Dodaj do ulubionych

Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;)

16.02.11, 16:56
Nie mam bana na google, ale lubię sobie pogadać :)
Więc mam ten olej, tłoczony na zimno więc bardzo porządnie pachnie i smakuje. Wygląda jak parafina ;)
I co z niego teraz na obiad? Usmażyć na nim pierś z kurczaka i ryż z warzywami?
Obserwuj wątek
    • gola.baba Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 17:39
      Używałam oleju kokosowego do smażenia, bo przeczytałam, że tylko tenże olej i smalec nie utleniają się (czy coś tam innego prozdrowotnego, już nie pamiętam), a że smalcu nie jadam, kupiłam właśnie olej kokosowy, extra virgin, tłoczony na zimno, który wyglądał jak właśnie smalec :-) przy chłodnej temperaturze, a latem był plynny. Smażyłam na nim wszystko, co jadamy smażonego, czyli głównie tofu, czasem jakieś placki czy naleśniki. Używałam go również do smarowania formy piekąc chleb.

Ma on wielką zaletę - jedzenie nie przywiera do powierzchni, zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie. Wady - zapach jest intensywny. Używałam go przy odpowiedniej pogodzie na wielkie wietrzenie (aneks kuchenny, brak okna). Jeżeli masz oddzielną kuchnię z oknem, nie przejmuj się. Cecha neutralna - nadaje potrawie lekki, kokosowy smak i aromat, co może być uznane za wadę lub zaletę, w zależności od pożądanego efektu.
      • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 17:57
        Dzisiaj usmaże na nim kurczaka z ryzem i zobaczymy co się stanie ;)
        • Gość: agulla Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) IP: 83.238.58.* 27.06.11, 09:41
          Olej kokosowy to super rzecz, nadaje świetny aromat ale nie zabija smaku potrawy, proponuje Ci zamarynuj kurczaka z odrobiną curry i kurkumy w brzoskwiniach i soku z nich. Niech poleży tak dzień w lodówce. To smaż na oleju kokosowym właśnie!!! Pycha! Każdemu smakuje. Do tego makaron ryżowy albo puree z czosnkiem. Jakbyś chciała kupować to sugeruje Ci przez neta np. i strone olejkokosowy.pl - jest najtaniej (już sprawdziłam :P) i zrezygnuj z innych olejów na jego rzecz - jest dużo zdrowszy...bo że smaczniejszy to już chyba wiesz :P
    • znana.jako.ggigus Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 17:46
      pysznie smakuje tpfu smazone na tluszczu kokosowym, ale tylko jadlam w knajpie, nie mam przepisow
      • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 17:56
        O. Tofu. Wędzone czy zwykłe?
        • znana.jako.ggigus Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:01
          zwykle, wedzone to byloby chyba zbyt wiele intensywnych smakow
          do tego gesty sos, warzywa, chyba pare wiorkow kokosowych i ryz
          zapomnialam, jak sie to nazywa, ale smakowalo bdb
        • gola.baba Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:01
          Nie wiem, jak Ggigus, ale u mnie zwykłe, przepis znajdziesz w GP, w wątku wege.
          • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:05
            idę szukać :)
            • znana.jako.ggigus jak znajdziesz, podaj linka, co? 16.02.11, 18:11
              dobra kobieto, leniwam
              a i tluszcz kokosowy i tofu , no przede wszystkim mam chec!
              :))

z moich ostatnich odkryc: mousse au chocolat z silktofu to jest bomba!!
              podam jak tylko dopracuje proporcje, bo najpierw byl za gorzki, a teraz za slodki
              jem, mnie tam wszystko jedno, kocham mousse au chocolat ponad wszystko!
              • gladys_g prasz :) 16.02.11, 18:19
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,117521650.html
                • gola.baba Re: prasz :) 16.02.11, 21:17
                  Nie, miałam na myśli to fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,118390079.html
                  Mousse au chocolat! Już nie moge się doczekać. Wrzuć!
                  • znana.jako.ggigus Re: prasz :) 17.02.11, 12:54
                    oki, na weekend zrobie jeszcze raz i popracuje nad proporcjami, to wrzuce
                    silktofu to bedzie moj narkotyk w przyszlosci, mam tez przepis na tiramisu, kurcze, to mozna blenderem na fantastyczna mase
                    juz widze wszystkie torty mego zycia z tlustymi kremami, czekoladowy, kawowy, owocowy, ooo
                    dobra, w weekend wrzucam mousse au chocolat
                    pozdro:))
                • Gość: senin Re: prasz :) IP: 220.253.93.* 17.02.11, 10:42
                  zagladnelam do Twojego wpisu na GP

i jakos nie moge wykoncypowac dlaczego tofu z ziolami prowansalskimi i tymiankiem jesli wg mnie sos sojowy w twoim przepisie jakby nadaje okreslony 'azjatycki' kierunek

przekonaj mnie ze warto sprobowac ;))... z tymi prowansalskimi
                  • gola.baba Re: prasz :) 17.02.11, 15:08
                    Taka moja fanaberia, eksperymentowałam sobie. Puryści zapewne wyklęliby mnie w diabły za moje najróżniejsze i najdziwniejsze połączenia, a zwłaszcza za profanację kuchni polskiej, ale ja już taka wredna jestem, że gwiżdżę na reguły, chodzę własnymi drogami, wymyślam, kombinuję i już.

Sos sojowy, w tym konkretnym przypadku, nie nadał żadnego "azjatyckiego" smaku. Zioła prowansalskie wygrały z nim 5:0. Być może dlatego, że używam organicznego sosu sojowego o niskiej zawartości sodu? Może on jest słabszy? Na pewno jest mniej słony niż zwykły. Stuknęłam się jednak w czoło, jeśli chodzi o tymianek, bo przecież on jest w składzie ziół prowansalskich, więc chyba nie ma potrzeby dodawania go oddzielnie.

Jeżeli dałaś się przekonać, życzę smacznego :-)
                    • znana.jako.ggigus popieram w kwestii sosu 17.02.11, 17:08
                      tez mam taka potrawe z marynowanym tofu, do marynaty uzywam wszelkich ziol jak tymianek, rozmaryn, oregano, takze tluszczu, cebuli, czosnku i sosou sojowego, ktory wg mnie poglebia smak potraw
                      ja dodaje sosu sojowego do wlasciwie wszystkiego
                      i nie chodzi mi o smak azjatycki, a o silniejszy aromat
                      sos sojowy ciemny jest to, Kikkoman
        • ania_m66 Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:10
          jesli to czysty olej o konsystencji parafiny, mozesz sobie posmarowac nim lico, szyje, dekolt i raczki oraz wetrzec we wlosy, jesli masz suche, w charakterze odzywki, wszystko to na noc - a rano umyc glowe.
          w niemczech b. popularny jest, albo raczej byl, bo juz tak popularny nie jest, czysty twardy tluszcz kokosowy sprzedawany pod nazwa palmin. smazone na nim jedzenie wydaje sie duzo mniej tluste.
          ogolnie musisz pamietac, ze wbrew pitoleniu sprzedawcow w bio sklepach o mineralach i witaminach, sam olej ma w sobie wylacznie kwasy tluszczowe nasycone i taki palmin zawiera oprocz tego tluszcze trans. czy zawiera je twoj, nie wiem, ale mozna sprawdzic na etykietce albo googlem.
          nie panikowalabym bynajmniej, ale tez nie uzywalabym w duzych ilosciach do codzennego pichcenia.
          • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:17
            Ten mój nie ma, sprawdziłam. Chyba że etykieta kłamie.
            Korci mnie żeby sie w nim wytarzać, bo pachnie obłędnie ;)
            • ania_m66 Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 18:43
              ok, nie ma trans - b. dobrze, ale nie ma tez nienasyconych, bo kokos nie ma.
              tarzaj sie do woli, w niemczech w bio samach i aptekach glownie w tym celu sie go kupuje. znaczy jako kosmetyk, choc smazyc mozna na nim rowniez.
            • Gość: asiakusy nz Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) IP: 59.103.212.* 16.02.11, 19:12
              wytarzaj się, warto :)
              świetny jest też do demakijażu oczu
              i do włosów - dla mnie to wielkie odkrycie :) pakistańskie panie smarują nim głowy b. hojnie, ja poprzestaję na kilku kroplach, naprawdę polecam spróbować
              używamy oleju Parachute takiego w niebieskich butlach
              • gola.baba Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 16.02.11, 21:20
                Ten mój olej nie zachęcał zbytnio do wysmarowania się nim ;-)
                • Gość: dorotkah Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.02.11, 23:55
                  Ja uzywam od dawna do smazenia jajek,kurczakow roznych z warzywami,wszystkich orientalnawych potraw i jemy po lyzeczce,szczegolnie dzieciaki pilnuje zeby mialy.Dostawaly zreszta prawie od urodzenia.Kupuje jednak taki,ktory byl na zimno tloczony i z hodowli organicznej.No i robie smalec z niego:cebula,troche jablka,przyprawy.
                • Gość: asiakusy nz Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) IP: 59.103.210.* 17.02.11, 04:11
                  a może było za zimno? poniżej chyba 25 stopni on tężeje i przypomina taką niezachęcającą kaszę
                  • gola.baba Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 15:11
                    Miałam okazję poznać ten olej zarówno w postaci stałej, jak i ciekłej. On po prostu miał taki "spożywczy" zapach, a nie taki, jak kosmetyki kokosowe. W stanie stałym ten mój nie przypominał kaszy, a smalec.
                    • mhr-cs Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 15:32
                      gola.baba

jak tu przyjechalam(40lat temu),
                      to pierwsze co poznalam,byl on
                      "zimny piesek",
                      dlaczego ta nazwa nie wiem,
                      tutaj jeden przepis na niego
                      www.lecker.de/rezept/639888/Kalter-Hund.html
                      bardzo smaczny,
          • znana.jako.ggigus czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 17.02.11, 14:02
            w kostce jest niedobry?
            to moze sie chociaz w nim wytarzac?
            • gola.baba Re: czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 17.02.11, 15:13
              Wiesz, wydaje mi się, że ten olej w kostce jest zapewne sztucznie utwardzany, jak margaryna. Olej kokosowy w ciepłym pomieszczeniu przechodzi ze stanu stałego w ciekły, dlatego zwykle jest w słoiku. Aby trzymał się w kostce w każdej temperaturze, również latem, trzeba do niego coś sztucznie dodać.
              • znana.jako.ggigus Re: czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 17.02.11, 17:03
                aha dzieki nastepnym razem kupie w sloiku w sklepie azjatyckim (razem z workiem silktofu hihi)
              • eeela Re: czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 18.02.11, 00:59
                Olej kokosowy w ciepłym pomieszczeniu przechodzi ze stanu stałego
                > w ciekły, dlatego zwykle jest w słoiku. Aby trzymał się w kostce w każdej temp
                > eraturze, również latem,

Musi być bardzo ciepłe, albo lato musi być rzeczywiście gorące. Mnie tam olej kokosowy w słoiku topnieje jedynie, gdy stoi obok włączonej kuchenki :-)
            • ania_m66 Re: czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 17.02.11, 22:35
              w tym w kostce trudno sie wytarzac :)
              mi tam zwisa jego niezdrowotnosc bo jem duzo zdrowych rzeczy, wiec sie niweluje ;) od czasu do czasu na nim cos smaze, bo odnosi sie wrazenie, ze to usmazone jest mniej tluste niz na smalcu czy oleju.
              poza tym tak z raz do roku kalter hund musi byc, a bez palminu to juz nie to.
              • znana.jako.ggigus Re: czyli tluszcz kokosowy - do ani_m66 17.02.11, 23:59
                oo kalter Hundm dzieki za insipracje
                a rozgrzałabym sobie na dłoni i bym się raczej mogla wysmarować niż wytarzać, ale pomyślę
    • mathias_sammer Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 10:03
      tak jakbys napisala: mam smalec, oczekuje propozycji.
      oczekuj:)
      m.s.
      • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 10:56
        a widzisz, a propozycje padły ;p
        • kocila Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 15:46
          a skąd ten ptaszek przy temacie? zawsze mnie to zastanawiało
          • gladys_g Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 15:53
            no właśnie nie mam pojęcia. Pewnie jakiś admin tu buszuje inkoguto ;)
          • znana.jako.ggigus to byl post-test 17.02.11, 17:04
            zniknal i nawet nie mozna bylo na niego odpowiadac
            (probowalam)
    • eeela Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 17.02.11, 16:02
      Pierś kurczaka i ryż z warzywami jak najbardziej, a poza tym to chyba wszystko ;-) Ja już i jajka na nim smażyłam, i mięso pod gulasze, i ryby - olej kokosowy, chociaz w postaci stałej bardzo mocno pachnie, wcale nie dominuje tym zapachem potraw, tylko daje im bardzo delikatny, specyficzny posmak.
      • mhr-cs wlasnie wszystko,jest lepszy od oliwy 17.02.11, 16:15
        eeela napisała:

> Pierś kurczaka i ryż z warzywami jak najbardziej, a poza tym to chyba wszystko
        > ;-) Ja już i jajka na nim smażyłam, i mięso pod gulasze, i ryby - olej kokosowy
        > , chociaz w postaci stałej bardzo mocno pachnie, wcale nie dominuje tym zapache
        > m potraw, tylko daje im bardzo delikatny, specyficzny posmak.
        >
        • Gość: dorotkah Re: wlasnie wszystko,jest lepszy od oliwy IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.02.11, 00:42
          No wlasnie ja tego posmaku co eeela napisala nie toleruje jak robie taki polski obiad.Do innych rzeczy jest OK.
          • mhr-cs Re: wlasnie wszystko,jest lepszy od oliwy 19.02.11, 12:45
            Gość portalu: dorotkah napisał(a):

"nie toleruje jak robie taki polski obiad"
            a co znaczy "polski objad"?

eeela napisala,
            "tylko daje im bardzo delikatny, specyficzny posmak"

• jej_torebka Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 19.02.11, 12:16
      ja nim smaruję tosty z pełnoziarnistego chleba i jem z twarogiem i warzywami(ogórek, awokado, oliwki) :)
      do tego nacieram ten chleb czosnkiem i o dziwo lekko kokosowy aromat w ogóle mi się z nim nie gryzie.

w ogóle olej kokosowy jeżli wierzyć temu i innym znalezionym przez mnie w sieci tekstom jest bardzo zdrowy:
      www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=178
      • mathias_sammer Re: Mam olej kokosowy, oczekuję propozycji ;) 27.06.11, 19:10
        lubie tluszcz kokosowy, zwlaszcza do fondue, dlatego, ze jest bezsmakowy i nie przypala sie.
        gdzies wyczytalem jednak, ze jest niezdrowy, no ale ktory tluszcze jest zdrowy? najzdrowsza oliwa z oliwek (kretynskich czyli z krety) jest podobno tez niezdrowa, jesli wypije sie butelke:)
        m.s.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka