Dodaj do ulubionych

Pascha po krakowsku...

IP: 81.210.125.* 01.04.04, 23:00
Kiedy odwiedzam Kraków, śpię zwykle w moim ulubionym hotelu na Kazimierzu -
Ariel i zawsze, po prostu zawsze muszę zjeść paschę w arielowskiej
restauracji. Nigdy nie jadłam lepszej. Nie jest ani za bardzo śmietanowa, ani
serowa. Wyważona ilość bakalii... Marzy mi się przepis na coś takiego. Mam
nawet książkę "Żydowskie gotowanie" i przepis na ten smakołyk, ale może ktoś
z Was ma coś naprawdę sprawdzonego (albo pracuje w Arielu;-))?
:-)
Obserwuj wątek
    • kwieta4 Re: Pascha po krakowsku... 02.04.04, 08:03
      Liska, nie mam Skarbie czasu na wertowanie i porownywanie. Masz tu pare
      roznych, ktore sobie zebralam :)) robilam ambrozje i kilka razy takie, ktore
      maja gotowane zoltka. moze jeszcze znajde w zeszytach taka, ktora sie mrozi i
      je zeskrobujac lyzeczka. byla naprawde dobra:((

Ambrozja
      450 gr. twarogu (w USA, 16 oz. Farmer's cheese), 4 żółtka, 100 gr. - 1/2 cup
      cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, albo jak kto
      ma, 2 łyżki Grand Marnier, 2 łyżki startej świeżej skorki cytrynowej, 2 łyżki
      rodzynek, 2 łyżki skorki pomarańczowej, kandyzowanej, 2 łyżki fig, pokrojonych
      w kawałki wielkości rodzynek, 4 łyżki orzechów włoskich, pokrojonych w kawałki
      wielkości rodzynek,
      Stara, czysta poszewka na poduszkę "na straty"
      W dużej misce żółtka ubić z cukrem, aż zbledną i będą puszyste, dodać sok
      cytrynowy, skórkę cytrynowa, olejek i twaróg, zmiksować, aż się dobrze połączy.
      Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć całość w róg poszewki, albo specjalnie w
      tym celu uszyty z płótna worek, spiczasty jak twaróg na hali. Zakręcić płótno
      tak, jakby się robiło twaróg, i zawiązać koniec czymś mocnym, najlepiej
      sznurkiem. Położyć pakunek płasko na drewnianej desce, która jest umieszczona
      przy brzegu zlewu, podparta na 2-3 cm z drugiego końca, aby stworzyć pochylnie,
      bo będzie skapywać z tego mleczna substancja, jak z twarogu. To przykryć
      drugą deską drewnianą i na to ustawić duży, plaski garnek pełen wody. Tak
      pozostawić na 6-8 godzin.Delikatnie wyłuskać ambrozje z poszewki, przykryć
      plastikiem, przełożyć do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny przed podaniem, lub
      dłużej.Magdalena Bassett

Pascha pomarańczowa http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ciasta.html

25 dkg tłustego twarogu, 5 łyżek cukru, 3 łyżki masła (o temperaturze
      pokojowej), 5 łyżek gęstej śmietany kremówki, 7 dkg migdałów, po 3 dkg skórki
      pomarańczowej i rodzynków, 1 pomarańcza do dekoracji
      Rodzynki umyć i namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie, skórkę pomarańczową drobno
      pokroić, migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać. Ser
      utrzeć drewnianą łyżką na pulchną masę, dodając po łyżce masła, połączyć ze
      śmietaną i bakaliami, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do wypłukanej zimną wodą
      miseczki, przykryć odpowiednio przyciętym płatkiem pergaminu (lub folii
      aluminiowej), wstawić do lodówki na 4-5 godz. do lodówki. Na godzinę przed
      podaniem zanurzyć miskę na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą,
      podważyć ostrym nożem brzegi i wyjąć paschę na ozdobny talerz. Ozdobić
      plasterkami i cząstkami pomarańczy. Przechowywać w lodówce, podawać mocno
      ochłodzoną. wg Renaty Pacer, Poradnik Domowy, Wielkanoc 1996 r.

Pascha Pani Czesi

1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu, 12 dkg masła, 8 żółtek, 35 dkg cukru, po
      łyżce rodzynków, łuskanych orzechów włoskich, migdałów, fig, i daktyli, 2 łyżki
      cykaty, laska wanilii, wiśnie z konfitury do przybrania;
      Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć w makutrze masło na pianę i
      stale ucierając dodawać cukier i po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodawać po
      łyżce sera, utrzeć na jednolitą masę, na koniec dodać posiekane bakalie.
      Zawinąć paschę w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka, obciążyć
      deseczką, wstawić na noc do lodówki.
      Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić.

Pascha waniliowa "dla synków"

1/2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, 6 ugotowanych na twardo żółtek, 25 dkg
      masła, 30 dkg cukru pudru, laska wanilii, garść migdałów, wiśnie do dekoracji;
      Utrzeć na pianę cukier z masłem. Ser z żółtkami przepuścić dwukrotnie przez
      maszynkę. Zmielony ser dodawać po łyżeczce do masy maślano-cukrowej i stale
      ucierając wyrobić na jednolitą masę; podczas ucierania dodać sparzone, obrane i
      drobno posiekane migdały oraz drobno pokrajaną wanilię. Dokładnie utartą paschę
      zawinąć w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka lub specjalnej foremki,
      obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki.
      Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić.Przepis własny

Pascha czekoladowa

1 kg tłustego sera twarogowego, 20 dkg masła, 30 dkg cukru pudru, 8 żółtek
      ugotowanych na twardo, 15 dkg startej gorzkiej, po 5 dkg rodzynek, orzechów,
      kandyzowanej skórki pomarańczowej; POLEWA : 10 dkg masła, 1/2 szklanki cukru
      pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku
      Ser i żółtka dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na
      pianę. Dodawać stopniowo zmielony ser, ucierają na gładką masę (odłożyć 2
      łyżki). Rodzynki sparzyć i osączyć. Część bakalii odłożyć do przybrania.
      Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Bakalie i czekoladę dodać do masy
      serowej i wymieszać. Masę przełożyć do specjalnej formy z dziurkami, wyłożonej
      wilgotną, lnianą ściereczką, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 12
      godzin.Przygotować polewę : roztopić w garnuszku masło, dodać odłożone 2 łyżki
      masy serowej, cukier puder, kakao i starannie wymieszać. Po wystudzeniu
      połączyć z winiakiem.Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać
      bakaliami. wg KUCHNI nr 4/97

Pascha klasyczna 1

1 litr mleka, szklanka kwaœnej œmietany, 2 ca³e jajka, 2 ¿ó³tka, cukier
      wanilinowy, kostka mas³a [25 dag], pó³ szklanki cukru pudru, 15 dag bakalii
      [posiekanych orzechów i migda³ów, rodzynkó, skórki pomarañczowej], opakowanie
      galaretki owocowej.
      Mleko zagotowaæ z cukrem wanilinowym. Smietanê wymieszaæ z roztrzepanymi
      jajkami i zó³tkami, mieszaj¹c wlaæ do gotuj¹cego siê mleka. Mieszaæ, a¿
      powstanie gêsty twaróg, po czym odcedziæ i wystudziæ go. Mas³o utrzeæ z cukrem
      pudrem, pol¹czyæ z twarogiem, dobrze zmiksowaæ. Dodaæ bakalie i wymieszaæ.
      Podzieliæ masê na dwie czêœci. Jedn¹ zmieszaæ z pó³torej ³y¿ki kakao i
      równ¹warstw¹ wy³o¿yæ do niedu¿ej salaterki. Nastêpnie wy³o¿yæ pozosta³¹ masê,
      wyrównaæ. Wierzch udekorowaæ owocami, zalaæ tê¿ej¹c¹ galaretk¹, przygotowan¹ wg
      przepisu na opakowaniu. Wstawiæ co najmniej na kilka godzin do lodówki.

Pascha klasyczna 2

2 litry mleka, 4 szklanki œmietany, 25 dag mas³a,, szklanka cukru, 8 jaj,
      bakalie [migda³y, orzechy, sma¿ona skórka z pomarañczy], zapach
      wanilinowy.Mleko zagotowaæ. Smietanê i jaja zmiksowaæ, wlaæ do gor¹cego mleka.
      Ci¹gle mieszaj¹c doprowadziæ do powstania twarogu. Odcedziæ go i ostudziæ.
      Mas³o utrzeæ z cukrem, dodaæ twaróg i zapach, dobrze zmiksowaæ lub utrzeæ,
      wsypaæ posiekane bakalie. W³o¿yæ masê do pod³u¿nej formy do ciast wy³o¿onej
      foli¹ i wstawiæ do lodówki. Na pó³ godziny przed podaniem wstawiæ paschê do
      zamra¿alnika. Dobrze sch³odzon¹ delikatnie prze³o¿yæ na pó³misek. Kroiæ na
      dwucentymetrowe plastry.

Pascha luksusowa

75 dkg t³ustego bia³ego sera, 10 jaj ugotowanych na twardo, kostka mas³a [w5
      dag], 25 dag cukru, laska wanilii lub aromat waniliowy, po 10 dag orzechów,
      migda³ów i rodzynków, sma¿ona skórka z pomarañczy.Orzechy i migda³y sparzyæ
      wrz¹tkiem, os¹czyæ na sicie, wystudziæ i obraæ. Z jaj wyj¹æ ¿ó³tka, przetrzeæ
      przez sito, utrzeæ na pulchn¹ masê z mas³em I cukrem. Nadal ucieraj¹c dodawaæ
      po ³y¿ce zmielony ser, utart¹ waniliê lub aromat wanilinowy, drobno pokrojone
      orzechy, migda³y, rodzynki i posiekan¹ skórkê z pomarañczy. Czêœæ bakali
      zostawi&
      • kwieta4 Re: Pascha . cd.. 02.04.04, 08:06
        i jeszcze te::))
        PASCHA

1 kg t³ustego twarogu, 10 dag mas³a, 1/2 szklanki œmietanki kremówki, 6 ¿ó³tek,
        40 dag (2 szklanki) cukru pudru, cukier
        waniliowy lub esencja zapachowa, 30 dag bakalii (mog¹ te¿ byæ owoce suszone lub
        owoce z syropu).

Przygotowaæ bakalie: namoczyæ, os¹czyæ, posikaæ Ser przepuœciæ przez maszynkê.
        ¯ó³tka ubiæ z cukrem na puszyst¹ masê. Mas³o rozetrzeæ w misce. Stopniowo
        dodawaæ ser, ¿ó³tka z cukrem, œmietankê, przesian¹ waniliê lub cukier
        waniliowy, starannie masê ucieraj¹c. Dodaæ bakalie, wymieszaæ. Durszlak lub
        sito umieœciæ w rondlu, wy³o¿yæ czyst¹ podwójnie z³o¿on¹ gaz¹, nape³niæ mas¹
        serow¹ i mocno zwi¹zaæ koñce gazy. Masê przykryæ nieco mniejszym talerzykiem i
        obci¹¿yæ 2 kg ciê¿arkiem. Po 2-3 godzinach babkê delikatnie wyj¹æ i wy³o¿yæ na
        wiêkszy okr¹g³y talerzyk, przybraæ bakaliami i podawaæ zaraz po przyrz¹dzeniu.
        Przechowywaæ w lodówce.

PASCHA
        4 jaja
        1 kwaœna œmietana (1 szklanka)
        1 litr mleka
        1 szklanka cukru
        1/2 kostki mas³a
        biszkopty na dno
        galaretka
        owoce na sam¹ górê (dowolne)
        orzechy w³oskie i migda³y
        Wpierw orzechy w³oskie i migda³y wsypujemy do jakiegoœ naczynka razem i
        zalewamy wrz¹tkiem (odstawiæ na noc). Na drugi dzieñ wyci¹gamy pojedynczo
        orzeszka po orzeszku i obieramy ze skórki do bia³ego. 4 jaja mieszamy ze
        œmietan¹ w mikserze. W miêdzyczasie gotujemy mleko i (na du¿ym ogniu !!!)
        wlewamy jaja ze œmietan¹ do mleka, mieszamy a¿ zrobi siê ser (bêd¹ takie
        wielkie gluty). Odcedzamy przez sitko i zostawiamy na godzinê w tym sitku. Do
        tortownicy wyk³adamy na dno ma³e okr¹g³e biszkopty. (mog¹ byæ pokruszone).
        Ucieramy mas³o z cukrem i dodajemy ten ser, wsypujemy orzechy i migda³y i
        dobrze mieszamy. Wyk³adamy do tortownicy na biszkopty nastêpnie mo¿na na to
        po³o¿yæ owoce (ananasy, brzoskwinie lub w sezonie truskawki) i zalewamy
        galaretk¹.

Pascha www.plurix.com.pl/wielkanoc.php
        Zemleć kilo twarogu (tłustego, niekwaśnego, dobrze odciśniętego - żaden
        tam "potrójnie mielony" czy inny z domieszką margaryny: ma być "maski" ale
        rozsypujący się); można też użyć mascarpone (jest od ponad roku w wielkich
        domach towarowych - ten sam ser, co na tiramisu). 5 żółtek utrzeć z 30 dkg
        cukru (najlepiej pudru), dodać 1/4 l śmietanki, ogrzewać (mieszając - najlepiej
        na parze; broń Boże nie zagotować!) do zgęstnienia, zdjąć z ognia, wmieszać
        kostkę masła (rozmrożonego i raczej miękkiego), ser, 10 dkg migdałów
        (sparzonych, obranych i posiekanych), opłukane wrzątkiem 10 dkg rodzynków,
        drobno pokrajane pół laski wanilii, sok z cytryny, kieliszek spirytusu (lub
        mocnego rumu), ew. kandyzowanych wiśni. DOBRZE wymieszać; sito wyłożyć serwetą,
        wyłożyć na to masę, przycisnąć (deseczką lub talerzykiem, na to słoik z wodą),
        wynieść do zimnego do odcieknięcia serwatki minimum 3 godziny.
        Wyrzucić z sita na okrągły talerz, zdjąć serwetę, udekorować. Przechowywać w
        chłodzie.

Pascha odr.zetobi.com.pl/rodzina/domp004.htm
        75 dag tłustego twarogu, 10 żółtek z jaj ugotowanych na twardo, 25 dag masła,
        25 dag cukru pudru, aromat waniliowy, 40 dag różnych bakalii (rodzynki,
        migdały, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
        Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać przetarte przez sito żółtka.
        Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmielony twaróg, dodać aromat i przygotowane
        wcześniej rozdrobnione bakalie. Formę do ciasta wyłożyć lnianą ściereczką,
        wypełnić masą tak , aby szczelnie przylegała do formy, zawinąć, obciążyć
        deseczką, pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Wyjąć na talerz, udekorować
        bakaliami.

• seniwell Kwieto 02.04.04, 12:13
          powalilas mnie na kolana ;-)
          z "przewrotnego" watku wiem, ze wyjezdzasz odpoczac przedswiatecznie
          wiec Tobie i wszystkim forumowiczom najwyzszych bab, najslodszych mazurkow,
          najsoczystszych pieczeni, najwykwintniejszych pasztetow i najglosniejszych
          mlaskan zachwyconej rodzinki oraz chwili wytchnienia od kuchennego rozgardiaszu
          dla rozmyslan o Wielkiej Nocy
          seniwell
        • Gość: Liska Kwieto... IP: 81.210.125.* 02.04.04, 14:30
          ...ja chyba zwariuję:-)))
          Dziękuję!
          • funana Lisko 02.04.04, 14:57
            Specjalnie dla Ariela paschę robi bardzo miła Pani i donosi w siateczce;-)Ja
            też bardzo lubię ta paschę i nigdy nie udało mi sie zrobić takiej samej:-(
            • Gość: Liska Funano... IP: 81.210.125.* 02.04.04, 15:20
              ...a nie mogłabyś tej miłej Pani porwać któregoś dnia i podstępem jej zmusić do
              podania tajnej receptury? Plis! Powiedz, że to dla ciężarnej ta receptura (a
              tym się podobno nie odmawia...;-))
              • funana Re: Funano... 02.04.04, 15:34
                Powiem tak;-)-kiedys,kiedys mialam herbaciarnie w Krakowie-owa pani przynosiła
                też do mnie rzeczoną paschę. Ale Ariel to wyniuchał i "wziął" ją na wyłączność:-
                ).Pani przepisu pilnowała "jak oka w głowie".
                • Gość: Liska Re: Funano... IP: 81.210.125.* 02.04.04, 15:45
                  :-((
                  Jaka szkoda. No nic, trzeba będzie eksperymentować...
                  Kurczę, też mam dwa domy dalej panią, która takie ciasta piecze, że hej, ale
                  niestety jest równie tajemnicza. Hmn.
                  • funana Re: Funano... 02.04.04, 15:50
                    Będę na Święta w Krakowie-pewnie pójdę do Ariela. Myślisz, że będzie czynny np.
                    w Wielkanoc po południu?
                    funana
                    • Gość: Liska Re: Funano... IP: 81.210.125.* 02.04.04, 15:54
                      Trudno powiedzieć, ale myślę, że tak. Biorąc pod uwagę, że na górze mają pokoje
                      i pewnie będą w nich goście, którzy rano zejdą na śniadanie przy stoliku
                      przykrytym serwetką ręcznej roboty. A na serwetce będzie stał wazonik z
                      różyczką. Ech, jak ja lubię te klimaty...
                      Kiedyś biegały między stolikami koty.
                      Jeśli tam będziesz - koniecznie zjedz za mnie paschę (podwójną porcję!);-)
    • Gość: Pichciarz Re: Pascha po krakowsku... IP: *.proxy.aol.com 02.04.04, 14:55
      I to wszystko przepisy "krakowskie", a ileż to jeszcze ukrywa się wśród
      przepisów rosyjskich i ukraińskich skąd paska pochodzi!
      • kwieta4 Re: Pascha mrozona... 02.04.04, 20:13
        pamietam, ze sie nia zajadalismy. pomysl wcale nie jest zly. pochodzi z mojego
        zupelnie juz zoltego zeszytu z receptami od przyjaciol z roku 1975.

Pascha Mrozona
        3/4 kg twarogu + 3/4 szklanki smietany + 7 ugotowanych zoltek(nie mysle, ze
        musi byc ich az tyle, ja dam 4:) + 1 kostka masla (25dkg chyba?) + starta
        skorka z pomaranczy + duzo roznych bakalii.
        wszystko wymieszac, zawinac w sciereczke, wlozyc do sitka, przycisnac talerzem
        i czyms ciezkim (zeby zbedny 'sok' skapywal na zewnatrz). po godzinie, ciagle w
        sciereczce, wlozyc do zamrazalnika i zamrozic zupelnie:)

kroic na plastry, jesc skrobiac lyzeczka. mozna polac smietana lub czekolada
    • Gość: Pichciarz Re: Liska IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 18:53
      Zajrzyj proszę na post KUCHNIA ŻYDOWSKA, podałem tam dwa śliczne linki odnośnie
      Kazimierza.
      A może już znasz je?...
      • Gość: Liska Pichciarzu... IP: 81.210.125.* 03.04.04, 19:25
        ...i po co ja wchodzę na menu Ariela, musisz mi koniecznie smaku narobić?;-)

Bardzo fajna stronka, szkoda, że nie zdradzają sekretnych przepisów. No i
        ciekawe, dlaczego nic nie piszą o hotelu nad restauracją hmn. Swego czasu ktoś
        mi mówił, że dawny ariel, to już nie ariel, teraz jest w budynku obok, ale
        niewiele z tego mądrego wywnioskowałam...
        • Gość: rebeka Pascha IP: *.cps.pl 04.04.04, 23:14
          Tylko nie myślcie na podstawie dobrej paschy w Arielu, że jest to przysmak
          kuchni żydowskiej. Pascha jest specjalnością kuchni rosyjskiej, skąd
          przewędrowała do różnych kuchni. Przed laty gdy jeszcze nie było Ariela w
          Krakowie pyszną Paschę robiono w Olsztynie (gdzie Rzym, a gdzie Krym?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka