Gość: początkująca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:52 ze schabowego czy z piersi kurczaka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: google nie gryzą ;) 19.11.10, 11:39 Jak sama nazwa wskazuje z tego, co fruwa ( a nie samolot). Z drobiu oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nazwa może mylić! IP: *.unitymediagroup.de 26.11.10, 19:51 Pan Profesor od przysposobienia obronnego (przedmiot w liceum w dawnych czasach) mawiał: Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia granatów. :D Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: nazwa może mylić! 26.11.10, 20:21 A co tu mylacego? Ptactwo fruwa ( vole). Ptactwo hodowlane = drob - bywa calkiem grubawy :P Pewien pulkownik - krasnoarmiejec zadekowany za PRLu na Studium Wojskowym "mojej" AM zwiedzajac z nami muzeum w owczesnyml Leningradzie na czyjes stwierdzenie, ze " te meble to sa hebanowe" odpowiedzial "eee, cheba stare". Trudno obojgu odmowic racji. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 11:23 Gość portalu spruboj www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_maslo_ziolowe/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 13:08 Mysle z piersi kurczaka :-) Wiesz w 1984 roku u lesniczego w Supraślu spotkalismy świnkę ktora czesto spogladala w niebo i dzieci pytaly lesniczynę dlaczego ona tak robi a lesniczyna odpowiadała ze ona zazdrosci ptakom bo tez chcialaby latać ... i to bylo takie fajne :-) wyobrazasz sobie latającą świnkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: kotlet de volaie-z czego jest? 24.12.10, 20:32 Taa, zwlaszcza ze swinka ma sztywny kark... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kotlet de volaie-z czego jest? 19.11.10, 13:13 jak sama nazwa wskazuje - z ptactwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volaille Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 26.11.10, 17:23 Volaille z francuskiego.Po polsku drob,wiec moze byc z kurczaka,indyka.Zycze smacznego. Bon appétit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:28 Z czego wolisz - ja bym tu na siłę nie szukał jednego właściwego mięsa - niektórzy wolą drób, a inni - w tym ja - wolę kawałek soczystej, dobrej, polskiej wieprzowinki. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: kotlet de volaie-z czego jest? 22.12.10, 13:35 Z ozdobnikami lepsze drobiowe, bo łatwiej to kroić niż tę podeszwę schabowego. :) Ale ja nie lubię kotletów schabowych, więc proszę się nie obrażać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.home.aster.pl 22.12.10, 13:54 Moim zdaniem lepszy ze schabu, lepszy smak! polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 22:13 Ok.... ale nazwij to sobie kotletem szwajcarskim, roladką ze schabu..... jakkolwiek ale nie de volaie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 kotlet de volaille! IP: 77.236.25.* 22.12.10, 16:00 nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli kotlet de volaille może być z czego innego niż z drobiu, to równie dobrze placki ziemniaczane można wykonać z np. z jabłek zamiast ziemniaków. A barszcz z truskawek. Miałoby to tyle samo sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kotlet de volaille! 24.12.10, 15:11 Gość portalu: aqua48 napisał(a): > nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli kotlet de volaille może być z czego inne > go niż z drobiu, to równie dobrze placki ziemniaczane można wykonać z np. z jab > łek zamiast ziemniaków. A barszcz z truskawek. Miałoby to tyle samo sensu. jak widzisz nic nie widzisz, bo to teraz normalne, tak samo jak ktos pisze to moj przepis,tego nie ma skad jego przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: kotlet de volaille! IP: 77.236.25.* 25.12.10, 11:49 Skąd jego przepis? Ano z głowy, z głowy. Z pomyślunku, fantazji w doborze składników i umiejętności zrobienia potrawy jaką potrafi sobie wyobrazić bez zaglądania do książek kucharskich i cudzych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kotlet de volaille! 28.12.10, 10:40 Gość portalu: aqua48 napisał(a): > Skąd jego przepis? Ano z głowy, z głowy. Z pomyślunku, fantazji w doborze skład > ników i umiejętności zrobienia potrawy jaką potrafi sobie wyobrazić bez zagląda > nia do książek kucharskich i cudzych przepisów. no tak tez robie tylko ze nie pisze moje, ale "bez zagląda > nia do książek kucharskich i cudzych przepisów" to nieprawda bo nasz mozg to jak pc zawsze sie gdziec cos slyszalo,widzialo,czytalo dlatego to sa nasze kompozycje Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczsmaku Re: kotlet de volaie-z czego jest? 27.12.10, 10:55 Esencją tego kotleta jest masło - w środku (zimny kawałek włożony przed zwinięciem) oraz od zewnątrz - powinno się go smażyć na maśle klarowanym. Z kurczakiem idzie masło w parze, jedno z drugim dobrze się rozumie. Natomiast masło ze schabem rozumie się już o wiele mniej, albowiem wieprzowina lubi smalec. I tyle klasyka. Dlatego schabowy najlepszy jest na smalcu, a dewolaj najlepszy jest z piersi kurczaka, bo jest na maśle. W środku klasycznie powinno być masło, a nie np. ser żółty z pieczarkami albo mielonka tyrolska. Jeśli ktoś chce, może to jeść inaczej, ale wówczas na pewno nie zbliży się nawet do sprawdzonego "najlepszego", co najwyżej dalej zdegeneruje sobie zmysł smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.home.aster.pl 27.12.10, 17:42 a v de volaille powinien być ogórek czy cebula? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 27.12.10, 19:04 ogórek i cebula to w zrazie zwijanym, wołowym, albo wieprzowym, de volaille wymaga wyłącznie masła, ewentualnie w wersji bałkańskiej posiada w środku kajmak. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 01:47 :) Tobie te mamusine przysmaki z wieprzowinki z serkiem i z ogóreczkiem wyraźnie zaszkodziły. Teraz nie możesz się zdecydować czy jestes Ernest, Kaja, czy Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: kotlet de volaie-z czego jest? 28.12.10, 06:54 Jak wieprzowina i ogórek, to chyba ci się ze zrazem popierniczyło. Chociaż zraz też wołowy powinien być... hmm, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z kostką! IP: 77.236.25.* 28.12.10, 10:36 Nawiasem mówiąc prawdziwy, klasyczny de volaille powinien jeszcze mieć w środku oprócz masła, kostkę ze skrzydła kurzego o czym nikt nie wspomniał. Jadłam raz takiego de volaille, w latach siedemdziesiątych w Warszawie. To była jakaś jadłodajnia na tyłach domu partii bodajże. Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: kotlet de volaie-z kostką! 28.12.10, 10:44 Też mnie dziwi, że nikt nie wspomniał o kostce... :) Kostka i kawałek masła, panierowany i smażony na maśle ot i cała tajemnica prawdziwego "dewolaja". Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kotlet de volaie-z kostką! 28.12.10, 12:02 Gość portalu: aqua48 napisał(a): > Nawiasem mówiąc prawdziwy, klasyczny de volaille powinien jeszcze mieć w środku > oprócz masła, kostkę ze skrzydła kurzego o czym nikt nie wspomniał. Jadłam raz > takiego de volaille, w latach siedemdziesiątych w Warszawie. To była jakaś jad > łodajnia na tyłach domu partii bodajże. Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go p > amiętam... piszesz Ten kotlet był tak dobry, że dotąd go p > amiętam... wcale sie nie dziwie,w tym wieku ale napiszcie co was fascynuje to maslo zawiniete w miesie? mysle, ze potrzebuje jeszcze "100lat" zeby to zrozumiec, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.10, 12:17 Mój zmodyfikowany kotlet de volaie to: zmielona na najgrubszym sicie maszynki do mięsa pierś z kurczaka - posolić i popieprzyć do smaku. Rozkładam na równe kupeczki, rozpłaszczam i w środek doję trochę sera żółtego, masła, koperku lub pietruszki i jak mam to dodaję kawałeczek pieczarki. Formuję kotleciki tak, aby dodatki znalazły się w środku. Pnieruję : bułka - jajko - bułka i smaże na dośc głębokim tłuszczu. Moje dzieciaczki uwielbiają takie kotleciki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 28.12.10, 14:06 Tyle, że to nie zmodyfikowany de volaille, tylko zmodyfikowany pożarski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 80.51.146.* 28.12.10, 15:40 Jak dla mnie prawdziwy schabowy to ze schabu wieprzowego;) polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: kotlet de volaie-z czego jest? IP: 77.236.25.* 28.12.10, 18:22 Ale pożarski jest właśnie z drobiu. Tu o schabowych nie mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x kotlet a'la Pożarski lub kotlet Pożarskiego IP: *.unitymediagroup.de 28.12.10, 19:45 jest z mielonego mięsa kurzego. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r z tego co lata :) 28.12.10, 22:10 w sumie to kury nie lataja więc nie wiadomo czemu akurat z kury :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: z tego co lata :) IP: 77.236.25.* 28.12.10, 22:30 bo la volaille to po polsku drób? Odpowiedz Link Zgłoś