brunosch 27.04.04, 11:27 prawdziwe uzaleznienie. Jechać odpocząć i "tylko na chwileczkę" wskoczyć do kawiarenki internetowej :))) mam obiecane buchty z sosem jagodowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: uzależnienie..:) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 11:40 To sie kwalifikuje do leczenia ;)))) Dieta? M. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: nie drażnij tych, 27.04.04, 11:41 zadrażniam buchtami czy kawiarenką? A obiecywalem sobie że: ogranicze palenie, ograniczę łakomstwo, nie zajrzę na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia no tak... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 11:46 To może chociaż palenie dało się oggraniczyć??? Pozdrawiam i życzę mimo wszystko odpoczynku... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: I oto jest... 27.04.04, 19:17 Tak, to jest uzależnienie. Ale jakże chwalebne! PS. Przy okazji spisz przepis na buchty i podaj go tu po powrocie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: I oto jest... 27.04.04, 19:31 taaaak...., ale nie mow, ze nie czujesz sie z tym dobrze:)))) tyle bialoglowych o Tobie w tej chwili cieplo pomyslalo, tu i tam, i wszedzie. czyz to nie piekne byc tak wyczekiwanym? uzalezniles sie, Bracie, od zdrowych ludzi, ot co:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camille Re: I oto jest... IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.04.04, 20:10 Ok, ale ja nie wiem co to sa "buchty"....Czy moze ktos wyjasnic? Bo nie wiem czy mu ich "zazdroscic" czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: buchty, na ktore 27.04.04, 20:39 dostaniemy przepis od Bruna:)) to /prawdopodobnie?/ bulki drozdzowe na parze. ja juz czekam!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: buchty, 28.04.04, 00:07 tytulem wstepu, zebysmy rozumieli przepis od Bruna Parowańce w sosie waniliowym - 200 ml mleka, - 50 dag mąki, - jajo, - 2 dag drożdży, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżki masła, - łyżka płatków czekoladowych, - skórka starta z cytryny, - 6 kosteczek czekolady, - puszka moreli. Rozmieszaj drożdże i łyżkę cukru w 1/2 szkl. letniego mleka, po czym dodaj do nich mąkę, odstaw na 15 minut.Wymieszaj ze stopionym masłem, pozostałym mlekiem, łyżką cukru, 1/2 łyżeczkisoli i skórkąz cytryny, zagnieźć ciasto. Uformuj wałek i potnijna 6 części. Do każdej włóż kostkę czekolady, uformuj kulkę.Odstaw na 20 minut, zagotuj wodę w garnku, połóż na nim sito, układaj na nim bułeczkitrzymając pod przykryciem 5-10 minut. Posyp czekoladą, obłóż morelami. Podawaj z sosem waniliowym: zagotuj szkl. mleka z cukrem waniliowym, utrzyj 3 żółtka z 6 łyżkami cukru pudru, wlej mleko. Podgrzewając dodaj 3 łyżki masła. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11274266&v=2&s=0 Buchty = parowańce 40 dkg mąki 1 szkl. mleka 5 dkg masła 2 jajka 2 dkg drożdży 5 dkg cukru bułka tarta i tłuszcz do okraszania Wyrobić ciasto, formować buchty i gotować na parze ok. 5 min kluski na parze: ok.1/2 l mleka 1 kg mąki 10 łyżek cukru 1 jajko 3 żółtka 5 dkg drożdży 5 dkg masła powidła lub co tam chcecie/jakiś miękki owoc,czekolada,nutella/ Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku/1 szkl./ dodać 2 łyżki cukru i mąki, zostawić do wyroścnięcia Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawać mąkę , ciepłe mleko i na końcu roztopione masło.Wyrobić,przykryć, pozostawić do wyrośnięcia/ok.godz./ Wyłożyć ciasto na stolnicę i dzielić na porcje/wielkości malutkiej bułeczki/, kłaść łyżeczkę powideł w środek i starannie zakleić formując kulkę. W tym czasie w dużym rondlu przykrytym ściereczką/przytrzymasz ją za pomocą gumki/ gotuj wodę. Kiedy zrobisz wszystkie/ok.35 szt/ woda powinna wrzeć i wtedy kluski/ilość zależy od wielkości rondla/ na ściereczkę/zwiększają swoją objętość!/ i przykryć drugim rondlem. Po 5-8 minutach gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: I oto jest... 30.04.04, 11:53 przepis na sos jagodowy, bo na szczęście przepis na "kluchy a łachu", parowańce, kluski na parze etc, już znacie. A więc: bierze się bardzo gęstą śmietanę, lekko ubija, ją ale nie na sztywno, a potem łagodnie miesza z jagodami ze słoika (pasteryzuje się wyłącznie suche jagody + cukier, żadnej wody!!!). Robi sie z tego purpurowy sos w białe smugi. A dla większej urody posypuje jeszcze jagodami tu i ówdzie. Gdyby się komuś chciało, to owoce można jeszcze włożyć do środka ciasta... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: I oto jest... 30.04.04, 12:11 kohol napisała: > Buchty = parowańce = pampuchy? > ano. :) Odpowiedz Link Zgłoś