Dodaj do ulubionych

I oto jest...

27.04.04, 11:27
prawdziwe uzaleznienie. Jechać odpocząć i "tylko na chwileczkę" wskoczyć do
kawiarenki internetowej :)))
mam obiecane buchty z sosem jagodowym.
Obserwuj wątek
      • kwieta4 Re: I oto jest... 27.04.04, 19:31
        taaaak....,
        ale nie mow, ze nie czujesz sie z tym dobrze:)))) tyle bialoglowych o Tobie w
        tej chwili cieplo pomyslalo, tu i tam, i wszedzie. czyz to nie piekne byc tak
        wyczekiwanym? uzalezniles sie, Bracie, od zdrowych ludzi, ot co:))
            • kwieta4 Re: buchty, 28.04.04, 00:07
              tytulem wstepu, zebysmy rozumieli przepis od Bruna

              Parowańce w sosie waniliowym
              - 200 ml mleka,
              - 50 dag mąki,
              - jajo,
              - 2 dag drożdży,
              - 4 łyżki cukru,
              - 2 łyżki masła,
              - łyżka płatków czekoladowych,
              - skórka starta z cytryny,
              - 6 kosteczek czekolady,
              - puszka moreli.

              Rozmieszaj drożdże i łyżkę cukru w 1/2 szkl. letniego mleka, po czym dodaj do
              nich mąkę, odstaw na 15 minut.Wymieszaj ze stopionym masłem, pozostałym
              mlekiem, łyżką cukru, 1/2 łyżeczkisoli i skórkąz cytryny, zagnieźć ciasto.
              Uformuj wałek i potnijna 6 części. Do każdej włóż kostkę czekolady, uformuj
              kulkę.Odstaw na 20 minut, zagotuj wodę w garnku, połóż na nim sito, układaj na
              nim bułeczkitrzymając pod przykryciem 5-10 minut. Posyp czekoladą, obłóż
              morelami. Podawaj z sosem waniliowym: zagotuj szkl. mleka z cukrem waniliowym,
              utrzyj 3 żółtka z 6 łyżkami cukru pudru, wlej mleko. Podgrzewając dodaj 3 łyżki
              masła.

              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11274266&v=2&s=0
              Buchty = parowańce
              40 dkg mąki
              1 szkl. mleka
              5 dkg masła
              2 jajka
              2 dkg drożdży
              5 dkg cukru
              bułka tarta i tłuszcz do okraszania

              Wyrobić ciasto, formować buchty i gotować na parze ok. 5 min

              kluski na parze:
              ok.1/2 l mleka
              1 kg mąki
              10 łyżek cukru
              1 jajko
              3 żółtka
              5 dkg drożdży
              5 dkg masła
              powidła lub co tam chcecie/jakiś miękki owoc,czekolada,nutella/
              Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku/1 szkl./ dodać 2 łyżki cukru i mąki,
              zostawić do wyroścnięcia
              Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawać
              mąkę , ciepłe mleko i na końcu roztopione masło.Wyrobić,przykryć, pozostawić do
              wyrośnięcia/ok.godz./ Wyłożyć ciasto na stolnicę i dzielić na porcje/wielkości
              malutkiej bułeczki/, kłaść łyżeczkę powideł w środek i starannie zakleić
              formując kulkę.
              W tym czasie w dużym rondlu przykrytym ściereczką/przytrzymasz ją za pomocą
              gumki/ gotuj wodę. Kiedy zrobisz wszystkie/ok.35 szt/ woda powinna wrzeć i
              wtedy kluski/ilość zależy od wielkości rondla/ na ściereczkę/zwiększają swoją
              objętość!/ i przykryć drugim rondlem. Po 5-8 minutach gotowe

    • brunosch Re: I oto jest... 30.04.04, 11:53
      przepis na sos jagodowy, bo na szczęście przepis na "kluchy a łachu",
      parowańce, kluski na parze etc, już znacie. A więc:
      bierze się bardzo gęstą śmietanę, lekko ubija, ją ale nie na sztywno, a potem
      łagodnie miesza z jagodami ze słoika (pasteryzuje się wyłącznie suche jagody +
      cukier, żadnej wody!!!). Robi sie z tego purpurowy sos w białe smugi. A dla
      większej urody posypuje jeszcze jagodami tu i ówdzie.
      Gdyby się komuś chciało, to owoce można jeszcze włożyć do środka ciasta...
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka