loola_kr 07.12.10, 13:01 Jaką średnicę powinien mieć tort na 30 osób? czy lepiej zrobić prostokątny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 13:05 O kurde, chyba tylko w cukierni ci odpowiedza:))) Jak kupuje na 6-8 osob to w mojej ulubionej cukierni tort ma chyba srednice 26 cm. A na 30 osob to moze taki pietrowy lepiej machnac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukiernia Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.18, 13:16 Witam ja pracuje cukierni i u mnie za 1kg toru 30 zł się daje z opłatkiem 45 zł kg a na wesela 49 zł za kg myślę że to nie drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia20000 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 05.11.18, 13:55 W cukierni handlujecie torem? A uran po ile macie? Odpowiedz Link Zgłoś
kmir Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 14:29 Przepraszam, jeżeli moja odpowiedź zostanie uznana za trochę złośliwą, ale problem średnicy tortu z punktu widzenia matematyki jest banalny. Niestety przez wiele lat matematykę uważano za przedmiot zbędny i nie była obowiązkowa na maturze. Efekty tego widać na każdym kroku. Obwód tortu można obliczyć ze wzoru: 3,14*d (d= średnica). Jeżeli tort dzielimy na 30 "trójkątnych" kawałków to każdy kawałek ma podstawę stanowiącą w przybliżeniu dziesiątą część średnicy. Przykładowo tort o średnicy 30 cm ma obwód 94 cm co po podzieleniu na 30 kawałków daje praktycznie 3 cm. To jest raczej bardzo wąski kawałek tortu. Gdyby kawałek miał mieć szerokość 6 cm to średnica powinna wynosić 60 cm - jest to w warunkach domowych chyba niewykonalne także dlatego , że długość kawałka (połowa średnicy) przekracza średnicę talerzyka. Reasumując: lepiej zrobić dwa torty o średnicy 30 cm. Każdy z nich może być podzielony na 16 kawałków po prawie 6 cm Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 17:53 Dużego tortu nie należy kroić na segmenty dochodzące do samego środka. Lepiej najpierw ostrym, ogrzanym w ciepłej wodzie nożem wykroić na środku kółko. Ja już w trakcie dekorowania robię taki wzór na wierzchu, żeby to sobie ułatwić nie psując tortu. Wtedy segmenty kroi się od brzegu tylko do obwodu tego koła środkowego. Jak już te zewnętrzne segmenty "wyjdą", to kroi się to środkowe kółko. Proponuję narysować sobie taki podział na papierze w skali 1:1. Wtedy też będzie najlepsza odpowiedź, ile kawałków o sensownej wielkości wyjdzie z koła o średnicy np. 30 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 18:08 horpyna4 mozliwe ze jak jeszcze raz przetytasz co napisalas i sprawdzilas! bedziesz innego zdania? bo mowiac o duzum torcje ma sie na mysli tort o srednicy ponad 30cm, wiec ten o srednicy 30cm jest za maly,zeby zadowolic towarzystwo, Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 19:51 Ja napisałam o sposobie krojenia. W przypadku dużych średnic część porcji jest z pokrojonego w segmenty środka, a nie z brzegu. I wychodzi wtedy więcej segmentów, niż wynikałoby z wielkości obwodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? IP: 77.236.26.* 07.12.10, 14:37 Zależy jakie kawałki chcesz pokroić, jeśli bardzo cieniutkie to może być okrągła (co najmniej 29 cm średnicy), ale dużo wygodniej kroi się z prostokąta, nie trzeba tak skrupulatnie liczyć i dzielić środka. Poza tym jeśli komuś posmakuje to będzie możliwość dokładki. Piekłam już torty na taką i większą liczbę osób i nie zdecydowałabym się na okrągły, ze względu na podzielność właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 15:15 ja bym sie zastanowila, -czy kazdy je to samo -czy to nie za monotonne -czy nie lepiej zrobic 3czy rozne torty, owocowy,kremowy,maslany smietankowy itd. wiem zaraz bedzie, nie na temat niestety zawsze rzuce troche pieprzu czasami komus pomaga, jak nie,to nie Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 szablony 07.12.10, 17:12 Tutaj masz instrukcje odnosnie wielkosci tortow i na ile kawalkow mozna je podzielic: www.yourcakebusiness.com/cakecutting.htm www.easy-birthday-cakes.com/how-to-cut-a-cake.html Moze ci sie przyda. Ja na 30 osob zrobilabym tort o srednicy 28/30cm - jezeli bylby jednym ze slodkosci. Jezeli tort ma byc tylko jedynym slodkim "pozywieniem" zrobilabym wiekszy, albo z "pieterkiem" o srednicy 15 cm. Mysle, ze wtedy byloby az za duzo na 30 osob. Ale to zalezy od mozliwosci "tortozercow" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr wiedzma30 08.12.10, 16:56 dziękuję bardzo za szablony! Super sprawa. Zrobie piętrowy na wszelki wypadek (chociaz właśnie okazało się, że na 20 osób)... Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: wiedzma30 08.12.10, 21:25 Jezeli na 20 osob to spokojnie wystarczy ci 25-28 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 22:09 miałam okazję robić tort dla ok 30 osób, zrobiłam tradycyjny okrągły o średnicy 24cm ale zrobiłam 3 piętra, więc kawałki były wąskie ale wysokie, każdy był zadowolony dostał po 1 kawałku i od razu podstawka od tortu poszła do mycia no i nic się nie zmarnowało Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 07.12.10, 22:55 Pietrowy faktycznie chyba jest najlepszy, zwlaszcza, ze rozne pietra moga roznic sie smakiem, a latwiej wtedy wykroic kawalek zgodny z upodobaniami danej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 08.12.10, 07:45 Czy jest jakaś norma na kawałek tortu w sensie kubatury? Z średniej tortownicy wychodzi około 16 porcji. Nie można w nieskończoność powiększać średnicy tortownicy, bo po pierwsze, takich ogromnych nie ma, po drugie gdyby była, to do domowego piekarnika się nie zmieści, po trzecie im większa średnica tym dłuższy kawałek tortu, nie do położenia i przeniesienia na łopatce. Piętrowy tak, tyle, że nie każdy ma takie specjalne piętrowe patery... Po prostu, najrozsądniej dwa torty na 30 osób trzeba upiec, kilka porcji zostanie na dokładkę (2) i średnicą bym się nie przejmowała od 24 czy 30 cm, ( mniejsza średnica to tort wyjdzie wyższy) zależy też jaki to tort ma być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 prostokątny łatwiejszy IP: 77.236.26.* 08.12.10, 09:54 Piekłam piętrowy, bez specjalnej patery ani wkładek. Da się zrobić, choć trzeba uważać, aby na dolne piętra, będące podstawą tortu nie dać za dużo masy, bo wtedy góra się zapada. Trzeba też bardzo lekki biszkopt na górę upiec a dół lepszy z solidniejszego ciasta, bardziej zwartego. No i z krojeniem jest lekki problem, trzeba pokroić osobno piętro, osobno dół. Dużo lepszy w obsłudze, choć mniej efektowny jest tort prostokątny. Piekłam kiedyś taki z galaretką "Cygańskie ścieżki". bardzo fajnie się prezentował po pokrojeniu, ze względu na warstwy w różnych kolorach. Okrągły by tak nie wyszedł ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: prostokątny łatwiejszy 08.12.10, 16:58 piekłam prostokątne ale ten chciałam okrągły bo nie mam ładnej patery prostokątnej. Robie piętrowy :) To ma być na chrzciny, mam już koncepcję i lukier zamówiony :) Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 08.12.10, 09:56 No toż właśnie tłumaczę, że w przypadku dużych średnic nie musi być długi kawałek tortu. Trzeba tylko wykroić w środku koło o odpowiedniej średnicy. I najpierw kroi się zewnętrzny pierścień, a potem koło wewnętrzne. Kiedyś robiłam wyłącznie duże torty, więc wiem, co piszę. Ale rzeczywiście lepiej jest zrobić dwa mniejsze, mogą być o różnych smakach. Zresztą biszkopty o mniejszych średnicach łatwiej jest kroić na warstwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 09.12.10, 05:24 horpyna4 tak to wspaniala metoda, mozna tez zrobic kilka plaskich biszkoptow na blasze(sa lepsze,stabilne) i wykrojc na okraglo, wtedy bedzie mial srednice 35cm przy odpowiedniej wysokosci i twojej metodzie wystarczy dla wszystkich, >zresztą biszkopty o mniejszych średnicach łatwiej jest kroić na warstwy bardzo latwo kroi sie na warstwy nitka nawet jak bylby duzy Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek456 Re: Tort na 30 osób - jaka średnica? 19.11.18, 13:15 Wszystko zależy na jakie duże kawałki masz zamiar go kroić. Odpowiedz Link Zgłoś