Dodaj do ulubionych

Słoiki z sosem POMOCY

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.09.10, 18:13
Witam
Zrobiłem 30 słoików sosu paprykowo - pomidrowego. Wszystko jak w przepisie. Niestety wyszedł mi za rzadki. W słoiku od koleżanki sos był gęstszy. Podejrzewam, że przyczyną może być fakt, że gotowałem pod przykryciem i po prostu woda nie odparowała i stąd sos mój jest rzadki. Powiedzcie mi proszę, czy mogę teraz ze słoików sos przelać do garnka i pogotować trochę aby woda wyparowała ? No i oczywiście spowrotem do słoików ... Do słoików wlewałem sos gorący odwracałem na denko i tak przez całą noc on się zassał :) Nie chciałbym aby się zepsuł po ponownym otwarciu ...
Obserwuj wątek
    • Gość: baba Re: Słoiki z sosem POMOCY IP: *.acn.waw.pl 23.09.10, 18:40
      Możesz to zrobić na 3 sposoby. Odcedzić sos od kawałków papryki i odparować. Dodać koncentrat pomidorowy. Dodać papryki i koncentrat, Zagęszczanie przez odparowywanie z całości spowoduje,że rozpadną się kawałki papryki i pomidorów
      • magdalena2lbn Re: Słoiki z sosem POMOCY 23.09.10, 19:13

Ze sposobow ktore proponuje baba wybralabym pierwszy - czyli po odcedzeniu gestego odparowac rzadkie. Jednak ja nie robilabym tego hurtowo, tylko tuz przed wykorzystaniem sosu. Dobrze zamkniety sloik nie zepsuje sie niezaleznie od gestosci zawartosci.
        No chyba ze sie nudzisz i wtedy zaczynaj od poczatku.

.....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....;)
        • linn_linn Re: Słoiki z sosem POMOCY 23.09.10, 20:12
          Tez tak uwazam. Po otwarcu sloikow i tak ten sos musi byc przyrzadzony, byc moze doprawiony, wiec troche zgestnieje.
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:09
      powinieneś to zrobić ,a potem porządnie słoiki zapasteryzować. Odwracanie słoików nie gwarantuje ani prawidłowego ich zamknięcia,ani jałowości zawartości.
      Przy okazji zagęścisz sos. Dla bytu SOSU nie ma znaczenia, czy jego składniki rozgotują się czy też pozostaną w kawałkach.
      Poczytaj o prawidłowym pasteryzowaniu przetworów warzywnych.
    • rudyocicat Re: Słoiki z sosem POMOCY 23.09.10, 22:53
      jeśli słoiki Ci zaskoczyły to ja bym zostawiła je w spokoju... po prostu następnym razem odparuj pomidory:) jak będziesz używała sosu na ciepło to go możesz dłużej gotować, i tak zgęstnieje, bo odparuje:)

jeśli to Ci bardzo przeszkadza to możesz wykonać to od nowa tym razem bez przykrycia... zrezygnowałabym z dodawania kupnych koncentratów itp, przecież po to się robi, żeby było naturalne:)

to że rzadki nie ma wpływu na pasteryzację, słoik jest zaskoczony gdy ma wklęśnięte wieczko, czasem trudno stwierdzić, więc można paluchem go popyrkać, jeśli się nie rusza to jest ok... jak jest wklęśnięty to nawet bardzo rzadki jest zapasteryzowany.... na pewno dawałaś też różne przyprawy, cukier i ocet są dobrymi pasteryzantami ponoć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka