Dodaj do ulubionych

Zupa cebulowa - ciekawy przepis?

19.04.04, 13:50
Macie może jakiś ciekawy przepis na zupę cebulową? Tak czytam to forum i
przyszła mi na nią ochotka, pozdrawiam
Babeczka

PS. Wiem, że moge poszukac sobie, ale nie o to przwcież chodzi :)))
Obserwuj wątek
    • brunosch Zupa cebulowa 19.04.04, 14:07
      Cebulę pokroić w talarki, smażyć na maśle powoli, na bardzo małym ogniu, aż
      będzie złota, zalać rosołem, albo wywarem warzywnym dodając liść laurowy i
      tymianek. Gotować jeszcze z 30 min, aż cebula się rozpuści. Wyjąć farfocle i
      zmiksować. Doprawic do smaku
      Podawać:
      1. z grzankami
      2. z jedną dużą grzanką z plastrem żółtego sera.
      Niektórzy zapiekają w piekarniku, dla mnie to przesąd światło ćmiący, bo potem
      kokilka jest tak pierońsko gorąca, że ani jej nie można dotknąć, a zamiast zupy
      gejzer buchający i nie czuć smaku.
      • Gość: ecik w ramach rozpusty ... IP: *.innsoft.com.pl 19.04.04, 14:13
        ... to ja dodaję jeszcze 4 łyżki wina białego i łyżkę śmietany :) reszta jw.
        • babeczkaa Re: w ramach rozpusty ... 19.04.04, 14:26
          och, dziękuję ale się rozmarzyłam, chyba dziś się skuszę, dla mnie również
          zbyteczne zapiekanie w piekarniku... hmm i do tego ta duuuuża grzanka z
          serem,mniam, dziekuje Wam
          Babeczkaa
        • Gość: anuteczek Re: w ramach rozpusty ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 17:24
          ja duszę cebulę z kieliszkiem koniaku, a na koniec dolewam pół szklanki białego
          wina. Zamiast śmietant dodaję serek topiony - 1 kostkę (pełnotłustego).Trochę
          jest z tym paprania, zanim się rozpuści, ale smakuje niebiańsko
          andzia
      • babeczkaa Re: Zupa cebulowa 19.04.04, 14:28
        aha brunosch mam pytanko czy Ty w swojej zupce nie dodajesz ani smietany ani
        innych zagęszczaczy?
        • Gość: ms Re: Zupa cebulowa IP: *.ze.tarnow.pl 19.04.04, 14:55
          Mozna dodac odrobine smietany, na samym koncu, dla smaku nie dla zageszczenia
          bo i tak zupa wychodzi lekko gesta.
          Ja gotuje tak jak wyzej pisam brunosch i czasem daje smietane czasem nie :)

MS
        • brunosch gęstość 20.04.04, 09:36
          Nie zagęszczam niczym więcej, tylko miksuję rozgotowaną cebulę i to wystarczy.
          Tyle tylko, że proporcje są zachwiane - dużo cebuli (ok. 0,5 kg) i niewiele
          wody. Z własnego doświadczenia - przed miksowaniem wyjmij liść laurowy. Ja się
          kiedyś zagapiłem i poleciałem po wszystkim, a że mikser dobry, dał radę i
          liściom. W efekcie było tak jakbym zupę na piasku ugotował. Dobra, ale
          chrzęściła w zębach :(
      • Gość: P. Re: Zupa cebulowa IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 17:11
        "Zapiekać" można w mikrofali, nie nagrzewa tak kokilki.
    • Gość: marinik Re: Zupa cebulowa - ciekawy przepis? IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 20.04.04, 10:09
      www.mniammniam.pl/pu.php?p=4690
    • soczewica Re: Zupa cebulowa - ciekawy przepis? 20.04.04, 13:07
      profani ;-)
      moja zupa cebulowa wygląda trochę inaczej niż wasza :)
      najpierw gotuję bulion - kiedyś z kostki, dzisiaj wrzuciłam do garnka mały
      seler w całości, pora, marchewkę i pietruszkę, dodałam łyżeczkę 'jarzynki',
      ziele angielskie i coś co wyglądało jak zaschnięta jagoda (jałowiec?).
      bulion wyszedł taki że palce lizać.
      do tego dodaję cebulę pokrojoną w kawałki, zwykle nie chce mi się jej dusić, a
      jako zagęszczacz - kilka kromek pociętego w kostkę chleba. po pewnym czasie
      zupę z braku miksera dozupnego ;-) męczę tłuczkiem do ziemniaków.
      wychodzi pyszna gęsta, doprawiam ją jeszce pieprzem.
      mniam!

zaraz przejdę od fazy bulionu do fazy cebulowej. :)))))))))))))))))`

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka