Gość: ??? IP: *.chello.pl 21.10.10, 17:46 cytryny zmienia kolor na bury?! w czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:06 Czysta reakcja chemiczna, żelazo + kwas= rdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: dlaczego szpinak po doadaniu IP: *.chello.pl 21.10.10, 18:17 ale nie strosz sobie ze mnie zartow, prawda? :) (to by chyba bylo szkodliwe?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:27 Szkodliwe nie jest, ale wiele potraw zmienia kolor po zmieszaniu z czymś kwaśnym np. z sokiem z cytryny. Ja osobiście nie dodaję do szpinaku cytryny. Dodaję śmietanę, masło, jajko, przyprawy. Tamten post był trochę żartobliwy aby skrócie pokazać zasadę reakcji chemicznej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: dlaczego szpinak po doadaniu 21.10.10, 18:42 Szpinak zawiera kwas szczawiowy, więc może to jakaś reakcja na kwas cytrynowy? Lepiej dodaj czosnek, pieprz, cebulkę i fetę, ewentualnie jajko albo śmietanę, parmezan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 19:43 Liście szpinaku są zielone dzięki zawartości chlorofilu(barwnik roślinny). Związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w procesie biosyntezy. W procesie tym energia świetlna jest zamieniana na energię chemiczną, umożliwiającą syntezę potrzebnych roślinie związków organicznych(w uproszczeniu-pokarmowych) z wody i dwutlenku węgla. Chlorofil to magnezoporfiryna, czyli porfiryna, w której w centrum jest dwuwartosciowy jon magnezu połączony z atomami azotu pierścieni pirolowych. Chlorofile są najmniej trwałymi barwnikami roślinnymi. Działanie na nie temperaturą, enzymami, kwasami tlenem i światłem powoduje ich przemianę w inne związki , o innej niż zielona barwie. Barwy chlorofili nie zmienia środowisko zasadowe. W środowisku kwaśnym, dochodzi do wymiany jonu magnezu na dwa jony wodorowe. W zależności od stężenia kwasu powstaje z nich albo feofityna ( w środowisku słabych kwasów) albo feoforbid (w środowisku silnych kwasów). Pierwszy związek jest oliwkowozielony, drugi brunatny. Odpowiedz Link Zgłoś