11.06.10, 07:40 a czy zamiast konfitur mogę to samo zrobić z dżemem truskawkowym bo tylko to mam w domu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: polewa na kluski na parze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 07:58 nie z dżemem ale świeżymi truskawkami (jagodami, jezynami, malinami jak się pojawią) zmiksowanymi ze smietaną (jogurtem) z odrobiną cukru Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: polewa na kluski na parze 11.06.10, 08:10 "Po niemiecku" najlepiej z sosem waniliowym:)Do tego swieze owoce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smaczek Re: polewa na kluski na parze IP: *.oswiecim.vectranet.pl 12.06.10, 21:25 Z przedszkola pamiętam sos czekoladowy, który najpierw wszyscy na wyścigi zlizywaliśmy z pampuchów i biegliśmy po dokładkę. Dopiero wtedy zaczynał się obiad właściwy. Sama na szybko robię "sos" z połowy paczki budyniu waniliowego zwiększając ilość mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus mak i masło/magaryna 14.06.10, 18:14 zmielony mak wymieszać z roztopionym tłuszczem, to kolejna niemiecka wersja sosu. Wg mnie - bomba!! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: polewa na kluski na parze 14.06.10, 21:24 Zapomniałam, że już prawie lato! Są truskawki. Sos ze świeżych, pachnących truskawek - pyszny... Odpowiedz Link Zgłoś