Dodaj do ulubionych

Lidl jest super.

10.11.10, 18:42
Ten sklep odwiedziałam raz na rok. Nawiązując trochę do mojego wątku o zlikwidowaniu delikatesów.. dzisiaj podjechałam do Lidla. Prócz mięsa będę kupować tam wszystko, mają rewelacyjne ceny, dobre produkty, no jestem w szoku. Jeszcze się załapałam na tydzień włoski z serami i oliwami za grosze.
Za kosz zakupów zapłaciłam minimum 3 razy mniej niż kupując te same produkty w delikatesach.
Niektóre rzeczy znam, inne wypróbuję jakościowo ale czuję, że się nie sparzę, bo składy mają dobre.
Obserwuj wątek
    • jacek1f oj, nie jest, nie jest, uwierz. n/t 10.11.10, 18:50
      • vandikia Re: oj, nie jest, nie jest, uwierz. n/t 10.11.10, 19:24
        mam przewodnika :) i dla mnie jak narazie jest, napisz na czym się naciąłeś, albo co wg Ciebie jest nie tak, inaczej jesteś małowiarygodny.
        • jacek1f ja - opisywalem juz oferte "grecką" w Lidlu 10.11.10, 19:46
          z jedną wiodącą jakąs straszną firmą producencką z Peloponezu:-( To byl klasyczny przyklad jak magicznie potrafia "opętac" ludzi i "przybliżać" kuchnie innych krajów.
          Spleśniałe orzechy i bakalie w lato...
          Mikolaje swiateczne na poczatku wrzesnia...
          Lody stare - firmy Eisstsern, zdaje sie afera 2 miesiace temu.
          Jogurty i nabial przestarzale stawiane na poczatku półek i mętne tlumaczenia kierownictwa.

Nie mam nic do niego specjalnie, ale bez przesady i ekscytacji - zwykla, potezna sieciowka, przez co ma zwykle potezne sieciowe wpadki i slaba jakosc czesci produktow. I tyle. Zadne super.

• vandikia Re: ja - opisywalem juz oferte "grecką" w Lidlu 10.11.10, 19:49
            ale są towary, które okazują się bardzo dobre, a za taką cenę w polskich sklepach nie kupisz
            ja jestem z tych, którzy nie wiedzą co ile kosztuje, mam pod tym kątem pewien luksus ale zaczęłam się zastanawiać czy na pewno warto
            wątek o tygodniu greckim odnajdę :) wina greckie mają bardzo dobre, co do reszty, nie wiem :)
          • bene_gesserit Re: ja - opisywalem juz oferte "grecką" w Lidlu 10.11.10, 20:13
            > Jogurty i nabial przestarzale stawiane na poczatku półek i mętne tlumaczenia ki
            > erownictwa.

Toz wszedzie nowy towar dostawia sie od tylu, zeby wypchnal stary. Rozumiem, ze tu chodzilo o produkty bliskie przeterminowania, ale regula 'siegaj glebiej' jest niezawodna.

Calkiem niedlugo tydzien brytyjski w Lidlu i chyba sie wybiore.
          • Gość: zuzu Re: ja - opisywalem juz oferte "grecką" w Lidlu IP: 212.160.148.* 12.11.10, 10:59
            ojej ale sa TANIE
            nie wazne jakiej jakosci
            ale TANIE a to w naszym kraju podstawa
            ludzie nie kupuja produktow dobrych jakosciowo
            ale TANIE
            duzo i tanio - najlepiej hurtowo
            wiec Lidl na tym jedzie i jechac bedzie
            dla mnie ten sklep to syf
            • Gość: wuwu Re: ja - opisywalem juz oferte "grecką" w Lidlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 11:54
              ojej ważne, żeby kupić DROGO
              i w DELIKATESACH
              co z tego, że się nabija kabzę często zupełnie niepotrzebnie
              można się pochwalić,
              że się było w CENTRUM HANDLOWYM
              tam gdzie jest DROGO

i dla wielu głupich Polaków drogo zawsze będzie dobrze, ważne żeby było szumnie reklamowane najlepiej przez nowoczesną rodzinę jak zupki Knorra przez Katarzynę Herman
              i też można wtedy w domu zrobić sobie taki nowoczesny obiad, założyć wieczorową suknię i jeść gołąbki bez zawijania z proszku z dodatkiem glutaminianiu
    • marghe_72 Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:04
      Super to może nie, ale jest ok.
      Bywają fajne rzeczy
      • vandikia Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:26
        Tak, bywają. Wiadomo, że w takim sklepie trzeba bardzo uważnie patrzec co się wybiera, poczytać wcześniej. Trochę wysiłku i się opłaca. Jeśli mam mascarpone za 12zł 250gr w delikatesach i mam mascarpone za 4 z hakiem za 250 gr i użyję je do ciasta, a póki co w smaku jest boskie, to nie widzę powodu przepłacania 8 zł. Wystarczy, że nabijałam kase ileś lat różnym sieciom. Zobaczę jak będzie wyglądał mój budżet po miesiącu :)
        No i warzywa, to na targu, pieczywo z piekarni, mięso gdzie indziej - to wiadomo.
        • marghe_72 Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:31
          Mascarpone z lidla nie jest złe, ale tiramisu' czy innych tego typu deserów bym z niego jednak nie zrobiła..
          Na słono może być
          • vandikia Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:51
            mam przepis n ajakieś ciacho z mascarpone, to jutro świętacznie zrobię :)
            do mozarelli tez się nie mogę przyczepić, szczególnie jeśli ma być bazą na ciepło, do gorgonzoli tez się nie mogę przyczepić.. za te produkty zapłaciłabym dużo więcej w innym sklepie
            do boczku wędzonego pakowanego też się ciężko przyczepić, chociaż tutaj akurat nie wiem czy jest taniej czy drożej niż w innych sklepach, bo nie wiem ile normalnie kg takiego boczku kosztuje
            • marciasek Re: Lidl jest super. 11.11.10, 01:54
              > do gorgonzoli tez się nie mogę przyczepić.. za te produkty zapłaciłabym duż
              > o więcej w innym sklepie

Serio? Mnie ta gorgonzola rozczarowała okrutnie, toż jej bliżej do serka topionego niż do prawdziwej gorgonzoli! Poszukaj w sklepach gorgonzoli z firmy Igor, jest dość tania (ja ją kupuję w Makro za te same pieniądze co w Lidlu) a przy tym całkiem smaczna.
              • Gość: mila Re: Lidl jest super. IP: *.158.216.78.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.04.14, 15:58
                To dziwne, ale wydaje się, że sugestia spłatała figla :) Gorgonzola z Lidla jest produkowana właśnie przez firmę Igor, jednak nie pompujemy kasy w marketing :)
            • lashqueen Re: Lidl jest super. 15.04.14, 16:21
              > do mozarelli tez się nie mogę przyczepić, szczególnie jeśli ma być bazą na ciep

To, co jest w polskich sklepach, to nie jest mozzarella, tylko jej kiepska namiastka. Prawdziwa mozzarella, kupowana codziennie przez Włochów, jest sprzedawana na wagę i jest jednodniowa zazwyczaj, w papierku, nie w folii/plastiku.
        • aka10 Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:36
          A to mascarpone z Lidla jakiej jest produkcji? Ostatnio w innym sklepie widzialam mascarpone produkowane w Niemczech...Jakos mam wieksze przekonanie do wloskiego oryginalu, mimo, ze na to najbardziej oryginalne z Abbiategrasso (Lombardia) ciezko trafic.
          • vandikia Re: Lidl jest super. 10.11.10, 19:53
            produkcja włoska - chociaż podejrzewam, że dedykowana na rynek wschodnio czy środkowoeuropejski
            • jacek1f poniewaz nie ma "lanczy za darmo", to 10.11.10, 19:57
              wyborcza.pl/1,75248,5164208.html
              pamietaj tylko, ze Lidl po prostu jest jednym z wilekich sieciowych potworow, i juz:-)
              • bene_gesserit Re: poniewaz nie ma "lanczy za darmo", to 10.11.10, 20:17
                Problem w tym, ze nie ma pewnosci, czy 'luksusowe' towary z deli po luksusowych cenach sa na pewno lepsze jakosciowo. U nasz to tak nie dziala po prostu. Wiec lepiej wymieniac sie informacjami nt relacji jakosci do ceny roznych produktow roznych firm na forum :)
                • Gość: q Re: poniewaz nie ma "lanczy za darmo", to IP: 212.160.148.* 12.11.10, 11:00

> Problem w tym, ze nie ma pewnosci, czy 'luksusowe' towary z deli po luksusowych
                  > cenach sa na pewno lepsze jakosciowo.

wspolczuje ci sklepow w twojej okolicy :((((((
                  • bene_gesserit Re: poniewaz nie ma "lanczy za darmo", to 12.11.10, 11:44
                    Dzieki, chociaz co mi wlasciwie po twoim wspolczuciu? Mam wrazenie, ze napisales o nim po to, zeby samemu/samej poczuc sie lepiej.

Ale jesli chcesz dzialac, to cudownie - mozesz zaczac od Bomi i Almy i spytac, czemu klada na wielu importowanych produktach kilkuset-procentowe marze, jakby towary, ktore sprzedaja byly bog wie jak luksusowe.
              • Gość: jackk3 Ja jestem z Jackiem IP: *.precisiongeo.ca 10.11.10, 23:57
                Jak moja mama mowi: za darmo to tylko boli gardlo.
                Nigdy w zyciu nie bylem w 'Lidlu' ale pomijamy jeden istotny aspekt sklepu gdzie jest drozej.
                Nie chodzi tylko o to co sprzedaja ale JAK sprzedaja. Niektorzy lubia nieskazitelnie czyste sklepy, brak ludzi (nawet przy kasie), mozliwosc natychmiastowej obslugi, porady, odprowadzenia do auta i doniesienia towaru nawet gdy sa to tylko dwie torby. To wszystko kosztuje sklep. Znam ludzi ktorzy chocby z tych powodow nie postawia nogi w tanich supermarketach.
                • bagatella Tak to tylko w kanadzie 11.11.10, 10:26
                  Chyba od wiekow nie zyjesz realiami nie tylko polskimi ale i europejskimi.
                  Kto ci nosi paczki u nas z zakupami do samochodu? Chyba tylko Grzyb z Plebanii:)
                  Ja, robie zakupy podstawowe w Lidlu i wcale sie tego nie wstydze, tylko wariat placilby duzo drozej w lanserskim sklepie majac duzo taniej i lepszej jakosci obok i taniej. Bo nikt mnie nie przekona, ze takie np produkty nabialowe od "president" z fabryki mleka pasteryzowanego sa lepsze od np masla kupionego w moim lidlu bo gdyby tak bylo to, wierz mi, kupowalabym zawsze tam gdzie maslo jest lepsze, a cena wtedy jest nie istotna.
                  • Gość: sanna Re: Tak to tylko w kanadzie IP: 212.160.148.* 12.11.10, 11:02
                    > Chyba od wiekow nie zyjesz realiami nie tylko polskimi ale i europejskimi.
                    > Kto ci nosi paczki u nas z zakupami do samochodu? Chyba tylko Grzyb z Plebanii:
                    > )

zapraszam na bazar na kabatach przy wawozowej

w warzywniaku pakuja mi wszystko do toreb i nosza do samochodu :-)

jesli godzisz sie na minimum to i dostajesz minimum a jak chcesz wiecej to dostajesz wiecej
                    • corrina_f1 Re: Tak to tylko w kanadzie 12.11.10, 11:35
                      > > Chyba od wiekow nie zyjesz realiami nie tylko polskimi ale i europejskimi
                      > .
                      > > Kto ci nosi paczki u nas z zakupami do samochodu? Chyba tylko Grzyb z Ple
                      > banii:
                      > > )
                      >
                      > zapraszam na bazar na kabatach przy wawozowej
                      >
                      > w warzywniaku pakuja mi wszystko do toreb i nosza do samochodu :-)

Mi ostatnio (i jak na razie jedyny raz) taki "gest" zrobili w Syrii (w sporym sklepie-supermarkecie). Oczywiście łapka się sama wyciągnęła po "drobne" ;)
                    • bene_gesserit Re: Tak to tylko w kanadzie 12.11.10, 11:40
                      > jesli godzisz sie na minimum to i dostajesz minimum a jak chcesz wiecej to dost
                      > ajesz wiecej

He he he.
                      Proponuje, zebys nie zgodzila sie na minimum na jakims innym bazarze. Ciekawe, co uslyszysz.
                • vandikia Re: Ja jestem z Jackiem 11.11.10, 10:41
                  Tylko, że w Lidlu jest czysto. Może zbyt prosto i "tanio" ale ja nie potrzebuję kolorowych czapeczek i wstęgi powitalnej na stanowisku serowym :) Co do obsługi - to już zalezy od sklepu, w jednym będą kolejki, w innych nie.

I z tą natychmiastową obsługą i poradą.. odnoszenie towarów do samochodu? A który sklep to praktykuje, bo nie spotkałam się w żadnym. W każdym, normalnym sklepie otrzymasz poradę, a w delikatesach "na bogato" na Saskiej Kępie do stoiska mięsnego czekasz po 20 minut i to nie z powodu ruchu, a z powodu braku obsługi. Mięso obeschniete, zalatujące. Ale wystrój jak na delikatesy przystało miły dla oka i wszystko równo ułożone...
                  • Gość: aqua48 Re: Ja jestem z Jackiem IP: 77.236.26.* 14.11.10, 11:04
                    W Lidlu kupiłam trzy razy taniej foremki do muffinek. Natomiast produkty spożywcze moim zdaniem nie nadają się do niczego. Byłam w okresie dni "francuskich". Uwielbiam kuchnię francuską. Nie wybrałam z oferty niczego. Tak jak pisze Jacek, nabiał wątpliwej świeżości, a jakość reszty produktów też duuużo poniżej moich oczekiwań. Czystość sklepu również pozostawiała dużo do życzenia. Wolę Biedronkę.
    • Gość: pasqda Re: Lidl jest super. IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.10, 20:17
      Nie tylko w Lidlu można znaleźć coś dobrego. Np. awokado - kupowałam i w Bomi i w Biedronce - żadnej różnicy w smaku, a ceny...w Bomi - 4 zl, w Biedronce promocja 97 groszy (bez promocji ok. 2 zł). Tak samo mieszanki sałat, w większości sklepów cena 4-6 zł, w Biedronce 2.99.

W Lidlu kupuje np. przecier pomidorowy, makarony, itp. W tygodniach tematycznych też można coś fajnego znaleźć.

Wystarczy po prostu podejść z rozsądkiem, czytać etykiety i nie dać się nabrać na szyld sklepu, a okaże się, że można zrobić oszczędności bez utraty jakości. A nadwyżkę potem bez wyrzutów sumienia i bólu portfela wydać na jakieś delikatesy :)
      • kadanka Re: Lidl jest super. 10.11.10, 21:10
        ja sie nacielam na pesto. fakt, 2 razy tansze niz przecietna cena, ale tez ilosc skladnikow tresciwych 2 razy mniejsza:P rzadka ciapa, mnostwo oliwy. nie tak pesto powinno wygladac:]
        • Gość: pasqda Re: Lidl jest super. IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.10, 22:08
          Dlatego trzeba czytać etykiety :) Szukałam kiedyś tapenady, w Bomi, Piotrze i Pawle - wszędzie w składzie były tylko oliwki i oliwa, ani śladu anchovies, ani kaparów, nic, za to cena niemała. Dlatego warto czytać, bez względu na sklep, bo naciąć można się wszędzie :)
    • lashqueen Re: Lidl jest super. 10.11.10, 21:20
      Ja do lidla jeżdżę wyłącznie po niektóre produkty spożywcze niemieckie :)
      • marghe_72 Re: Lidl jest super. 10.11.10, 22:52
        lashqueen napisała:

> Ja do lidla jeżdżę wyłącznie po niektóre produkty spożywcze niemieckie :
        > )
        >
        Bo włoskie masz w sklepiku pod domem ;-) Spryciula :D
        W Lidlu zdarza mi sie kupowac owoce - złote kiwi, szarony, ananasy, melony
        warzywa - malutkie cukinie, pomidory koktajlowe, ogórki itp
        zioła świeże
        szynkę "parmenską" do niektórych dań na ciepło. Na surowo zdecydowanie wolę oryginał
        lubię ich ser typu bałkanskiego. I bynajmniej nie zastępuje mi fety
        buraki marynowane (tak się zastanawiam czy aby restauracja Meltemi ich nie używa do swojej sałatki z fetą)
        mieszankę na chleb od czasu do czasu nabywam drogą kupna..
        • vandikia Re: Lidl jest super. 11.11.10, 10:43
          akurat w tym, w którym byłam warzywa były mocno nieciekawe, więc dałam spokój
          ale buraki marynowane mnie zainteresowały
    • jarek_zielona_pietruszka Re:Byłem 2 razy i nigdy więcej 11.11.10, 06:39
      porażka.
      Za pierwszym razem miała być promocja na maszyny do pieczenia chleba. Maszyn oczywiście nie było. Tłum rozgoryczonych klientów wypowiadał słowa, których tutaj nie przytoczę.
      Dobrze, że to było przy okazji wypadu na Szembeka, bo zrobiłem narmalne nie oszukane zakupy.
      Przy okazji odpowiem w sprawie wędlin. Jeżeli boczek kosztuje poniżej 12 zł to jest już powód do zastanowienia.
      Drugi raz byłem w lidlu i kupiłem 3 puszki sardynek w oleju słonecznikowym( podobno) W puszce zastałem dwa pokurcze z łuskami i flakami blee bleee. Więcej flaków niż ryby.blee
      Jeżeli ktoś lubi takie specjały to polecam lidla
      • vandikia Re:Byłem 2 razy i nigdy więcej 11.11.10, 10:45
        Ojej chyba wiadomo, że nikt nie lubi takich specjałów jak piszesz. Warto jednak zasięgnąć opinii od znajomych, na forach i kupić polecane produkty.
        A na Szembeku też uważaj, nie wszystko zdrowe i piękne, bo na bazarku. A szczególnie mięso.
      • foxa19 W lidlu maja zwyczaj 11.11.10, 16:08
        wabienia klienta na jakies atrakcyjne przemyslowe towary.Dwa razy polowałam na taki towar/bielizna dla narciarzy oraz wypalarke/ale niestety mimo kilku wizyt w sklepie nie bylo go w trakcie trwania oferty ,Personel metnie tlumaczył ze PEWNIE jeszcze nie było albo juz PEWNIE nie ma ale jednoznacznie nigdy nie potrafił powiedziec czy towar byl i czy wogóle bedzie .Jak dla mnie oszukańcze metody.
        • Gość: pasqda Re: W lidlu maja zwyczaj IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 21:02
          Nie w Lidlu, a większości super i hipermarketów mają taki zwyczaj. To całkiem normalna praktyka. Oczywiście normalna z punktu widzenia sklepów, a nie kupujących.
          • Gość: mika Re: W lidlu maja zwyczaj IP: *.acn.waw.pl 17.11.10, 11:52
            Do towarow przemyslowych sprzedawanych w Lidlu, a jeszcze bardziej w Aldi przekonalam sie w Niemczech. One sa naprawde swietne i... te najlepsze znikaja w tempie swiatla.
            W Polsce, gdzie glod tanich i dobrych rzczy jest nieporownywalnie wiekszy, trzeba chyba polowac na moment wykladania towaru na polki.
      • pinos Re:Byłem 2 razy i nigdy więcej 12.11.10, 17:20
        A mi się Jarku w tym samym Lidlu bez problemu maszynę udało złapać :)

Ja też Lidla lubię, a metody samoobrony - cóż takie same jak w innych sklepach sieciowych :)
    • capferret Prosze nie zapominac, ze Lidl 11.11.10, 12:02
      jest "dzieckiem" Leclerca, jedna matke maja:)
    • nadia_m Re: Lidl jest super. 11.11.10, 12:15
      lidl jest ok, szczegolnie jak sie jest na obczyznie :) najlepsze ogorki konserwowe, papryka w occie, kapusta kiszona (na surowo nie jest zjadliwa, ale po ugotowaniu jest ok)

sery i nabial to nie jest ich mocna strona, moim zdaniem;

polecic moge jeszcze tunczyka w puszce, mieszanki chlebowe, slodycze (szczegolnie pierniki w czekoladzie w okresie bozonarodzeniowym), chemia W5; wiecej grzechow nie pamietam...
      • capferret Re: Lidl jest super. 11.11.10, 12:27
        Tu sie z toba nie zgodze, nie wiem skad piszesz, ale w Fr produkty lidlowe nabialowe sa top de top, czyli bardzo dobre, ok, duzo pozostawiaja do czytania ale i tak jest tego mniej i smaczniej jak z innych reklamowych fabryk, ups, mleczarnia bym np danone nie nazwala, ale chemikalia
        • nadia_m Re: Lidl jest super. 11.11.10, 15:20
          z Wloch,
          dawno zaprzestalam kupowania serow w lidlu (czasem bore ricotte, bo jest nie zla, jak na ricotte pakowana) ale przypomnial mi sie calkiem smaczny ser provola affumicata, sklad przyzwoity, tyle ze ser nie byl wedzony, tylko aromatyzowany (oczywiscie na opakowaniu bylo napisane, ze zawiera aromat wedzonki, ale nie doczytalam :))
    • figgin1 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 16:04
      Lidl jest spoko. Kupuję tam niektóre paczkowane wędliny i sery, ale nie wiem które, po kojarzę wizualnie, nie po gatunkach. Zostałam kiedyś poczęstowana lidlowymi parówkami, były jadalne, co w moim prywatnym rankingu jest nie lada komplementem, bo nie jadam parówek. Bardzo lubię wina z lidla. Nie polecam garmażerki (o fuu) i bezpłciowej czekolady. NIE POLECAM oleju arachidowego i sezamowego, komletnie bez aromatu. Bardzo polacem ichnie mleko kokosowe, rewelacja.
      • marciasek Re: Lidl jest super. 11.11.10, 16:23
        o, to tam jest mleko kokosowe? Nie widziałam go nigdy. Pamiętasz cenę i objętość?
        • ania_m66 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 17:03
          lidl ze wszystkich discounterow najgorzej traktuje swoich pracownikow. dlatego kilka lat temu zostal laureatem nagrody big brothera za traktowanie pracownikow jak niewolnikow, nieustanne szpiegowanie i odbieranie im wszelkich praw do prywatnej sfery, zycia rodzinnego (godziny pracy typu od 7 do 10, potem od 12:30 do18tej - z reguly za malo czasu, aby wrocic do domu i cokolwiek w nim zrobic - godziny ustalane sa specjalnie w taki sposob przez kierownictwo) itp
          kasjerki musza skanowac przynajmniej 40 artykulow na minute - sa czesto kontrolowane przez testowych klientow z centrali. za niewyrobienie normy jest opieprz i sypia sie kary. w ogole pracownicy lidla traktowani sa jak potencjalni zlodzieje i musza godzic sie na niezapowiedziane rewizje toreb, osobiste, jak rowniez samochodow. nie podoba sie, wynocha.
          nie wolno im nalezec do zwiazkow zawodowych ani zakladac w miejscu pracy rady pracownikow.
          nie wiem, czy w polsce pisano o tej sprawie, ale np w czechach pracownicy lidla maj prawo podczas zmiany do dwoch wizyt w toalecie. do czestszego wizytowania wychodka maja prawo panie podczas menstruacji. musza jednak nosic czerwona opaske aby kierownik zmiany zezwolil im na dodatkowa ekstrawagancje.
          nie jest to miejska legenda, ale fakt. bylo o tym b. glosno w niemieckich mediach.
          mozliwe jednak, ze sytuacja po protestach nieco sie poprawila.
          o tym skad pochodzi tania odziez i jak w tych krajach sa deptane prawa czlowieka jest chyba rowniez powszechnie wiadomo.
          taaak, lidl jest super :(
          no ale kogo to obchodz, fajnie, ze jest tanio. jak widac niektorych rusza juz bardziej smutny los kury w klatce niz czlowieka - wspolczesnego niewolnika.
          i nie, nie kazdy tani sklep jest taki - jako przyklad pozytywny moge podac firme deichmann nadzwyczaj pilnujaca, aby przy niskich cenach buty nie byly produkowane przez dzieci i aby pracownicy w azji miel b. dobre warunki socjalne, opieke medyczna itp. sama nie bardzo chcialam w to wierzyc, ale sprawdzilam fakty bardzo rzetelnie.
          od kasjerek w aldi firma wymaga wiele, ale placi przy tym duzo przyzwoiciej niz lidl czy netto traktujac rowniez lepiej swoich pracownikow. calkiem rozowo jednak tez nie jest - zrzeszanie sie pracownikow w zwiazki zawodowe nie jest mile widziane.
          • bene_gesserit Re: Lidl jest super. 11.11.10, 17:23
            Problem w tym, ze to nie jest wina klientow.
            I trudno od 70% klienteli discountow, czyli najubozszych wymagac, zeby zaglosowali nogami i poszli tam, gdzie drozej - bo ich po prostu na to nie stac.
            • Gość: jackk3 Re: Lidl jest super. IP: *.precisiongeo.ca 11.11.10, 17:29
              Wiec nikt od nich tego nie wymaga. Ale po tym co Ania napisala raczej bym tam nie chodzil.
              Obcinaja koszta jak sie da.
              • bene_gesserit Re: Lidl jest super. 11.11.10, 17:51
                Ty bys nie chodzil, bo ty bys mial wybor. Sa tacy, ktorzy go nie maja - i wlasnie o tym pisalam.
            • ania_m66 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 18:23
              bene_gesserit napisała:

> Problem w tym, ze to nie jest wina klientow.
              > I trudno od 70% klienteli discountow, czyli najubozszych wymagac, zeby zaglosow
              > ali nogami i poszli tam, gdzie drozej - bo ich po prostu na to nie stac.

dlatego tez nie czepiam sie skrajnej biedoty, ale odnosze wrazenie, zw wiekszosc tu piszacych byloby przynajmniej czasami stac wydac 50gr wiecej za jakis produkt w innym sklepie.
              z drugiej strony zdaje sie, ze w polsce wiekszosc sieciowek traktuje pracownikow jak zlodziei - niewolnikow. pamietam glosna sprawe "biedronki", wiec pewnie i tak nie ma alternatywy.
              niestety tu polacy jak i niemcy pokazuja dokladnie ta sama mentalnosc - ma byc jak najtaniej. i g... to ogol obchodzi jaki kosztem: wyzysku dzieci w azji, zwierzat w klatce czy pracownicy przy kasie.
              mysle, ze cos mozna jednak zmienic otwierajac spoleczenstwu oczy na problemy o ktorych wiekszosc w ogole nie ma pojecia. nie od razu, ale moze kiedys?
              a wracajac do ludzi, ktorych na inne sklepy nie stac.... nie chce oczywiscie uogolniac, ale u siebie widze, ze akurat ci najbiedniejsi zasuwaja o 23 po piwo na stacje benzynowa (przynajmniej 2x drozsze niz w sklepie) a w przypadku promocji napelniaja koszyki po sufit smieciowym syfem jak slodkie kolorowe napoje, chrupki, tanie czekolady, mrozone pizze, frytki, hamburgery itp.
              w zeszla niedziele mielismy w netto niedziele handlowa plus 10% znizki na wszystko.
              zeszlam do sklepu z glupim pomyslem kupienia mleka do kawy, ale szybko z niego zrezygnowalam. w sklepie klebilo sie od wielodzietnych rodzin przede wszystkim tureckich a w wozkach znajdowalo sie dokladnie to co opisalam: tony chrupek, mrozonki, slodkie napoje i slodycze.
              warzywa, owoce, drozsze makarony, artykuly bio i co lepszy nabial zostaly nieruszone na polkach. natomiast wszelki smieciowy syf po 2 godzinach akcji praktycznie zniknal z regalow i chlodni :(
              przynajmniej w niemczech ludzie dysponujacy bardzo malym budzetem z reguly kompletnie nie maja pojecia o zdrowym zywieniu, czy gotowaniu w zwiazku z czym telewizja zaczela nadawac programy w ktorych edukuje sie ta kulinarna ciemnote, ze zrobione wlasnorecznie jest tansze i lepiej smakuje. pewnie z bardzo miernym skutkiem.
              szczytem wszystkiego byl wywiad z jakas bezrobotna matka trojki dzieci z berlina, ktora zaczela plakac przed kamera, ze strasznie jej ciezko wytlumaczyc dzieciom, ze nie moze im kupic po ciastku w piekarni i ze bedzie musiala (szloch szloch, buuuu) wlasnorecznie upiec o nieszczesliwa.
              • bene_gesserit Re: Lidl jest super. 11.11.10, 21:35
                Z tego, co wiem, sklepowe nigdzie nie zarabiaja kokosow. Sieci dodatkowo wyciskaja koszmarne obnizki cen towaru na producentach, ale robia to tez wielkie hurtownie, w ktorych zaopatruja sie mniejsze, drozsze i 'rodzinne' sklepy. Itd itd. Oraz o co zaklad, ze i w twoim domu znajduje sie co najmniej kilka przedmiotow made in China, wykonanych rekami wiezniow politycznych, hinduskich dzieci itd. A jesli nie, to i tak masz przedmioty od producentow, ktorzy wspoltworza system wyzysku, bo z niego korzystaja (np IKEA). Itd.

Imho jedyne, co mozna zrobic, to probowac - nic wiecej.
                I nade wszystko: byc milym dla kasjerek i sprzedawczyn.
                • vandikia Re: Lidl jest super. 11.11.10, 21:43
                  można to też podciągnąć (wyżej jest napisane, że niektórych stać na zapłacenie wyższej ceny za ten sam towar) taką wypowiedź pod to, że w Afryce ludzie głodują, a my zamiast oszczędzać i wysłać paczkę żywnościową biednym Afrykańczykom wywalamy kasę za to, że towar jest ładnie ułożony i ładną muzykę z głosników puszczają

argumenty o wyzysku nigdy mnie specjalnie nie przekonywały, bo cały świat, handel to wyzysk.. na szczęście jakiś czas temu wyrosłam z chęci zbawienia całego świata, gdybym się zamartwiała nad każdą kasjerką, to bym pewnie 40stki nie dożyła (mam nadzieję, że dożyję).. a prawda jest taka, że jak źle, to się pracodawcę zmienia
                  i oczywiście nikt normalny wyzysku i niewolnictwa nie popiera ale trzeba zdroworozsądkowo podchodzić do wszystkiego i jeśli już ktoś chce się angażować w walkę, to z sensem a nie dla zamanifestowania swojego dobra i lepszego własnego samopoczucia aniu.
                  • ania_m66 Re: Lidl jest super. 12.11.10, 11:51
                    vandikia napisała:

> argumenty o wyzysku nigdy mnie specjalnie nie przekonywały, bo cały świat, hand
                    > el to wyzysk.. na szczęście jakiś czas temu wyrosłam z chęci zbawienia całego ś
                    > wiata, gdybym się zamartwiała nad każdą kasjerką, to bym pewnie 40stki nie doży
                    > ła (mam nadzieję, że dożyję)...

taaa, a dzieki takim ludziom jak ty mozemy miec granitowa pewnosc, ze bedzie jeszcze gorzej.
                    przeciez nie musisz stac z pikieta przed sklepem depczacym prawa czlowieka, wystarczy, ze doinformujesz sie i pomyslisz dwa razy zanim dasz im zarobic. sklepow na kazda kieszen w europie nie brak i z pewnoscia nikt przy zdrowych zmyslach nie sugeruje sie glownie tym, ze w jednym towar jest ladniej poukladany i gra przyjemna muzyka.
                    na szczescie rosnie pomalu pokolenie bardziej swiadomych konsumentow dzieki czemu takze w polsce ludzie np zaczynaja rozumiec, ze nie nalezy kupowac jajek klatkowych. zniknie na nie popyt, zniknie problem. w szczegolnosci w chwili, kiedy producenci ciastek, makaronow itp beda musieli deklarowac jakie jajka zostaly uzyte do ich produkcji. w niemczech coraz wiecej robi to dobrowolnie a jajek 3 w wolnej sprzedazy juz nie ma.
                    to handel dostosowuje sie do wymagan klienta. tak dlugo, jak ten ostatni bedzie wymagal "ma byc jak najtaniej, reszta jest mi obojetna" beda kwitly sklepy typu lidl z pseudo bio produktami dla uspokojenia sumienia tych bogatszych i pseudo produktami kuchni roznych narodow w wiekszosci nie majacych wiele wspolnego z oryginalami w atrakcyjnych cenach.
                    nie nawoluje do bojkotu lidla, bo wiem ze to w polsce (i nie tylko tu) nierealne. ale zastanowcie sie dwa razy zanim znowu napiszecie "lidl jest super", bo nie jest.
                    i to tyle z mojej strony w tym temacie.
                    • bene_gesserit Re: Lidl jest super. 12.11.10, 12:01

Problem w tym, ze statystyczny Polak na jedzenie musi przeznaczyc 1/4 swoich dochodów - mimo tego, ze kupuje towary podle, tanie i miernej jakosci, a dyskonty w Polsce to najpopularniejsze spozywcze sklepy samoobslugowe. Przecietny mieszkaniec 'starej' Unii musi wydac na jedzenie gora 1/8 tego co zarabia.

Dlatego wlasnie ekologiczne jajka, kura za 50 zeta itd pozostaja poza zasiegiem przecietnego konsumenta i dlatego wlasnie trudno je dostac. To nie jest kwestia swiadomosci - kazdy duren wie, ze te rzeczy sa po prostu smaczniejsze i zdrowsze - tylko zamoznosci.
                    • floress Re: Lidl jest super. 12.11.10, 13:22
                      ania_m66 napisała:

> pomyslisz dwa razy zanim dasz im zarobic. sklepo
                      > w na kazda kieszen w europie nie brak i z pewnoscia nikt przy zdrowych zmyslach
                      > nie sugeruje sie glownie tym, ze w jednym towar jest ladniej poukladany i gra
                      > przyjemna muzyka.

Ale jak nie dasz zarobić, to podniosą ceny, albo zwiną manele i przeniosą interes do kraju, gdzie dadzą im zarobić. I co wtedy z tymi biedniejszymi? Nie stać ich na zakupy w Almie. A Lidla nie będzie.

Nie przesadzajmy, trudno jest żyć tak, aby pomóc każdemu. Pamiętajmy, że uciśnieni nieraz gdyby nie ta praca (wyzysk, ale praca), to mogli by z głodu umrzeć i tak naprawdę cieszą się, że mają pracę. Co nie znaczy, że popieram takie warunki i takie traktowanie ludzi. Ale patrzmy na wszystko z różnych perspektyw.
                    • vandikia Re: Lidl jest super. 12.11.10, 17:43
                      dzięki takim jak ty, świat będzie na pewno lepszy ;)
                      • ania_m66 Re: Lidl jest super. 14.11.10, 11:13
                        no. nasz swiat jest lepszy.
                        dlatego np my nie musimy prowadzic wojny domowej z wlasnym chlopem :)
                        • jop Re: Lidl jest super. 14.11.10, 12:06
                          Nie ma to jak z braku argumentów dos.rać komuś personalnie. Mocni w gębie zbawcy świata za 5 groszy pokazują klasę.
                        • vandikia Re: Lidl jest super. 14.11.10, 12:49
                          ojtam ojtam, jakbyś miała, to byś prowadziła :)
              • pavvka Re: Lidl jest super. 17.11.10, 13:51
                ania_m66 napisała:

> niestety tu polacy jak i niemcy pokazuja dokladnie ta sama mentalnosc - ma byc
                > jak najtaniej. i g... to ogol obchodzi jaki kosztem: wyzysku dzieci w azji, zwi
                > erzat w klatce czy pracownicy przy kasie.
                > a wracajac do ludzi, ktorych na inne sklepy nie stac.... nie chce oczywiscie uo
                > golniac, ale u siebie widze, ze akurat ci najbiedniejsi zasuwaja o 23 po piwo n
                > a stacje benzynowa (przynajmniej 2x drozsze niz w sklepie) a w przypadku promoc
                > ji napelniaja koszyki po sufit smieciowym syfem jak slodkie kolorowe napoje, ch
                > rupki, tanie czekolady, mrozone pizze, frytki, hamburgery itp.
                > przynajmniej w niemczech ludzie dysponujacy bardzo malym budzetem z reguly komp
                > letnie nie maja pojecia o zdrowym zywieniu, czy gotowaniu w zwiazku z czym tele
                > wizja zaczela nadawac programy w ktorych edukuje sie ta kulinarna ciemnote, ze
                > zrobione wlasnorecznie jest tansze i lepiej smakuje. pewnie z bardzo miernym sk
                > utkiem.

Ale biedota polska a biedota niemiecka to całkiem inny świat. U nas ludzie ubożsi sami gotują i pieką ciasta i raczej nie kupują piwa na stacjach benzynowych.
          • tjaryma6 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 17:35
            Żyjemy w Polsce, w kraju, w którym każdy kantuje każdego, dlatego trudno mieć wyrzuty sumienia za to, że raz się uda kupić np. canneloni taniej niż w innym sklepie jak zwykle za dwa razy więcej. Każdy może podać przykłady jak ceny żywności są zawyżane w Polsce.

domekzpiernika.blox.pl/html
        • figgin1 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 18:21
          marciasek napisała:

> o, to tam jest mleko kokosowe? Nie widziałam go nigdy. Pamiętasz cenę i objętoś
          > ć?
          Jest na dniach azjatyckich. Poza nimi bywa. Dokładnie nie pamietam, ale duze puchy za jakieś 4 złote.
          • marghe_72 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 20:08
            figgin1 napisała:

> Jest na dniach azjatyckich. Poza nimi bywa. Dokładnie nie pamietam, ale duze pu
            > chy za jakieś 4 złote.
            Zerknij na skład.
            Nie warto go kupować
            • marciasek mleko kokosowe [OT] 12.11.10, 00:16
              Oczywiście jak w przypadku każdego produktu trzeba czytać etykiety. Mleka kokosowe są różne i nawet kierowanie się ceną nie wystarczy by odróżnić dobre od chemicznego. Ja ostatnio zamiast mleka kupuję blok kokosowy (nie w Lidlu, w Kuchniach Świata) i jak potrzebuję to rozpuszczam go w ciepłej wodzie - nie do każdej potrawy z wykorzystaniem mleka kokosowego się to nada (inna tekstura), ale w wielu przypadkach jest super, smakuje świetnie i jest bez chemii.
    • nicopass mięso NIE! 11.11.10, 17:35
      mięsa w lidlu dobrego nie mają. Za każdym razem gdy piekłem stamtąd łopatkę lub karkówkę, to po upieczeniu była o połowę mniejsza i pływała w wodzie. Wniosek: mięso szprycowane wodą.
      Natomiast reszta produktów, w większości jest bdb.
      • vandikia Re: mięso NIE! 12.11.10, 17:45
        bez obaw, mięso kupuję albo na wsi od zaprzyjaźnionego rzeźnika, a wcześniej kupuję ze znajomego chowu zwierzę albo w miejscach gdzie jestem pewna jakości
    • alajna85 Re: Lidl jest super. 11.11.10, 20:54
      Regularnie od ok. 2 lat kupuję w Lidlu przeróżne rzeczy: sery, mleko, jogurty, pieczywo, wino (różowe, nie pamiętam nazwy), makarony, przeciery pomidorowe, soki marchwiowe, mąkę pszenną i cukier, warzywa konserwowe, czasami owoce (banany), niektóre słodycze (batoniki musli, i te a'la Twixy - pewnie coś jeszcze by się znalazło, co pominęłam - w każdym razie nie zdarzyło mi się jeszcze kupić czegoś starego czy zepsutego. Jakość bez zastrzeżeń.
      Z kosmetyków kupuję mydło w płynie do rąk, płatki kosmetyczne, chusteczki higieniczne - jak wyżej, fajna jakość za niską cenę.
      • Gość: Janeczka Re: Lidl jest super. IP: *.aster.pl 12.11.10, 12:34
        Potwierdzam, wiele produktów ma swietną relację jakosć:cena! Biedronki i inne tego typu sklepy omijam szerokim łukiem, natomiast Lidl to zupełnie inna para butów, bardzo bardzo fajny sklep. A na co dzień kupuję w Piotrze i Pawle, więc raczej wybredna jestem.
        • ma2ma Re: Lidl jest super. 14.11.10, 12:50
      • Gość: gosc Re: Lidl jest super. IP: *.merinet.pl 16.11.10, 21:37
        Lidl nie jest zły. Moim rodzice mieszkają w niedużym mieście i tam wszystkie produkty oznaczone w promocjach są. Panuje tam ogolny porządek, produkty są nieprzeterminowane. W Warszawie to rożne rzeczy widziałam, ale na pewno jest tak, że kupujących jest więcej więc i bałagan większy i produkty z oferty znikają szybko.
        Nie wszystko z lidla jest super, ale np. mają smaczne wina, trafiają się ciekawe sery, dobre słodycze, kosmetyki też ok. I ceny są zdecydowanie lepsze niż w zwykłych supermarketach.
    • Gość: Kacha Re: Lidl jest super. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 12:32
      Bardzo lubię Lidl. Jestem tam mnw raz na 2 tyg i wychodzę z załadowanym koszykiem. Co kupuję?Mam swoje stałe produkty + rzeczy z kuchni świata.
      Stałe produkty to masło, ser w kostce, mozzarella, rolada ustrzycka, kilka paczkowanych wędlin, chorizo, camembert, parówki, słodycze. Lubię tamtejszy chleb drwala. Jeśli chodzi o gotowce to naprawdę smaczna jest paella oraz pizza alfredo czy alberto, jakoś tak :) Ach, mają też tanie, smaczne soki. Kupuję też piwo (nie pamiętam nazwy, niemieckie w butelce) oraz wina wytrawne - tanie a lepsze (moim zdaniem) od swoich droższych odpowiedników.

Lidl jest naprawdę ok. I obsługa działa sprawnie, jeszcze nigdy nie stałam tam długo w kolejce.
    • plucha Re: Lidl jest super. 17.11.10, 13:20
      Do Lidla jeżdżę rzadko i to w ścicśle określonym celu - po kilku eksperymentach ustaliłam sobie listę produktów, które mi odpowiadają i są jak najbardziej OK, czyli smaczne, dobrej jakości, a przy tym tanie. Kupuję więc:
      przetwory pomidorowe (passata w kartonikach i całe pomidory w puszkach),
      makaron do rosołu,
      kiełbasa kresowa (w typie kindziuka),
      boczek wędzony w plasterkach,
      szynka szwarcwaldzka (prawie jak parmeńska :)),
      kawa rozpuszczalna (nie pamiętam nazwy, rozpoznaję po opakowaniu).
      Poza tym kupuję czasem najtańsze mięso mielone, ale kupuję je dla psów. Psy mają się świetnie, ale ja bym go nie zjadła - ma dziwny wygląd i konsystencję.
    • Gość: AnkaKw Re: Lidl jest super. IP: *.ennet.pl 14.04.14, 13:19
      Ale Lidlowe lody są bezkonkurencyjne!
      Niech się schowają wszelkie Grycany i Nestle.
    • nchyb Re: Lidl jest super. 14.04.14, 14:24
      hm snobistyczny?
      a czym ten snobizm w Lidlu się przejawia?
      dla mnie Polo słabe, ale może w innym mieście są lepsze niż w moim...
      • squirk Re: Lidl jest super. 14.04.14, 14:59
        nchyb napisała:

> hm snobistyczny?
        > a czym ten snobizm w Lidlu się przejawia?
        > dla mnie Polo słabe, ale może w innym mieście są lepsze niż w moim...

Polo to spamer skompromitowany na forach przez wyjątkowo żałosne trolle, co jakiś czas taki biedak zmienia nick i próbuje gdzieś spam wcisnąć ale nikt się na to nie nabiera, sklep słaby i spam też.
        • nchyb Re: Lidl jest super. 14.04.14, 21:39
          aha, dziękuję za wyjaśnienie
          pozdrawiam
    • vandikia Re: Lidl BYŁ super. 14.04.14, 22:59
      Skoro już ktoś wyciągnął mój wątek sprzed 4 lat, to doprecyzuję.
      Likwidowanie kas i wydłużanie kolejek, stare, śmierdzące mięsa - naprawdę wkurzyłam się tyle razy ostatnio, że boję się już cokolwiek tam kupić, o ile raz czy dwa może się zdarzyć, że klienci przedziurawili opakowanie albo wzięli do kasy, rozmyślili się, towar odniesiono później, o tyle promocyjne kurczaki zagrodowe sztuk 2 były obślizgłe i śmierdzące (załamka po otworzeniu w domu), piersi z kurczaka także, skrzydełka także, a nie dalej jak 2 tygodnie temu były perliczki, po otworzeniu lodówki z nimi miałam odruch wymiotny i całe szczęście, że w sklepie już było czuć cały ten syf.

Wina i piwa, które kupowaliśmy też są od jakiegoś czasu kiepskiej jakości. Sałaty porażka, rukola czy roszponka - trzeba bardzo dokładnie oglądać opakowania, bo sporo jest zwyczajnie zgniłych, to samo z pomidorami koktajlowymi. Banany w promocji były totalnie zasyfione i spleśniałe.

W zasadzie ostatnio rzadko zaglądam do Lidla, poziom rozczarowań spowodował, że się przerzuciłam na lokalne sklepiki, kupuję wybiórczo, a chyba jedynym produktem, który za każdym razem biorę jest śmietana 16% Pilos w małym kubku i to też nie jest dostępna w każdym sklepie.

I czasem kupuję kwiaty i kawę ziarnistą, makaron w tygodniach włoskich i mleko kokosowe w puszce.
      • squirk Re: Lidl BYŁ super. 14.04.14, 23:24
        vandikia napisała:

> Skoro już ktoś wyciągnął mój wątek sprzed 4 lat, to doprecyzuję.
        > Likwidowanie kas i wydłużanie kolejek, stare, śmierdzące mięsa - naprawdę wkurz
        > yłam się tyle razy ostatnio, że boję się już cokolwiek tam kupić

Nie wiem, czy pamiętacie - jakiś czas temu była na forach desperacja "promocja" Lidla, admini wykopali tyle trolli spamowych że na dobrą sprawę mogli zainstalowac drzwi obrotowe, nie było dnia bez żałosnego, pseudosprytnego spamu z Lidla. Ktoś napisał (sama chyba zresztą też coś o tej desperackiej żebraninie pisałam, pełno tego było) że Lidl schodzi na psy skoro wypuścił na fora trolle tak tępe i nachalne i że najwyraźniej jakość towaru zjechała dramatycznie bo przecież na reklamie się oszczędza na końcu a tu trolle i to naprawdę, naprawdę beznadziejne, żadni sprytni inteligenci.
        Chyba miał "dobre" przeczucie.

Lokalny Lidl jest bardzo w porządku, jak dotąd bez wpadek a jestem czujna po licznych lidlowych porażkach w Polsce.
        • jeepwdyzlu przesadzacie - dalej jest OK 14.04.14, 23:54
          a zeszłoroczna akcja Pascal/Okrasa i promocja fajnych, lekkich, międzynarodowych dań - byłą naprawdę skuteczna (nie mówiąc o MILIONIE rozdanych książek)

Porządny, dobrze zarządzany market, na pewno lepszy od Biedronki. Zmienił polski rynek - o czym nikt się nie zająknął - wprowadzając sporo delikatesów za rozsądną cenę... I przyciągnął do dyskontów inną klientelę - wcale nie biedną....
          Zresztą Biedronka idzie tropem Lidla - mając coraz więcej specjałów, win, lepszą gazetkę....

Sam lubię Lidla i wydaję tam miesięcznie sporo kasy, mimo, że mam pod ręką Almę, sporo zaprzyjaźnionych sklepików i jeżdżę do Niemiec - zawodowo - minimum raz w tygodniu...

Reasumując - Lidl to może najciekawsza sieć w Polsce...

jeep
          • nchyb Re: przesadzacie - dalej jest OK 15.04.14, 06:41
            nie jeżdżę po Polsce by sprawdzać dobre i złe strony Lidlów
            Korzystam z tego najbliższego mojego domu
            i nie narzekam
            lubię
            kupuję regularnie wspomniane sałaty (rukola i roszponka)
            sprawdzam je przed zakupem, dość szybko tracą świeżość listków, ale ten sam problem ma ta sałata w każdym innym sklepie i sieciowym inie sieciowym
            piersi z kurczaka i polędwiczki zawsze świeże mi się trafiają
            wina stołowe dla mnie do wypicia za rozsądną cenę
            tygodnie kuchni obcej - tematyczne bardzo lubię, dania serii deluxe we w miarę rozsądnej cenie
            ilość zapełnionych kas u mnie uzależniona od ilości klientów w danym momencie, podobnie jak w większości znanych mi sklepów w PL,
            tak, popieram Jeepa, przesadzacie moim zdaniem dalej jest ok
            • vandikia Re: przesadzacie - dalej jest OK 15.04.14, 10:30
              nie uważam, żebym przesadzała skoro się nacięłam tyle razy w ciągu ostatnich miesięcy
              te wtopy jakościowe nie wynikają z małego ruchu, bo lidle w mojej okolicy są wręcz oblegane

mimo wszystko rozumiem taki ruch w tych sklepach, bo są na ogół dobrze sytuowane, jest w nich prawie wszystko (czasem jednej marki ale jest) i zrobi się zakupy szybciej niż w jakimś dużym markecie, gdzie się trzeba nachodzić

• konrad_dk Re: przesadzacie - dalej jest OK 15.04.14, 11:31
                Do konzernu Lidl mam stosuenk ambwiwalentny. Z jednej strony produkty fairtrade i np rybne
                z ekologicznych hodowli, dobre jakościowo i niedrogie warzywa i owoce ekologiczne, etc z drugiej strony aspekt socjalny odnośnie personelu.
                Nie wiem czy to prawda (nie czytałem, znam z opowieści), ale był jakiś sklep, w którym zamontowano monitoring w pomieszczeniach socjalnych i obserwowano pracowników.
                Pracodawca Lidl niechętnie przyjmuje na tzw. Vollzeit, gdyż preferuje Teilzeit i tzw. Basis-Job.
                Osobiście lubię sklepy Edeka
                • nchyb Re: przesadzacie - dalej jest OK 15.04.14, 14:59
                  > Pracodawca Lidl niechętnie przyjmuje na tzw. Vollzeit, gdyż preferuje Teilzeit
                  > i tzw. Basis-Job.

co to jest?
                  w polskich Lidlach też tak jest?
    • Gość: alexa Re: Lidl jest super. IP: *.182.156.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.14, 14:08
      Moze zabrzmię jak spamiara, ale uwielbiam ten sklep. Mieszkam w 100 tys miescie wojewódzkim, ale błagam, gdzie ja kupie pierozki z truflami czy homara?Pasty z oliwek po 5 zł, rukole, roszponki, pasztety z orzechami, wedliny dojrzewajace po kilka złotych, sery nadziewane miodem i migdałami? I najwazniejsze- sekt niemiecki, pyszny, za 11 zł?

Wszedzie przasnosc, podstawowe banały, sredniej jakosci, a w Lidlu za w miarę niską cenę może kupic cos po prostu INNEGO.

W moich Lidlach nie ma spleśniałych, smierdzacych, starych produktów.

• afro.ninja Re: Lidl jest super. 15.04.14, 15:14
        Ale te pierozki smierdzialy, chodzi mi o te z truflami. Smrod jak siersc mokrego psa. Moze tak pachna trufle, nie wiem, ale brzuch mnie po tych ravioli rozbolal, a kupilam przez pomylke, myslalam, ze sa z miesem. Nie dalam rady zjesc calego opakowania.

Ostatnio czesto jezdze do lidla, choc mi nie po drodze, blisko siebie mam piotra i pawla i tam zmuszona jestem robic zakupy. W lidlu kupuje mleko, make, wode, ananasy, sa bardzo tanie i smaczne, kielbasy (identyczna jak w pip, tylko, ze tansza), szynke parmenska, chleb tostowy, koncentrat pomidorowy, papryczki marynowane, jogurty greckie, smietane, sery. Czyli taka baze. Dwa razy kupilam schabowe, mieso bardzo niesmaczne. Kupowalam udka z kaczki (na zupe bardzo ok), ale cenowo staly dosc wysoko, chyba po 19,90.
        • Gość: alexa0000 Re: Lidl jest super. IP: *.182.156.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.14, 15:35
          > Ale te pierozki smierdzialy, chodzi mi o te z truflami. Smrod jak siersc mokreg
          > o psa. Moze tak pachna trufle, nie wiem, ale brzuch mnie po tych ravioli rozbo
          > lal, a kupilam przez pomylke, myslalam, ze sa z miesem. Nie dalam rady zjesc ca
          > lego opakowania.

No widzisz, a ja jem je hurtowo. Gotuje w rosole, a kiedy rozgryzam i farsz ze smierdzącą odrobina trufli rozplywa mi sie w ustach, jestem w niebie.
        • Gość: alexa000 Re: Lidl jest super. IP: *.182.156.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.14, 15:37
          Aha, jeszcze jedno-ja kupuję tam nie ravioli, tylko takie sakiewki.
    • mmagi Re: Lidl jest super. 15.04.14, 15:08
      a ja mam z głowy,bo wogóle nie kupuję w Lidlu,nie lubie ich wedlin,nie lubie nieznanych producentów,czaaaaasem wpadam jak jest tydzień włoski lub francuski.........
    • squirk Re: Lidl jest super. 22.04.14, 14:25
      Gość portalu: Bronka napisał(a):

Myślę że niżej już ten żałosny sklep nie upadnie. Tak "inteligentnych" trolli dawno tu nie było.
    • coralin Re: Lidl jest super. 22.04.14, 15:15
      Rzadko kupuję, bo mi nie po drodze. Niestety u konkurencji rzadko są króliki więc wybrałam się do Lidla. Są one hiszpańskie, bardziej kościste. Ser pecorino był okropny. Dobre są czekolady gorzkie, ale konkurencja też ma dobre (polskich mało znanych firm), choć niekoniecznie w stałej ofercie. Nie wiem jak z większością produktów w Lidlu, czy są zagranicznej produkcji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka