babeczkaa 19.04.04, 13:50 Macie może jakiś ciekawy przepis na zupę cebulową? Tak czytam to forum i przyszła mi na nią ochotka, pozdrawiam Babeczka PS. Wiem, że moge poszukac sobie, ale nie o to przwcież chodzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Zupa cebulowa 19.04.04, 14:07 Cebulę pokroić w talarki, smażyć na maśle powoli, na bardzo małym ogniu, aż będzie złota, zalać rosołem, albo wywarem warzywnym dodając liść laurowy i tymianek. Gotować jeszcze z 30 min, aż cebula się rozpuści. Wyjąć farfocle i zmiksować. Doprawic do smaku Podawać: 1. z grzankami 2. z jedną dużą grzanką z plastrem żółtego sera. Niektórzy zapiekają w piekarniku, dla mnie to przesąd światło ćmiący, bo potem kokilka jest tak pierońsko gorąca, że ani jej nie można dotknąć, a zamiast zupy gejzer buchający i nie czuć smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik w ramach rozpusty ... IP: *.innsoft.com.pl 19.04.04, 14:13 ... to ja dodaję jeszcze 4 łyżki wina białego i łyżkę śmietany :) reszta jw. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: w ramach rozpusty ... 19.04.04, 14:26 och, dziękuję ale się rozmarzyłam, chyba dziś się skuszę, dla mnie również zbyteczne zapiekanie w piekarniku... hmm i do tego ta duuuuża grzanka z serem,mniam, dziekuje Wam Babeczkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuteczek Re: w ramach rozpusty ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 17:24 ja duszę cebulę z kieliszkiem koniaku, a na koniec dolewam pół szklanki białego wina. Zamiast śmietant dodaję serek topiony - 1 kostkę (pełnotłustego).Trochę jest z tym paprania, zanim się rozpuści, ale smakuje niebiańsko andzia Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Zupa cebulowa 19.04.04, 14:28 aha brunosch mam pytanko czy Ty w swojej zupce nie dodajesz ani smietany ani innych zagęszczaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Zupa cebulowa IP: *.ze.tarnow.pl 19.04.04, 14:55 Mozna dodac odrobine smietany, na samym koncu, dla smaku nie dla zageszczenia bo i tak zupa wychodzi lekko gesta. Ja gotuje tak jak wyzej pisam brunosch i czasem daje smietane czasem nie :) MS Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch gęstość 20.04.04, 09:36 Nie zagęszczam niczym więcej, tylko miksuję rozgotowaną cebulę i to wystarczy. Tyle tylko, że proporcje są zachwiane - dużo cebuli (ok. 0,5 kg) i niewiele wody. Z własnego doświadczenia - przed miksowaniem wyjmij liść laurowy. Ja się kiedyś zagapiłem i poleciałem po wszystkim, a że mikser dobry, dał radę i liściom. W efekcie było tak jakbym zupę na piasku ugotował. Dobra, ale chrzęściła w zębach :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Zupa cebulowa IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 17:11 "Zapiekać" można w mikrofali, nie nagrzewa tak kokilki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: Zupa cebulowa - ciekawy przepis? IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 20.04.04, 10:09 www.mniammniam.pl/pu.php?p=4690 Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Zupa cebulowa - ciekawy przepis? 20.04.04, 13:07 profani ;-) moja zupa cebulowa wygląda trochę inaczej niż wasza :) najpierw gotuję bulion - kiedyś z kostki, dzisiaj wrzuciłam do garnka mały seler w całości, pora, marchewkę i pietruszkę, dodałam łyżeczkę 'jarzynki', ziele angielskie i coś co wyglądało jak zaschnięta jagoda (jałowiec?). bulion wyszedł taki że palce lizać. do tego dodaję cebulę pokrojoną w kawałki, zwykle nie chce mi się jej dusić, a jako zagęszczacz - kilka kromek pociętego w kostkę chleba. po pewnym czasie zupę z braku miksera dozupnego ;-) męczę tłuczkiem do ziemniaków. wychodzi pyszna gęsta, doprawiam ją jeszce pieprzem. mniam! zaraz przejdę od fazy bulionu do fazy cebulowej. :)))))))))))))))))` Odpowiedz Link Zgłoś