Gość: Gosc IP: *.bredband.comhem.se 13.01.11, 13:15 Kupilam pierwszy raz jaja przepiorcze i nie wiem co z nimi robic? Jak je podawac, ile gotowac i z czym najbardziej pasuja. Pomozcie i doradzcie co mam z tymi malenstwami zrobic i robic. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f jajecznice, omlety, sadzone - normalnie, 13.01.11, 14:08 na twardo - 3-4 minuty i schlodzic szybko, na surowo - normalnie, Jedyna roznica z czasem gotowania, bo mniejsze sa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua48 Re: jajecznice, omlety, sadzone - normalnie, IP: 77.236.25.* 13.01.11, 14:21 No, matko, na jajecznicę, omlety i tym podobne to się nie opłaca, tyle rozbijania! Lepiej ugotować na twardo, przepołowić i podawać jako przystawkę z rozmaitymi sosami. Albo do dekoracji półmisków z innymi potrawami, bo one ładnie wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: jajecznice, omlety, sadzone - normalnie, 13.01.11, 14:25 Albo w galarecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo marmurkowe - gotowane w chili i sojowym i 13.01.11, 14:39 earl greyu... Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Jaja przepiorcze 13.01.11, 14:19 Można ugotować na twardo i podać w sosie majonezowym albo chrzanowym. Super wyglądają sadzone jaja przepiórcze na malutkich grzankach, posypane drobnym szczypiorkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Jaja przepiorcze IP: *.limes.com.pl 13.01.11, 15:58 Ano właśnie, do wszelkiego rodzaju korków i koreczków. Na krakersie koktajlowym z odrobiną kawioru, albo sera dojrzewającego, albo pleśniowego, albo ociupinka dobrej wędliny, albo papryka,ogórek, oliwka, kapary. Ja robię na wykałaczkach w takich żagielkach z sałaty albo zielonego ogórka, b. widowiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jaja przepiorcze 13.01.11, 15:56 Idealne do salatek (salata, awokado, podsmazony bekon, szynka, grzanki, losos, grzybki, ,kielki, fasolka, ryby wedzone - wszystko to, co pasuje do jajek) - na twardo albo polmiekko. Do zup, jako dodatek (np zurku na jakies przyjecie). Sa o wiele elegantsza przekąską niz zwykle nadziewane jaja (takie z wydrozonym zoltkiem z dodatkami, np kawiorem), ale tez wiecej z nimi roboty. Jako nadzienie do klopsikow (ugotowane na poltwardo, oklejone doprawionym miesem, dalej jak zwykle) albo do elegantszej wersji pieczeni rzymskiej, albo Scotch eggs w wersji mini. Przystawki: zapiekane w kokilkach na szpinaku albo zapiekane w kapeluszach pieczarek (moj wlasny wynalazek, z tabasco i szczypiorkiem albo oliwa truflowa), albo zapiekane w malych wydrozonych ziemniaczkach (z nadzieniem serowym albo ziemniaczano-grzybowym). Itd itd. Szkoda ich na jajecznicę, imho. Odpowiedz Link Zgłoś
idanka Re: Jaja przepiorcze 13.01.11, 17:33 Pasują do sałatek, zwłaszcza takich w których nie miesza się składników tylko układa obok siebie i polewa sosem (ja tak robię nicejską - jajka, fasolka szparagowa, pomidor, ziemniaki, tuńczyk i polewam vinegretem, w zależności od dostępności innych warzyw można jeszcze coś dodać). Moim zdaniem nie mają tak intensywnego zapachu jak zwykłe jaja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Jaja przepiorcze 13.01.11, 20:34 Cala rodzina pamieta do tej pory Wielkanoc, gdy moja ciocia zrobila jajeczka przepiorcze...faszerowane :) na malenkich polmiskach staly obok kurzych wielkoludow. Kiedys "faszerowałam" klops tymi malenstwami, ale efekt byl mizerny, bo zoltka maja zwykle bardzo jasne. ♥♥♥♥♥ Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Jaja przepiorcze 14.01.11, 09:24 Obieranie jajek przepiórczych jest trochę trudniejsze niz kurzych - po ugotowaniu należy je przeturlać, tak, żeby skorupki popękały i włożyć na jakieś pół godziny do zimnej wody i dopiero obrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x w PRL były jaja przepiórcze w słoiczkach IP: *.unitymediagroup.de 14.01.11, 11:34 w zalewie. Odpadał problem z gotowaniem i obieraniem, idealne do dekoracji zakąsek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inn Re: Jaja przepiorcze IP: *.centertel.pl 17.01.11, 00:42 1/Do sałatki nicejskiej (anochis+ oliwki nadziewane czosnkiem,migdałami pokrojone w plasterki + sałata lodowa+pomidorki koktajlowe cięte w ćwiartki etc.) ugotowane na twardo przecięte na pół. 2/Do mięsa mielonego na kotlety,klopsy, gałki mięsne lub pieczeń rzymską - surowe: trzymają mięso jak kurze a zawierają mniej cholesterolu (dodawać tle sztuk jaj przepiórczych co jaj kurzych) 3/ Ugotowane na twardo(ew. pół miękko) obrane - do żuru lub barszczu białego. Powodzenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
silesia77 Re: Jaja przepiorcze 19.01.11, 10:11 A ja chciałam Cię ostrzec bo w związku ze swoją dietą musiałam się przerzucić na jaja przepiórcze i kupiłam podwójną zgrzewkę z datą ważności 27 luty 2011. I co się okazało? równo połowa jaj była zepsuta. Myślałam że zwymiotuję. Byłam wściekła bo jak wiesz nie są one tanie. Kupiłam je w Tesco we Wrocławiu. Teraz zanim rozbiję lub ugotuję to robię test w wodzie ( zbuki mają gazy w środu i takie jajo nie opada w wodzie na dno). Tobie też to radzę. Odpowiedz Link Zgłoś