Dodaj do ulubionych

soki z aspartanem

02.12.10, 13:22
i innymi słodzikami-kupujecie?
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: soki z aspartanem 02.12.10, 13:25
      nie i radzilabym omijac je z daleka.. jedyne jakie kupuje w PL to seria Fortuny bez cukru i bez aspartamu czy innych dosladzaczy..

• horpyna4 Re: soki z aspartanem 02.12.10, 13:26
      Nie. Tak samo kwas chlebowy kupuję tylko ukraiński, bo krajowy jest sztucznie słodzony (przynajmniej tylko na taki trafiałam).
      • Gość: menta Re: soki z aspartanem IP: 213.155.191.* 02.12.10, 14:23
        A spróbuj kupić gotowe śledzie (sałatkę) bez słodzików... Nie wiem dlaczego, ale wszyscy producenci je do nich pchają.
    • Gość: menta Re: soki z aspartanem IP: 213.155.191.* 02.12.10, 13:43
      Jeżeli to coś zawiera aspartam, to nie ma prawa nazywać się sokiem i raczej wątpliwe, czy tak jest napisane na opakowaniu!
      I nie, nie kupujemy. Z soków to tylko wyciskane z pomarańczy w litrowych kartonach, które mają w jednej z sieci hipermarketów za niecałe 5 zł za litr. Plus czasem jabłkowy dla dziecka.
      • pluskotka Re: soki z aspartanem 02.12.10, 14:04
        Ja też nie kupuję. Mój brat zanim coś tknie, czyta etykiety.
      • aka10 Re: soki z aspartanem 02.12.10, 16:27
        Aspartam, to jedno swinstwo. Ostanio jednak wyczytalam, ze soki, wlasnie te wyciskane, nie z koncentratu zawieraja carbendazim, ktorego w nich byc nie powinno.
        en.wikipedia.org/wiki/Carbendazim
        Ten powoduje m.in uszkodzenia plodu i zaburzenia hormonalne...
        • Gość: menta Re: soki z aspartanem IP: 213.155.191.* 02.12.10, 17:15
          Nie strasz... jestem w ciąży, a piję 1-2 szklanki dziennie takich soków. To było wiarygodne źródło? Nic nie wyguglałam.
          • aka10 Re: soki z aspartanem 02.12.10, 19:08
            Badania robila francuska firma Eurofins, na 8-miu sokach pomaranczowych sprzedawanych w Szwecji. Wyniki zostaly opublikowane 27/11 tego roku.
            Mam obawy, ze z sokami polskimi sytuacja ma sie podobnie.
            Zawartosc tego pestycydu w zadnym soku nie przekraczala europejskiej normy, jednakze twierdzi sie, ze wplyw na organizm ludzki jest na tyle nagatywny, ze zadna taka norma nie powinna istniec. Ów pestycyd nie powinien w ogole w zywnosci egzystowac.
            Norma wynosi 0,5 mg/kg, w sokach bylo od 0,01 do 0,06 mg/l.
        • em_es Re: soki z aspartanem 02.12.10, 17:54
          poza tym do większości soków opisanych jako "bez dodatku cukru" oraz "produkt zawiera cukry naturalnie występujące w owocach" hojnie dosypywana jest fruktoza (co tłumaczy dlatego wyciśnięty w domu sok z grejpfrutów nie jest słodki, a ten z kartonu zawsze), która bynajmniej zdrowa nie jest, szczególnie w dużych ilościach
          • zuzinkas Re: soki z aspartanem 03.12.10, 10:40

Zakladajac ze producent podaje prawdziwy sklad produktu wystaczy przeczytac jakie sa skladniki i nie kupowac nic co zawiera: cukier, fruktose, czy jakikolwiek inny skladnik co sie konczy na -ose, nie mowiac juz o sztucznych slodzikach...
            • em_es Re: soki z aspartanem 03.12.10, 11:06
              Rada dobra odnośnie sztucznych słodzików, barwników itp, odnośnie fruktozy bez sensu ponieważ ona naturalnie występuje w owocach, dlatego też nie muszą jej wymieniać w składzie, po prostu zwiększają jej ilość, nie wspominając o tym na opakowaniu.
              • zuzinkas Re: soki z aspartanem 03.12.10, 15:05

co innego fruktosa zawarta naturalnie w owocach a co innego ta przetworzona co wyglada jak cukier.. dla mnie powinna byc dodana w skladnikach bo daja ja zeby doslodzic sok i nie jest juz tak "naturalna" skoro przetworzona..
                • em_es Re: soki z aspartanem 03.12.10, 19:52
                  oczywiście, że to tylko chemicznie jest ta sama fruktoza co w owocach, dlatego moim zdaniem powinna być wymieniona jako dodatek, poza tym wcale nie jest obojętna dla organizmu, szczególnie jeśli jest jej dużo - problem w tym, że ludzie są przyzwyczajeni do słodkich soków i te o smaku naturalnym, nie "poprawionym", miałyby mniejszy zbyt, więc się nie opłaca ich robić :(
    • aka10 Re: w Niemczech sok to jest czysty sok, 02.12.10, 20:33
      Wszedzie jest taki podzial. Niemcy, to nie wyjatek.
    • maniaczytania z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 02.12.10, 21:46
      www.eufic.org/article/pl/artid/aspartame/
      www.food-info.net/pl/qa/qa-fi65.htm
      www.food-info.net/pl/qa/sweetener.htm
      nie demonizujmy aspartamu, trzeba by tego spozyc bardzo duzo, zeby zaszkodzilo,
      wskazany umiar - jak we wszystkim zreszta
      • linn_linn Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 08:41
        Nawet jesli nie, to ostatnie badania wykazaly, ze nasz organizm nie "odroznia" slodzikow od cukru. Na dluzsza mete nie odchudzaja, a wprost przeciwnie.
        • em_es Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 09:12
          otóż to, poza tym wiele badań wykazało, że długotrwałe spożywanie słodzików może zaburzać metabolizm cukru w organizmie, a to jest świetny początek wielu chorób
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 17:53
          prosze podaj te badania. nie ma co przezywac szkodliwosci slodzikow bo istotna jest tu dawka nie uwiezycie ale w komorkach naszego ciala jest metanol- bez niego nie ma metabolizmu nie ma zycia a jak wiadomo w duzych ilosciach jest toksyczny
          • linn_linn Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 20:06
            Ja czytalam artykuly po wlosku, ale chodzi o badania Uniwersytetu w Liverpoolu:
            www.liv.ac.uk/news/press_releases/2009/09/food_museum.htm
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 20:28
              kwestia apetytu po spozyciu slodzika to inny temat . w kazdym razie wielokrotne badania dowiodly, ze aspartam jak i sukraloza nie powoduja wyrzutu insulinu ani skoku poziomu cukru a to jest najwazniejsze. a tutaj troche tematu z twojego linku www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371 . http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T0S-4SVC5GW-1&_user=10&_coverDate=10%2F09%2F2008&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=94540082a2b44e26d68a47419ae149c1&searchtype=a
              jesli ktos dba o okreslona kalorycznosc swoich posilkow to aspartam mu nie grozny
              • aka10 Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: 03.12.10, 21:18
                japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> kwestia apetytu po spozyciu slodzika to inny temat . w kazdym razie wielokrotne badania dowiodly, ze aspartam jak i sukraloza nie powoduja wyrzutu insulinu ani skoku poziomu cukru a to jest najwazniejsze.

Tutaj, niestety, sukraloza jest jeszcze gorsza niz aspartam. Jedzac produkty slodzone sukraloza ma sie definitywnie wiekszy apetyt na slodkie w ogole. Pierwotne zalozenie mniejszej konsumpcji daje wrecz odwrotne efekty.

Sukraloza (powstajaca podczas reakcji sacharozy z odczynnikiem chlorujacym) jest produktem szkodliwym dla czlowieka i prawdziwym morderca srodowiska naturalnego. W organizmie rozklada sie na chlorofruktoze i chloroglukoze, a te sa toksyczne.
                80% sukralozy wydala sie z organizmu chemicznie niezmieniona poprzez ubikacje do oczyszczalni sciekow. Tam powoli sie rozklada, tworzac jednak nowe zwiazki chloru.
                Chlor jest natomiast trucizna dla srodowiska naturalnego.
      • Gość: Baska Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: IP: *.171.115.130.static.crowley.pl 06.12.10, 13:35
        Aspartam rozkłada się w przewodzie pokarmowym człowieka do metanolu, a metanol jest trujący dla człowieka. Mało pociesza mnie fakt, że w małych ilościach będę tylko troszeczkę podtruta. Dlatego unikam wszystkich słodzików, a już w ciąży żeby taki syf pić to trzeba mieć .... Ale jak ktoś lubi - czemu nie, lekarze będą mieli zajęcie.
        • Gość: q Re: z drugiej strony barykady - dla rownowagi: IP: *.walecznych.net 06.12.10, 19:55
          w malych ilosciach metanol wystepyje naturalnie w organizmie i jest niezbedny do metabolizmu
    • jhbsk Re: soki z aspartanem 03.12.10, 11:09
      Kupuję. Wolę słodzik niż cukier.
      • mhr-cs Re: soki z aspartanem 03.12.10, 13:42
        masz racje,
        na mnie
        reklama nie dziala?
        • moriax Re: soki z aspartanem 03.12.10, 18:19
          ja w ogóle nie piję soków (bo nie lubię i po co?)
          mój znajomy pracował kiedyś w Hamburgu w firmie,
          która sprowadzala cytrusy i mówił ,że naprawdę na sok,
          to idą te najgorsze, z których już nic innego się nie da
          A co do aspartamu,Wy możecie nie chcieć i się
          oburzać, ale sporo jest wśród nas chorych na cukrzycę
          i oni wyboru nie mają
    • aka10 Re: to dlaczego watek jest o sokach z aspartanem? 03.12.10, 15:09
      Duzo ludzi blednie nazywa napoje sokami. A to wlasnie w tych napojach najwiecej swinstwa siedzi.
      www.naturhouse-polska.pl/archiwum.php?article_id=41
    • moov Re: soki z aspartanem 07.12.10, 21:46
      nie.nie kupujemy

moov
    • Gość: oldbojka Re: soki z aspartanem IP: *.nplay.net.pl 10.12.10, 17:38
      Ależ oczywiście , że kupuję!
      Przeżyłam już wszechobecne pestycydy, napromieniowane grzyby i jagody.
      Przeżyję też słodkie napoje bez cukru.
      Aha, prócz tego kupuję warzywa na nawozach, pieczywo na ulepszaczach ,drób na hormonach , soję z dziwnymi genami i mięsne wędliny bez mięsa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka