Dodaj do ulubionych

dlaczego szpinak po doadaniu

IP: *.chello.pl 21.10.10, 17:46
cytryny zmienia kolor na bury?! w czym rzecz?
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:06
      Czysta reakcja chemiczna, żelazo + kwas= rdza
      • Gość: ??? Re: dlaczego szpinak po doadaniu IP: *.chello.pl 21.10.10, 18:17
        ale nie strosz sobie ze mnie zartow, prawda? :) (to by chyba bylo szkodliwe?:))
        • jarek_zielona_pietruszka Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:27
          Szkodliwe nie jest, ale wiele potraw zmienia kolor po zmieszaniu z czymś kwaśnym np. z sokiem z cytryny.
          Ja osobiście nie dodaję do szpinaku cytryny. Dodaję śmietanę, masło, jajko, przyprawy.
          Tamten post był trochę żartobliwy aby skrócie pokazać zasadę reakcji chemicznej.
          pozdrawiam
          • 83kimi Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:42
            Szpinak zawiera kwas szczawiowy, więc może to jakaś reakcja na kwas cytrynowy? Lepiej dodaj czosnek, pieprz, cebulkę i fetę, ewentualnie jajko albo śmietanę, parmezan...
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 19:43
      Liście szpinaku są zielone dzięki zawartości chlorofilu(barwnik roślinny). Związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w procesie biosyntezy. W procesie tym energia świetlna jest zamieniana na energię chemiczną, umożliwiającą syntezę potrzebnych roślinie związków organicznych(w uproszczeniu-pokarmowych) z wody i dwutlenku węgla.
      Chlorofil to magnezoporfiryna, czyli porfiryna, w której w centrum jest dwuwartosciowy jon magnezu połączony z atomami azotu pierścieni pirolowych.
      Chlorofile są najmniej trwałymi barwnikami roślinnymi. Działanie na nie temperaturą, enzymami, kwasami tlenem i światłem powoduje ich przemianę w inne związki , o innej niż zielona barwie. Barwy chlorofili nie zmienia środowisko zasadowe. W środowisku kwaśnym, dochodzi do wymiany jonu magnezu na dwa jony wodorowe. W zależności od stężenia kwasu powstaje z nich albo feofityna ( w środowisku słabych kwasów) albo feoforbid (w środowisku silnych kwasów). Pierwszy związek jest oliwkowozielony, drugi brunatny.
      • Gość: ??? Re: witaj IP: *.chello.pl 21.10.10, 21:48
        pięknie dziękuję!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka