lomas 28.04.04, 22:38 czy takie coś można kupić w Polsce a jak tak to : gdzie? jaką? i ile takie cacko kosztuje ? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H.T. Re: maszyna do chleba??? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 22:41 Wiem o takiej: nazywa się dzieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas znalazłam coś takiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 23:03 www.panasonic.pl/wypiekacz/informacje.html ma ktoś taką maszynkę??? warto??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: znalazłam coś takiego IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 23:31 Wiem, angielski, ale może bo dobre rady: ohioline.osu.edu/hyg-fact/5000/5122.html Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:09 na pewno BreadMaker jest w Kraju, to podstawowa domowa maszyna, zaden luksus. b.ulatwia prace... wsypuje sie wszystkie skladniki/w odpowiedniej kolejnosci/ do pojemnika, a madra maszyna w swoim tempie przemiesza, da wyrosnac, upiecze i jeszcze rano obudzi zapachem cieplego pieczywka. mozna tez ograniczyc sie do wyrobienia ciasta na bulki, czy placki, ktore upiecze sie samemu. wszystko jest ok, tylko na nasze potrzeby ma za mala pojemnosc, wiec nie uzywamy:(( za jednym zamachem zrobie, juz sama jak dobry automat, 3 x tyle ilosciowo. z maszyna za duzo zabawy. chleb lubimy 'po polsku' i jakbym tlumaczac sie maszyna ograniczyla 'spozycie', wyslaliby mnie z nia na biegun:). pierwszy i ostatni bochenek upieklismy rodzinnie / w najwiekszej dostepnej 'domowej' maszynie/ i po wyjeciu zupelnie zgrabnego ale przypominajacego wielkoscia keksik - wybuchnelismy szczerym smiechem. fakt, ze nic sie nie napracowalam, poza namietnym obserwowaniem jak to pracuje, staje/bo wie kiedy:), kreci/bo wie jak:)itd. przypominalo to pierwsze spotkanie z pralka automatyczna lata temu:)) jakkolwiek - maszyne polecam dla malej rodziny. mysle, ze nawet wychodzi taniej za chlebek, uwzgledniajac koszta pradu - bo skladniki sa prawie za darmo:)). oszczednosc najwieksza na wlasnym czasie, przyjemnosci tworzenia:) i miesniach, ale czasem warto sie pomocowac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:18 a tu sa takie, jakimi ja sie moge pobawic:) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:18 no cóż dla mnie to luksus :( ale może kiedyś sobie pozwolę :) wyglada bajecznie jak długo takie coś robi chlebek od podstaw??? pozdrawiam zazdroszcząc cudeńka, nawet nieużywanego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:21 lomas - chleb z tej maszyny ma sie nijak do chleba z polskiej piekarni, wierz nam wszystkim, ktorzy za nim tesknimy! Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:26 a gdzie Ty mieszkasz dokładnie??? ja tu nowa troszke jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:33 w Kanadzie. i bardzo, bardzo tesknie:((. wiesz, tu wszelki sprzet jest dostepny dla przecietniaka, ale nie to jest do szczescia potrzebne. ludzie ida do marketu i pakuja do jednego koszyka worek kartofli, zeszyty i... VCR. myslisz, ze to doceniaja? wywala po roku, bo im nie bedzie pasowal do 'wnetrza':) my jednak lubimy inaczej 'przedmioty', ktore z nami mieszkaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:41 no tak my się przywiązujemy-mój ten czy siamten pomagacz w kuchni, gdzie ja mogłabym go wyrzucic po roku ;) byłam 2 lata temu w USA tam mieli polskie sklepy i było polskie pieczywo, pamiętam że smakowało całkiem dobrze :) posłałabym Ci paczką ale znając szybkość naszej poczty :) miałabyś tylko polską bułkę tartą:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: maszyna do chleba IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.04.04, 00:18 Swiete slowa, Kwieto...Jak wychodze z Costco z mlekiem, strojem kapielowym, naszyjnikiem, TV, etc. wszystko razem w jednym koszyku to tez sie czuje conajmniej dziwnie.... > w Kanadzie. i bardzo, bardzo tesknie:((. wiesz, tu wszelki sprzet jest dostepny > > dla przecietniaka, ale nie to jest do szczescia potrzebne. ludzie ida do > marketu i pakuja do jednego koszyka worek kartofli, zeszyty i... VCR. myslisz, > ze to doceniaja? wywala po roku, bo im nie bedzie pasowal do 'wnetrza':) > my jednak lubimy inaczej 'przedmioty', ktore z nami mieszkaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 29.04.04, 02:22 jedno, co mi sie podoba w handlu tutaj /szczegolnie w Costco/, ze mozna oddac sprzet bez spowiadania sie dlaczego, w jednych sklepach po 2 tyg, w innych po miesiacu, a nawet roku(Costco wlasnie:). w Kraju spojrzeli na meza b.wrogo, a tylko zapytal. i to w dobym, markowym sklepie! to sie musi zmienic. moze czytajcie oryginalne ulotki, bo czasem sprzedawca dopasowuje przepisy do swojej wygody, wykorzystujac niewiedze klienta:( Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:28 wiem wiem,, ja tez tęskniłam a byłam tylko kilka miesięcy na emigracji :) ale jak go mam na codzień to chciałabym spróbować czegoś nowego:) zwłaszcza to poranne kuszenie zapachem to musi być coś :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
syso Re: maszyna do chleba 29.04.04, 15:02 Nieprawda :-) Ja robie na zakwasie i jest pycha, zytnio-pszenny na zakwasie, z ciepla chrupiaca skorka... Niestety w piekarnaich coraz czesciej jest masowka na spulchniaczach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:19 sorry, zagalopowalam sie:) www.amazon.com/exec/obidos/tg/browse/-/289917/ref=br_dp__3/102-7536921-6188103 Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba 28.04.04, 23:24 to chyba zeby nas podraznic, u nas Panasonic ( ainnych nie widzialam) kosztyje prawie 250$ to jest juz luksus :( pomarzyc mozna, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: maszyna do chleba??? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 23:50 Ja raczej bym kupił dobry robot zdolny do wyrabiania ciasta i piekł tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba??? 28.04.04, 23:53 i ja tak Pichciarzu wlasnie robie:) my chyba z jednej generacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica w Polsce poszukaj na allegro 28.04.04, 23:56 a tu Ci wrzucam link do dyskusji, w której i o automatach do chleba było: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11320347&a=11320347 nie sugeruj się, że to o bułeczkach, dalej jest o maszynie :-) a tu linki do dwóch aukcji na allegro z autoatami :-) www.allegro.pl/show_item.php?item=24489751 www.allegro.pl/show_item.php?item=24640767 pzdr, l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: maszyna do chleba??? IP: 64.213.238.* 29.04.04, 00:28 Mam juz trzecia maszyne, w ciagu 13 lat. Bez niej moja rodzina nie wyobraza sobie zycia tutaj. Nie mamy dostepu do dobrego pieczywa. Wiec od 13 lat codziennie, albo co drugi dzien(dzieci wyjechaly) robie chleb. Mam wiec mnostwo doswiadczenia.Oto kolka rad: -kupuj najtansza, jaka mozesz znalesc, (60-70$ max) -nie dowierzaj przepisom(proporcje), ale wypracuj swoje (Ciasto powinno formowac w maszynie zgrabna, lekko poruszajaca sie kule, nie "mazac' przy tym formy -rob w niej tylko ciasto, potem wyjmyj ,formuj chleb , odstaw do wyrosniecia i piecz w piekarniku, bo w maszynie skorka jest blada, i nie chrupka -uzywaj najrozmaitsze maki, bo to jest wspanialy sposob na zdrowy i bogaty w blonnik chleb. Nie ma nic lepszego niz taki chleb daleko od kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hlep Re: maszyna do chleba??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 00:45 a co z maszynka z mango ktora relkamuje moj idol Claudiusz, 390pln czy to dobry wybor???? Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: maszyna do chleba, do H.:) 29.04.04, 02:11 Hanus, a gdzie sie zaszylas? jestes wspaniala, ze dbasz o to, zeby dobry chlebus byl na stole:)). to sie nazywa swiadome podtrzymywanie tradycji smakowych:). znam Chinczykow /trudne do uwierzenia, ale fakt/, ktorzy odkad tu przyjechali - gardza ryzem. to bardzo niezdrowe tak radykalnie zmienic sposob odzywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba, do H.:) 29.04.04, 09:43 Przez dluzszy czas sledzilam wszytskie watki o maszynach do chleba. Teraz mam juz swoja. Mimo, ze mam w sklepie najlepszy chleb swiata / z wloskiej Altamury; kiedy z Rzymu odchodzil piekarz pochodzacy z tego miasta, jeden z papiezy wysylal za nim gwardie papieskie, a te szybko przywozily go z powrotem / kupilam maszyne i jestem bardzo zadowolona. Ciasto drozdzowe wyroslo mi na 14 cm / upieczone potem w piekarniku /. Focaccia wspaniala. Od czasu do czasu chce zjesc cos innego: chleb z ziolami, z ziarnami, o smaku pizzy... Zgromadzilam juz wiele przepisow. Dzisiaj pieke po raz drugi chleb / pierwszy wyszedl bardzo dobrze, nie zapadl sie co podobno czesto sie zdarza /. Nastepne beda byc moze bulki, pizza... Podpisuje sie pod tym, co napisala Hanna. Ja takze bede piec chleb w piekarniku, a tylko w razie braku czasu w maszynie. Instrukcje nalezy przeczytac tylko pod wzgledem technicznym. Przepisy mozna znalezc w sieci / na polskich stronach niestety bardzo malo /: bardzo oryginalne i co najwazniejsze juz wyprobowane. Ja znalazlam nawet wloskie forum milosnikow chleba domowego. Maszyna warta jest kupienia chocby tylko z uwagi na wyrabianie ciasta. Kontroluje caly proces. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba, do H.:) 29.04.04, 09:44 Zapomnialam. Ja mam holenderska Princess, ale w Polsce chyba jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: maszyna do chleba, do H.:) IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 29.04.04, 10:07 linn_linn napisała: > Przez dluzszy czas sledzilam wszytskie watki o maszynach do chleba. Teraz mam > juz swoja. Mimo, ze mam w sklepie najlepszy chleb swiata / z wloskiej Altamury; Linn, jak to byc moze??? Probowalam wloskich chlebow w Australii ( pieczone przez wloskich imigrantow) sa dosc dobre, jako ze najbardziej do poskiego chleba zblizone smakowo, ale zeby tak od razu najlepsze na swiecie???? moim zdaniem daleko im do dobrego polskiego chleba. senin Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba, do H.:) 29.04.04, 10:15 Wiesz, ze czesto zdarza mi sie jedzac ten chleb czuc smak polskiego chleba. Skorka jest identyczna. Trudno opisac to wrazenie, ale tak jest. Chleb z Altamury zachowuje swiezosc do 14 dni. Nie wiem, jak robia chleb wloscy piekarze w Australii, ale wiem,ze maka z Apulii jest tam eksportowana / widac to z informacji na torebkach /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: maszyna do chleba, do H.:) IP: 64.213.238.* 29.04.04, 14:56 Jestem w Pueto Rico. Tu mamy piekarnie , ale chleb jest (a raczej bulki) jak z waty. Jeden tylko rodzaj -bagietka, da sie zjesc. Nazywaja go pan de flauta. (flauta-flet). Do tego amerykanski chleb mrozony, albo ten, na grzanki. Wiec robienie chleba to zyciowa koniecznosc. Teraz jak chlopcy sa daleko od domu, ja na diecie bezweglanowej, to tylko moj maz sie zajada.Ale ja wroce do tego gruboziarnistego, wroce na pewno. Wczoraj zupelnie przypadkiem odkrylam wasze formu, dziewczyny, i czytam porady z przyjemnoscia. Jak bedzie mozna sluze rada. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba, do H.:) 29.04.04, 15:07 Znam ten chleb w plasterkach. Jest we Wloszech dosc popularny / na grzanki /, ale ostatnio czytalam, ze chleb taki zawiera duzo smalcu i z higienicznego punktu widzenia jest fatalny / bardzo czesto pojawiaja sie slady plesni /. Tak przynajmniej twierdza organizacje konsumenckie, kotre zrobily badania. Odpowiedz Link Zgłoś
funana mam Panasonika 29.04.04, 09:44 Jestem od pół roku szczęsliwą posiadaczką maszynki do chleba Panasonic. To druga w mojej "karierze"chlebowa maszynka. Poprzednią kupiłam od znajomej- uzywana niemiecką, nie była tak dobra, jak ta, której obecnie używam. Acha! Panasonica kupiłam nowego na gwarancji, na aukcji w Allegro (300 zł taniej-gośc wygrał w konkursie). Od dawna nie kupuję chleba i bułek, chyba że są ze sprawdzonego źródła, tzn. bez polepszaczy.Maszynka ma sporo przydatnych funkcji-np. samo wyrabianie ciasta (np. na pizzę, czy wzmiankowane bułki). Jak mi sie nudzi ten sam kształt bochenków, to tylko wyrabiam w maszynce,a piekę w piekarniku w keksówkach. Urządzenie ma również funkcję opóźniania rozpoczęcia procesu (nie do wszystkich wypieków!), co oznacza, że rano mnie budzi zapach świeżo upieczonego pieczywa. Generalnie taka idea,że wsypuję tylko składniki, włączam a nastepnie wyciągam gotowe wypieki, bardzo mi odpowiada-nie mam czasu na codzienny wypiek chleba. W weekendy, gdy mam więcej czasu piekę chleb na zaczynie wg przepisu, który był w bodajże lutowej Kuchni. I wtedy wyrabiam ręcznie (zaczyn jest zbyt zbity, by maszynka sobie z tym poradziła). Będąc na "zachodzie" kupuję czasem gotowe mieszanki do automatów-ale szczerze mówiąc wolę pieczywa pieczone z przeze mnie odmierzanych składników. W POlsce Panasonic kosztuje w sklepie 900 zł. funana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: maszyna do chleba??? IP: 213.17.230.* 29.04.04, 13:53 Co do Chińczyków, o których napisała kwieta4. Nie jedzą w Kanadzie ryżu? Może nie trzeba im się dziwić. Pewnie wyjechali z takiej strasznej biedy, w której był tylko ryż - dosłownie. Wreszcie w ramach spełnienia życiowych marzeń pozbyli się go z oczu i z talerza. Miną lata, odetchną i wrócą pewnie do równowagi. Mój ojciec po powrocie z niemieckiego obozu jenieckiego, w którym jadł miesiącami tylko brukiew wymiotował (przepraszam) każdą zjedzoną marchewkę, bo to w smaku podobne do brukwi. Na szczęście znam to tylko z relacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: maszyna do chleba??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:16 Dziękuje za wszystkie rady i linki :) zachorowałam na panasonica , jestem zwolenniczką zakupów raz a dobrze na lata dlatego nie skorzystam z rady żeby kupować najtańszą. Dziś rano znalazlam pod furtką jakieś reklamowe gazetki i tam tzn w (sel grosie) sa clatronica za niecale 250 zl, ale po doświadczeniach z suszarkami tej firmy chyba się nie skuszę . Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: maszyna do chleba???-do Lomas IP: 64.213.238.* 30.04.04, 01:44 Lomas, ty myslisz jak typowa Polka, ale cie zmartwie-te maszyny nie sa na zawsze!!! Po pewnym czsie zaczynaja np.przeciekac, albo czesc mieszajaca sie odczepi.Dlaczego , myslisz, ja mam juz trzecia? Dobre wyrzucam i kupuje nowe, bo tak mi sie podoba? Nie wiem jak czesto bedziesz to uzywac, ale wierz mi, nie potrzeba wydac na najdrozsza myslac, ze bedzie na zawsze! Te tansze beda tak samo dobre, Chyba, ze masz pieniadze do wyrzucenia, wtedy-masz racje. Dlaczego nie postawic w domu cacka i sie troche pochwalic. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: maszyna do chleba???-do Lomas 30.04.04, 01:58 Cześć Hanna, może i myślę jak typowa Polka czego nie odbieram jako coś negatywnego. Z doświadczenia wiem że kupując coś sprawdzonej firmy mogę liczyć na to że będzie mi to służyć długo i dobrze . Z wypiekaczy do chleba jest u nas dostępnych tylko kilka, to nie USA czy Kanada gdzie można wybierać w firmach i te tańsze rzeczywiście nie bardzo ustępiją tym lepszym (wiadomo wszystko ma określony czas życia) Tu mogę wybierać konkretnie jeśli chodzi o wypiekacz do chleba między 1. drogim ale na pewno dobrym panasonikiem-solidna firma ktorej wiele rzeczy od lat mi służy znakomicie 2. clatronikiem-dwa razy skusiłam sie na suszarki do włosów myśląc jak typowa np Amerykanka-obie bardzo krótko mi służyły-teraz mam od kilku lat lepszą droższą i nie psującą się 3. tele czy jak to sie nazywa sprzedażą-tego unikam jak ognia, nie wiadomo gdzie później szukać gwarancji, serwisu itp 4 allegro i inne giełdy -patrz pkt 3, wprawdzie wybór jest dużo większy niż na rynku, ale ja lubię mieć gwarancję , serwis itp No wię droga Hanna czasem czasem trzeba poznać najpierw realia typowej Polki i to czym ona jest ograniczona w wyborze. A przy okazji-poczułam się troszkę obrażona tym kupieniem cacka i chwaleniem się nim, to nie w moim stylu :) Ale ja tu jestem nowa wiec nigdy nie wiadomo kim jestem, prawda i co mi w główce siedzi może rzeczywiście mam kasy jak lodu i chcę sobie kupić cako do chwalenia się nim :)dobre sobie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: maszyna do chleba???-do Lomas 30.04.04, 08:56 Mój ojciec zwykł mawiać, że co tanie to drogie, i jakoś w przypadku maszyn do pieczenia chleba to sie sprawdza. Kupiona za "psi pieniądz" maszynka niemiecka firmy no-name była w końcowej fazie jest zywota ( po pół roku)używana wyłącznie do wyrabiania ciasta-wypeikanie chlebka jakoś jej juz nie szło;-(, potem urwał się dynks-mieszalnik. Tata majster-klepka był dośc zdziwiony, jak tak dziadowsko zrobione narzędzie w ogóle mogło pracować. Tak więc mam porządniej zrobionego Panasonika (fakt, że jestem farciarą-udało mi się go kupić na gwarancji taniej niz w sklepie). I jest bez zarzutu!Uzywam go codziennie, a w weekend nawet pare razy dziennie (a to bułeczki Liski trzeba zagnieść, a to przyjda goście i dostaną chleb na odchodne, itp). Wiem, że Panasonic ma b. dobry serwis w Polsce, więc nawet jak się cos popsuje, to naparawia mi oryginalnymi częściami, a nie zdrutują byle czym. Mam nadzieję, że to nie wygląda jak pean na cześć firmy P.-od razu zaznaczam,że ani ja ani nikt z mojej rodziny u nich nie pracuje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: maszyna do chleba???-do Lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:09 no właśnie :) i ja wyznaję tą zasadę :) miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica do Lomas 30.04.04, 09:22 lomas napisała: > 3. tele czy jak to sie nazywa sprzedażą-tego unikam jak ognia, nie wiadomo > gdzie później szukać gwarancji, serwisu itp > 4 allegro i inne giełdy -patrz pkt 3, wprawdzie wybór jest dużo większy niż na rynku, ale ja lubię mieć gwarancję , serwis itp nie uogólniaj, wiele przedmiotów wystawianych na aukcjach na allegro jest z gawarancją, dokładnie należy przeczytać opis, skontaktować się ze sprzedawcą. poluję tam od czasu do czasu na ciekawe okazje i jeszcze ani razu się nie nacięłam (dzięki bogu :-)). l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: do Lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 10:54 NO WŁAŚNIE DZIĘKI BOGU :) A JA KUPOWAŁAM TAM CZĘŚĆ DO KOMPA U SPRZEDAWCY KTÓRY MIAŁ SAME DOBRE OPINIE, TEL, ADRES I CO I 200ZL POSZLO NA SPACER MASZ SZCZĘŚCIE ALBO JA PECHA. UWAŻAM ŻE ALLEGRO NIE JEST DOBRE DO KUPOWANIA TAKICH RZECZY, JAKIEŚ PŁYTKI DROBNOSTKI ITP OWSZEM A PO ZA TYM CO MI Z GWARANCJI NA DRUGIM KOŃCU POLSKI? POWODZENIA I DALSZEGO SZCZĘŚCIA W ŁOWACH Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: do Lomas 30.04.04, 11:04 1. nie krzycz (wyłązz capslocka :-)) 2. kupuję, nie tylko ja, rzeczy z różnych półek cenowych... a to, że się jeszcze nie nacięłam? możemy to przypisaywać mojemu szczęściu :-) 3. tak na marginesie, w opcji wyszukiwania na allegro możesz zawęzić obszar z którego ma być sprzedawca przedmiotu, którego poszukujesz. l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: do Lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:06 nie krzycze akurar mialam włączoneg i i nie zauważyłam , a póżniej nie chciało mi się przepisywać :) pozdrawiam, ale allegro nie lubię już raz sie sparzyłam i to wystarczy :( ale ciesze sie ze Ty masz tam fuksa Odpowiedz Link Zgłoś
prevostiere Re: maszyna do chleba??? 29.04.04, 23:40 Od trzech dni jestem szczesliwa / nieszczesliwa posiadaczka maszynki marki Kenwood. Pierwszy chlebek byl pycha, drugi zakalec (bo dzieci podniosly pokrywke, zeby zobaczyc co sie dzieje w srodku...). Dzisiejszy jeszcze nie wiem bo sie piecze. Jak narazie trzymam sie scisle przepisu z instrukcji obslugi aby "zrozumiec" maszyne. Jak mi sie to uda to zaczne eksperymenty. Ale idea wrzucenia wszystkiego i nacisniecia guziczka bardzo mi sie podoba. I tak, poza totalnym zakalcem; kazdy chlebek jest o niebo lepszy niz przecietna produkcja piekarni francuskiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba??? 30.04.04, 07:44 Lomas ma racje. Maszyny te w Polsce dopiero zaczynaja swoja kariere. Nie ma az tak duzego wyboru jak w innych krajach. Inna sprawa, ze jesli Panasonic kosztuje 900 zl. / ktos podawala taka cene /, to jest to powazny wydatek. Maszyny powyzej 100 euro naleza juz do drogich. Prevostiere, sporo czytalam o tych maszynach w necie / we Wloszech jest nawet forum im poswiecone / i nie spotkalam jeszcze osoby, ktora piecze wg przepisow z instrukcji / jesli tak, ze skutkiem negatywnym /. Lepiej poszukac przepisow sprawdzonych. Ja 2 razy robilam ciasto i 2 razy pieklam. Tylko z przepisow z netu i jestem bardzo zadowolona. Zadnych problemow. Instrukcje przeczytalam tylko pod wzgledem technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: maszyna do chleba??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:13 :) tu prawie wszystko do kuchni należy do półki "drożyzna" chociaż zawsze można kupić też taniego bubla :) cena Panasonica niestety prawdziwa (ja widziałam dokładnie 898zł) :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: maszyna do chleba??? IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 12:47 I ja mam taka maszynę :) Kupiłam w Macro za 245zł. Wygląda dokładnie tak jak ta z Mango z tv z tą różnica że jest biała (nie żółta). Chelb piecze wspaniały. Jestem juz po swoich eksperymentach. Mieszam rózne mąki i chleb wychodzi. Ostatnio tez upiekłam słodka bułkę drożdżową ze zmodyfokowanego przeze mnie przepisu z Kuchni Polskiej i wyszła super!!! Jestem zadowolona z tego wypiekacza. polecam. No i koszt maszynki nie jest horrendalny. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: maszyna do chleba??? IP: 64.213.238.* 30.04.04, 16:11 Lomas, przepraszam, ze poczulas sie obrazona, nie bylo to moja intencja.Nasze poglady na te sprawe sa rozna, ja , jak pisalam mam trzy doswiadczenia z maszynami, i marki, ktore mialam, nie roznily sie niczym, tylko cena. Kazda byla na 4-5lat.I jak napisalam wczesniej, pieklam chleb codziennia. Te drozsze swiecily i mialy rozne dodatki, ale ja potrzebuje maszyne do zagniecenia ciasta, nic wiecej, wiec to mi nie slyzylo. Np. nigdy nie pieklam chleba z skladnikow, ktore najpierw iles tam godzin byly w maszynie i autyomatycznie zaczynala sie praca. Poza tym wybor maszyn rzeczywiscie jest wiekszy. Ty natomiast masz wybrac miedzy bardzo dobra firma i innym, ktorym nie dowierzasz. Jednak wydanie 250 czy wiecej zlotych--bym naprawde pomyslala. Ile chlebow za to mozesz kupic? Policz moze, ile cie bedzie kosztowal chleb z maszyny i zabacz, ile oszczedziesz i kiedy sie ta maszyna "splaci". Jedno jest pewne, Panasonic jest bardzo dobra firma,i jezeli w kraju jest dobry ich serwis, to moze to rzeczywiscie jest najlepszy wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buła Re: maszyna do chleba??? IP: 80.51.233.* 30.04.04, 17:27 Inna sprawa, że w Clatronicu robiłam już ze 4 chleby i nigdy mi nie wyszły, zawsze opadają :((((( Panasonica mam od ponad pół roku i chleb wychodzi zawsze znakomity. Clatronic wylądował w serwisie i okazało się, że jest sprawny !!!! Po swoich doświadczeniach nie polecam tanich zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba??? 30.04.04, 17:36 A robilas wg przepisow z instrukcji Clatronica? O nim akurat wiem malo, gdzy we Wloszech jest rzadkoscia. Moze po prostu Panasonic jako jedyny ma dobre przepisy? Ja robie z przepisow wyprobowanych, znalezionych w necie. Inna sprawa, ze mam holenderska Princess, a Holendrzy na smaku chleba razcej sie nie znaja / m. in. w wiekszosci przepisow jest margaryna /. Przepisy mozna stosowac takze do innych maszyn, zachowujac kolejnosc skaldnikow. Spotkalam sie tez z przepisami robionymi na odwrot, a skutki byly podobno bardzo dobre. Jesli ktos ma ochote na jakis przepis, moge podrzucic te, ktore dotad zrobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: maszyna do chleba??? IP: 64.213.238.* 30.04.04, 20:21 Wiesz, jedna maszyny chca , abys najpierw wrzucala skladniki suche, a potem plynne, druga- na odwrot. Ale zauwarzylam, ze te z plynami na poczatku lepiej sie mieszaja. Tylko trzeba ZAWSZE obserwowac na samym poczatku jaka konsystencje ma ciasto, bo np. za rzadkie ma tendencje do opadania. Niezaleznie skad przepis, zawse to robie. Maki sa rozne, ich wilgotnosc tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: maszyna do chleba??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:40 :) Czesc Hanna , ja też tak kiedyś myślałam 250 czy więcej , oczywiście ze 250 - taka byłby kiedyś moja decyzja. Ale powiem Ci że życie nauczyło mnie już tak nie myśleć. Co tanie to drogie niestety:( Ale dzięki za wszystkie rady, jeszcze pomyślę i na razie maszyna do chleba pozostaje w sferze marzeń . Za kilka godzin staniemy się "prawdziwymi Europejczykami"więc może lepiej poczekać jeszcze troszkę, może coś się zmieni. Póki co piekłam dziś chlebek z otrąb owsianych metodą tradycyjną:) trochę za niski ale pyszny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba??? 03.05.04, 11:12 Niektore maszyny roznia sie tylko zewnetrzenie. Na pewno omijalabym najtansze, ale nie nalezy przesadzac. Bardzo drogie moga odpowiadac tym w srednich cenach / wiem to z wloskiego forum chlebowego /. Chleb bialy / pierwszy upieczony przeze mnie /: Program Basic / 3 godziny, w tym 55 minut pieczenia / Skorka: srednia / lub ciemna / 250 g maki z pszenicy miekkiej typu “00” / zawartosc popiolow mniej niz 0,50% / 250 g maki z pszenicy twardej / dwukrotnie mielonej / 300 ml wody 2 lyzki oliwy extravegine 1 plaska lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 12,5 g swiezych drozdzy Nastepnym razem dam troche wiecej soli i skorke tez moge zrobic ciemna. Wyszlo cos posredniego miedzy chlebem toskanskim i bulka paryska. Nie zapadlo sie i wytrzymalo proces wydobywania chleba z wiaderka. Po prostu mnie zadziwilo. Nawet forma wiaderkowa nie jest taka zla. Mozna sie przyzwyczaic. Drugi chleb zostal zrobiony wg przepisu na chleb bialy / troche wiecej soli i pieczenie "Dark" /. Make “00” zamienilam na te z pelnego przemialu / popioly mniej niz 1,40-1,60%, wloska “integrale” /. Wyszedl wspaniale: przypomina grahamki ze spaniala chrupiaca skorka. Robilam jeszcze focaccie / pieczona w piekarniku / i slodki chleb / tez pieczony potem w piekarniku /. Przepisy podrzuce nastepnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: maszyna do chleba - przepisy IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 16:42 www.recipecottage.com/breads-machine/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba - przepisy 04.05.04, 09:39 Focaccia 280 g semoliny / maki z pszenicy twardej / 200 g maki pszennej 310 ml wody / 28° / 1 lyzka oliwy extravergine 4 lyzeczki cukru 2 lyzeczki soli 1 torebka drozdzy instant / 7 g / oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn / Program: Dough / bez pieczenia / Pieczenie: 20 minut w temp. 220° - natluscic forme prostokatna / nie uzywac papieru do pieczenia / - wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie przelozyc do formy / rozciagnac dokladnie / - zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku - posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czaise pieczenia /, palacami porobic dolki w ciescie - posypac powierzchnie gruba sola / oregano /; nie za duzo, gdyz ciasto jest juz slone - piec w temperaturze 220° przez 20 minut - po upieczeniu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda / wsiaknie po 2 minutach / Wersje: - focaccia z dodatkiem oliwek - focaccia z cebula podduszona na patelni - focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem - ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia / Odpowiedz Link Zgłoś