Dodaj do ulubionych

Kobiety z kuchni!

16.02.11, 21:01
Nie rozumiem, dlaczego forum "Kuchnia" jest wśród forów "kobiecych". Kuchnia jako sztuka gotowania powinna byc domenę mężczyzn, ponieważ to mężczyźni zostali przez naturę obdarzeni większą ilośc kubków smakowych, sa więc niejako stworzeni do gotowania. Widział ktoś kiedyś dobrą szefowa kuchni? Postuluję więc przeniesienie forum "Kuchnia" do forów "męskich", bo teraz to jest jakieś nieporozumienie.
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: Kobiety z kuchni! 16.02.11, 21:04
      Swoją drogą jest osobny dział Kuchnia, więc może masz trochę racji. :)
      Nie wszyscy mężczyźni mają talent do gotowania, ja w domu mam totalne beztalencie. :)
      • potrzeszcz Re: Kobiety z kuchni! 16.02.11, 21:14
        > ja w domu mam totalne beztalenc
        > ie. :)

Ja też :)
        • Gość: Anka Re: Kobiety z kuchni! IP: *.adsl.hansenet.de 16.02.11, 21:26
          A czy to nasza wina ze Wam zazwyczaj gotowac sie nie chce?
      • potrzeszcz Re: Kobiety z kuchni! 16.02.11, 21:22
        Dziwne to forum, bo jest jednocześnie w dziale "Kobieta" i w dziale "Kuchnia". W dziale "Mężczyzna" niestety go nie ma :(
        • Gość: Anka Re: Kobiety z kuchni! IP: *.adsl.hansenet.de 16.02.11, 21:28
          Dobrej nocy propagando.
    • dzioucha_z_lasu Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 09:45
      Otóż, drogi potrzeszczu mylisz się :) Mianowicie meżczyźni wcale nie mają większej ilosci kubków smakowych, nie mają też bardziej wrażliwych. Niestety - jest odwrotnie :) Ponadto mężczyźni dodatkowo mają mniejszą wrażliwośc na kolory i zapachy. Oczywiście nie wszyscy, są bardziej i mniej obdarzeni w tych dziedzinach, jednak statystycznie rzecz biorąc - są mniej wrażliwi, co jest z resztą ewolucyjnie uzasadnione. Mit o tych kubeczkach smakowych wziął sie stąd, że panowie, gdy już się biorą za gotowanie, robią okół tego wielką celebrę. Poza tym - zajmują stanowiska szefów kuchni nie dlatego, że są tacy wyjątkowi, ale dlatego, że panowie najczęsciej zajmują lepiej płatne stanowiska i zawody, starając się nie dopuszczać konkurencji w postaci kobiet. Często się słyszy o obiadach jak u mamy, a jakoś nie przypominam sobie wzdychania do obiadów jak u taty. Skoro więc panowie mają takie wyjątkowe predyspozycje - czemu nie gotują w domach, gdzie nie dostają za to gratyfikacji ani sławy?
      • Gość: senin Re: Kobiety z kuchni! IP: *.QLD.netspace.net.au 17.02.11, 10:52
        pelna zgoda, dzioucha
        panowie w kuchni, to cos bardzo super wyjatkowo zaskakujacego (jesli zdarza sie to w domu a nie na ekranie TV) i zwykle zbuaraja ochy i achy...nawet za zwykla zalewajke

kazdy, kto nie toleruje zonowego gotowania"jak u mamy" nigdy nie przyczepi sie dpo mezowskich improwizacji...

jak maz doda pietruszki do ogorkowej, to mamy do czynienia z tworczym i odkrywczym smakiem...nowatorskim i godnym TVN-u

jesli to samo zrobi zona...no kurde... nie wie co do czego pasuje ...no 'moja mama nigdy by tak smakow nie polaczyla' - itd, itp

jednym slowem:

to baby sa bardziej otwarte na nowe smaki a chlopy na tym wygrywaja ...
        • pluskotka Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 13:51
          Gość portalu: senin napisał(a):
          > pelna zgoda, dzioucha panowie w kuchni, to cos bardzo super wyjatkowo zaskakujacego
          > (jesli zdarza sie to w domu a nie na ekranie TV) i zwykle zbuaraja ochy i achy...nawet za
          > zwykla zalewajke

O tak, zalewajka to popisowe danie mojego ojca. :P
          • qubraq Kobiety w kuchni! :-) 17.02.11, 15:50
            Może gdybym zupełnie nie umiał gotować to teraz nie musiałbym gotować... :-/
            • mhr-cs nie musisz,sprubojemy zupke, 17.02.11, 16:04
              qubraq napisał:

> Może gdybym zupełnie nie umiał gotować to teraz nie musiałbym gotować... :-/

musze sprobowac
              to odpis:
              woda
              ziemniaki
              żur
              słonina
              czosnek
              cebula
              liście laurowe
              ziele angielskie
              sól, pieprz
              grzyby (najlepiej zieleniatki)
              calkiem ciekawa,
              jak to dziala ,to wiadomo
              jak nie,
              dostaniemy pomoc?
      • potrzeszcz Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 13:16
        > Skoro więc panowie mają takie wyjątkowe predyspozycje - czemu nie gotują w domach,
        > gdzie nie dostają za to gratyfikacji ani sławy?

O wypraszam sobie, niektórzy gotują, a wśród tych niektórych są też tacy, którym kobieta w kuchni jawi się jako profanacja!
        • jacek1f tez sobie wypraszam! :-) U mnie wzdychalo sie 17.02.11, 13:40
          do zupy jak u Taty kiedys, a teraz tez tylko tak samo sie wzdycha i bedzie..:-)

• dzioucha_z_lasu Re: tez sobie wypraszam! :-) U mnie wzdychalo sie 17.02.11, 13:48
            Ale to u Ciebie :) W zdecydowanej większości domów do zup jak u taty się nie wzdycha, mimo, że to ponoć panowie powinni być mistrzami kuchni :)
        • dzioucha_z_lasu Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 13:46
          Rzecz w tym, że tych "niektórych" to niewielki promil męskiej populacji :)
    • mathias_sammer Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 10:01
      i jest:)
      m.s.
    • Gość: magdalenka_77.77 Re: Kobiety z kuchni! IP: *.146.26.192.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.02.11, 11:31
      Fakt :)
      Zresztą większość znanych kucharzy to jednak mężczyźni :P
      • dzioucha_z_lasu Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 11:55
        Co wcale nie znaczy, że mają jakieś nadnaturalne zdolnosci, tylko lepiej się lansują :)
        • nchyb Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 12:04
          lans lepszy, poza tym lenistwo większe. Nie chce się na zmywaku, to pchają się do garnków :-)
      • mhr-cs kobieta to cos wiecej jak kuchnia(rodzina) 17.02.11, 11:58
        Gość portalu: magdalenka_77.77 napisał(a):

> Fakt :)
        > Zresztą większość znanych kucharzy to jednak mężczyźni :P
      • bene_gesserit Re: Kobiety z kuchni! 17.02.11, 20:42
        Gość portalu: magdalenka_77.77 napisał(a):

> Fakt :)
        > Zresztą większość znanych kucharzy to jednak mężczyźni :P

Tak jak wiekszosc smieciarzy albo kierowcow TIRow. I?
        Praca kucharza wymagala po prostu wiekszej sily fizycznej - obecnie nie, ale zawod tradycyjnie pozostal zmaskulinizowany. Nie mowiac o tym, ze jest to praca w systemie zmianowym, ale glownie na noce. Wieczorna zmiana zaczyna sie o 17:00, odpowiednia jest wiec albo dla kobiet bezdzietnych, albo takich, ktore zyja w zawiazkach partnerskich, w ktorych moga liczyc na meza, jesli chodzi o oporzadzenie domu i dzieci, czyli nielicznych.
    • mhr-cs mozesz gotowac,to posprzataj potem? 17.02.11, 16:12
      potrzeszcz

jestes tak o sobie przekonany,
      nie masz z tym problemu?,nie
      • potrzeszcz Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 17.02.11, 20:13
        Nie mam problemu ani z gotowaniem, ani ze sprzątaniem. Mam problem z kobietami w kuchni. Niedawno moja dawna koleżanka ze studiów zaprosiła mnie do siebie do domu i wiesz co zrobiła? Ugotowała przy mnie ryż w plastikowym woreczku i i jeszcze potem musiałem to zjeść. Ja bym nigdy czegoś takiego nie zrobił, nikomu.
        • bene_gesserit Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 17.02.11, 20:44
          To swiadczy tylko o tym, ze kolezanka nie uwazala za stosowne starac sie dla ciebie albo ze twoja kolezanka nie umie/nie lubi gotowac. Nie ma nic wspolnego z 'kobietami', wez czlowieku glupio nie uogólniaj.
          • very.martini Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 17.02.11, 21:39
            No przepraszam bardzo, ja ryzem w woreczku i zupkami na bulionie z kostki jestem podejmowana nawet przy duzych okazjach przez mojego przyjaciela. Nie ma chlop czasu obierac marchewki albo nie wie, ze mozna inaczej - nie wnikam, ale nie uwazam, zeby uzywanie ryzu w woreczku/ kostek bulionowych bylo skorelowane z plcia.

16%VOL
            22%VAT
        • dzioucha_z_lasu Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 18.02.11, 09:38
          Oj, potrzeszczu.. A ja np. ryżu w torebkach nie gotuję nawet dla siebie i kostek rosołowych nie używam. Jestem mężczyzną????? Z kolei moi znajomi panowie za największe swoje osiągnięcie kulinarne uważają zalanie wrzątkiem chińskiej zupki, albo - od wielkiego święta - usmażenie glutowatej lub suchej jak wiór jajecznicy. Czyżby, zgodnie z twoją teorią, byli kobietami..? Hmmmm..
          • irsila Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 18.02.11, 09:49
            Tak bym chciała by moi mężczyźni gotowali:(
            Czy to, że nie pchają sie do tego, oznacza iż nie są mężczyznami?
            Zaganiam tylko do prac pomocniczych;)
            • dzioucha_z_lasu Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 18.02.11, 09:58
              Przykro mi, ale zgodnie z definicją potrzeszcza - to są kobiety... Na twoim miejscu poszła bym szybko do łazienki i sprawdziła zawartość niewymownych, bo wiesz - jak gotuje, to tylko mężczyzna. No, chyba, że używasz ryżu torebce :D ( Swoją drogą - czemu ryż w torebce to taka zbrodnia?)
              • very.martini Re: mozesz gotowac,to posprzataj potem? 18.02.11, 11:03
                Najlepiej --> najbardziej po mesku, ryz samemu wysiac, z potem zebrac.

16%VOL
                22%VAT
        • mhr-cs chcesz zeby twoje gotowanie chwalic,co gotujesz? 18.02.11, 11:54
          potrzeszcz napisał:

> Nie mam problemu ani z gotowaniem, ani ze sprzątaniem. Mam problem z kobietami
          > w kuchni. Niedawno moja dawna koleżanka ze studiów zaprosiła mnie do siebie do
          > domu i wiesz co zrobiła? Ugotowała przy mnie ryż w plastikowym woreczku i i jes
          > zcze potem musiałem to zjeść. Ja bym nigdy czegoś takiego nie zrobił, nikomu.
          • aqua48 Generalnie... 18.02.11, 16:03
            Płeć nie ma znaczenia w kuchni, a ponieważ gotują świetnie kobiety i mężczyźni oraz czasami dzieci (płci obojga) więc spokojnie można przenieść "kuchnię" z "kobiety" do "hobby".
    • mhr-cs Re: Drogie panie 18.02.11, 11:44
      potrzeszcz

wspaniale zdjecia
      "patyk" tego nie pokaze?
    • dzioucha_z_lasu Re: Drogie panie 18.02.11, 12:35
      Nie trzymamy się kuchni, tylko po prostu głupstwa wypisujesz :) Ale nawet zabawne.
    • very.martini Re: Drogie panie 18.02.11, 13:21
      Wszystko jedno, kto mi ugotuje, mama czy tata. MAma robi lepsze zupy i miesa, tata jest mistrzem od ryb. Oraz lodow, bo odkad sobie kupil taka maszyne, to zachowuje sie jak dziecko, ilekroc ja wyjmuje z pudelka.
      U mnie w kuchni nie ma demokracji, poniewaz mieszkam sama i musze zapierdzielac solo nad kazda zupa, kotletem, ryba i warzywem i czym tam jeszcze. W we wloskiej restauracji naprzeciwko szefem kuchni jest mezczyzna ,ktory nie rozumie, ze isntnieja przyprawy inne niz sol (i nie mow mi o ograniczeniach Polakow, bo gosciu jest Wlochem). Nie chce Z kuchni, bo nikt mi nie zrobi tak dobrze jak ja sama, chyba ze surowe ostrygi - albo Tata czy tez Kolega Taty jakies RYbsko. Rozumiesz?

16%VOL
      22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka