Dodaj do ulubionych

Kuchnia żydowska

IP: 81.210.125.* 03.04.04, 12:49
Nie wiem, czemu, ale zawsze jak myślę o Wielkanocy, przychodzi mi do głowy
kuchnia żydowska (może to z powodu paschy;)
Nigdy jeszcze nie zrobiłam niczego prawdziwie żydowskiego.
Czy lubicie tę kuchnię/macie sprawdzone przepisy?
Tak chętnie sięgamy po coś włoskiego, francuskiego, a może pogotujemy po
żydowsku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Kuchnia żydowska IP: *.it / 62.233.189.* 03.04.04, 15:06
      Podpinam sie pod zagadnienie:-)
      Sama kilka razy chcialam zapytac o kuchnie zydowska, aczkolwiek nie
      zainspirowana Wielkanoca, ale wizytami w zydowskiej knajpce.
      Sama potrafie zrobic tylko knysze :-)
      A cheytnie bym sie dowiedziala, jak robi sie taka jedna przegryzke, ni to
      placuszki, ni to ciasteczka, z kminkiem, takie podplomykowate, podobne w smaku
      do sucharow beskidzkich, albo faszerowane ziemnniaki (chyb pasta z tunczykiem)
      i inne dobre rzeczy...
      • brunosch przepisy tradycyjne 05.04.04, 10:16
        Kilka razy podawałem tu przepisy na tradycyjne potrawy żydiowskie - ostatnio
        gefilte fisz w Kąciku bezmięsnym, ale to co pamiętam, to i jakiś cymes
        (marchwiany, niestety brrrr) i karpia po żydowsku też podawałem.
        Ale co innego potrawy, które "sie kojarzą", a co inego takie zgodne z zasadami
        koszeru. W normalnych warunkach są prawie niewykonalne.
        Ale chcąc zrobić jakąś potrawę tradycyjną, to pamiętajmy o kilku założeniach:
        - nie mieszamy mleka z mięsem (zakaz dodawania mleka, śmietany, masła czy nawet
        margaryny do potraw z mięsa)
        - dokładne oczyszczenie mięsa z krwi (wielokrotnie płukane, solone i płukane, a
        potem jeszcze zostawione do obcieknięcia na ukośnej deseczce)
        - zakaz jedzenia mięsa z udźca (ze względu na tętnicę udową, którą trudno
        usunąć - można co najwyżej użyć na mielone) - w "warunkach niereligijnych"
        można to sobie darować, udziec to jednak świetny kawałek mięsa...
        - nakaz jedzenia zwierząt przeżuwających i parzystokopytnych, czyli owiec,
        bydła, kóz. Ryb pokrytych łuską i ptaków które nie są drapieżne i mają
        dodatkowy pazur, tzw ostrogę.
    • wedrowiec2 Re: Kuchnia żydowska 03.04.04, 15:14
      Moja ulubiona postac piersi z dziecięcia kury, czyli piersi po zydowsku.
      Przepis podawałam wielokrotnie, ale bardzo lubię tę formę kurczęcia:
      Kura po żydowsku /przepis od zaprzyjażnionej znawczyni kuchni żydowskiej/. Na
      oliwie smażymy dużą cebulę pokrojoną w grubą kostke.Filet (pierś kurczęcia)
      obtaczamy w mące (jeżeli są grube - ścieńczamy, będzie więcej), osmażamy na
      ostrym ogniu z obu stron na złoty kolor, wrzucamy usmażoną cebulę, duży ząbek
      czosnku, posypujemy obficie mieloną słodką papryką, świeżo zmielonym czarnym
      pieprzem i skrapiamy sosem sojowym (musi być w bardzo dobrym gatunku).
      Podlewamy wodą i dusimy, nie za ostro, 30 - 40 minut. Doprawiam łyżką bardzo
      gęstej śmietany, wysokoprocentowej. Jeżeli ma być bardziej zdrowo, to zaprawić
      jogurten Danone`a.
      To jest przepis bazowy. Czosnek dodajemy w całości, chyba, że chcemy miec
      przewagę smaku czosnkowego, to wtedy można pokroić np. 2 ząbki. Można dodać
      zioła prowansalskie (mieszanka Knorra lub Kamisa). Jeśłi nie mam gotowej
      mieszanki, to dodaję tymianek, majeranek i pieprz ziołowy. Można zwiększyć
      ilość papryki i nie dodawać zbyt dużo aromatycznych ziół. Mozna też dodac
      łyżeczkę (wg uznania) curry w proszku. Kombinacji jest bardzo dużo. Praktycznie
      rzecz biorąc, za każdym razem powstaje inna potrawa:)
      • Gość: Bilala Re: Kuchnia żydowska IP: *.uz.zgora.pl 07.05.04, 12:43
        Ten przepis (Wędrowiec2) nie ma nic wspólnego z kuchnią żydowską (nawet jeśli
        potrawa jest smaczna). W kuchni żydowskiej ABSOLUTNIE NIE WOLNO do
        jakiegokolwiek mięsa dodawać nawet kropli czegoś z mleka (żadnych jogurtów,
        śmietan, kefirów itp.), nawet nie wolno mięsa gotować w garnku, w którym
        kiedykolwiek znajdowała się choć kropla czegoś z produktów mlecznych, nie wolno
        też użyć przy gotowaniu czegoś mięsnego łyżki czy innego narzędzia, które
        kiedykolwiek zetknęło się choćby z kroplą tych produktów, nie wolno też do
        jedzenia potraw mięsnych użyć talerzy czy sztućców, które miały jakiś kontakt
        z "mlekiem" (i jeszcze godzinę po zjedzeniu posiłku mięsnego nie wolno zjeść
        czy wypić niczego z "mlekiem", np. kawy z prawdziwą - nie sojową - śmietanką).
    • wedrowiec2 Re: Kuchnia żydowska 03.04.04, 15:28
      I cytat z "Cymes czyli kuchnia żydowska" K.Pospieszyńskiej
      "Żyd – tułacz nie stronił od dań spotykanych na szlaku swych wędrówek, pod
      warunkiem, że można je było przystosować do wymogów natury religijnej. W kuchni
      Izraelitów znalazły swoje miejsce produkty i potrawy z wielu stron świata:
      włoskie przyprawy, zioła krajów słowiańskich, mięso jagnięce z Bliskiego
      Wschodu, holenderskie solone ogórki, śledzie, ciasta maślane do kawy,
      wschodnioeuropejskie barszcze, potrawy ze śmietaną, naleśniki, kasza gryczana,
      ciemny razowy chleb, wędzona ryba i kompoty z owoców. Z pobytu na Bałkanach
      wynieśli Żydzi umiejętność nadziewania warzyw i szczególne upodobanie do potraw
      z bakłażanów, a w miarę spokojne bytowanie w obrębie Cesarstwa Austro-
      Węgierskiego uczyniło z nich smakoszy gulaszy, strudli, wykwintnego ciasta i
      przyprawy w postaci sproszkowanej papryki.
      Żydzi oczywiście modyfikowali przyjęte potrawy i zwyczaje kulinarne, a
      niektórym daniom nadawali własne piętno. Przyznaje się, że placki ziemniaczane,
      niektóre potrawy z solonego śledzia oraz chałka należą do specjałów wymyślonych
      przez żydowskich mistrzów sztuki kulinarnej."
      • Gość: wini3 Re: Kuchnia żydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 17:41
        www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/food.htm- może z tego skorzystacie?
        • wedrowiec2 Re: Kuchnia żydowska 03.04.04, 17:56
          Uaktywniłam link
          www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/food.htm
    • Gość: Camille Re: Kuchnia żydowska IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 03.04.04, 18:06
      Zalaczam link po angielsku do tradycyjnych przepisow na swieto Paschy, na pewno
      niektore rzeczy sa wszystkim znane. Ja pamietam z dziecinstwa mace, taki nasz
      owczesny "fast food" sprzedawany w niektorych piekarniach. No i oczywiscie
      slynny karp po zydowsku na Swieta Bozego Narodzenia. Marzy mi sie nadziewana
      gesia szyja i zamierzam ja sprobowac w te wakacje w jednej z kazimierzowskich
      restauracji w Krakowie.

www.foodnetwork.com/food/et_hd_passover/0,1972,FOOD_9843,00.html
      Osobiscie czasem robie tzw. "kawior zydowski"-

1 kg kurzych watrobek usmazyc i posiekac na kawalki gdy ostygna. 8 jajek
      gotujemy na twardo i siekamypo ostygnieciu. 1 drobno pokrojona cebule rumienimy
      w 25 dkg smalcu z gesi lub kury. Wszystkie skladniki dobrze mieszamy,
      przyprawiajac sola i obficie pieprzem.
    • Gość: Camille Re: Kuchnia żydowska IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 03.04.04, 18:08
      www.foodnetwork.com/food/et_hd_passover/0,1972,FOOD_9843,00.html
      Podaje link do przepisow na swieto Paschy, ktore zaczyna sie we wtorek.
      Znajdzieicie tam pare chyba ogolnie znanych dan. Ja pamietam z dziecinstwa mace
      kupowana w piekarni, taki nasz owczesny "fast food". No i oczywiscie karp po
      zydowsku podawany na Wigilie. Moim marzeniem jest sprobowac slynna nadziewana
      gesia szyje i zamierzam to zrobic w te wakacje w jednej z kazimierzowskich
      retsauracji w Krakowie.
      Czasem robie tzw. kawior po zydowsku-
      Smazy sie 1 kg kurzych watrobek i sieka je na kawalki, po ostudzeniu. Gotuje
      sie 8 jajek na twardo i tez sieka. 1 cebule drobno posiekana rumieni sie w
      lyzce gesiego lub kurzego smalcu. Wszystko wymieszac, doprawic sola i pieprzem.
      • Gość: Camille Re: Kuchnia żydowska IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 03.04.04, 18:10
        Znowu mi forum figla splatalo, pisalam to samo drugi raz, no ale pierwszy post
        sie odnalazl wiec jest teraz podwojnie!
        • wedrowiec2 Re: Kuchnia żydowska 03.04.04, 18:25
          Dobrego nigdy wiele:)
    • Gość: Pichciarz Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 18:43
      No i ja ściągnąłem to samo (link powyżej) więc nie podaję. Ale chyba ktoś
      wspominał o krakowskim Kazimierzu więc podaję dwa urocze linki:
      www.kazimierz.com/index.php?t=artykuly&t2=swieta
      www.krakow.pl/miasto/kazimierz/?id=dzisiaj.html
      • Gość: wini3 Re: Kuchnia żydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 21:02
        A to link dla czytających jeszcze po rosyjsku -
        /www.sem40.ru/rest/cookery/bestseller/
        dużo ciekawych przepisów
        • Gość: P. Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 21:28
          Dzięki za ten link. Mam kilka do kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, ale tego nie
          miałem.
    • hania55 Re: Kuchnia żydowska 03.04.04, 18:44
      Placki ziemniaczane ponoć wywodzą się z kuchni żydowskiej, karp w galarecie z
      rodzynkami i migdałami, faszerowane szyjki gęsie... Przestukam jutro jakieś
      przepisy.
      • Gość: ginger Re: Kuchnia żydowska IP: *.tele2.pl 03.04.04, 22:08
        a moze ktos zna przepis na cymes z marchewki?
        • Gość: Maria Re: Kuchnia żydowska IP: 213.199.253.* 03.04.04, 23:21
          Może to jest to:
          Cymes z marchwi i jabłek
          4 szklanki startej marchewki
          1 łyżka kaszy jęczmiennej
          3/4 szklanki startego jabłka
          3 łyżki masła
          1/2 szklanki wody
          1/2 łyżeczki soli
          2 łyżeczki cukru
          1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
          1. Wszystki składniki włożyć do garnka, wymieszać, doprowadzić do wrzenia na
          średnimogniu, przykryć, zmniejszyć płomień.
          2. Dusić na bardzo małym ogniu przez 1 i 1/2 godz., w razie potrzeby wlać 2-3
          łyżki wody. Mieszać potrawę kilkakrotnie podcas gotowania.
          3. Podawać jako jarzynkę do gotowanych dań.
          ZRODLO "Cymes czyli Kuchnia Zydowska"

Pozdrawiam - Maria
          • Gość: Pichciarz Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 23:26
            www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/food.htm
            Jest tutaj, trzeba trochę zrolować. Ale to chyba nie taki o jaki ci chodzi.
            • kpdt Re: Kuchnia żydowsko-polska lub .... 04.04.04, 09:10
              żeby uściślić, raczej żydowsko-wschodnio/europejska

• Gość: rebeka Re: Kuchnia żydowska IP: *.cps.pl 04.04.04, 23:02
      Na pewno coś zrobiłaś niewiedząc o tym, że Żydzi mają to w swojej kuchni.
      Polska kuchnia, a zwłaszcza małopolska pełna jest takich "zazębiających się"
      przepisów.
    • Gość: Pichciarz Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 05.04.04, 04:46
      Mam namiary na dobrą stronkę z kolosalną ilością linków do przepisów w tej
      kategorii, ale po angielsku. Podać?
      • Gość: Liska Re: Kuchnia żydowska IP: 81.210.125.* 05.04.04, 07:49
        Yes, please:-)
        • gingerowka Re: Kuchnia żydowska 08.04.04, 00:07
          tak podaj.
          dziekuje Marii za przepis na cymes. cos mi wyszlo.
          • Gość: P. Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 08.04.04, 03:29
            www.haruth.com/foods.htm
    • Gość: P. Re: Kuchnia żydowska IP: *.proxy.aol.com 08.04.04, 02:56
      www.cyber-kitchen.com/rfcj/
    • ampolion Re: Kuchnia żydowska 08.04.04, 04:43
      www.maven.co.il/subjects.asp?S=187
    • Gość: Camille krakowski Kazimierz-restauracje-ktora najlepsza? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 06.05.04, 22:07
      Wyciagnelam ten watek, bo staram sie zdecydowac do ktorej restauracji isc na
      lunch z naszymi goscmi w czerwcu - Alef, Ariel, Klezmer Hois? Moze do innej?
      Ktora wedlug Was jest najbardziej "autentyczna" i z klasycznym staromodnym
      wystrojem?

Aha, nie moge nigdzie znalezc co to jest czulent-moze wiecie?

Dzieki!
      • jottka czu 06.05.04, 22:14
        lent to klasyczna potrawa na szabasowy obiad - mięso, fasola, warzywa, kasza/
        ziemniaki - piecze się całą noc w letnim piekarniku, żeby można ją było zjeść w
        południe, kiedy pracować (w kuchni też) nie wolno

wariantów czulentu jest mnóóóóóstwo
        • Gość: camille Re: czu IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 06.05.04, 22:17
          Dzieki! Teraz juz wiem, widnieje ona na kilku menu ale bez wytlumaczenia!
      • Gość: Pichciarz Czulent - przepis IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 22:16
        kuchnia.gery.pl/index.php?przepis=915
      • Gość: Pichciarz Re: krakowski Kazimierz - przewodnik IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 22:20
        www.kazimierz.com/index.php?t=slowniczek
        • Gość: P. Re: krakowski Kazimierz - przewodnik IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 22:34
          www.krakow.pl/miasto/kazimierz/?id=dzisiaj.html
      • elwinga Re: krakowski Kazimierz-restauracje-ktora najleps 06.05.04, 23:14
        "Autentyczna" nie jest żadna, bo żadna nie jest koszerna (z wyjątkiem chyba tej
        w hotelu Eden).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka