Dodaj do ulubionych

farsz do pierogów

27.10.10, 13:04
W piątek ma przyjść do mnie Pani Ukrainka lepić pierogi. I mam jej przygotować farsz.
Na pewno mięsny, na pewno "do ruskich". I jakie jeszcze? Z kapustą kiszoną dobrze znoszą mrożenie? Może coś np. z kaszą gryczaną? Z jakimiś dostępnymi teraz owocami? Nic mi nie przychodzi do głowy...
Obserwuj wątek
    • Gość: sammy Re: farsz do pierogów IP: 212.160.148.* 27.10.10, 14:54
      kasza gryczana+twarog+mieta

• nchyb Re: farsz do pierogów 27.10.10, 14:55
      z kaszą gryczaną i serem, ze szpinakiem.

A tak z ciekawości zapytam, to jakaś nowa usługa - pani, koniecznie z Ukrainy, lepiąca pierogi?
      • dorota.alex Re: farsz do pierogów 27.10.10, 14:58
        Pani przychodzi sprzatac i sama zaproponowala klejenie pierogów. Moja babcia jest z Wilna, wiec bede mogla porownac jakosc pierogow Litewskich i Ukrainskich :-)
        • buttergirl Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:01
          Ale jak porównasz, skoro sama zrobisz farsz?
          Oczywiście, ciasto jest ważne ale to chyba przede wszystkim farsz tworzy pierogi?
          Przynajmniej w dużej części.
          • dorota.alex Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:07
            Porownam wzorek na "falbance" :-)
            • buttergirl Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:38
              dorota.alex napisała:

> Porownam wzorek na "falbance" :-)

Hmm... Można i tak. :)
              Ale chyba bym taką znajomość pełniej wykorzystała; żeby mi zrobiła wszystkie rodzaje pierogów jakie jada się u niej w domu. Od cista, przez farsz, do ugotowania. ;)
        • ladyann77 Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:03
          Skoro temat farszu pierogowego został podjęty... Mnie się marzą pierogi mojej Babci z płuckami (z dudami)... Niestety, Babcia zabrała tajemnicę do grobu... nie zdążyłam spytać. Na pewno płuca wieprzowe i cebula tam była. Może ktoś zna przepis?
          • dorota.alex Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:06
            Ojjjj, nie! Na plucka sie nie odwaze!
            • qubraq Re: farsz do pierogów 27.10.10, 17:13
              dorota.alex napisała:

> Ojjjj, nie! Na plucka sie nie odwaze!

Oj nie nie!!!! chyba zrobi mi się niedobrze... :-(
              • Gość: iwka Re: farsz do pierogów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.10, 20:39
                chyb nie wiesz co mówisz
                pierogi z płuckami to najlepsze pierogi jakie jadłam, a smakoszem jestem ogromnym :)
                sama nie robię, bo nie znam przepisu, a i płucka bardzo cieżko kupić
          • moniakociara Re: farsz do pierogów 27.10.10, 16:21
            Zapytam sie dzisiaj tesciowej, jej mama robila pierogi z pluckami, moze zna przepis :)
            • ladyann77 Re: farsz do pierogów 27.10.10, 16:41
              > Zapytam sie dzisiaj tesciowej, jej mama robila pierogi z pluckami, moze zna przepis :)

Coś tam wyszperałam już na forum, po mojemu ma ręce i nogi, ale każdy przepis na płucka warto prześledzić... Może się odważę i zrobię? Dzięki ;-).
              • ewajer Re: farsz do pierogów 27.10.10, 17:33
                moja babcia urodzona w Łucku często do pierogów z mięsem dodawała płucka. Do zwykłego farszy na pierogi dodawała mniej więcej 1/4 ugotowanych i zmielonych płucek.
                Płucka trzeba było porządnie odgotować.
                Pierogi były bardziej soczyste.
            • myga Re: farsz do pierogów 27.10.10, 16:46
              Pluco i serce wymoczyc w zimnej wodzie, zalac wrzatkiem, zagotowac, wode wylac, wyplukac w zimnej wodzie, ponownie zalac zimna woda i gotowac do miekkosci. Zemlec lub drobno posiekac, dodac duzo drobno posiekanej p[odsmazonej cebulki, doprawic do smaku i wszystko razem podsmazyc na patelni. W sumie wg mnie skorka nie warta wyprawki, zbyt pracochlonne, a lepszy smak i mniej roboty bedzie, jezeli wezmie sie lopatke i zrobi sie farsz z miesa.
        • myga Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:32
          Kup dobry twarog i popros ja, aby zrobila prawdziwe ukrainskie. Z samym twarogiem na slodko.
          • dorota.alex Re: farsz do pierogów 27.10.10, 15:40
            Super! Dzieci sie uciesza!
            • 83kimi Re: farsz do pierogów 27.10.10, 16:52
              Może farsz z soczewicy i pieczarek?
    • Gość: pasqda Re: farsz do pierogów IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 00:29
      Z grzybami! Suszone grzyby namoczyć, ugotować. Dodać przesmażoną cebulę, całość zmielić, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem (nie żałować!) Gdyby farsz był zbyt luźny, można wsypać trochę bułki tartej.
      Dobrze znoszą mrożenie. Podawać można standardowo, polane masłem albo z sosem pomidorowym.
      • Gość: dorotkah Re: farsz do pierogów IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.10.10, 05:31
        Tez popieram takie z samego slodkiego sera.U mnie w domu takie sie robilo.Takze z miesa wolowego gotowanego,lub z pieczeni do tego smazona cebula.Z kapusty z grzybami tez koniecznie.Co ciekawe nigdy nie bylo ruskich pierogow.Po raz pierwszy je jadlam jako nastolatka w barze mlecznym.Jednak tez bym pania poprosila, coby zrobila od a do zet tak jak u siebie w domu robi.To bardzo fajne miec mozliwosc poznania innej kuchni od zrodel.
    • malavida z jagodami 28.10.10, 19:38
      jagody mogą być mrożone, do owoców dodajemy ewentualnie cukier waniliowy lub kardamon, zaś gotowe pierogi posypujemy cukrem i polewamy śmietaną lub jogurtem
    • megakomp Re: farsz do pierogów 29.10.10, 15:00
      Chciałam zaproponować takie ze szpinakiem, ale widzę, że już się pojawiły. Koniecznie z czosnkiem i dużą ilością żółtego sera.
      Teraz to nawet można by zrobić pierogi z dynią. Za farsz mógłby posłużyć miąższ upieczonej w piekarniku dyni, nawet taki niezmiksowany, tylko trzeba by go było dobrze odcisnąć. I można doprawić zarówno na słodko jak i na słono albo dodać twarożek. Jak dostanę jeszcze dzisiaj dynię w sklepie, to spróbuję przygotować w przyszłym tygodniu :D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka