aalngr 04.02.11, 13:34 Jakie wino do jakiego sosu (dania z woka, patelni...) się daje? Może jakiś inny alkohol? Proszę o nauki;) Jeszcze jest problem taki, że nie piję więc potrzebna jest malutka buteleczka, są takie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 13:47 Nie bardzo rozumiem pytanie. Do strogonowa w wersji Jamiego Olivera (z porami, kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym) dawałam białe (zakładam że chodzi Ci o kolory, czy też może gatunki??) Do sosu do pieczonej kaczki na przykład - wytrawne czerwone, zwykle z tych cięższych. Małe butelki (0,25 chyba?) bywają np w Piotrze i Pawle. Odpowiedz Link Zgłoś
aalngr Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 14:35 Dzięki. Zacznę od czegoś prostego, tylko zakupię małą buteleczkę - w jakimś programie do gulaszu z indykiem i papryką dodali czerwonego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 15:11 zalezy do którego :) do niektórych mięs pasują białe, a do niektórych czerwone ja się trzymam tego, że musi to być wino półwytrawne lub wytrawne do zup daję tylko wino białe - np. do cebulowej jedyne słodkie wino z którym robiłam mięso, to była malaga i po prostu stała później zakorkowana w lodówce a resztę wypijam, bo lubię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... IP: *.home.aster.pl 04.02.11, 20:09 a jak bym chciała zrobić wieprzowinę to czerwone? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 20:38 Z grubsza takie wino sie dodaje do potrawy, jakie sie z potrawa pije, tylko tansze :)Wiec do wieprzowiny czerwone wytrawne. Mozesz kupic normalna butelke, reszte wina zamrozic, zsypac kostki do woreczka strunowego i dodawac w wygodnych porcjach w razie potrzeby do innych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 21:14 do wieprzowiny proponuję piwo! podsmażasz co tam masz z wieprzowiny, najlepiej wcześniej obtoczone mąką, wrzucasz do garnka bierzesz małe piwo podlewasz do duszenia i w trakcie duszenia kilkukrotnie.. całą butelkę, na koniec sos zaprawiasz śmietaną 18%, możesz dosypać natki pietruszki polecam, żebyś spróbowała coś bajecznie prostego, a uwierz mi smak nieziemski, chociaż potrawa dość ciężka polędwiczkę wieprzową sypiesz ziołami i zostawiasz w chłodzie na przegryzenie, nie solisz potem ją kroisz w plastry, lekko rozbijasz ręką, z każdej strony obtaczasz w mące i kładziesz na mocno rozgrzany olej przekładasz zrumienione z 2 stron do rondla/garnka, na tłuszczu pozostałym podsmażasz drobno skrojoną cebulę i też wkładasz do garnka, podlewasz piwem, dusisz ok. 1,5 godziny na minimalnym ogniu aż będą miękkie, na koniec dodajesz 2 łyżki śmietany 18% (wcześniej rozmieszaj z sosem) i włala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... IP: *.QLD.netspace.net.au 04.02.11, 21:42 > polędwiczkę wieprzową sypiesz ziołami i zostawiasz w chłodzie na przegryzenie, > nie solisz > > potem ją kroisz w plastry, lekko rozbijasz ręką, z każdej strony obtaczasz w mą > ce i kładziesz na mocno rozgrzany olej > przekładasz zrumienione z 2 stron do rondla/garnka, na tłuszczu pozostałym pods > mażasz drobno skrojoną cebulę i też wkładasz do garnka, podlewasz piwem, dusis > z ok. 1,5 godziny na minimalnym ogniu aż będą miękkie, na koniec dodajesz 2 łyż > ki śmietany 18% (wcześniej rozmieszaj z sosem) i włala dusic 1,5 godziny?! poledwiczke wieprzowa?! czy ta jedynka z przodu to nie pomylka?! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 04.02.11, 22:23 czasem dochodzę do 2 nawet, moja polędwiczka ma się pod "ciężarem" widelca rozpływać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... IP: *.home.aster.pl 05.02.11, 10:58 Bardzo fajny przepis na polędwiczki w piwie, na pewno wypróbuję.. Nigdy nie jadłam jeszcze mięsa w piwie.. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 05.02.11, 12:09 jak chcesz wieprzowinę w piwie, to pani ze znajomego warzywniaka sprzedała mi przepis na jednogarnkową prostą potrawę i często ją robię ale też ciężka musi być kawałek tłustej i chudej wieprzowiny zwykle daję żeberka - 1 pasek i kawałek schabu albo łopatki, szynki mięso obsmaża się na patelni, żeberka pokrojone w porcje co 2 kostkę, obsmażone układa się na dnie garnka, najpierw żeberka, na to chude mięso, na to kładziesz listki laurowe i kilka ziaren angielskich, zasypujesz wszystko 2-3 garściami kiszonej kapusty, podlewasz piwem i dusisz pod przykryciem ok 1,5 h no super to jest, najlepsza jest ta kapucha :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Wino do sosów, gulaszów, potraw... 05.02.11, 11:20 mozna zrobic krolika,kurczaka tez inne miesa w bialym wytrawnym albo czerwonym wytrawnym, nasze czasy i nowa kuchnia? ktora w niektorych krajach jest tradycyjna, juz od lat normalna w naszej kuchni, Odpowiedz Link Zgłoś