Dodaj do ulubionych

Puree sie klei, HELP!

IP: *.chello.pl 14.09.10, 18:01
Postanowilam ulatwic sobie prace i zrobic puree w robocie kuchennym... i teraz jest super gladkie i lsniace, ale... ciagnace i kleiste!!! Co sie z nim moglo stac?! (da sie to moze jakos odwrocic?:P)
Ew. czy jesli bym z tego zrobila jakas zapiekana mase ziemniaczana, to wyjdzie jeszcze cos ciekawego i zjadliwego, czy moge od razu wywalic? ratunku...
Obserwuj wątek
    • salsadura Re: Puree sie klei, HELP! 14.09.10, 18:13
      Odwrocic sie nie da,a czy mozna jakos wykorzystac..?Nie wiem :(.
      • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:27
        nie każdy gatunek ziemniaków jest akuratny do puree. Wykorzystaj masę na kotlety ziemniaczane z dodatkiem np utartego sera,drobno skrojonej kiełbasy,cebuli zeszklonej,drobno posiekanej papryki,pieczarek itp. Takie kotlety z ziemniaków gotowanych.Do scalenia użyj jajek,bułki tartej albo wykorzystaj sam drobno zmielony czy utarty ser zółty. Pieprz do tego i smażyć na oliwie z masłem
        • salsadura Re: witaj 14.09.10, 18:31
          Mysle,ze nie dlatego sie klei,ze gatunek nie taki.Kazdy gatunek ziemniaka po potraktowaniu go mikserem zachowuje sie wlasnie tak i ysty powinien to potrafic wytlumaczyc, bo wie wszystko ;).
          • Gość: yśty Re: witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 19:08
            Yśty jeszcze dużo nie wie,ale uczy się i stara się rozwijać.
            Proszę poczytać to:
            www.cyf-kr.edu.pl/~rrlukasi/acro/weglowodany/weglowodany_instrukcje_typy_kulinarne.pdf
            Czarno na białym tam "stoi",że jedną z cech niepożądanych puree ziemniaczanego jest kleistość(tab.3). Jest to wskaźnik ocenny stosowany przy ocenie puree z różnych gatunków ziemniaków. Puree może mieć konsystencję od puszystej do kleistej,ale przy tych badaniach metoda "produkcji " puree jest dla wszystkich badanych gatunków ziemniaków identyczna. Zmieniają się tylko gatunki ziemniaków.
            Powyższe stanowi,że nie wszystkie gatunki ziemniaków przy przerobie na purre dają taki sam efekt wizualno-smakowy ,a metoda ich tłuczenia,mieszania i ucierania nie ma tu znaczenia.
            Przy okazji wyczytałem,że można ugotowane i przerobione (utłuczone) ziemniaki zmieszać z ziemniakami tartymi surowymi i zrobić z nich kluchy zwane zeppelinami
            • bene_gesserit Re: witaj 14.09.10, 19:10
              edu.pl swoje, a praktyka swoje. Kazdy lepszy kucharz wie, ze puree nie robi sie w malakserze, bo bedzie kleiste, tylko tluczkiem do ziemniakow. Dlatego nawet w najbardziej zautomatyzowanych, nowoczesnych kuchniach restauracyjnych reczne tluczki zajmuja poczesne miejsce.
              • Gość: yśty Re: witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 19:38
                a już miałaś mnie dość. Ale ustalmy jedno-malakser,mikser,robot to całkiem różne urządzenia. W dodatku ( prócz malaksera) mają różne wymienne końcówki robocze.
                Literatura internetowa pełna jest porad dotyczących produkcji puree przy pomocy urządzeń technicznych i to nie tylko najprostszych typu tłuczek,pałka ale i tych zmechanizowanych.Jeśli ludzie to robią , to nie sądzę by robili sobie pod górkę.Ponoć Holendrzy nagminnie używają różne mechaniczne urządzenia do produkcji ich ulubionego puree,no,ale oni znają się na gatunkach ziemniaków.
                Przy produkcji puree ważne jest napowietrzenie ziemniaków zmieszanych z tłuszczem i mlekiem czy śmietaną.Ja puree robię zwykłym tłuczkiem do ziemniaków w postaci powyginanej z drutu spirali.Najpierw traktuję je z góry na dół,a potem tym samym tłuczkiem ucieram.
                Robiłem również przecieraczką na sicie perlonowym-taką końcówką do miksera.Potem z lenistwa zaprzestałem,bo było za dużo mycia. Ale gdyby nie to,że ziemniaki w tym stygną,gdybym miał robić większą ilość, to bez chwili namysłu użyłbym kenwooda i jego mieszadeł. Na pewno nie miksera od niego,bo licho to się myje.Pozdrawiam
                • bene_gesserit Re: witaj 14.09.10, 20:09
                  > że ziemniaki w tym stygną,gdybym miał robić większą ilość, to bez chwili
                  > namysłu użyłbym kenwooda i jego mieszadeł.

...i twoje puree skonczyloby jak to autorki wątku. Imo troche bez sensu.
                  • Gość: yśty Re: witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 20:13
                    nie,nie i jeszcze raz nie. Ta maszyna ma mieszadła różnego typu,w tym takie,które wyrabiają ciasto na chleb. Może mieć tak niskie obroty,że mieszadła wolniutko się kręcą,no więc skąd problem?Myślę,że ręcznie robisz to szybciej.
    • izabelski Re: Puree sie klei, HELP! 14.09.10, 18:37
      nie da sie tego odwrocic
      to samo sie stanie gdybyc recznie tlukla za dlugo
      moze do kluskow slaskich?
    • bene_gesserit Re: Puree sie klei, HELP! 14.09.10, 19:00
      Zasada nr jeden: do puree bierz kruche ziemniaki (zazwyczaj kruche sa te gatunki, ktore sa zolte w srodku, a zwarte -salatkowe - te biale).
      Zasada nr dwa: nigdy nie rob puree w mikserze, zawsze ręką. Im dluzej i intensywniej miesza sie i tnie ziemniaki, tym bardziej 'uaktywnia' sie w nich mąka ziemniaczana, nadając im kleistosc krochmalu, czyli kisielu.

Nie da sie uratowac. Mozesz z tego sprobowac zrobic jakies placuszki albo zapiekanke, ale imo nie bedzie zbyt smaczna.
      • hal65 Re: Puree sie klei, HELP! 14.09.10, 20:33
        Zazwyczaj sa to ziemniaki sypkie i nie koniecznie zolte,to zalezy od odmiany.
    • Gość: :( Re: Puree sie klei, HELP! IP: *.chello.pl 14.09.10, 21:14
      Dziekuje za wyjasnienia... wykorzystalam je w koncu do zapiekanki pasterskiej (rozsmarowalam na mielonym miesie z warzywami i zapieklam) - wyszlo super! Po upieczeniu nie bylo juz kleiste tylko z zewnatrz chrupiace, a w srodku puszyste! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka