Dodaj do ulubionych

Fondue - pomocy

14.02.11, 15:57
Liczę na Was ;-)
Za dwie godziny mąż wraca z pracy i wymyśliłam, że z okazji walentynek zrobię coś specjalnego - czyli fondue. Mam sprzęt, ale mąż podczas przeprowadzki wyrzucił opakowanie tudzież instrukcję :-(
Pytanie jest takie - garnek od fondue składa się z dwóch części - garnuszka i miseczki ceramicznej (między nimi jest szpara). Chcę przygotować sos serowy na kuchence indukcyjnej - mam położyć na "palnik" garnuszek, miseczkę, obie te rzeczy włożone jedno w drugie (i np. nalać wody do garnuszka)??
help...
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 16:29
      a szukałaś w necie instrukcji do tego modelu?
      • jusiakr Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 16:40
        Zawsze się znajoma duszyczka znajdzie :-)

Niestety, fondue nie ma żadnej nazwy ani niczego co by mogło wskazywać na producenta.
        :-(
        • Gość: Iwona Re: Fondue - pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 17:36
          Nie mialam do czynienia z takim sprzetem ale na chlopski rozum: garnek na kuchenke i przygotowac sos. A potem garnek z sosem na stol na ten garnuszek czy jak to tam nazywasz a w nim ma byc swieczka do podgrzewania.
          Mam nadzieje, ze dobrze sobie wyobrazam?! Pozdrawiam, Iwona
          • aqua48 Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 17:48
            fondue z ceramiczną miseczką służy raczej do czekolady (niższa temperatura potrzebna), do serów używa się solidnego metalowego garnka. Na walentynki czekoladowe jak najbardziej pasuje, zanurzaj ciasteczka, kawałki pomarańczy, lub inne owoce.
          • jusiakr Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 17:55
            hmm.. no właśnie jedyny zonk w tym, że garnuszek składa się z metalowej osłonki i ceramicznej miski w środku. Chyba spróbuję nalać wody do garnuszka na to założyć miskę i tak podgrzewać...
            • aqua48 Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 18:12
              To zdecydowanie służy do czekolady, którą się rozpuszcza właśnie w kąpieli wodnej.
            • simon_r Re: Fondue - pomocy 14.02.11, 18:32
              niestety ser w kąpieli wodnej bardzo trudno rozpuścić a ceramiki na indukcji nie zagrzejesz..
              do serowego fondue trzeba mieć porządne żeliwne naczynko a w cienkich blaszakach robi się fondue mięsne i warzywne.... więc możesz przygotować takie mięsne.
              Kroisz mięsko w małą kostkę, warzywa też na małe kawałki (nadają się brokuły, kalafior, marchewka, pieczarki.... z rodzaju twardych które można jeść na surowo) a do naczynia fondue (metalowego) wlewasz oliwę i mocno podgrzewasz a potem na palnik..
              No i trzeba sobie wczesniej ze trzy dipy przygotować..
              Potem to już tylko miesko i warzywo na szpikulec i do oliwy aż sie usmaży ... maczasz w dipie i jesz :)
              Tak samo dobre na walentynki jak serowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka