Dodaj do ulubionych

Mleko z mlekomatu a ser

17.02.11, 13:59
Mam pytanie, bo jestem kompletnie zielona w tym temacie: otóż w okolicy postawili nam Mlekomat - dla niezorientowanych: automat z krowim mlekiem :) mleko jest pyszne (powiedziałabym nawet, że pachnie trochę krową :D), ale zaleca się jego przegotowanie przed spożyciem. No a wiadomo, że z przegotowanym to sobie za dużo nie zaszaleję :(

Marzą mi się sery (takie jak w Galerii Potraw) i jogurty, i mleko zsiadłe, tylko nie wiem czy to będzie bezpieczne bez tego gotowania. Czy może te wszystkie procesy, które zajdą w domowej produkcji jakoś "uzdatnią" to mleko?

Krótko mówiąc: muuu czy nie muuuu? ;)
Obserwuj wątek
    • mhr-cs nasze czasy nie maja gwarancji, 17.02.11, 14:09
      mizi_mizi napisała:

> Mam pytanie, bo jestem kompletnie zielona w tym temacie: otóż w okolicy postawi
      > li nam Mlekomat - dla niezorientowanych: automat z krowim mlekiem :) mleko jest
      > pyszne (powiedziałabym nawet, że pachnie trochę krową :D), ale zaleca się jego
      > przegotowanie przed spożyciem. No a wiadomo, że z przegotowanym to sobie za du
      > żo nie zaszaleję :(
      >
      > Marzą mi się sery (takie jak w Galerii Potraw) i jogurty, i mleko zsiadłe, tylk
      > o nie wiem czy to będzie bezpieczne bez tego gotowania. Czy może te wszystkie p
      > rocesy, które zajdą w domowej produkcji jakoś "uzdatnią" to mleko?
      >
      > Krótko mówiąc: muuu czy nie muuuu? ;)
    • linn_linn Re: Mleko z mlekomatu a ser 17.02.11, 14:52
      Mleko z mlekomatu musi byc zagotowane. We Wloszech byly zatrucia i po pewnym czasie wprowadzone obowiazek informowania o tym kupujacycych.
      lodz.naszemiasto.pl/artykul/703616,w-manufakturze-stanal-mlekomat-pierwszy-w-lodzi,id,t.html

• eat.clitoristwood A ser z seromatu. 17.02.11, 16:44
      • mhr-cs Re: A ser z seromatu. 18.02.11, 12:33
        Autor: eat.clitoristwood☺

masz racje sa kraje,miasta
        co to maja,
        automaty ze wszystkimi produktami
        na okraglo,
        biedne osoby ktore musza
        je napelniac noca czy dniem,
        jeszcze nie slyszales?
        • eat.clitoristwood Re: A ser z seromatu. 18.02.11, 16:19
          mhr-cs napisała:
          > (...) automaty ze wszystkimi produktami (...)

Skoro z mlekomatu mleko, z seromatu ser to chyba z automatu auto, czy nie?

• misiu-1 Re: To stolicę odwiedzają cielęta? 17.02.11, 17:49
      vacontus napisał:

> To stolicę odwiedzają cielęta? Bo jak wiadomo mleko krowie jest przeznaczone dla młodych
      > cieląt.

Jak wiadomo, ziemniaki są przeznaczone dla stonki ziemniaczanej, a kapusta dla bielinka kapustnika.
    • Gość: x Re: To stolicę odwiedzają cielęta? IP: *.adsl.alicedsl.de 17.02.11, 18:05
      a to misie nie moga korzystac z neta? bo ja jestem misiem i zona misiowa nic nie mowi:))
      • znana.jako.ggigus Re: To stolicę odwiedzają cielęta? 17.02.11, 18:06
        alez moga, ale jak widac - niektore nie powinny!
    • Gość: uczennica Re: To stolicÄ? odwiedzajÄ? cielÄ?ta? IP: *.plusgsm.pl 18.02.11, 11:39
      gdzie w Warszawie jest mlekomat? i jaka jest cena mleka?
      • Gość: gość Re: To stolicÄ? odwiedzajÄ? cielÄ?ta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 11:50
        w Hali Mirowskiej, chyba 3 zl za litr
        • Gość: monka Re: To stolicÄ? odwiedzajÄ? cielÄ?ta? IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 04:55
          4zety za litr + 1 za butelkę, jeśli nie masz swojej
    • dzioucha_z_lasu Re: Mleko z mlekomatu a ser 18.02.11, 14:43
      Oczywiście, że z takiego mleka mozna zrobić ser - i to pyszny. Dobrze jednak, jeśli ten ser może dojrzewać przynajmniej 60 dni - nie będzie wtedy ryzyka zatrucia bakteryjnego.
      • nieskorzanka Re: Mleko z mlekomatu a ser 19.02.11, 10:11
        Będąc na wsi zawsze robię ser z mleka przyniesionego ,,prosto od krowy''. Nie zagotowuję go, nastawiam na zsiadłe- takie bardzo zsiadłe czyli ok 3-4 dni. Zagotowuję potem tyle słodkiego mleka ile nastawionego na zsiadłe i gorące wlewam mieszając do zsiadłego. Gdy dobrze ostygnie odcedzam . Taka mieszanina osiąga temp powyżej 50st.
        • dzioucha_z_lasu Re: Mleko z mlekomatu a ser 19.02.11, 14:18
          Dopytałam u serowarów - takie mleko jest trochę lepsze od sklepowego, ale nie należy go porównywać z mlekiem prosto od krowy :) Jeśli chodzi o relację opłacalności do jakości sera, to spokojnie można sobie darować mleko z mlekomatu.
          Szkoda, myślałam, że zaszaleję, bo postawili taką maszynkę niedaleko
          • Gość: ml-eko Re: Mleko z mlekomatu a ser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 16:21
            Mleko z mlekomatu to dokładnie mleko prosto od krowy, przywożone zaraz po udoje, jedynie schładzane.
    • mwookash Taa, mleko krowie które spożywają ludzie 16.03.11, 08:15
      jest identyczne jak to którym krowy karmią cielęta... To co można kupić na pewno nie jest przeznaczone dla cieląt
    • Gość: dzidek Re: Mleko z mlekomatu a ser IP: 79.175.231.* 07.06.11, 18:35
      Myślałem że wreszcie podjem kwaśnego mleczka z nowymi ziemniaczkami i próbowałem to mleko z kwasić.Niestety nie da się ,jedna wielka gorycz.Tak samo są w nim konserwanty jak w mlekach kartonowych.Więcej już nie kupię i odradzam robienia z nim czegokolwiek
      • Gość: marciasek Konserwanty w mleku??? IP: *.ghnet.pl 07.06.11, 18:41
        Niby jakie?
      • lola211 Re: Mleko z mlekomatu a ser 08.06.11, 13:33
        Hmm... , dziwne, bo ja je wlasnie w postaci zsiadlego głownie konsumuje i jest po prostu.. dobre.
        • anka125 Re: Mleko z mlekomatu a ser 09.06.11, 11:43
          Mleko z mlekomatu wspaniale się zsiada i tak samo smakuje.
          O jakiej goryczce piszecie?
          Właśnie z takiego zsiadłego mleka robiłam pyszny serek.Podgrzewałam go troszkę( nie gotowałam) i twarożek był - palce lizać!
      • kosmopolitesiorbut Re: Mleko z mlekomatu a ser 09.06.11, 12:56
        Najpierw porządnie umyj naczynie do przygotowywania tego mleka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka