Dodaj do ulubionych

do piekacych ciasta

22.09.10, 23:51
znalazlam przepis na babeczki, chcialabym je zrobic, ale te na zdjeciu sa takie płaskie, a ja bym chciała, zeby bardziej urosły i moga nawet na czubku pęknac, ale boje się na własna reke zwiększyc ilosc proszku do pieczenia czy też dodawać sody. Prosze bardziej doświadczonych o pomoc w wymierzeniu ilosci proszku/sody. Babeczki
Obserwuj wątek
    • alinka_li Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 01:14
      Uparłaś się akurat na te? No jak musisz, to proszę bardzo: 2 płaskie łyżeczki proszku.
      Ale może jednak poszukaj sprawdzonych przepisów na GP? I to takich, co już na zdjęciu wyglądają ok?
      • moniakociara Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 01:37
        Nie, nie uparłam się, przepis wydaje mi się prosty, dodatkowo jest olej zamiast masła, a wole jak wypieki sa bardziej wilgotne. Niby można zamienic, ale jakoś sie boje, ze mi nie wyjdzie wtedy :D Ale idac za Twoja rada zrobie babeczki z Twojego watku :)
        • bene_gesserit Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 02:43
          Do kazdego przepisu z maslem mozesz dodac zamiast niego olej w nieco mniejszej (20%-30%) ilosci. Ew. stopic maslo - efekt bedzie taki sam, jak z olejem.
        • blue.berry Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 09:39
          mogę jeszcze polecić ten przepis
          mojewypieki.blox.pl/2010/08/Muffiny-z-gruszkami-i-imbirem.html
          babeczki z gruszkami i imbirem są obłędne :)
          [można dać trochę mniej cukru, a za to 2 łyzki imbiru i nawet troszkę potartego surowego - wtedy będa bardziej wytrawne)
        • alinka_li Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 12:27
          O, miło mi:)
          Ale tak w ogóle to muffiny są najprostszym słodkim wypiekiem jaki znam. Prawie wszystkie robi się lewą ręką z palcem w nosie:) No fakt, nie wszystkie wychodzą równie smaczne, a maja też taką wadę, że dość szybko czerstwieją.
          Moja rada: jeśli po upieczeniu nie zostaną wszystkie zjedzone - a najlepsze są takie jeszcze lekko ciepłe - to resztę zamroź. Potem 1 sztukę do mikrofali na rozmrażanie, parę chwil, aż będzie nie tylko rozmrożona ale i ciepła, akurat do kawy:)
          • bene_gesserit Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 12:33
            > Ale tak w ogóle to muffiny są najprostszym słodkim wypiekiem jaki znam. Prawie
            > wszystkie robi się lewą ręką z palcem w nosie:) No fakt, nie wszystkie wychodzą
            > równie smaczne, a maja też taką wadę, że dość szybko czerstwieją.

Szybko?
            Muffiny dlatego staly sie tak bardzo popularne w kawiarniach, bo wolno czerstwieją. Do polowy sa opakowane w szczelny papierek, poza tym z reguly robi sie je z plynnego tluszczu, a to przedluza trwalosc kazdego wypieku.
            • alinka_li Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 14:23
              Tak, szybko.
              Co prawda zdarza mi się parę zostawić na drugi dzień, ale to już nie to samo, nawet nie ma porównania.
              Nie wiem, czy płynny tłuszcz przedłuża świeżość, z moich obserwacji wynikałoby nawet, ze chyba jest przeciwnie, ale spierać się nie będę.
              Za to w muffinach: im więcej mokrych dodatków typu owoce, twarożek, tym świeżość dłuższa. Ale i tak krótka:)
              Robiłam kiedyś genialne muffiny, "wiecznie świeże", z całą masa jagód, ale był to tylko wyjątek potwierdzający regułę. Zaraz ich poszukam...
              • alinka_li Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 14:27
                Są:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99556807,99630328.html
          • mhr-cs Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 12:37
            alinka_li napisała

> Ale tak w ogóle to muffiny są najprostszym słodkim wypiekiem jaki znam.

> Moja rada: jeśli po upieczeniu nie zostaną wszystkie zjedzone - a najlepsze są
            > takie jeszcze lekko ciepłe - to resztę zamroź

robie czasami,
            wedroja potem
            do puszki"metalowej"
            po innych ciasteczkach,
            ja stwierdzilam,
            ze tam wspanialy klimat maja,
          • nothing.at.all Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 13:17
            Muffiny proste? Kurde, to ja chyba mam dwie lewe rączki:|. Albo nie trafiłam na dobry przepis, ciagle coś nie tak. Albo papierki nie takie. Może jakieś drobne przypomnienie które sa takie niezawodne, że ZAWSZE wychodzą:).
            Dzięki.
            • alinka_li Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 14:25
              :)
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82953381,95267552.html
    • bene_gesserit Re: do piekacych ciasta 23.09.10, 01:19
      Tak calkiem najprosciej to byloby znalezc przepis z wypietrzonymi mufinami :)

Ale, ze zacytuje sama siebie:
      Maksimum proszku na szklanke maki to 1 i 1/4 lyzeczki.
      Wiecej jednak nie, bo paradoksalnie sprawi to, ze
      ciasto bedzie sie zapadac (powiekszone gazami z proszku do
      pieczenia do zbyt wielkich rozmiarow babelki beda z ciasta uciekac,
      zamiast w nim utkwic, spulchniajac je.
      W tym przepisie masz 250g mąki, spokojnie mozesz dac dwie lyzeczki proszku.

Mozesz tez utrzec na bialo cukier z jajkami albo bialka z nieduza czescia cukru - beda o wiele bardziej puszyste i wyrośnięte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka