Dodaj do ulubionych

Mój typ na owoc lata

15.06.10, 16:00
to nieśmiało pojawiające się na straganach morele. Myślałam, że nie przepadam za owocami, ale morele mogę jeść do upadłego.

W zeszłym sezonie chyba z 50 razy popełniłam ciasto wg tego przepisu:
stokolorowkuchni.blox.pl/2009/07/Ciasto-ucierane-z-morelami.html
Dla pokreślenia smaku lata między morele wkładałam maliny. zazwyczaj schodziło w ciągu 3-4 godzin po upieczeniu, piekłam piątek, światek i niedziela.
Zważywszy, że w zeszłe wakacje upiekłam drugie tyle różnych innych owocowych ciast, muszę uznać sezon 2009 za najsmaczniejszy z dotychczas przejedzonych.
Już poleruje blaszki w oczekiwaniu na wybuch owocowy sezonu 2010. Na razie wyżywam się truskawkowo.

Macie jakieś letnie typy ciastowe?
Obserwuj wątek
    • uma76 Re: Mój typ na owoc lata 23.06.10, 09:43
      biszkopt z truskawkami w galaretce :D
      • aguacate Re: Mój typ na owoc lata 13.07.10, 01:14
        Jak zobaczylam tytul wacika, pomyslalam: morele! :)
        • mazia Re: Mój typ na owoc lata 14.07.10, 10:25
          Lece po morele właśnie, upał mam w poważaniu, trudno. Muszę, po prostu muszę upiec ciacho, w kuchni zamiast 30 będzie 35 stopni, co za różnica :P
          • biala27 Re: Mój typ na owoc lata 14.07.10, 13:44
            Oto mój typ:

mojewypieki.blox.pl/2010/06/Tarte-Tatin-z-morelami.html
            wprawdzie jeszcze nie piekłam tego ciasta (wciąż nie ma krajowych moreli a te
            hiszpańskie są okropne wg mnie) ale czuję, ze to jest właśnie mój przebój tego
            lata :)
            • algaria Re: Mój typ na owoc lata 15.07.10, 13:53
              ciasto z wiśniami (przepis już tu kiedyś dałam) - których w tym roku bardzo
              mało. Nie mogę się doczekać śliwek.
              Moreli od kolegi przytargał mój mąż 2 reklamówki i nie bardzo wiedziałam co z
              nimi zrobić a owocówki już zaczęły krążyć, wyrzucić mi szkoda. Zrobiłam kompot
              morelowo miętowy zwany u nas "pompotem" i dalej wena mnie opuściła. A teraz
              Jutro upiekę ciasto - podobno mamusia ma mnie nawiedzić to ją uraczę.:)
              • mazia Re: Mój typ na owoc lata 15.07.10, 14:54
                Chciałabym się zapoznać z tym kolegą męża ;) u mnie morele 10 zyla za kg, a kg to wcale nie jest dużo :(
                A w sobotę robię to:
                mojewypieki.blox.pl/2010/06/Tarte-Tatin-z-morelami.html
                śliną właśnie zakapałam klawiaturę :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka